Inovaţie tehnică în Masonerie

vineri, 30 aprilie 2010

Or.'. Bucureşti, România. După o perioadă de cercetare şi studiu de mai bine de un sfert de an şi după două luni de zile de lucru, astăzi, 30 aprilie 6010/2010, Secretariatul V al Agenţiei de Presă Masonică din România a terminat experimentele cu sistemul internaţional de centralizare a informaţiilor masonice.

Prima probă a început miercuri seară şi a fost încheiat joi, în jurul orei 12:00, rezultatul depăşind aşteptările APMR. În mai puţin de şase ore au fost captate, redirecţionate, centralizate şi traduse peste 480 de informaţii de caracter public şi non public.

Până la Solstiţiul de Vară, Secretariatul V al APMR va implementa sistemul la nivel global pentru următoarele ţări: Statele Unite ale Americii (engleză şi spaniolă), Regatul Unit, Australia, Botswana, Chile, Franţa, Argentina, Germania, Spania, Ghana, India, Israel, Italia, Brazilia, Canada (engleză şi franceză), Cehia, Columbia, Cuba, Ungaria, Mexic, Noua Zeelandă, Nigeria, Peru, Filipine, Polonia, Portugalia, Senegal, Africa de Sud, Rusia, Elveţia, Tanzania, Turcia, Uganda, Venezuela, Zimbabwe, Grecia şi Ucraina. De asemenea vor fi introduce anul acesta şi alte câteva state din Africa şi Asia.

Se estimează faptul că la momentul punerii în funcţiune la capacitate maximă, centralizarea informaţiilor să se facă instant, în momentul în care informaţia este emisă, ceea ce înseamnă un cumul aproximativ, în condiţii ceteris paribus, de câteva zeci de mii pe zi. Sistemul de entralizare va fi legat automat la un motor de căutare intern, al cărui caracter nu este public, şi la peste 4.800.000 de publicaţii şi surse de informare masonică şi profană.

Fratele Fondator a fost inplicat activ în dezvoltarea şi testarea acestui sistem, momentan unic în lume. Frăţia Sa a ţinut să aibe un astfel de sistem pus la punct, din mai multe motive: inovaţie a Masoneriei secolului XXI, o resursă aproape inepuizabilă pentru rapoartene şi analizele Secretariatului V, o resursă pentru Secretariatul de Comunicare etc.

Frăţia Sa a mai afirmat faptul că Marile Loji şi Supremele Consilii prietene vor fi singurele care, în mod oficial, vor beneficia de pe urma acestei inovaţii "masonice" (în condiţiile în care vor dispune Cancelariile Agenţiei de Presă Masonică din România).

Licitaţie masonică la Paris

joi, 29 aprilie 2010

Or.'. Paris, Franţa. Duminică, 2 mai 6010/2010, în orientul Paris va avea loc o licitaţie masonică. Vor fi scoase la vânzare câteva obiecte masonice şi piese de mobilier unice, create de Lydia Aractingi, singura femeie din lume care produce astfel de elemente de decor masonic manual.

Sursă: Le Monde Maçonnique

Ţinută Solemnă în Santo Domingo

Or.'. Santo Domingo, Republica Dominicană. Astăzi va avea loc o Ţinută Solemnă de Comemorare a celei de-a VII-a Aniversări a Lojii Caballeros de Memphis Nr.'. 5, în Templul Azul (Albastru) al Marii Loji a Republicii Dominicane. Ceremonia are un caracter privat, aceasta urmând a începe peste câteva ore, la ora locală 19:00.

Noul Mare Secretar al Marii Loji a Indiei

Or.'. New Delhi, India. Marea Lojă a Indiei, în conformitate cu decretul emis de noul său Mare Maestru, Prea Respectabilul Frate Balaram Biswakumar, are un nou Mare Secretar în persoana Respectabilului Frate B. Kamakoti.

Fratele Mike Hobson candidează pentru un loc în Parlamentul Regatului Unit

Or.'. Worth Matravers, Regatul Unit. Candidatul din partea Partidului Independenţei Regatului Unit, Fratele Mike Hobson, va candida pentru un fotoliu în Camera Comunelor. Actualmente Fraţia Sa locuieşte în Orientul Worth Matravers, împreuna cu cei trei copii ai săi. A fost educat la Fair Oak Secondary Modern School in Hampshire şi a servit timp de doi ani de zile în Forţele Aeriene Regale. La cei 75 de ani ai săi încă mai lucreaza, ocupându-se în ultimii 50 de ani de propria sa afacere. Membru în Masoneria din Regatul Unit, acesta a ocupat tronul Venerabilului Maestru în doua Loji Masonice din Orientul Southampton.

Masonii din Pictou marcheaza a 200-a Aniversare

Or.'. Pictou, Canada. The Chronical Herald din Nova Scotia, Canada, anunţă faptul că Fraţii din Pictou vor celebra în luna mai a 200-a Aniversare. Loja New Caledonian, care lucrează în Ritul Scoţian Antic şi Acceptat, este cea mai veche Lojă Masonică din Orient şi una din cele mai vechi Loji din Canada. Pe 29 mai 6010/2010, Fraţii vor sărbători două secole de existenţă a Lojii lor care, la acea vreme aduna aproape toţi bărbaţii majori din Orient. În prezent doar aproximativ 10% din locuitorii Orientului sunt Masoni. De asemenea trebuie menţionat faptul că 10% din Fraţii din Nova Scotia provin din Ţinutul Pictou.

Conventul Marelui Orient din Italia

Or.'. Rimini, Italia. În zilele de 26, 27 şi 28 martie 6010/2010 a avut loc Conventul Marelui Orient al Italiei, sub ciocanul Prea Respectabilului Mare Maestru Gustavo Raffi. Tema de anul acesta a pus accent pe "etica libertăţii, etică, responsabilitate". La eveniment nu au participat doar Mari Maeştri şi Fraţi din mai multe ţări, ci şi jurnalişti şi iluştri oameni de cultură. Sâmbătă, 27 martie, a avut loc un concert de jazz a unui tânăr saxofonist italian, Francesco Cafiso, care a cântat şi pentru Preşedintele Barack Obama.

La ceremonia oficială de duminică au participat Marii Maeştri din Washington, Olanda, Austria, San Marino, Bisnia şi Herţegovina, Marele Maestru Adjunct al Marii Loji Naţionale din România, Secretarul Executiv al Conferinţei Mondiale a Marilor Loji Regulare, Marele Maestru Adjunct din Ungaria, Marele Maestru Adjunct din Cipru etc.

Masonii din Orientul Saranac Lake vor celebra 125 de ani de la fondarea primei Loji

Or.'. Saranac Lake, Statele Unite ale Americii. Sâmbata va avea loc în Orientul Saranac Lake, New York, celebrarea celei de-a 125-a Aniversări a Respectabilei Loji Whiteface Mountain. Maestrul de Ceremonii va fi Fratele Bob Brown 32, Maestru din Trecut al acestei Loji, cu număr distinctiv 789. Piatra de temelie a Templului Lojii a fost pusă în anul 5904/1904 şi, de la clădirea sa şi pâna în prezent, neîntrerupt, Fratii s-au reunit în fiecare zi de miercuri a săptămânii. În prezent Loja este formată din 65 de Fraţi.

Trebuie menţionat faptul că simbolurile masonice sunt prezente în biserica locală. Este vorba despre simbolismul gradului 32 care este prezent în vitralii şi pe pereţii clădirii. Rozeta bisericii este formată din 32 de piese diferite, pe care este pictat numarul 32.

Loja Ely îsi va deschide portile Templului pentru profani

Or.'. Vermilion, Statele Unite ale Americii. În data de 23 mai, Respectabila Loja Simbolica Ely Nr.'. 424 îsi va deschide porţile Templului profanilor. Templul este situat în punctul geometric Strada Main 6541/2, Orientul Vermilion. Acesta va fi la dispoziţia celor care vor să cunoască mai multe despre Francmasonerie între orele 14:00 si 17:00, ora locală, anunţă The Morning Journal, publicaţie din Ohio de Nord, Statele Unite ale Americii.

Lojile Masonice vor gazdui Banchetul anual al liceenilor din ultimul an

Or.'. San Saba, Statele Unite ale Americii. Membrele Eastern Star si Fratii din Loja Masonica San Saba Nr.'. 612 si Clubul Ritului Scotian San Saba vor organiza Banchetul Anual al liceenilor din ultimul an. Evenimentul va avea loc luni, 3 mai. Aceasta este al XX-lea banchet organizat de Fratii din Orientul San Saba, Statele Unite ale Americii. Ceremonia va avea loc la Masonic Lodge Hall, în estul Orientului. Cina va fi servita la ora locala 18:30, dupa care vor fi conferite medaliile pentru Premiul Mirabeau B. Lamar, un premiu instituit de Marea Loja din Texas în 5988/1988 care se afla atunci sub ciocanul Prea Respectabilului Mare Maestru Graham H. Childress. Premiul se acorda pentru merite deosebite si excelenta în studiul academic.

Va urma apoi o prezentare facuta de invitatul de onoare, Dr. Jerry S. Casebolt din Orientul Liberty Hill, Texas, un absolvent cu Magma Cum Laudae, fost membru al Fortelor Navale ale Statelor Unite (1963-1970). Fratia Sa a devenit Mason în anul 5982/1982 si este, în prezent, Maestru din Trecut al Lojilor Liberty Hill Nr.'. 432 si Robert Burns Nr.'. 227. De asemenea este membru al Ritului Scotian din Zenitul Austin, unde a fost Maestru din Trecut al Consistoriului local. În prezent este membru si al Ritului York si al Shrine din Orientul Austin, Texas.Scottish Rite, Austin Valley, past Venerable Master and Past Master of the Consistory. He is a member of the York Rite in Austin and a Shriner. He serves as one of the principle Masonic advisors for the four-year old DeMolay Chapter, (Teddy Roosevelt) which currently meets in Round Rock.

Marea Lojă Unită a Angliei şi-a instalat noul Mare Maestru Districtual pentru America de Sud

miercuri, 28 aprilie 2010

Or.'. Buenos Aires, Argentina. Sâmbătă, 24 aprilie 6010/2010, a avut loc Ceremonia de Instalare a noului Mare Maestru Districtual pentru America de Sud al Marii Loji Unite a Angliei. La ora 17:00, ora locală, în Palatul Masonic din Buenos Aires (sediul central al Marii Loji a Argentinei), situat în punctul geometric Calle Juan Domingo Perón 1242, a avut loc Ceremonia de Instalare a Marelui Maestru Districtual pentru America de Sud, în jurisdicţia Marii Loji Unite a Angliei.

La ceremonie au participat peste 150 de Fraţi din diferite Mari Loji din mai multe ţări, printre care amintim: Argentina, Brazilia, Uruguay (60 de Fraţi din Marea Lojă a Uruguayului), Chile şi Regatul Unit (Respectabila Lojă Silver River), dar şi un impresionant număr de Cavaleri Templieri. De asemnea, erau reprezentanţi şi ai Ritului Scoţian Antic şi Acceptat şi ai Ritului Emulaţiei, cel în care a avut loc, de fapt, ceremonia de instalare.

Pentru prima oară, în mai bine de 100 de ani, a treia funcţie ca importanţă, a revenit unui Frate din Uruguay: George Roper din Orientul Montevideo. Noul Tablou Masonic este următorul:

Ian Finlayson Thurn
Mare Maestru Districtual
William Thompson
Mare Maestru Districtual Adjunct
George Roper Olasa
Asistent - Mare Maestru Districtual

Marea Lojă Districtuală a Americii de Sud, cu sediul în punctul geometric Calle Perú 1132, este parte a Marii Loji Unite a Angliei.

Marele Maestru din Trecut al Cubei este adus în faţa Curţii Supreme de Justiţie Masonică de la Havana

Or.'. Havana, Cuba. Marele Maestru din Trecut al Marii Loji din Cuba, Prea Respectabilul Frate José Manuel Collera Vento, şi alţi Fraţi vor ajunge în faţa Justiţiei Masonice de la Havana. CUBANET, o organizaţie susţinută de National Endowment for Democracy, vorbeşte despre Decretul Nr. 890, emis de Marele Maestru în Exterciţiu al Marii Loji din Cuba, prin care atât fostul Mare Maestru, cât şi alţi Fraţi vor fi trimişi în faţa Curţii de Justiţie Masonică de la Havana. Marele Maestru din Trecut Vento este acuzat de prejudicierea şi trădarea Ordinului, acuzaţii ce pot duce la expulzarea acestuia din cadrul Ordinului Masonic Cubanez. Cel care a decis aducerea sub acuzaţii în faţa Curţii a fost chiar Marele Maestru, prin decret.

Cu toate acestea, Curtea de Justiţie Masonică de la Havana este unul dintre cele mai puţin cunoscute organisme al Masoneriei cubaneze, foarte puţini fiind cei care au avut legătură cu aceasta. Conform Constituţiei Masonice Cubaneze, Puterea Supremă a Instituţiei stâ în Marea Lojă, care este considerată Parlamentul Masonic, fiind unicameral.

Procesul prin care a apărut justiţia masonică în Cuba, a început pe 1 august 5920/1920, prin crearea Corpului de Justiţie, ducând, în 5929/1929, la apariţia Curţii Supreme de Justiţie Masonică, fiind un organism fără precedent în istoria Masoneriei Universale.

Curtea este compusă din şapte Magistraţi Titulari şi şapte Magistraţi Supleanţi, Preşedintele fiind desemnat pentru un mandat de cinci ani, prin vot secret al Magistraţilor Titulari. Primul Frate ales pentru a prezida Curtea de Justiţie Masonică a fost Marele Maestru din Trecut, Ilustrul Francisco Sánchez Curbelo, iar actualul Preşedinte fiind Ilustrul Frate Lázaro Vives López, Maestru Mason al Respectabilei Loji Santa Marta, ales în luna martie a anului 6008/2008.

Fiind primul caz din istorie, când un Mare Maestru din Trecut este judecat, acest caz a stârnut un interes neaşteptat din partea tuturor Fraţilor din Cuba, dar şi de peste hotare.

Masonii mexicani luptă pentru transformarea Mexicului în stat laic

Or.'. Morelia, Mexic. Sergio Torres Delgado, un jurnalist al Cambio de Michoacán, vorbeşte în ultimul său articol despre Forul care a avut loc în Dacultatea de Drept şi Ştiinţe Sociale a Universităţii Michoacane, intitulat "Statul Laic Mexican".

Evenimentul a fost organizat de conducerea Facultăţii şi de Prea Respectabila Mare Lojă Lauteriană din Mexic, sub ciocanul Prea Respectabilului Mare Maestru Humberto González Carrillo.

Ilustrul Frate Teodoro Barajas, membru fondator al Lojii Lauteniana, a spus că încă existe persoane care nu înţeleg Statul Laic, exprimându-şi regretul faţă de faptul că fostul Preşedinte Vicente Fox a supus ţara Vaticanului.

Agenţia de Presă Masonică din România se repoziţionează faţă de unele decizii şi iniţiative masonice de pe planul intern şi extern

luni, 26 aprilie 2010

Încheiată cu puţin timp în urmă, în şedinţa Secretariatului V al Agenţiei de Presă Masonică din România a fost adoptată decizia Fratelui Fondator de a modifica strategia pentru următorii cinci ani de zile ai Cancelariei pentru Afaceri Externe. Decizia a fost comunicată Cancelarului, urmând a fi supusă unei evaluări tehnice şi informative în perioada următoare.

De asemenea, se consideră că linia adoptată de Marea Lojă Naţională din România este una necesară şi corectă, în contextul dat, în condiţiile prezente, permiţând Marii Loji să arate o notă, în plus, de democraţie şi de stabilitate, uniune şi înţelegere.

Prin urmare, APMR se va repoziţiona în faţa unor decizii şi iniţiative masonice pe plan extern şi inter, continuându-şi ideea de uniune şi nu diviziune în sânul Ordinului Masonic.

Schimbările masonice pe plan mondial fac Agenţia de Presă Masonică din România să-şi schimbe strategia pe următorii cinci ani de zile

În faţa schimbărilor de proporţii care au loc pe plan mondial, în ceea ce priveşte modificarea statutelor şi a concordatelor la nivel masonic, Agenţia de Presă Masonică din România a luat decizia de a modifica strategia sa internaţională pentru următorii cinci ani de zile, lăsând nemodificată strategia pe termen mediu şi lung.

Ca urmare a ultimelor rapoarte din Statele Unite ale Americii şi Canada, America Latină, Spania, Portugalia, Noua Zeelandă, Rusia, Germania, Italia, Malta, spaţiul arab, Regatul Unit, România şi India, Secretariatul V al APMR se va întruni în regim de urgenţă în această seară, pentru a dezbate şi planifica viitoarele acţiuni ale Cancelariei pentru Afaceri Externe a Agenţiei de Presă Masonică din România.

De asemenea, a fost luată decizia de a nu face publică această strategie, aşa cum a fost decis în luna februarie a acestui an.

Agenţia de Presă Masonică din România capată un caracter mondial

În conformitate cu programul pentru acest an, 2010 - Anul Internaţionalizării APMR, Agenţia de Presă Masonică din România, după ce a reuşit să acopere, la nivel masonic, spaţiile vorbitoare de limba română, spaniolă, portugheză şi italiană, a decis să se extindă, oferindu-şi, în mod direct, serviciile sale şi în spaţiile masonice vorbitoare de limba franceză, engleză şi germană.

Astfel, începând cu luna mai a acestui an, 6010/2010, Agenţia de Presă Masonică din România va acoperi, în mod direct, şi va intra în contact cu jurisdicţiile masonice din Statele Unite ale Americii, Canada, Australia, Noua Zeelandă, Regatul Unit, Franţa şi întreg spaţiul francofon din Africa, ţările germanice şi în care se utilizează frecvent limba germană din Europa, precum: Germania, Austria, Belgia, Luxemburg, şi statele din nordul continentului etc.

Din motive tehnice şi de resursă umană, APMR a decis blocarea temporară a paginii virtuale în limba italiană. De asemenea, încă se mai lucrează pentru pagina virtuală în limba portugheză.

Reuniunea AMMLA va avea loc la Paris

duminică, 25 aprilie 2010

Or.'. Paris, Franţa. Conform colaboratorilor noştri din Orientul Paris, Agenţia de Presă Masonică din România a fost informată asupra faptului că reuniunea anuală a Asociaţiei Masonice a Muzeelor Bibliotecilor şi Arhivelor va avea loc în luna iunie la Paris.

Marea Lojă Regulară a Portugaliei a convocat alegeri anticipate pentru funcţia de Mare Maestru

Or.'. Lisabona, Portugalia. Prea Respectabilul Mare Maestru Mário Martin Guia, a decis convocarea alegerilor anticipate cu şase luni de zile înaintea terminării oficiale a mandatului său. Dând dovadă de o completă devotare faţă de Marea sa Lojă, Prea Respectabilul a considerat gestul său unul de normalitate, conferindu-i succesorului său posibilitatea de a putea realiza, la cele mai înalte standarde, a III-a Reuniune a Masoneriei Lusofone şi a Adunării Generale a Zonei a VI-a a Confederaţiei Masonice Interamericane, evenimente ce vor avea loc simultan în perioada 23-26 septembrie 6010/2010.

Ceremonia de Instalare a noului Mare Maestru ales va avea loc în data de 25 septembrie 6010/2010, în prezenţa mai multori Mari Maeştri din lume, inclusiv a Marilor Maeştri din Zona a VI-a C.M.I.

Candidaţii trebuie să-şi prezinte candidaturile până mâine, luni, 26 aprilie 6010/2010, urmând ca alegerile să aibe loc pe 26 iunie 6010/2010, la Solstiţiul de Vară.

Marele Maestru al Israelului a devenit Mare Maestru de Onoare Ad Vitam al Marii Loji Regulare a Portugaliei

Or.'. Lisabona, Portugalia. Marele Maestru Shuki Shamir, Mare Maestru al Marii Loji a Statului Israel, a fost numit Mare Maestru de Onoare Ad Vitam al Marii Loji Regulare a Portugaliei. Acest fapt se datorează excelentelor relaţii dintre cele două Mari Loji.
Prea Respectabilul Frate Shuki Shamir
Mare Maestru

Marea Lojă a Statului Israel

Conventul Marii Loji York din Mexic

Or.'. Ciudad de Mexico, Mexic. În zilele de 12 şi 13 martie 6010/2010, Marele Maestru Leobardo Castellanos a condus lucrările Conventului Marii Loji York din Mexic, care a avut loc în punctul geometric str. Hegel nr. 416, Colonia Polanco, Ciudad de Mexico.

A XXVIII-a Adunare Generală a FRENOM

sâmbătă, 24 aprilie 2010

Or.'. Cancun, Mexic. În perioada 14-16 mai 6010/2010 va avea loc, în Orientul Cancun, Quintana Roo, Mexic, cea de-a XXVIII-a Adunare Generală a Frontului Naţional de Organizaţii Masonice.

Conventul Marii Loji Naţionale din România

Or.'. Bucureşti, România. Peste numai câteva ore, în capitală va începe Conventul Anual al Marii Loji Naţionale din România, sub ciocanul Prea Respectabilului Frate Eugen-Ovidiu Chirovici. La evenimentul masonic vor participa delegaţii ale Ritului York România, Ritul Mempis-Misraim şi Ritului Scoţian, de asemenea vor participa şi delegaţii din străinătate.
Informăm asupra faptului că după două mandate încununate cu Patenta emisă de Marea Lojă Unită a Angliei, Prea Respetabilul Mare Maestru Eugen-Ovidiu Chirovici îşi încheie, anul acesta, ultimul mandat. În cadrul Marii Loji Naţionale din România vor fi organizate alegeri pentru funcţia supremă în 6010/2010.

Andrey Bogdanov a fost reales Mare Maestru al Marii Loji a Rusiei

Cine este Marele Maestru al Rusiei? O întrebare pusă de foarte mulţi Fraţi din Rusia, România şi de peste hotare. Pe numele său complet, Andrey Vladimirovich Bogdanov se năştea la data de 31 ianuarie 5970/1970, în Orientul Mozhaysk, lângă Moscova. A absolvit Academia de Studii Economice din Rusia şi a activat în spectrul politic şi al societăţii civice încă de tânăr, ocupând diferite funcţii în structuri şi organizaţii politice şi civice.A fost liderul Partidului Democratic din Rusia din 6005/2005 şi până la dizolvarea acestuia în anul 6008/2008, un partid la care şi-a depus adeziunea încă din anul 5990/1990. Imediat după dizolvarea partidului, Prea Respectabilul se alătură Cauzei Drepte, partid de orientare liberală, fondat în februarie 6009/2009.
Fratele Andrey Bogdanov a candidat la funcţia de primar al Orientului Sochi, dar se retrage din cursă, cedând voturile şi la funcţia supremă în stat, aceea de Preşedinte ale Federaţiei Ruse. În 6009/2009 a fondat Centrul Andrey Bogdanov, o echipă independentă de analişti şi experţi care se dedică mediului socio-politic şi civic.Pe 19 februarie 6008/2008, Marele Maestru vorbea, în direct la Russia Today, despre decizia de a-şi declara denitatea de Mason şi, mai ales pe aceea de Mare Maestru al Marii Loji a Rusiei. Prea Respectabilul a declarat faptul că acest lucru este normal în alte ţări şi, dacă suntem mai atenţi, vom observa că pe site-urile oficiale există o poză şi numele Marelui Maestru, mai mult decât atât, aceştia sunt persoane publice."În zilele noastre, când Guvernul şi Masoneria sunt împreună, nicio revoluţie nu avut loc", a declarat Marele Maestru Andrey Bogdanov.

Întrebat fiind, de un telespectator, cărei Mari Loji din străinătate este afiliată Marea Lojă a Rusiei, Frăţia Sa a răspuns:"Loja noastră Mamă este Marea Lojă Naţională Franceză". La întrebarea: ce propun Masonii pentru Rusia?, Marele Maestru a răspuns: "Prefer să nu vorbesc despre Masonie atunci când vine vorba despre politică. Sun gata să revin, după alegeri şi să acord un interviu cu privire la Masonerie. Noi, Masonii preferăm să nu vorbim despre politică şi religie deci, fără întrebări". Moderatorul a replicat: "deci, cariera dumneavoastră politică nu are legături cu Masoneria", iar Marele Maestru a confirmat: "nicio legătură cu Masoneria".
Gustavo Rafii (Mare Maestru al Marelui Orient al Italiei)
şi Andrey Bogdanov (Mare Maestru al Marii Loji a Rusiei)

Andrey Bogdanov, de 40 de ani, în prezent este căsătorit şi are trei copii. A fost reales Mare Maestru al Marii Loji a Rusiei, în martie, pentru un mandat de încă cinci ani de zile (6010/2010-60152015). În calitatea sa de Mare Maestru al Marii Loji a Rusiei duce o muncă asiduă de revitalizare a Ordinului Masonic Rusesc pe plan naţional şi internaţional. Se implică activ în operele de caritate şi participă frecvent la reuniunile masonice internaţionale. Este singurul Mare Maestru din această parte a Europei a cărui Mare Lojă are un program de promovare a masoneriei în spaţiul media-virtual.

Agenţia de Presă Masonică din România salută realegerea Ilustrului Frate Andrey Vladimirovich Bogdanov în funcţia de Mare Maestru al Marii Loji a Rusiei şi apreciază intenţiile acestuia de a acorda mai multă atenţie audiovizualului cibernetic şi a promovării aferente Marii Loji a Rusiei.

Marele Maestru al Rusiei a fost reales în funcţie pentru un nou mandat

vineri, 23 aprilie 2010

Or.'. Moscova, Rusia. Marea Lojă a Rusiei, Putere Masonică Regulară, ne informează asupra realegerii Marelui Maestru în exerciţiu pentru un nou mandat (2010-2015). Conventul Marii Loji a Rusiei a avut loc în data de 21 martie 6010/2010, în Orientul Moscova. Având în vedere faptul că pe data de 3 iulie 6010/2010 expiră mandatul de Mare Maestru, au fost organizate alegeri pentru cea mai înaltă demnitate în Masoneria Simbolică din Federaţia Rusă. La Convent a participat primul Mare Maestru al Marii Loji a Rusiei, Prea Respectabilul şi Ilustrul Frate George Dergachev şi o delegaţie a Marii Loji Naţionale Franceze, conduse de Fratele Philip Thomas.

Prea Respectabilul şi Ilustrul Frate Andrei Bogdanov, Mare Maestru în exerciţiu, a fost reales pentru un nou mandat în fruntea Masoneriei ruse, mandat ce va expira la data de 4 iulie 6015/2015. În noua administraţie îşi găsesc locul şi Fraţii: Voctor Belyavskîi (Mare Maestru Adjunct), Vyacheslav Smirnov (Asistent de Mare Maestru) şi Yakov Kirsanov, Sergey Polikarpov (Mare Orator), Vladimir Nikitin (Mare Secretar) şi Paul Stroganov (Mare Secretar Adjunct).

De asemenea, am Agenţia de Presă Masonică din România este informată asupra faptului că Ceremonia de Instalare va avea loc în data de 3 iulie 6010/2010, eveniment la care vor participa Mari Maeştri din Europa, Statele Unite ale Americii etc.

Sigla oficială folosită de colaboratorii internaţionali ai Agenţiei de Presă Masonică din România

joi, 22 aprilie 2010

Or.'. Bucureşti, România. Începând cu ziua de 22 aprilie 6010/2010, APMR a creat o serie de trei registre speciale prin care se va ţine evidenţa oficială a colaboratorilor noştri. Prin urmare, aceste sigle vor apărea, sau nu, după caz, pe site-urile oficiale semnalând colaborarea oficială cu Agenţia de Presă Masonică din România. Siglele ce vor conţine un număr de înregistrare sunt acordate Puterilor Masoneriei Simbolice şi Filosofice, precum şi Federaţiilor, Confederaţiilor şi Organizaţiilor Masonice Internaţionale. Siglele care vor conţine o literă de înregistrare sunt acordate în special Lojilor. Siglele care vor conţine o combinaţie de litere cu cifre vor fi acordate diferitelor structuri masonice, organizaţii, organisme, instituţii, institute sau persoane.
Siglele care nu vor conţine nici litere şi nici numere ca înregistrare reprezintă caracterul general al colaborării, nexprimând un spaţiu teritorial restrâns (exemplu Diario Masonico - o echipă de Fraţi din America Latină). În cazul în care aceste sigle nu sunt înregistrate de APMR şi confirmate, atunci acestea nu au nicio validitate.

SOCIETAS ROSICRUCIANA IN ROMANIA

Or.'. Bucureşti, România. Astăzi, 22 aprilie 6010/2010, se împlinesc cinci ani de zile de la fondarea Societas Rosicruciana în România.

Marea Lojă a Spaniei recunoaşte ca unic Suveran Mare Comandor pe Ramon Torres Izquierdo

Or.'. Madrid, Spania. Prin decretul Nr.'. 1093, emis de Marele Maestru Oscar de Alfonso Ortega chiar în ziua întronizării sale, pe 10 aprilie 6010/2010, re recunoaşte ca unic Suprem Consiliu pentru Spania Supremul Consiliu al Gradului 33 şi Ultim pentru Spania, având la bază decizia de recunoaştere a acestei entităţi Masonice Filosofice de la a XXXIX-a Conferinţă a Supremelor Consilii care a avut loc în Zenitul Atena, Grecia, anul trecut, 6009/2009.

Marele Maestru al Marii Loji a Spaniei invită Fraţii care doresc să urmeze perfecţionarea în acest rit să se îndrepte spre acest Suprem Consiliu şi nu spre un altul, nerecunoscut de Marea Lojă a Spaniei. Astfel au fost restabilite relaţiile de prietenie dintre Marea lojă a Spaniei şi Supremul Consiliu pentru Spania.

Sursă: Jurnalul Ritului Scoţian

Marele Consiliu al GLEG a participat la o Ţinută comună

miercuri, 21 aprilie 2010


Or.'. Goiânia, Brazilia. Marele Maestru al Marii Loji din Goias, Prea Respectabilul Frate Ruy Rocha de Macedo, Marele Maestru Adjunct, Fratele Nailton Pereira da Silva şi membrii ai Tribunalului Masonic,Marelui Consiliu Reprezentanţi şi Consilier Speciali, au participa la o Ţinută comună, organizată în Templul Condomínio Arte Real, un eveniment organizat în comun de zece Loji Masonice din această jurisdicţie.

Agenţia de Presă Masonică din România recunoaşte Marea Lojă "El Potosi" conferindu-i titlul de Colaborador Internaţional în Statele Unite Mexicane

Or.'. Bucureşti, România. Astăzi, 21 aprilie 6010/2010, la ora 12:00, în prezenţa Cancelarului pentru Afaceri Externe şi a Consilierului pe Probleme Speciale, Fondatorul Agenţiei de Presă Masonică din România a emis Decretul APMR VIII/6010/2010. Ca urmare a intrării în vigoare a acestui document, Agenţia de Presă Masonică din România recunoaşte, prin acordarea titlului de Colaborator Internaţional în Statele Unite Mexicane, Marea Lojă de Stat, Suverană şi Independentă "El Potosi" de Antici Liberi şi Acceptaţi Masoni de Rit Scoţian Antic şi Acceptat (Mare Maestru, Prea Respectabilul Frate Israel Hernandez Arriaga) ca unică Marea Lojă pe întreaga jurisdicţie masonică simbolică a statului mexican San Luis Potosi şi recunoaşte faptul că în întreaga jurisdicţie masonică filosofică a acestui stat nu există o altă putere decât aceea reprezentată de Supremul Consiliu de Suverani Mari Inspectori Generali de Grad 33 şi Ultim de Rit Scoţian Antic şi Acceptat pentru Jurisdicţia Masonică a Statelor Unite Mexicane (Suveran Mare Comandor, Prea Puternicul Frate Onosandro Trejo Cerda), recunoscut de Supremul Consiliu al Jurisdicţiei de Sud a Statelor Unite ale Americii, unic Suprem Consiliu din Mexic recunoscut de Supremele Consilii din lume.
Documentul este primul de acest fel emis de Cancelaria Agenţiei de Presă Masonică din România, întărind, în acest fel, relaţiile diplomatice, de corespondenţă şi colaborare cu reprezentanţii Masoneriei Regulare Simbolice şi Filosofice din Statele Unite Mexicane. Cancelaria pentru Afaceri Externe a Agenţiei de Presă Masonică din România va înainta Marelui Consiliu al Marii Loji acest document în perioada 21-22 aprilie 6010/2010.

Aniversări Masonice (21 aprilie)

Astăzi, 21 aprilie 6010/2010, au loc o serie de trei aniversări masonice. Este vorba despre Marea Lojă din Statul Alagoas, Marea Lojă din Santa Catarina (Mari Loji membre ale CMSB) şi Marele Orient din Districtul Federal (federat Marelui Orient al Braziliei). Cele două Mari Loji fondate în anii 1959, respectiv 1956, celebrează azi 51, respectiv 54 ani de existenţă, iar Marele Orient fondat în 1971, celebrează 39 de ani de existenţă.

Canalul oficial al Programului Masonic Binaţional

luni, 19 aprilie 2010

Marea Lojă "El Potosi" a devenit Colaborador Internaţional în Mexic al Agenţiei de Presă Masonică din România

Or.'. Bucureşti, România. APMR recunoaşte Marea Lojă "El Potosi" ca unică Mare Lojă în jurisdicţia masonică a statului mexican San Luis Potosi. În urma unei colaborări fructuoase şi a unor relaţii diplomatice, de corespondeţă şi colaborare aproape perfecte, Cancelaria Fratelui Fondator va acorda titlul de COLABORATOR INTERNAŢIONAL ÎN MEXIC AL AGENŢIEI DE PRESĂ MASONICĂ DIN ROMÂNIA Marii Loji din Orientul San Luis Potosi, recunoscând această Putere Masonică ca unică Mare Lojă pe întreg teritoriul statului mexican San Luis Potosi. Decretul va fi emis de Fratele Fondator în cursul acestei săptămâni, iar patenta va fi trimisă Marii Loji în momentul în care documentul va fi tipărit.

Încă o Mare Lojă din Mexic se alătură Programului Masonic Binaţional

Or.'. San Luis Potosi, Mexic. Marea Lojă de Stat, Suverană şi Independentă "El Potosi", care lucrează în jurisdicţia masonică a Supremului Consiliu pentru Mexic, sub ciocanul Prea Puternicului Suveran Mare Coamndor Onosandro Trejo Cerda, unic Suprem Consiliu recunoscut de Supremele Consilii din lume, se alătură efortului APMR de a promova evenimentele de acest an din Mexic. Marea Lojă, aflată sub ciocanul Prea Respectabilului Mare Maestru Israel Hernandez Arriaga, a fost fondată în anul 1891, prin patenta emisă de Dieta Mexicană.

Participanţii la conferinţa Masonică organizată de Marele Orient Lusitan au rămas blocaţi în Lisabona

duminică, 18 aprilie 2010

Or.'. Lisabona, Portugalia. Majoritatea participanţilor la conferinţa masonică organizată de Marele Orient Lusitan sunt, în acest moment, blocaţi pe aeroportul din Orientul Lisabona. Din cauza dezechilibrului creat de eurpţia vulcanlui, aproape toate zborurile au fost anulate, iar hotelurile lucrează la capacitate maximă. Unii dintre participanţi au rămas şi fără camerele de hotel, care au fost predate în această dimineaţă.

Marele Maestru al Marelui Orient al Franţiei închide conferinţa masonică de la Lisabona

sâmbătă, 17 aprilie 2010

Or.'. Lisabona, Portugalia. Prea Respectabilul Mare Maestru Pierre Lambicchi, de la Marele Orient al Franţei, susţine în acest moment alocuţiunea sa, ceea ce marchează închiderea oficială a lucrărilor Reuniunii Masonice din Portugalia. Urmează să aibe loc o cină de gală organizată de Marele Orient Lusitan în onoarea tuturor celor invitaţi.

Ultima serie de conferinţe este pe cale să se încheie

Or.'. Lisabona, Portugalia. La ora locală 16:49 Elbio Laxalte Terra, un Frate din Uruguay, şi-a început conferinţa cu tema "Perspectiva valorilor republicane într-o viziune sud-americană". La aproximativ o jumătate de oră, Alexandre Camargo Malachias, din Brazilia, a început conferinţa cu tema "Valorile republicane şi perspectiva de a obţine o ridicare a standardului pentru instituţiile din Brazilia". Conferinţa este pe cale să se încheie în acest moment.

Conferinţa masonică d ela Lisabona se apropie de sfârşit

Or.'. Lisabona, Portugalia. Paulo Ferreira a susţinut o conferinţă cu titlul "Etica republicană: o etică constituţională". Acesta a fost urmat de Catherine Kintzler, care a vorbit despre "Regândirea laicităţii pentru secolul al XXI-lea". În acest moment au început dezbaterile pe ultimele teme prezentate.

A început conferinţa susţinută de Caroline Fourest

Or.'. Lisabona, Portugalia. În acest moment au fost reluate lucrările. Caroline Fourest susţine o conferinţă cu titlu "Ultima utopie: ameninţările asupra universalităţii".

Participanţii la conferinţa masonică de la Lisabona vor servi prânzul


Or.'. Lisabona, Portugalia. Participanţii la conferinţa masonică organizată de Marele Orient Lusitan vor lua o pauză pentru a servi prânzul, urmând a relua lucrările ulterior.

Dezbatere asupra temelor prezentate

Or.'. Lisabona, Portugalia. Participanţii la conferinţă au început dezbaterile asupra temelor expuse în celei trei conferinţe susţinute de conferenţiari.

Participanţii la conferinţa Masonică de la Lisabona vor lua prima pauză

Or.'. Lisabona, Portugalia. În acest moment a luat sfârşit conferinţa lui Amadeo Carvalho, iar participanţii se îndreaptă spre salonul în care vor servi o cafea şi vor avea ocazia să împărtăşească primele impresii despre conferinţă.

A început conferinţa care vorbeşte despre valorile republicane în Portugalia de azi

Or.'. Lisabona, Portugalia. cu doar trei minute în urmă a început conferinţa susţinută de Amadeu Carvalho Homen, o prelegere în care sunt expuse valorile republicane în istoria contemporană a Portugaliei ("Valorile republicane în istoria modernă portugheză").

Ina Piperaki continuă seria conferinţelor masonice de la Lisabona

Or.'. Lisabona, Portugalia. În acest moment, Ina Piperaki susţine conferinţa cu titlul "În ce fel actualitatea valorilor republicane depinde de sursele sale? Cum pot acestea influenţa viitorul societăţilor noastre?". Conferinţa a început cu doar câteva minute în urmă.

Începe conferinţa masonică de la Lisabona

Or.'. Lisabona, Portugalia. În două, trei miunte va începe una dintre cele mai importante conferinţe publice din Portugalia: "Actualitatea valorilor Republicane".
Primul care va lua cuvântul este Marele Maestru al Marelui Orient Lusitan, Prea Respectabilul Frate António Reis.

Participanţii sosesc la conferinţa masonică de la Lisabona

Or.'. Lisabona, Portugalia. În acest moment, în cadrul sălii de conferinţe a VIP Grand Lisboa Hotel & SPA are loc acreditarea participanţilor, urmând ca, într-o jumătate de oră să înceapă conferinţa.

Lojile Masonice din Baja California au devenit centre de ajutor

vineri, 16 aprilie 2010

Or.'. Mexicali, Mexic. Cutremurul care a zguduit întreaga regiune Mexicali a produs foarte multe pagube, aşa cum am prezentat raportul primit de la Marele Secretar al Marii Loji din Baja California. Având în vedere acest fapt şi neuitându-şi caracterul masonic, Prea Respectabila Mare Lojă din Statul Baja California a cerut tuturor Lojilor din jurisdicţia sa să devină centre de ajutor. Astfel, Templele Masonice au devenit centre în care se distribuie ajutor tuturor celor afectaţi.

Sursă: Prea Respectabila Mare Lojă din Statul Baja California

Ţinută Masonică de Gradul I la Palatul Masonic de la Lisabona

Or.'. Lisabona, Portugalia. În acest moment, 18:46, ora Portugaliei, au început să sosească Marii Maeştri care vor participa la o Ţinută Solemnă ale cărei lucrări se vor desfăşura conform ritualului masonic de grad I. În mai puţin de 15 de minute va avea loc intrarea în Templu.

Masonii se reunesc la Lisabona

Or.'. Lisabona, Portugalia. Miza reuniunii organizate de Marele Orient Lusitan mâine o reprezintă actualitatea valorilor republicane. În declaraţia oferită Diario de Noticias, unul dintre cele mai cunoscute ziare din Portugalia, azi, António Reis, Mare Maestru al Marelui Orient Lusitan, a declarat faptul că doreşte "să celebreze regimul republican", senmalând "rolul pe care masonii l-au avut în implementarea sistemului politic care a pus capăt monarhiei".
António Reis consideră faptul că "valorile republicane nu sunt în criză, dar sunt ameninţate, în mod public, de o criză economică care are la bază o criză etică". În timpul acestei "crize", António Reis a susţinut faptul că reuniunile masonilor, cum este cea de mâine, servesc pentru afirmarea Masoneriei ca o "avangardă etică şi civică care poate avea un rol important în menţinerea valorilor republicane, precum justiţia şi egalitatea, marcând prezenţa şi exercitând influenţa în societatea civilă şi politică".

Delegaţiile masonice au sosit la Lisabona încă de marţi-miercuri, acestea continuând să sosească şi azi. La evenimentul de mâine, deschis pentru Masoni şi profani vor participa numeroşi membri ai Ordinului din state precum: Portugalia, România, Franţa, Italia, Brazilia, Luxemburg etc. Astăzi va avea loc o ceremonie masonică privată, la care vor participa doar cei invitaţi de Marele Maestru Reis. Agenţia de Presă Masonică din România va reveni ucultimele noutăţi în cursul acestei seri.

Omagiu adus Ilustrului Frate Carlos Manuel Piñeiro del Cueto

joi, 15 aprilie 2010

Or.'. Havana, Cuba. În data de 12 aprilie, Academia de Înalte Studii Masonice a Marii Loji din Cuba a organizat o Ţinută solemnă, publică, pentru a-l omagia pe cel mai distins Mare Maestru cubanez din secolul al XX-lea, Ilustrul şi Prea Respectabilul Frate Carlos Manuel Piñeiro del Cueto, cel care a condus Marea Lojă în dificila perioadă 1949-1959.

Printre cele mai mari realizări ale sale se numără chiar Academia de Înalte Studii Masonice, a treia din lume, fondarea Universităţii Masonice şi construcţia Marelui Templu Naţional Masonic, cel mai înalt edificiu masonic din America Latină şi cel mai mare din America Latină.

Fratele a fost singurul Mare Maestru cubanez care a deţinut funcţia de Preşedinte al Confederaţiei Masonice Interamericane. În timpul mandatului său, Marea Lojă a fost primită ca membru cu drepturi depline în cadrul Conferinţei Marilor Maeştri din America de Nord.

După revoluţie acesta a fost victima uneu politici oficiale de discreditare orchestrate împotriva sa, din cauza faptului că a fost avocatul Ministerului Salubrităţii în timpul regimului Generalului Fulgencio Batista. Ca urmare a acestui fapt, Frăţia Sa a fost obligat să plece în exil în 1963, moment din care numele său a devenit un cuvânt tabu.

În ultima Ţinută de Mare Consiliu, din data de 28 martie 6010/2010, Marea Lojă din Cuba a acordat Palatului Masonic numele de Edificio Nacional Masónico IH Carlos M. Piñeiro del Cueto.

Lisabona devine pentru două zile capitala Masoneriei Europene

Or.'. Lisabona, Portugalia. Ochii sunt aţintiţi zilele acestea spre unul dintre cele mai frumoase Oriente ale bătrânului continent: Orientul Lisabona. În zilele de 16 şi 17 aprilie va avea loc a IV-a Reuniune Masonică Internaţională, eveniment ce coincide cu a II-a Reuniune Internaţională de la Lisabona, eveniment promovat de Marele Orient Lusitan.
Agenţia de Presă Masonică din România va transmite de la Lisabona în zilele de vineri şi sâmbătă, pe măsură ce evenimentele se desfăşoară, ultimele noutăţi.

Începe cursa electorală pentru funcţia de Mare Maestru al Marii Loji din Chile

Or.'. Santiago de Chile, Chile. Marele Maestru al Marii Loji din Chile, Prea Respectabilul Frate Juan José Oyarzún, informează asupra faptului că Marele Orator, Fratele Luis Riveros Cornejo, candidat la funcţia supremă, va dispune de toate beneficiile sistemului web al Puterii Masonice din America de Sud, în vederea prezentării programului de guvernare. Acelaşi lucru îl vor putea face şi ceilalţi Fraţi care se vor înscrie pentru această funcţie.

Agenţia de Presă Masonică din România informează asupra faptului că membrii cu drept de vot ai Marii Loji din Chile sunt în număr de 1.710. De asemenea, Cancelaria pentru Afaceri Externe salută decizia Marelui Maestru, cunoscut pentru deschiderea sa spre inovare.

Reuniunea Regională a Familiei Masonice în Catalão

miercuri, 14 aprilie 2010

Or.'. Catalão, Brazilia. La eveniment au participat Lojile Paz e Amor III (Catalão), José Marcelino da Silva (Catalão), Olímpio de Miranda (Ouvidor), Asilo da Virtude (Goiandira), Paz e Amor IV (Ipameri), Vale do Pirapitinga (Cumari), Acácia Campoalegrense (Campo Alegre de Goiás) şi Morro de São João (da Grande Loja de Catalão). Acesta a fost realizat în zilele de 10 şi 11 aprilie 2010/2010, adunând 430 de participanţi.
Duminică, 11 aprilie, a avut loc deschiderea oficială a Reuniunii, în cadrul aulei CESUC. Evenimentul organizat a fost ideea Lojii União din Orientul Iporá. Profesoara Maria Sonia França, de la Universitatea Federală Catolică din Goiás, a mulţumit pentru invitaţia specială primită.

Inaugurarea noului Templu Masonic din Goias

Or.'. Goiânia, Brazilia. În data de 15 mai 6010/2010, în prezenţa Prea Respectabilului frate Ruy Rocha de Macedo şi a autorităţilor masonice va avea loc inaugurarea noului Templu Nobil al Marii Loji Masonice din Statul Goias, la ora locală 16:00. Reamintim faptul că Templul a fost distrus aproape în totalitate în urma unui incendiu, la finele anului trecut.

Evenimentele promovate de Agenţia de Presă Masonică din România se vor face doar cu acorduri scrise

Secretariatul General al Agenţiei de Presă Masonică din România, sub interimatul lui Ivan Stănescu, Cancelar pentru Afaceri Externe, anunţă elaborarea proiectului pentru promovarea evenimentelor masonice, şi nu numai, la nivel mondial.

Noi, Ivan Stănescu, Cancelar pentru Afaceri Externe şi Interimar al demnităţii de Secretar General al Agenţiei de Presă Masonică din România, în virtutea prerogativelor ce ne sunt conferite şi în deplinătatea facultăţilor,

CONSIDERĂM

Faptul că este necesară elaborarea unui document în vederea completării acestuia şi semnării de către toate Puterile Masonice, şi nu numai, care urmează a promova la nivel mondial, prin intermediul Agenţiei de Presă Masonică din România, pentru a elimina orice posibilă neînţelegere şi intenţie de substragere de la un concordat. Având în vedere toate acestea şi având aprobarea Cancelariei Fratelui Fondator

DECRETĂM

Artitcol unic - Aprobarea elaborării unui document comun şi a unui document tip pentru toate Puterile Masonice ale Prezentului şi Viitorului, şi nu numai, prin care ambele părţi se angajează în respectarea unor parametri comuni, de caracter local, regional, naţional, continental, intercontinental şi mondial necesar unei bune colaborări şi desfăşurări impecabile a procesului mondial de promovare.

Modificări în structura internă a Agenţiei de Presă Masonică din România

Or.'. Bucureşti, România. În conformitate cu prevederile actelor constitutive, Agenţia de Presă Masonică din România a suferit modificări în structura internă, după cum urmează:

Cancelaria Fratelui Fondator
Secretariatul General
Cancelaria pentru Afaceri Externe (I)
Secretariatul pentru Afaceri Interne (II)
Secretariatul pentru Comunicaţii (III)
Secretariatul pentru Tehnologie şi informatică (IV)
Secretariatul V
Secretariatul de Grafică şi Design (VI)

În prezent Cancelaria Fondatorului şi Secretariatul General (sub interimatul Cancelariei pentru Afaceri Externe) dispun de funcţii vacante, până la numirea unui Cancelar al Fr.'. Fondator şi a primului Secretar General al Agenţiei de Presă Masonică din România.

APMR acum şi pe Dailymotion

marți, 13 aprilie 2010

Or.'. Bucureşti, România. APMR-TV îşi continuă expansiunea treptată. După ce, în urma rapoartelor de săptămâna trecută, am realizat ca numărul accesărilor producţiilor APMR-TV a crescut foarte mult, a fost decisă intrarea pe piaţa franceză, prin Dailymotion.

Rapoartele arată că sistemele de distribuţie video ale Yahoo, Google şi AOL, printre cele mai importante din lume, au preluat aproape în întrgime producţiile noastre, în prezent fiind difuzate în reţelele acestora. De asemenea, am aflat că producţiile APMR-TV au fost preluate şi în ţări precum Vietnam, Spania, Polonia şi Statele Unite ale Americii, prin portalul Disney Videos, Polonia Network, Vietnam Videos, Zeta Space, The TV Net etc.

Masonii s-au întâlnit cu primarul oraşului Hamburg

Or.'. Hamburg, Germania. Recentul comunicat emis în urmă cu aproximativ câteva minute al Marilor Loji Unite ale Germaniei anunţă, prin intermediul ultimului comunicat emis, asupra faptului că încep pregătirile pentru aniversarea, în 2012, a 275 de ani de la fondarea celei mai vechi Loji Masonice de pe teritoriul german, eveniment care va avea loc în Hamburg.

Liderii Masoneriei, inclusiv Marele Maestru al Marilor Loji Unite ale Germaniei, Prea Respectabilul Frate Prof. Dr. Rüdiger Templin a vorbit cu primarul Ole von Beust despre planul de organizare a evenimentului.

În program sunt incluse, printre altele, o recepţie senatorială în cadrul Primăriei, primirea, de către Marele Maestru, a delegaţiilor internaţionale la Camera de Comerţ, premiera unei opere a compozitoarei Gloria Bruni (Simfonie Masonică), o Ţinută Specială în cadrul Catedralei Sfântulului Mihailc şi o cină de gală.

"Vrem să reiterăm intenţia noastră de a avea Loji mult mai deschise, decât înainte, pentru societate şi instituţiile sale, pentru că putem fi orice, mai puţin o societate conspitaţionistă secretă, aşa cm am fost percepuţi de-a lungul a 65 de ani de persecuţie a Naziştilor".

Coordonatorul pentru afaceri sociale al Marilro Loji Unite ale Germaniei, Fratele Knut Terjung, consideră acest eveniment unul foarte important care va fi sărbătorit nu numai de Loja din Absalon, ci şi de întreaga masonerie germană.

Al 229-lea Convent Anual al Marii Loji din New York

luni, 12 aprilie 2010

Or.'. New York, Statele Unite ale Americii. Marele Secretar al Marii Loji din New York, Respectabilul Frate Gilbert Savitzky, informează asupra faptului că, în data de 3 mai 6010/2010, va avea loc al 229-lea Convent Anual al Marii Loji.

Programul din New York pentru protecţia identităţii masonice

Or.'. New York, Statele Unite ale Americii. Prea Respectabilul Mare Maestru Edward G. Gilbert al Marii Loji din New York a adresat un mesaj cu privire la zvonurile care circulă în ultima vreme:

Dragi Fraţi:

Mi-a fost adus în atenţie faptul că circulă zvonuri care sugerează faptul că Programul de protecţie a identităţii masonice din New York urmează a fi întrerupt. Fraţii mei, vă rog să fiţi siguri de faptul că acest zvon este fals şi orice astfel de afirmaţie este nefondată. Atât Marele Maestru Adjunct, cât şi eu, avem toate intenţiile să vedem acest program încununat de succes şi să-l vedem continuat în zilele ce vor veni.

Dumnezeu să vă Binecuvânteze şi să vă apere.
Fraternalmente, fratele şi prietenul vostru,

P.'. R.'. Edward G. Gilbert
Mare Maestru

Noile perspective asupra Fraternităţii şi Masoneriei Americane

Or.'. Sacramento, Statele Unite ale Americii. Pe 9 aprilei 6010/2010 Muzeul Naţional al Moştenirii Istorice (acesta găzduieşte cea mai mare colecţie masonică din Statele Unite ale Americii şi înceracă să promoveze cercetarea asupra Fraternităţii din America) a găzduit primul simpozion anual, cu titlul "Noile pespective asupra Fraternităţii şi a Masoneriei Americane".
Fratele Adam Kendall a fost unul dintre cei şapte savanţi invitaţi, prezentarea sa scoţâmd la lumină interacţiunile dintre Ku Klux Klan şi Lojile Masonice din California din anii 5920/1920.
Fratele este directorul de colecţii al Hen Henry W. Coil Library & Museum of Freemasonry din Orientul san Francisco. Prima prezentare a sa, cu referire la acest lucru, a avut loc în anul profan 2009, în cadrul Conferinţei Internaţionale asupra Istoriei Masoneriei, din Orientul Edinburgh, Scoţia. Alţi conferenţiari invitaţi au fost: Ami Pflugrad-Jackisch, Hannah M. Lane, Nicholas R. Bell, Kristofer Allerfeldt şi David Bjelajac.

California Masonic Symposium

Or.'. Sacramento, Statele Unite ale Americii. Simpozionul Masonic California, organizat în fiecare an, reprezintă o comunicare masonică de caracter academic. Reuniunea din acesta an doreşte a pune accent pe interacţiunea dinter Masonerie, Armată şi emergenţa democraţiei americane. Cu titlul "Emergenţa Democraţiei Americane, a Masoneriei şi a Armatei" simpozionul va fi organizat în data de 5 iunie în Orientul San Francisco la Centrul Masonic al Ritului Scoţian (San Francisco Scottish Rite Masonic Center).
Se va vorbi despre Masoneria din perioada Revoluţiei Americane şi despre influenţa Masoneriei asupra liderilor militari americani, despre critica lui Thomas Jefferson şi despre experienţa fraternităţii de după război.

Raportul Marii Loji din Statul Baja California asupra cutremurului din Mexicali

Or.'. Mexicali, Mexic. Marele Secretar al Marii Loji din Statul Baja California, Respectabilul Frate Miguel Carreño Bahena, informează Agenţia de Presă Masonică din România asupra pagubelor produse de cutremului de 7,2 grade care a zguduit Orientul Mexicali. (prezentare, dl. Armando R. Lara Valle).

Cutremurul din data de 4 aprilie 6010/2010 a durat 89 de secunde, având loc la ora locală 15:40 şi 41 de secunde, la o adâncime de 10 kilometri. Au decedat 2 persoane, au fost rănite 254 şi au fost afectate 5.200 de locuinţe rurale. Până în prezent au avut loc peste 750 de replici care au atins 5,4-5,9 grade pe scara Richter.

Au fost afectaţi 150 de km de drumuri rurale, iar drumul El Faro (Km 57) a fost practicamente distrus, putând fi observate cratere foarte mari. Au fost afectate direct 35.000 de persoane şi inundate 60.000 de hectare cultivate, au fost inundate terenuri şi 60 de comunităţi, mai mult, au apărut gheizere care au emanat cantităţi imense de apă cu miros sulfuros. Cutremurul a fost cu o zecime mai puternic decât cel care a distrus capitala statului Haiti, acesta fiind simţit până la Diney Land, la 340 de kilometri distanţă, ceea ce a dus la închiderea parcului de distracţii.


Masonii vorbesc despre statul laic în congresul lor

Or.'. Guanajuato, Mexic. Preşedintele Grupului Avanza Liberal Democratica, dl. Manuel Jiménez Guzmán, consideră că celebrarea bicentenarului ar trebui să aibe loc în Hidalgo, Morelos, Aldama şi Abasolo, acolo unde aceştia, adică Masonii, au luptat şi au fost excomunicaţi de Biserica Catolică.

Masonii critică relaţia dintre Partidul Acţiunea Naţională şi Biserică

Or.'. León, Mexic. Maestru al Marii Loji Valle de México, Fratele Pedro Márquez Celaya, a asigurată că grupurile politice doresc să câştige popularitate prin relaţionarea cu grupuri religioase.
"Sprijinul popular trebuie să fie câştigat prin acţiuni în favoarea cetăţenilor", a declarat acesta. "În Ziarul oficial al Statului sunt publicate donaţii făcute de Municipiul León, de asemenea cele făcute de Salamanca, donaţia făcută de Municipiul Celaya şi faimoasa statuetă a lui Hristos care a fost pusă la intrare, pe care doresc a o face emblema oraşului". Se estimează faptul că statueta a costat aproximativ 700.000 de dolari americani.

Agenţia de Presă Masonică din România transmite condolenaţe Marii Loji Naţionale a Poloniei

duminică, 11 aprilie 2010

Or.'. Bucureşti, România. Agenţia de Presă Masonică din România şi-a exprimat, prin intermediul unei scrisori oficiale adresate Marelui Secretar, sentimentele de Unitate şi Fraternitate faţă de Marea Lojă Naţională a Poloniei, în faţa teribilului eveniment care a avut loc, asigurându-i pe Fraţii polonezi de sentimentele ce ne unesc în aceste momente.

A XXXIX-a Adunare Generală Ordinară a Confederaţiei Masoneriei Simbolice din Brazilia

A fost actualizată pagina virtuală destinată promovării internaţionale a celei de-a XXXIX-a Adunări Generale a Confederaţiei Masoneriei Simbolice din Brazilia, care va avea loc în orientul Belem, statul Para.

Oscar Alfonso de Ortega a fost instalat Mare Maestru al Marii Loji a Spaniei

sâmbătă, 10 aprilie 2010

Or.'. Madrid, Spania. Prea Respectabilul Frate Oscar Alfonso de Ortega a fost instalat în funţia de Mare Maestru al Marii Loji a Spaniei, în urma victoriei de luna trecută, când a câştigat în faţa Marelui Maestru în funcţie.
Ceremonia de instalare la care au participat numeroşi Mari Maeştri şi reprezentanţi ai Masoneriei Spaniole şi Mondiale, a avut loc în Orientul Madrid, începând cu ora locală 11:00, în cadrul Amfiteatrului Hotelului Auditórium Madrid.

A 25-a Aniversare a Marii Loji din Rondonia

Or.'. Porto Velho, Brazilia. La ora 8:00, ora locală, În Aula Curţii de Conturi a Statului Rondonia a avut loc deschiderea ceremoniei oficiale pentru celebrarea celor 25 de ani de la fondarea GLOMARON. La 8:30 a fost intonat imnul naţional al Braziliei, apoi Marele Maestru în exerciţiu a dat citire comunicatului său oficial. La ora 9:00 a fost prezentat oficial şi timbrul emis că ocazia aniversării masonice.
Curtea de Conturi a Statului Rondonia

La ora 10:30 a avut loc prezentarea NOULUI PACT FEDERATIV PENTRU BRAZILIA. La 11:00 a avut loc lansarea cărţii 25 Anos GLOMARON, imediat după aceea fiind acordate medaliile (civil-militare).
Începând cu ora locală 14:00 au fost continuate celebrările: Omagiu adus Lojilor Fondatoare, Conferire de Medalii Masonilor; de la 16:15 şi până la 17:00, toţi cei care au fost decoraţi au luat cuvântul, iar în acest moment Marele Maestru îşi susţine discursul. Acesta se va încheia în exact 36 de minute. Începând cu ora locală 21:00 va avea loc dineul oficial, urmat, la ora 23:00 de o petrecere.

Marele Orient al Braziliei a creat un Comitet Naţional de Combatere împotriva Corupţiei Electorale

Or.'. Brasilia, Brazilia. Prea Respectabilul Mare Maestru al Marelui Orient al Braziliei, Fratele Marcos Jose da Silva, a emis Decretul Nr.'. 1.160, în data de 7 aprilie 6010/2010 prin care a creat un Comitet Naţional al GOB, cu scopul de a ajuta la combaterea corupţiei electorale, cauză ce vine în sprijinul eticii politicii. Comisia Multi-disciplinară va fi condusă de Fratele Euripides Barbosa Nunes, Mare Maestru al Marelui Orient din Statul Goias (federat Marelui Orient al Braziliei).
Agenţia de Presă Masonică din România salută iniţiativa Marelui Orient al Braziliei şi îşi exprimă speranţa ca rezultatele scontate să fie atinse la maxim.

Marea Lojă din Rondonia a împlinit astăzi 25 de ani de la fondare

Or.'. Porto Velho, Brazilia. Marea Lojă Masonică din Statul Rondonia, membră a Confederaţiei Masoneriei Simbolice din Brazilia (CMSB), sub ciocanul Prea Respectabilului Frate Juscelino Moraes do Amaral, celebrează astăzi Jubileul de Argint. Evenimentele comemorative vor începe la ora locală 8:00 şi se vor încheia târziu în noapte. La eveniment vor participa majoritatea Marilor Maeştri, autorităţi statale, invitaţi etc.

Agenţia de Presă Masonică din România a felicitat Marea Lojă din Rondonia şi pe al său Mare Maestru pentru Aniversarea de Argint a GLOMARON.

Continuă a VII-a Reuniune a Marilor Maeştri din Regiunea de Nord a Braziliei

Or.'. Porto Velho, Brazilia. A doua etapă a acestui eveniment a început la ora locală 19:30, în Salonul Netuno (Neptun) şi este dedicată exclusiv Masonilor. După deschiderea oficială, la ora 19:45, ora locală, a fost intonat imnul naţional al Braziliei, urmat de susţinerea a două conferinţe, finalul fiind încununat de intonarea imnului statului Rondonia. După ora 21:00, ora locală, a urmat un cocktail.

Guvernatorul Statului Michoacan a vizitat şantierul viitorului sediu al Marii Loji Michoacane LAZARO CARDENAS

vineri, 9 aprilie 2010

Or.'. Morelia, Mexic. În data de 7 aprilie 6010/2010, Guvernatorul Constituţional al statului mexican Michoacan de Ocampo, Excelenţa Sa, domnul Leonel Godoy Rangel, a vizitat viitorul Templu Masonic al Marii Loji Michoacane LAZARO CARDENAS, acolo unde a fost informat de Prea Respectabilul Mare Maestru Ismael Acosta García de prima etapă a construcţiei masonice.

În timpul vizitei, şeful executivului statal a fost informat despre planurile şi proiectele acestui nou Templu Maosnic Statal, care va avea două etaje şi 1.537 de metri pătraţi construiţi, dispunând de mai multe saloane, o sală de conferinţe, birouri, un vestibul şi spaţii pentru Ateliere/Temple.

Pentru această primă etapă au fost investiţi 1.783.272 de pesos, echivalentul a aproximativ 178.000 de dolari americani, urmând ca până la finalizarea construţiei masonice să fie alocaţi 7.311.349 pesos, adică aproximativ 732.000 de dolari americani. Masonii, în frunte cu Marele Maestru, au cerut guvernatorului să se implice prin aport instituţional.


Sursă: Guvernul Statului Michoacan

 
 
 

Masonic Press Agency

Masonic Times

Agencia de Prensa Masónica

DIARIO MASÓNICO

Agência de Imprensa Maçônica