Primul Forum al Marilor Loji din Regiunile de Sud şi Sud-Est din Brazilia

luni, 31 mai 2010

Or.'. Curitiba, Brazilia. În ziua de 19 mai 6010/2010 a avut loc Primul Forum al Marilor Loji din Regiunile de Sud şi Sud-Est din Brazilia, eveniment la care au participat mai mulţi Mari Maeştri.


Sursă: Confederaţia Masoneriei Simbolice din Brazilia


Începuturile Francmasoneriei din Bulgaria îşi au rădăcinile în România?

duminică, 30 mai 2010

Se consideră faptul că Arhimandritul Efrem din Basarabia a fost iniţiat în anul profan 1820 în Respectabila Lojă Ovidius din orientul Chişinău, aceeaşi Lojă în care ar fi fost iniţiat şi celebrul poet rus Pushkin. La întoarcerea sa în Orientul Ruse, Arhimandritul Efrem a dorit Aprinderea Luminilor unei Loji în acest Orient.

Cu toate acestea, Fratele Fondator al Masoneriei în Bulgaria este considerat a fi Ivan Vedar, cel care a primit iniţierea în Respectabila Lojă British din Orientul Istambul, acelaşi loc în care a primit sublimul Grad de Suveran Mare Inspector General.

Fratele Ivan Vedar a avut strânse relaţii cu Comitetul Revoluţionar Central Bulgar (BCRK) din Orientul Bucureşti, România, care era însărcinat cu organizarea luptei pentru obţinerea independenţei în anul profan 1870.

Vedar a fost Prezentatorul mai multor lideri revoluţionari bulgari, iar în perioada războiului Ruso-Turc, acesta a reuşit să împiedice distrugerea celui mai european oraş bulgar, Orientul Ruse, date fiind relaţiile sale în Ritul Scoţian Antic şi Acceptat la Istambul.

După anul profan 1878, acesta a Aprin Luminile primei Loji şi a iniţiat câţiva profani din Orientul Ruse. Numărul acestora crescând, Fraţii au cerut autonomie. În 5880/1880, Marele Orient al Portugaliei a acordat o Patentă Lojii Balkanska Zvezda (Steaua Balcanică) din Orientul Ruse. Loja avea să capete un rol istoric, dat fiind faptul că era adesea vizitată de Principele Alexander Battenberg, iniţiat întro Lojă austriacă, cel care avea să se urce pe tronul Bulgariei.

Prima Mare Lojă a Bulgariei a apărut în Orientul Varna, îm 5884/1884, dar aceasta şi-a încetat activitatea la scurt timp după Aprinderea Luminilor sale. Luptele politice şi tinereţea Masoneriei bulgare a reprezentat punctul slab al Ordinului în această ţară. Pentru a evita discreditarea Masoneriei bulgare, Fratele Ivan Vedar a trecut în adormire Loja din Ruse şi a Aprins Luminile Lojii Bratstvo (Fratele) în Orientul Sofia, capitala Bulgariei. Cu toate acestea, o bună parte a Fraţilor bulgari erau de fapt membri ai diferitelor Loji Masonice de origine franceză şi germană.

Respectabila Lojă Zaria din Orientul Sofia a primit Lumina în anul profan 1914, primind recunoaşterea regularităţii de la Marea Lojă a Franţei. Trei ani de zile mai târziu, Marea Lojă a Franţei aprobă sciziunea Lojii Zaria în două Loji, sub numele de Zora (Apus) şi Svetlina (Lumina), pentru a putea Aprince Luminile Marii Loji a Bulgariei.

Marea Lojă Simbolică a Bulgariei a luat naştere pe 7 ianuarie 1918, în Orientul Sofia, avându-l ca Mare Maestru pe Generalul Alexander Protogerov. Obedienţa a adoptat motto-ul "Dragoste, Adevăr şi Muncă". Alexander Stambolivski, liderul Uniunii Agrare care a câştigat alegerile din 5920/1920, a recunoscut oficial existenţa Marii Loji Simbolice a Bulgariei.

Ulterior au fost aprinse luminile Lojilor din Ruse, Varna, Plovdiv, Burgas, Pleven, Kyustendil, Yambol şi Dupnitsa. Mare parte a celor peste 500 de iniţiaţi erau personalităţi bulgare din diferite domenii de activitate. Ca o simplă menţiune, vorbim despre 17 premieri bulgari care au fost Francmasoni. În 5921/1921, Obedienţa a devenit membru fondator al Asociaţiei Masonice Internaţionale. În 5936/1936 a luat fiinţă Supremul Consiliu de Rit Scoţian Antic şi Acceptat.

În anii '40, Masoneria bulgară este trecută în ilegalitate, interesant fiind faptul că Francmasonii nu au fost persecutaţi ulterior.

După al II-lea război mondial, tribunalele cominuste au trimis la moarte foarte mulţi Francmasoni bulgari, aceştia fiind declaraţi public agenţi ai serviciilor străine de inteligenţă. În perioada comunistă aceştia au fost suprimaţi, fiind consideraţi inamici ai partidului, cu toate că Fraţi bulgari încă lucrau în străinătate. Spre deosebire de Fraţii din România, Rusia, Polonia, Ungaria şi Republica Cehă, care s-au reorganizat în exil, Fraţii bulgari nu au reuşit acest lucru, aceştia devenind membrii unor Loji din străinătate.

Tranziţia a fost perioada în care Masoneria bulgară a încercat să resuscite spiritul Ordinului în ţară. În anul profan 1992 se încearcă anunţarea publică a existenţei Marii Loji, dar acţiunea eşuează. Foarte mulţi îi consideră pe Fraţii bulgari iniţiaţi în Loja germană Lessing a fi adevăraţii fondatori ai Masoneriei bulgare de după căderea cortinei de fier. În Sofia au fost Aprinse Luminile Lojilor Svetlina, Zora şi Serdika, în anul profan 1994, iar doi ani de zile mai târziu au fost reaprinse luminile Lojii Zaria, tot în orientul Sofia, împreună cu prima Lojă din afara capitalei Bulgariei, Respectabila Lojă Simbolică Chernomorski Priyateli (Prietenii Mării Negre), în Orientul Varna. Ulterior au apărut Triunghiuri şi în Orientele Shumen, Ruse şi Dobrich, Francmasonii bulgari continuând să primească ajutorul Fraţilor germani.

În 5997/1997, Lojile din Sofia şi Varna proclamă Marea Lojă a Bulgariei de Antici, Liberi şi Acceptaţi Masoni, Fratele Ivan Stavrev devenind primul Mare Maestru de după anii comunismului. Marea Lojă a Bulgariei a apărut cu sprijinul Marilor Loji Unite ale Germaniei.

Pe 7 ianuarie 6001/2001 a fost reistalat Supremul Consiliu de Grad 33. În zilele de 21-27 iunie 6003/2003, Fraţii bulgari primesc vizita Ilustrului Frate Robert W. Woodward 33° (Bazele NATO).

La începutul acestui secol Marea Lojă se rupe în două, fiecare dintre Fraţi clamând regularitatea şi descendenţa istorică. În prezent, în Bulgaria, există Marea Lojă unită a Germaniei şi Marea Lojă de Antici, Liberi şi Acceptaţi Masoni din Bulgaria.

În vara lui 6009/2009, ultima dintre acestea şi-a ales noul Mare Maestru, iar Conferinţa Marilor Maeştri ai Masonilor din America de Nord au emis un raport prin care informează asupra faptului că se fac puţine eforturi pentru unificarea Masoneriei bulgare, încurajând cele două Mari Loji să lucreze întru unificare.

Sursă: Jurnal Masonic

Francmasoneria din Bulgaria nu a început pe drumul cel bun

sâmbătă, 29 mai 2010

Or.'. Sofia, Bulgaria. Afirmaţia aparţine expertului în Francmasoneria bulgară şi Fratelui Dimitar Nedkov. Într-un interviu în exclusivitate acordat Sofia News Agency, Fratele a explicat situaţia în care se află Bulgaria din punct de vedere masonic.

Dimitar Nedkov a fost unul din primii iniţiaţi în Masoneria bulgară imediat după căderea comunismului din ţara sa, lucrând activ la reinstaurarea Masoneriei în ţară. A fost în repetate rânduri Mare Capelan al Marii Loji a Bulagriei. Actualmente deţine sublimul Grad 33, fiind Suveran Mare Inspector General şi membru fondator al Supremului Consiliu pentru Bulgaria. De asemenea, este şi membru al Academiei Internaţionale a Iluminaţilor, cu sediul în Roma, orgamism fondat de Fratele Giuliano di Bernardo.

Nedkov este considerat de unii experţi din domeniu ca fiind unul dintre cei mai conştienţi oameni asupra realităţilor maosnice din jurisdicţia masonică vecină, Bulgaria. În ultima sa carte, Frăţia Sa vorbeşte despre cum un premier bulgar de după 5989/1989 a încercat să pună în aplicare un plan care avea să interzică existenţa şi activitatea Masoneriei, Rotary şi Lions Club în Bulgaria. În cadrul unei reuniuni private cu directorul FBI, de la acea vreme, premierul bulgar a cerut sprijin pentru a interzice aceste organizaţii dar, spre surprinderea sa, nu a primit sprijin ci o avertizare: "dacă Bulgaria doreşte să rămână prietenă cu SUA, să intre în NATO şi UE, Premierul trebuie să renunţe la acest plan".

În continuare, cartea Fratelui Nedkov vorbeşte despre vizita din 6002/2002 în Bulgaria a Papei Paul Ioan al II-lea, menţionând faptul că a avut legătură cu mesajul codificat al Secretului de la Fatima. Fiind întrebat de ce consideră că Francmasoneria din Bulgaria nu a început pr drumul cel bun, Fratele Nedkov a declarat faptul că "aceasta este o dureroasă întrebare pentru întreaga societate Masonică în Bulgaria". A adăugat faptul că "Francmasoneria este o reflecţie a societăţii". Cu referire la sciziunea Masoneriei bulgare la început de secol XXI şi la posibila sa reunificare, Fratele Nedkov a afirmat faptul că "nu există vreo schismă pentru că nu este religie".

Conventul marii Loji din Benin

Or.'. Porto Novo, Benin. Peste numai câteva ore, în Orientul Porto Novo va începe Conventul Marii Loji din Benin. Numit şi Adunarea Generală Anuală, Conventul Fraţilor din Benin are pe agenda de lucru, printre altele, şi câteva probleme administrative.

Ritul Ecumenic

vineri, 28 mai 2010

Or.'. Paris, Franţa. Fondatorul Marelui Orient Arab a creat Ritul Ecumenic (numit înainte R.'.O.'.A.'.R.'.) Jean-Marc ARACTINGI care a folosit denumirea franceză:Rite Oecuménique. Este vorba despre un rit ce grupează Fraţi de confesiune creştină, musulmană şi mozaică, având Ateliere în Regiunile franceze: PACA, Paris, Languedoc.

Marele Orient al Italiei celebrează Solstiţiul de Vară

Or.'. Chiusdino, Italia. Şi anul acesta Marele Orient al Italiei va celebra Solstiţiul de Vară (Sfântul Ioan de Vară) în Orientul Chiusdino, în Abaţia di San Galgano, monument istoric localizat la aproximativ 30 de kilometri de Orientul Siena. Evenimentul va avea loc în data de 18 iunie, începând cu ora 19:30, ora locală, fiind desfăşurat într-o Ţinută de Gradul I (Ucenic).

Femeile în Masoneria din Portugalia şi Spania

Or.'. Lisabona, Portugalia. Istoricul José Antonio Ferrer Benimeli, Director al Centrului de Studii Masonice al Universităţii din Zaragoza va susţine o conferinţă cu tema "Femeile în Masoneria din Portugalia şi Spania", în data de 5 iunie 6010/2010 în Orientul lisabona. Evenimentul va fi organizat de Grémio Acácia, fiind o conferinţă ce face parte din comemorările Centenarului Anului Internaţional al Femeii, realizat de Internaţionala Socialistă în 5910/1910, în Danemarca. Evenimentul se va încheia cu o cină de gală organizată în Hotelul Real Palácio, situat în punctul geometric Rua Tomás Ribeiro, 115, Lisboa.

O Lojă Masonică a donat două tone de alimente

Or.'. Carthage, Statele Unite ale Americii. Respectabila Lojă Carthage şi un grup de Fraţi din zonă au donat două tone de alimente. Cele 11 Loji Masonice au împărţit alimentele în comunităţile sărace. Venerabilul Lojii coordonatoare a declarat: "Toată lumea ajuta pe toată lumea".

O nouă Lojă de Rit Modern în statul brazilian Goias

joi, 27 mai 2010

Or.'. Goiânia, Brazilia. În data de 24 mai 6010/2010 Marele Orient al Braziliei a acordat Patenta Lojii Olavo Bilac Nr.'. 4027 care lucrează în Ritul Modern. Aceasta a fost instalată de o comisie de regularizare, formată din Marele Maestru Statal Barbosa Nunes şi Fraţii Miguel Batista Filho, Argemiro Leonaldo de Araújo, Carlos José dos Santos şi José Marques de Albuquerque.

La eveniment au participat şi membrii ai Ritului Modern, Marelui Orient din Statul Goias, Marea Lojă din Goias, Marelui orient din Districtul Federal etc. Loja va lucra în Templul Respectabilei Loji Renascença de Goiânia Nr.'. 101 (jurisdicţia Marii Loji din Goias) situat în punctul geometric Jardim Europa, Rua Urias de Oliveira Filho, Quadra 63, Lote 06.

Bijuterii Masonice descoperite după mai bine de 200 de ani

miercuri, 26 mai 2010

Or.'. Boston, Statele Unite ale Americii. În urmă cu doi ani de zile, doi Fraţi ai Respectabilei Loji Simbolice Corinthian din Orientul Concord au găsit o pungă cu obiecte vechi (bijuterii masonice) atunci când făceau curăţenie în Lojă. Existând "suspiciunea" că bijuteriile maosnice pot avea o anumită valoare istorică şi materială, luna trecută, Fraţii din Loja Corinthian au întrebat un Frate din Marea Lojă a Spaniei, care se afla în vizită, despre autenticitatea acestora, dat fiind faptul că acesta se pricepea destul de mult la argint (bijuteriile sunt din argint masiv). Acesta a afirmat ceva ce urma a şoca pe toţi Fraţii americani din Lojă: "este foarte probabil să fi fost create de însuşi Paul Revere".

Obiectele au putut fi datate 5797/1797, acelaşi an în care Paul Revere a fost Mare Maestru şi acelaşi an în care Loja şi-a primit Patenta. Bijuteriile masonice au fost supuse unei expertize amănunţite, realizate în cadrul Muzeului Naţional de Patrimoniu din Lexington şi de către curatorul colecţiei de argint a lui Revere, din Muzeul de Arte Frumoase din Boston.

Cele câteva piese de regalia au fost estimate de specialişti la o sumă ce poate varia între 150.000 şi 300.000 de dolari americani (având o vechime istorică de 213 ani). Bijuteriile au fost închise într-un seif, departe de sediul Lojii, urmând a fi expuse doar cu ocazii foarte speciale.

Templul Masonic Louisiana împlineşte 100 de ani

Or.'. Baton Rouge, Statele Unite ale Americii. Pe 5 iunie 6010/2010 va avea loc ceremonia de aniversare a centenarului Templului Masonic din Louisiana. Ceremoniile vor începe de la ora locală 10:00, fiind organizate tururi pentru profani. De la ora locală 11:30 va fi servit un prânz în cinstea demnitarilor Marii Loji din Missouri, Marelui Capitol din Missouri, Ordinul Steaua Estului etc.

Costrucţia totală a templului a fost estimată, la vremea aceea, la 4.357,71 dolari americani. Templul a fost finalizat câţiva ani de zile mai târziu, pe 28 aprilie 5910/1910, fiind inaugurat cu un banchet în cinstea membrilor săi. Edificiul este o copie a Lojii Toscane construite în St. Louis, încadrându-se în stilul ionic.

Marina Braziliei a participat la a XXXIII-a Reuniune Districtuala a Rotary Internaţional

marți, 25 mai 2010

Or.'. Corumbá, Brazilia. Comandantul celui de-al 6-lea District Naval, Contra-amiralul Domingos Savio Almeida Nogueira, în calitate de reprezentant al Comandantului Marinei, a susţinut o conferinţă pe tema "Amazonia Albastră". Evenimentul a avut loc în Aula Hotelului Nacional din Orientul Corumbá, în cadrul celei de-a XXXIII-a Conferinţe Districtuale a Rotary Internaţional.
Comandantul Districtului 6 Naval

Contra-amiralul Savio este decorat de Guvernatorul Districtului 4470 Rotary, Dr. Sérgio de Araújo Philbois

La eveniment au participat delegaţii a 38 de Districte Rotary din Mato Grosso do Sul. Au fost abordate numeroase teme precum: importanţa strategică a mării, litoralului şi a apelor interioare ale Braziliei, aria de acţiune a Marinei, Convenţia Naţiunilor Unite asupra Dreptului Mării, ridicarea Platformei continentale, ordonarea spaţiilor maritime etc.

Sursă: Ministerul Apărării al Republicii Federative a Brazilei (Marina Braziliei)

Fundaţia Marii Loji din New York a desemnat cetăţeanul anului

Or.'. New York, Statele Unite ale Americii. Robert McBride a fost desemnat de către Fundaţia Marii Loji din New York Cetăţeanul Anului.

Premierul bulgar decorat de Marele Maestru al Ordinului de Malta

duminică, 23 mai 2010

Or.'. Roma, Italia. Ieri, 22 mai 6010/2010, Principele şi Marele Maestru al Ordinului de Malta a acordat o audienţă Prim-ministrului bulgar Boyko Borisov. Principele a lăudat acţiunile de combatere a crimei organizate din Bulgaria şi a decorat pe şeful executivului de la Sofia.

Reuniunea celor Trei Californii

sâmbătă, 22 mai 2010

În perioada următoare va avea loc tradiţionala reuniune a Celor Trei Californii, un eveniment organizat anual de Marea Lojă din Baja California Sur, Marea Lojă din Baja California (ambele din Mexic) şi Marea Lojă din California (Statele Unite ale Americii). Evenimentul, dovadă a unităţii şi Fraternităţii comunităţilor masonice californiene din Mexic şi Statele Unite ale Americii, este marcat prin ofrande florale aduse Fraţilor trecuţi la Orientul Etern, colocvii, conferinţe şi reuniuni comune ale Fraţilor, în frunte cu Marii lor Maeştri, în Ţinute speciale.

Anul acesta, pentru prima dată, Agenţia de Presă Masonică din România va transmite ultimele noutăţi ale celui mai important eveniment masonic californian, cu ajutorul Fratelui Felipe Velazquez Solorzano, Mare Secretar pentru Comunicaţii al Marii Loji.

Prima Reuniune Naţională a Maeştrilor Masoni

Or.'. Cochabamba, Bolivia. Marea Lojă din Bolivia, în colaborare cu Marea Delegaţie Regională din Cochabamba şi cu Respectabila Lojă Simbolică Arco Iris Nr.'. 38, organizează astăzi Prima Reuniune Naţională a Maeştrilor Masoni.

Cu scopul revitalizării Masoneriei Naţionale şi a aducerii în prim planul vieţii masonice pe Maeştri Masoni ai naţiunii, membri ai Cameriei de Mijloc, congresul va analiza caracterul Maestrului Mason şi curajul acestuia de a-şi exersa atribuţiile în lojă şi, mai ales, în afara acesteia. Evenimentul are loc sub înaltul patronaj al Marelui Maestru al Boliviei.

Marea Lojă din Bahia a împlinit 83 de ani de la fondare

Or.'. Salvador, Brazilia. Marea Lojă din Statul Bahia, membră a Confederaţiei Masoneriei Simbolice din Brazilia, sărbătoreşte 83 de ani de la fondarea sa în anul 5927/1927. Evenimentul va fi marcat, printre altele, şi cu o reuniune a Marelui Consiliu într-o Ţinută specială.

Premierul Bulgariei se reuneşte cu Marele Maestru al Ordinului de Malta

vineri, 21 mai 2010

Or.'. Roma, Italia. Mâine, 22 mai 6010/2010, Prim-ministrul bulgar se va reuni cu Principele şi Marele Maestru al Ordinului de Malta, Matthew Festing.
Matthew Festing
Mare Maestru
Ordinul de Malta

150 de ani de Masonerie în El Paso

Or.'. Llano, Statele Unite ale Americii. Respectabila Lojă Simbolică Llano Nr.'. 242 din Orientul El Paso a celebrat 150 de ani de la fondare pe 15 mai. Marele Maestru al Marii Loji din Texas, Prea Respectabilul Frate Orville L O'Neill a participat la eveniment. "150 de ani (...) Sunt multe Loji care nu reuşesc să ajungă nici măcar până la jumătate", a declarat Marele Maestru al Texasului. Pe 14 iunie 5860/1860 a fost emisă patenta Lojii, pe acea vreme avându-şi sediul în Orientul Commanche Creek. Un an de zile mai târtiu Loja se muta în orientul Llano din cauza conflictului armat.

Sursă: Jurnal Masonic

Sediul celei de-a XXXIX-a Adunări Generale a CMSB

Or.'. Belem, Brazilia. A XXXIX-a Adunare Generală a CMSB îşi va stabili sediul în cadrul Hangar Centro de Convenções da Amazônia, un centru brazilian de conferinţe din oraşul Belem, având 23.000 de metri pătraţi împărţiţi în 12 săli, dependinţe şi o aulă cu o capacitate de 2.200 de locuri. Hangar Centro de Convenções da Amazônia este cel mai mare centru de conferinţe din statul Para, locul în care au loc principalele evenimente precum conferinţe naţionale şi internaţionale, concerte, reuniuni publice şi private etc.

Vincent Libone este noul Mare Maestru al Marii Loji din New York

Or.'. New York, Statele Unite ale Americii. Marele Maestru Adjunct al Marii Loji din New York a fost ales în funcţia de Mare Maestru. Prea Respectabilul Frate Libone a fost ales în cadrul celui de-al 229-lea Convent al marii Loji, organizat în data de 4 mai 6010/2010, guvernând destinele a 540 de Respectabile Loji.

Vincent Libone
Mare Maestru
Marea Lojă din New York
Frăţia Sa a ţinut să mulţumească nenumăraţilor Fraţi care l-au ajutat de-a lungul timpului, mulţumind şi Marelui Maestru din Trecut pentru marea prietenie pe care o împărtăşesc. Marele Maestru a fost iniţiat în urmă cu aproximativ 37 de ani.

Concert al Corului Marii Loji din Goias

Or.'. Goiânia, Brazilia. recunoscut pentru armonioasele voci, Corul Vocile, al Marii Loji din Goias va susţine un recital peste numai câteva ore, ora locală 21:00, în cadrul unui eveniment special organizat în Orientul Senador Canedo. Evenimentul reprezintă o promovare a Parohiei "Nossa Senhora Auxiliadora", sub coordonarea Arhidiocezei din Goiânia.

Reuniune pe probleme de statut a Marii Loji din Noua Zeelandă

Or.'. Wellington, Noua Zeelandă. Evenimentul va avea loc astăzi în Wellington Old Town Hall, începând cu ora 14:00, ora locală.

Masonerie şi cultură

marți, 18 mai 2010

Or.'. Seborga, Italia. În cadrul ceremoniilor de instalare a noului Principe de Seborga, în persoana Alteţei Sale Serenisime Principele Marcello I, care vor avea loc sâmbătă, 22 mai 6010/2010, Orchestra de Cameră a Principatului di Seborga va intona imnul principelui, sub bagheta Fratelui Vitaliano Gallo, membru al Marelui Orient al Italiei.

Marele Orient al Braziliei a aniversat 75 de ani de la semnarea Tratatului cu Marea Lojă Unită a Angliei

Or.'. Brasilia, Brazilia. Marele Orient al Braziliei, în colaborare cu Marele Orient din Districtul Federal, a realizat o Ţinută Albă pentru a comemora cei 75 de ani de la semnarea Tratatului de Amiciţie şi Recunoaştere cu Marea Lojă Unită a Angliei. Evenimentul a fost transmis în direct pe TV GOB Digital. Din partea UGLE a participat Fratele Colin V. Foster, Mare Maestru Districtual pentru America de Sud Divizia de Nord.

Doctorul Joachim Strassner a fost reales Mare Maestru

Or.'. Kiel, Germania. Fratele Dr. Joachim (Achim) Strassner a fost reales în calitatea de Mare Maestru al Große Landesloge der Freimaurer von Deutschland. Radiolog de profesie, Prea Respectabilul a primit un nou mandat pe pentru a conduce Große Landesloge der Freimaurer von Deutschland (GLLFvD). La convent au participat reprezentanţii celor 109 Loji din land.

Conform comunicatului primit de la Marile Loji Unite ale Germaniei, am fost informaţi asupra faptului că în data de 26 iunie 6010/2010 va avea loc ceremonia de instalare a noului Mare Maestru. Fratele Strassner îl va înlocui pe actualul Mare Maestru, Prea Respectabilul Frate Joachim Klauss, pentru un mandat de trei ani de zile. La ceremonie sunt aşteptaţi Fraţi din ţară dar şi din străinătate.

Marele Maestru ales a declarat: "Francmasoneria are şansa de a sta alături de partide şi biserici, din nou, devenind a treia putere a acestei societăţi - non partizanat dar nu apolitică, nedefinită dar nu superficială. În această nouă veche înţelegere a Francmasoneriei vreau să lucrez în continuare".

Un alt preşedinte peruan vizitează Lojile Masonice din Columbia

Or.'. Bogota, Columbia. Unul din membrii Lojii Victor Raul Haya de la Torre No. 36, sud jurisdicţia Marii Loji din Columbia cu sediul în Bogota, Fratele Manuel Meoño Távara Bueno, cunoscut politician şi om de afaceri de origine peruană, a invita pe fostul preşedinte al Republicii Peru, Alejandro Toledo să viziteze Loja. Este pentru a doua oară, în ceva mai mult de un an de zile, când un şef de stat peruan vizitează această Lojă Masonică din Columbia. Anul trecut a fost vizitată de preşedintele în exerciţiu, Alan Garcia.

Marea Lojă din Queretaro a organizat a CXLIII-a Aniversare a Triumfului Republicii

Or.'. Querétaro, Mexic. În data de 15 mai 6010/2010 Marea Lojă din Statul Querétaro, membră a Confederaţiei Marilor Loji Regulare din Statele Unite Mexicane, a celebrat a CXLIII-a Aniversare a Triumfului Republicii. Evenimentul a fost organizat în Teatro de la República (Teatrul Republicii), acolo unde Fratele Felipe Vitela Mora a avut o remarcabilă intervenţie. Guvernatorul statului, care era aşteptat să deschidă lucrările, nu a putut fi prezent, anunţând faptul că lipsa prezenţei sale se datorează cazului de răpire a politicianului Diego Fernández de Cevallos.
La ora locală 11:00 a fost adus un omagiu drapelului naţional, la monumentul Ilustrului Frate Benito Juárez García, apoi a fost vizitată capela construită pe locul în care Împăratul Maximilian de Habsburg a fost fusilat, împreună cu Miguel Miramón şi Tomás Mejía. Teatrul în care au avut loc ceremoniile are o importanţă aparte în istoria ţării, aici fiind intonat pentru prima dată, pe 15 septembrie 5854/1854, imnul naţional al Mexicului. Tot aici, în 5867/1867 a avut loc şi Consiliu de Război care a decis executarea împăratului mexican de origine austriacă. Pe 5 februarie 5917/1917, Venustiano Carranza de la Garza a promulgar şi Constituţia Politică a Statelor Unite Mexicane etc.
În final a avut loc o Ţinută inter-obedenţială a Districtului VI al Consiliului Masonic Naţional a Confederaţiei Marilor Loji Regulare din Statele Unite Mexicane, unde Marele Maestru organizator, Prea Respectabilul Frate Joaquín Aarón Rodríguez Cabrera, a avut ocazia de a saluta pe toţi cei prezenţi şi de a le mulţumi pentru participare.

Ţinută de Iniţiere în Templul Respectabilei Loji Simbolice Arca da Aliança

Or.'. Aragoiânia, Brazilia. În data de 16 mai 6010/2010 a avut loc o Ţinută de Iniţiere în Templul Respectabilei Loji Simbolice Arca da Aliança Nr.'. 107. Lucrările au fost desfăşurate sub ciocanul Fratelui Ruy Rocha, Prea Respectabilul Mare Maestru al Marii Loji Masonice din Statul Goias (CMSB). La ceremonia de iniţiere au participar mai luţi Fraţi din regiune, Delegaţi ai Lojilor, Consilieri, membrii ai Marelui Consiliu al Marii Loji şi reprezentanţi ai Marelui Orient din Statul Goias, federat Marelui Orient al Braziliei.
Cu ocazia discursului său, Marele Maestru a vorbit despre procesul de unificare a Ritualurilor, participarea Marii Loji la lucrările celei de-a XXXIX-a Adunără Generale a CMSB, reinaugurarea Marelui Templu din Goiânia şi, nu în cele din urmă, despre propria sa administraţie. "Căutăm să construim o Masonerie unită, puternică şi care actuează", a declarat Marele Maestru Ruy Rocha.

Cu aceeaşi ocazie, Fratele Gladston Rezende Reis, Consilier al Marelui Maestru GLEG, a explicat tuturor celor prezenţi în Ţinută, inclusiv Deputaţilor Marelui Orient din Brazilia, relaţia strategică dintre Marea Lojă şi Agenţia de Presă Masonică din România. Fratele a început prin a prezenta un scurt rezumat al activităţlor noastre comune de anul trecut (promovarea la nivel mondial a celei de-a XXVIII-a Adunări Generale a CMSB şi a celei de-a III-a Reuniuni Masonice, organizate de Marea Lojă din Mato Grosso), pentru a ajunge la ceea ce vom face anul acesta pentru promovarea celei de-a XXXIX-a Adunări Generale a Confederaţiei Masoneriei Simbolice din Brazilia, organism ce reuneşte toate Marile Loji braziliene.

Spre deosebire de promovarea de anul trecut, şi având în vedere anularea promovării unui eveniment din New York, anul acesta APMR şi-a propus să aducă evenimentul şi rezultatele acestei reuniuni masonice la cunoştinţa cât mai multor Mari Loji, începând cu cele din America Latină şi continuând cu cele din Europa, Africa, Mexic, Statele Unite ale Americii, Asia şi Australia, promovând evenimentul la capacitate maximă în limba română, portugheză, engleză şi spaniolă.

Piesă de teatru Masonică în Sao Paulo

luni, 17 mai 2010

Or.'. Sao Paulo, Brazilia. Nucleul Dramaturgic al Marelui orient din Sao Paulo, federat GOB, administrat de Marele Secretariat pentru Cultură şi Educaţie Masonică, va pune în scenă piesa "A Lenda do Terceiro Grau". Evenimentul reprezintă o iniţiativă a Secretariatului şi a Lojii Estrela do Brasil (Steaua Braziliei). Accesul este destinat doar Masonilor activi.

Marele Ospitalier al Marii Loji din Espirito Santo a trecut la Orientul Etern


În urmă cu puţin timp, Fratele Leonardo Loubak Martins a anunţat, în numele Venerabilului Maestru Joao Pedro Motta Andre, trecerea la Orientul Etern a Marelui Ospitalier al Marii Loji din Espirito Santo (CMSB). Ca urmare a acestui trist eveniment, Marea Lojă a decretat trei zile de doliu în întreaga jurisdicţie masonică. Decretul 6/2010 intră în vigoare începând cu data de astăzi, 17 mai 6010/2010.

Masonerie la Feminin

Or.'. Bucureşti, România. "Chiar dacă Masoneria Feminină nu se înscrie în normele universal acceptate de regularitate masonică, consider că este nevoie să avem o viziune mult mai amplă asupra acestui fenomen în plină dezvoltare", a declarat Fratele Fondator. Frăţia Sa a anunţat lansarea unui proiect mai vechi, intitulat Masonerie la Feminin, fiind vorba despre o pagină virtuală, în limba română, destinată publicării de informaţii despre Masoneria Feminină din Lume.

Noua conducere a Asociaţiei Masonice pentru Eradicarea Cerşetoriei

Or.'. Goiânia, Brazilia. În data de 12 mai 6010/2010 a avut loc ceremonia de instalare a noului consiliu director al AMEM, în prezenţa Fraţilor din Marea lojă din Goias şi Marele Orient din Goias (Barbosa Nunes, Mare Maestru, şi Abel Tolentino, Secretar Statal pentru Informatică şi Comunicare). Noua Conducere este formată din: Carlos Augusto Jorge (Preşedinte), Walter Jose da Cunha (Vicepreşedinte), Jose Rivaldo Alves Marinho (Secretar I), Eduino Alves de Araujo (Secretar II), Jilvan de Oliveira Pinto (Trezorier I) şi Silas Gomes Barbosa (Trezorier II).
Orchestra Simfonică din Goiânia invită Comunitatea Masonică Statală la un concert de binefacere, eveniment care va avea loc în data de 26 mai 6010/2010, începând cu ora 20:00, ora locală. Concertul va fi organizat în Teatrul Madre Germana Garrido şi va fi dirijat de Profesorul
Antônio Carlos Moraes Carrasqueira, care a performat pe scenele din Brazilia, Franţa, Italia, Elveţia, Germania, Anglia, Portugalia, Belgia etc.

Interviu cu Secretarul General interimar al APMR

duminică, 16 mai 2010

Or.'. Bucureşti, România. Secretarul General interimar al Agenţiei de Presă Masonică din România a declarat în cursul acestei zile faptul că APMR trebuie să se implice mai mult în acţiunile sociale şi să fortifice sistemul administrativ. Într-un scurt interviu acordat APMR, domnul Ivan Stănescu şi-a exprimat intenţia ca până la finele mandatului său Agenţia de Presă Masonică din România să dispună de o întreagă infrastructură umană şi informaţională performantă, depăşind-o pe cea din prezent.

Reporter APMR - Mai aveţi foarte puţin timp până la finele acestui mandat şi mai sunt foarte multe lucruri de făcut. Care sunt priorităţile dumneavoastră?

Ivan Stănescu - Da, este adevărat! Am două mari priorităţi: o infrastructură informaţională mult mai performantă şi disponibilitatea unei resurse umane excelente. Pe scurt, o echipă foarte tânără, flexibilă, oameni care vorbesc fluent două-trei limbi străine şi cunosc sistemul cibernetic.

Reporter APMR - Aşadar programul de dezvoltare continuă?

Ivan Stănescu - Niciodată nu a fost oprit! Fondatorul a cerut, încă de la început, o echipă de oameni foarte, foarte tineri şi foarte dedicaţi. Iar în ceea ce priveşte sistemul informaţional, acesta este într-o perpetuă schimbare.

Reporter APMR - Relaţia cu Marile Loji din străinătate la cel nivel este?

Ivan Stănescu - În mandatul meu a cunoscut cel mai mare grad de diplomaţie şi colaborare. Împreună cu Fondatorul, la recomandarea acestuia, am stabilit ca toate Marile Loji prietene să primească de două ori pe lună scurte rapoarte cu ceea ce se îmtâmplă în lume. Dar îmi doresc ca acest lucru să fie realizat de un departament special, creat în Secretariatul V.

Reporter APMR - Şi în România nu se trimit aceste rapoarte?

Ivan Stănescu - Vreu să fie un lucru foarte clar: în România nu există niciun interes din partea acestora, prin urmare, cât timp voi avea această funcţie nu voi înainta niciun fel de tramit. Chiar dacă am promovat diverse evenimente în ţară, nu înseamnă că la nivel de Mare Secretariat, Mare Cancelarie sau Mare Maestru există un dialog oficial. În România sunt foarte multe probleme de rezolvat. Îmi pare rău să o spun, dar este un haos total!

Reporter APMR - Şi despre evenimentul din toamnă ce-mi puteţi spune?

Ivan Stănescu - Nimic nou! A fost trimisă o scrisoare astăzi pentru a se definitiva o eventuală participare a noastră. Dacă până în Solstiţiul de Vară nu ne sunt acceptate propunerile şi cererile, atunci va fi ca şi când nu ar exista acel eveniment pentru noi. APMR are o agendă extrem de încărcată, începând de anul acesta şi până în 2018 inclusiv şi nu ne putem pierde timpul cu o lipsă de seriozitate din partea unora şi altora.

Reporter APMR - După terminarea mandatului o să mai lucraţi cu APMR?

Ivan Stănescu - Probabil, dar în Secretariatul V, acolo unde se retrag toţi membrii cu experienţă.

Reporter APMR - Şi cine va ocupa funcţia dumneavoastră?

Ivan Stănescu - Totul depinde de ceea ce va decide Fratele Fondator. Singurul lucru pe care îl pot afirma este că fostul Înalt Reprezentant IMNA, actualmente coordonatorul politicilor de afaceri externe ale APMR, este persoana despre care se vorbeşte cel mai mult. Vorbeşte limbi străine, este cel care trasează liniile externe ale APMR şi este omul din spatele tuturor proiectelor care vor fi implementate în următorii zece ani, în condiţiile actuale. Avantajul major este acela că este curtat de mai multe Mari Loji din străinătate.

Templul Masonic din Goias a fost reinaugurat

Or.'. Goiânia, Brazilia. Aseară a avut loc o ceremonie specială în Orientul Goiânia, auspiciată de Marele Maestru Ruy Rocha şi la care a participat şi Guvernatorul statului şi prima doamnă. Au luat parte la eveniment peste 400 de persoane, Fraţi şi profani.
Au fost 100 de cupluri omagiate, mare parte dintre Fraţi celebrând nunta de argint şi totodată 25 de ani de la Iniţiere. Guvernatorul statului Goias, Fratele Alcides Rodrigues Filho şi Prima Doamnă, Raquel Rodrigues au fost naşii căsătoriţilor. În finalul ceremoniei de reinaugurare a Templului li a recunoaşterii conjugale, a fost adus un omagiu tuturor mamelor, cu ocazia Zilei Mamei.

Consilierul pe Probleme Speciale a devenit Cancelarul Fratelui Fondator

sâmbătă, 15 mai 2010

Or.'. Bucureşti, România. În cursul zilei de azi, 15 mai 6010/2010, Fratele Fondator a numit Consilierul pe Probleme Speciale, Fratele C. L., Cancelar personal (Decret APMR IX/6010/2010). Fratele se va ocupa, începând de luni, 17 mai 6010/2010, de toate afacerile Fratelui Fondator în ţară şi străinătate, precum şi de corespondenţa Frăţiei Sale.

Cancelaria Fratelui Fondator cumulează toate atribuţiile de afaceri interne şi externe ale Fondatorului APMR, reprezentând canalul oficial de corespondenţă între Frăţia Sa şi Autorităţile Masonice din străinătate.

Marile Loji din Brazilia se reîntorc în Confederaţia Masonică Interamericană

Or.'. Ciudad de Guatemala, Guatemala. În data de 12 mai 6010/2010, Confederaţia Masonică Interamericană, prin intermediul comunicatului 015-2010, emis de Secretarul Executiv, Ilustrul Frate Rafael Eduardo Aragón Guevara, Marile Loji confederate sunt anunţate oficial de reintegrarea Marilor Loji din Brazilia în sânul Confederaţiei.

Acest eveniment este considerat a fi cea mai mare reuşită din ultimii ani a Confederaţiei Masonice Interamericane. Marile Loji din Brazilia formează Zona V a C.M.I., toate acestea fiind membre cu drepturi depline ale Confederaţiei Masoneriei Simbolice din Brazilia a cărei Adunare Generală Anuală va fi promovată şi anul acesta de Agenţia de Presă Masonică din România, în colaborare cu Marea Lojă din Statul Goias, sub ciocanul Prea Respectabilului Mare Maestru Ruy Rocha de Macedo (Preşedinte al CMSB).

Marea Lojă din Virginia de Vest a retras recunoaşterea Marii Loji din Ohio

Or.'. Columbus, Statele Unite ale Americii. În data de 19 aprilie 6010/2010 Marele Maestru al Marii Loji din Virginia de Vest, Prea Respectabilul Frate Gregory A. Riley (Senior), a emis un decret prin care a retras recunoaşterea Marii Loji din Ohio. Motivul invocat a fost acela al recunoaşterii celor trei grade simbolice ale Fratelui Frank Haas (judecător) de către Loja Steubenville Nr.'. 45, în data de 17 aprilie 6010/2010.
Terry W. Posey
Mare Maestru
Marea Lojă din Ohio

Prea Respectabilul Mare Maestru al Marii Loji din Ohio, Fratele Terry W. Posey a declarat următoarele: "Frank Haas este Judecător în Virginia de Vest şi până acum câţiva ani a fost Mare Maestru al Marii Loji din Virginia de Vest. Povestea excluderii sale din Marea Lojă din Virginia de Vest este foarte bine cunoscută şi publicată în diverse publicaţii Masonice şi profane. Am citit atât cât am găsit, inclusiv Procedurile din Virginia de Vest, New York Times şi www.masonic-crusade.com.

El a venit în Ohio anul trecut. După aceea a cerut Lojii Steubenville Nr.'. 45 gradere Masoneriei. Am căutat cu atenţie în Codul Marii Loji din Ohio şi nu există nimic care să-l împiedice să primească aceste grade. Cum este şi resident în Ohio, Constituţia Marii Loji din Ohio conferă jurisdicţie asupra apartenenţei sale Marii Loji din Ohio şi Lojii în cauză.

Acesta a făcut rabat de la Nota de Expulzare de către Marele Maestru din Trecut din Virginia de Vest şi a răspuns la toate întrebările prezentate de Comitetul de Investigaţii al Lojii. Loja a făcut tot ceea ce era necesar, inclusiv o vizită acasă. Aceştia au fost asiguraţi că este un om bun şi adevărat şi acesta a întrunit toate cerinţele, inclusiv dovada rezidenţei sale, pentru apartenenţă.

Loja Steubenville Nr.'. 45 a votat unanim pentru aprobarea înscrierii sale. Pe 17 aprilie a primit cele trei grade ale Francmasoneriei în Loja Steubenville".

O jumătate de secol în serviciul Masoneriei Americane

Or.'. Rochelle, Statele Unite ale Americii. Respectabila Lojă Rochelle Horicon Nr.'. 244 a organizat aseară un banchet pentru a celebra membrii care au la activ o jumătate de secol de apartenenţă la Masonerie. Fraţii au celebrat pe Don Kennay din Orientul Ashton, William Hackett din Orientul Wheaton şi pe Fraţii Marvin Wilkinson şi Ron Felker, ambii din Orientul Rochelle. Prea Respectabilul Mare Maestru al Marii Loji din Illinois, Fratele Richard L. Swaney a luat şi el parte la eveniment.

Reuniune comună a Lojilor Masonice din Chile şi Argentina

vineri, 14 mai 2010

Or.'. Mendoza, Argentina. Astăzi şi mâine se reunesc în Orientul Mendoza Loji Masonice din Chile şi Argentina pentru a sărbători împreună Bicentenarul Patriei, într-o Ţinută Specială.

Al 161-lea Convent al Marii Loji din California

Or.'. San Francisco, Statele Unite ale Americii. În perioada 24-26 septembrie 6010/2010, va avea loc al 161-lea Convent al Marii Loji din California. Evenimentul va fi organizat în California Memorial Masonic Temple (Templul Memorial Masonic California), sub coordonarea Fratelui Kim Hegg. Fraţii se vor putea caza la mai multe hoteluri puse la dispoziţia acestora: Mark Hopkins Hotel, Stanford Court Hotel şi Holiday Inn Golden Gateway Hotel. Vor fi dezbătute diverse teme precum: Francmasoneria şi Fondarea ţării noastre, Francmasoneria şi Loja Albastră şi Francmasoneria şi Fondarea Breslei noastre.
Vineri, 24 septembrie, între orele 13:00 şi 17:00 va avea loc deschiderea oficială a Conventului, în Aula Templului Memorial Masonic California. Marele Consiliu şi Comisiile vor prezenta rapoartele anuale, Marele Maestru va da citire cuvântului de bun venit şi se vor începe lucrările pe legislaţie.
Sâmbătă, între orele 8:30 şi 17:00, cu o pauză de prânz de la ora 12:00 la ora 13:00, vor avea loc continuarea lucrărilor Conventului. Se vor alege viitorii Deminitari şi oficieri ai Marii Loji şi se va aproba bugetul pentru anul următor. Începând cu ora 18:30 va avea loc Banchetul Marelui Maestru, la care vor participa toţi invitaţii acompaniaţi de soţiile acestora. Dineul va fi organizat în San Francisco Marriott Hotel.
Duminică, 26 septembrie, începând cu ora locală 9:30, vor avea loc o serie de evenimente speciale, precum acordarea unui premiu special din partea marelui Maestru pentru Tineret, Ceremonia de Instalare a Marelui Maestru şi a Marelui Consiliu etc.

Se reinaugurează Marele Templu din Goias

Or.'. Goiânia, Brazilia. Mâine seară, în statul brazilian Goias, Marea Lojă va reinaugura Templul distrus în urma unui incendiu din luna decembrie 6009/2009. De asemenea, începând cu ora 17:00, ora locală, Marea Lojă va oficia o Ceremonie de Recunoaştere Conjugală şi va aduce un omagiu tuturor mamelor, cu ocazia zilei Mamei.

A XXVIII-a Adunare Generala a FRENOM

Or.'. Cancun, Mexic. Eveniment organizat de Marea Lojă Mixtă Universală. În perioada 14-16 mai 6010/2010 va avea loc, în Orientul Cancun, Quintana Roo, Mexic, cea de-a XXVIII-a Adunare Generală a Frontului Naţional de Organizaţii Masonice.

Marea Lojă CAMEA va fuziona cu Marea Lojă Regulară Independentă a Italiei

joi, 13 mai 2010

Or.'. Roma, Italia. Marea Lojă Mamă C.A.M.E.A. şi Marea Lojă Regulară Independentă a Italiei vor fuziona. Anunţul a fost făcut public, în urma emiterii comunicatului comun de către cei doi Mari Secretari ai Obedienţelor.

Masonii şi Mediul Înconjurător

Or.'. Belo Horizonte, Brazilia. Programul Masonic Internaţional SALVEAZĂ PLANETA a anunţat astăzi faptul că Marea Lojă din Minas Gerais a lansat un Program pentru Protecţia Mediului Înconjurător, la care participă absolut toate Lojile jurisdicţionate.

Conferinţă organizată de Fundaţia Masonică Manoel dos Santos

Or.'. Belo Horizonte, Brazilia. Fundaţia Masonică Manoel dos Santos a organizat în data de 11 mai 6010/2010 o conferinţă publică susţinută de Kaminsky Mello Cholodovskis. Evenimentul a fost organizat în Sala de Conferinţe. Cei care au dorit să participe şi-au plătit biletul făcând o donaţie de doi litri de lapte, cantitate folosită în scopuri caritabile.

Marea Lojă a Argentinei celebrează Bicentenarul independenţei naţiunii

miercuri, 12 mai 2010

Or.'. Buenos Aires, Argentina. Vineri, 7 mai 6010/2010, Marea Lojă a Argentinei, sub ciocanul Prea Respectabilului şi Ilustrului Frate Angel Jorge Clavero, a anunţat realizarea unei Ţinute Masonice Albe pentru a comemora cei 200 de ani de la revoluţia din mai. Ţinuta va avea loc în Marele Templu al Masoneriei Argentiniene, în data de 20 mai 6010/2010, începând cu ora locală 19:30, în punctul geometric Calle Tte, Juan Domingo Peron Nr.'. 1242. Acest important eveniment pentru Masoneria Naţională din Argentina reprezintă deschiderea unei întregi serii de evenimente e se vor încheia pe 9 iulie 6016/2016.

David Cameron este rudă îndepărtată a Marelui Maestru al Marii Loji Unite a Angliei

Or.'. Londra, Regatul Unit. Ieri seară, BBC World Service anunţa desemnarea lui David Cameron, de către Majestatea Sa Regina Elisabeta a II-a a Regatului Unit al Marii Britanii şi Irlandei de Nord, în calitate de Premier Constituţional.
Încă din campania electorală asupra, Excelenţei Sale, domnul Prim-ministru Cameron, planau "suspiciuni" că este membru al Ordinului. Agenţia de Presă Masonică din România informează asupra faptului că domnul Cameron are un grad foarte îndepărtat de rudenie cu Alteţa Sa Regală, Ducele de Kent, Mare Maestru al Marii Loji Unite a Angliei, dar şi cu Majestatea Sa Regina, fiind stră-stră-stră-stră-strănepotul Majestăţii Sale, Regele William al IV-lea. Menţionăm faptul că legătura de rudenie nu este un lucru neobişnuit, mai ales într-o societate precum cea londoneză.

De asemenea, APMR menţionează faptul că în data de 28 octombrie 6008/2008, domnul Cameron a găzduit un eveniment masonic la Palatul Westminster. Este vorba despre "Ceaiul" organizat în cinstea Surorilor de la West Oxfordshire. Evenimentul a fost organizat în sufrageria C, acolo unde erau aşteptaţi 14 invitaţi.

Conventul Marii Loji din Benin

Or.'. Porto Novo, Benin. Sâmbătă, 29 mai 6010/2010, va avea loc Conventul Marii Loji din Benin. De asemenea a fost anunţată Aprinderea Luminilor la două Loji noi, dintre care una va lucra în Ristul Scoţian Antic şi Acceptat.
Marea Lojă din Benin lucrează în patru rituri: Ritul Scoţian Antic şi Acceptat, Ritul Scoţian Rectificat, Ritul Emulaţiei şi Ritul Francez, având în jurisdicţie 21 de Loji Masonice răspândite în trei, din cele şase provincii ale ţării. Marea Lojă este o instituţie de utilitate publică.

Ceremonia de Instalare a Marelui Maestru din Chile

Or.'. Santiago de Chile, Chile. Preşedintele Comisiei Electorale a Marii Loji din Chile, Venerabilul Frate Miguel Bravo Elgueta, a declarat faptul că joi, 13 mai 6010/2010, se va întruni Comisia Marii Loji la ora 15:00, ora locală, pentru a oficializa rezultatele. În urma acestei reuniuni oficiale, Comisia va aduce la cunoştinţa Marelui Maestru Juan José Oyarzún rezultatele care urmează apoi a fi comunicate Marelui Consiliu, pentru a începe procedurile de intalare. Astfel, la data de 10 iulie 6010/2010, Fratele Luis A. Riveros Cornejo va deveni Prea Respectabilul Mare Maestru al Marii Loji din Chile, în urma Ceremoniei de Instalare.

APMR şi GLEG vor colabora pentru mediatizarea mondială a celei de-a XXXIX-a Adunări Generale a Confederaţiei Masoneriei Simbolice din Brazilia

marți, 11 mai 2010

Agenţia de Presă Masonică din România şi Marea Lojă din Goias, al cărei Mare Maestru este şi Preşedinte al CMSB, Prea Respectabilul Frate Ruy Rocha de Macedo, vor colabora pentru mediatizarea internaţională a celui mai important eveniment masonic din Brazilia: Adunarea Generală Ordinară a Confederaţiei Masoneriei Simbolice din Brazilia, ajunse anul acesta la ediţia cu numărul XXXIX.

Evenimentul va avea loc în Orientul Belem, statul brazilian Para, în perioada 10-16 iulie 6010/2010, fiind organizat de Marea Lojă din Para, al cărei Mare Maestru, Prea Respectabilul Frate Jose Nazareno Nogueira Lima, va prelua preşedinţia Confederaţiei până în luna iulie a anului 6011/2011.

Evenimentul va fi promovat la nivel mondial, în patru limbi (engleză, spaniolă, portugheză şi română), printr-o colaborare între Marea Lojă Masonică din Statul Goias şi Agenţia de Presa Masonica din România, similară celei de anul trecut. Colaborarea, anunţată anterior, a intrat în vigoarea ieri, 10 mai 6010/2010.

APMR şi-a luat angajamentul de a mediatiza evenimentul la nivel mondial prin intermediul reţelei sale media (presă scrisă şi audio-vizual) prin emiterea constantă de ştiri în timp real, prezentarea de spoturi promo şi clipuri, emiterea unui buletin paralel, în special în limba engleză, pentru a anunţa Marile Loji din lume asupra celui mai important eveniment masonic brazilian, distribuind buletinul în America de Nord, America de Sud, Africa, Europa, Asia şi Australia.

Fratele Fondator a luat decizia ca siglele celor două instituţii (Marea Lojă şi Agenţia Masonică), împreună cu sigla confederaţiei, să fie capul de afiş al tuturor materialelor, scrise şi video, de prezentare.

Ziua Masonului Luzian

Or.'. Goiânia, Brazilia. Marele Orient din Statul goias ne informează asupra faptului că în data de 11 martie 6010/2010, Consiliul Municipal al Orientului Luziânia, prin Legea 3341, în data de 25-30 august, în fiecare an, Masoneria, în general, şi Respectabila Lojă Luziânia Nr.'. 1644, în special, vor fi celebrate de autorităţile locale. Astfel, în zilele de 25, 26, 27, 28, 29 şi 30 august ale fiecărui an, se va aniversa ZIUA MASONULUI LUZIAN.

Se închid înscrierile pentru Primul Congres de Masoni Spanioli

Or.'. Madrid, Spania. În data de 15 iunie 6010/2010, se vor închide înscrierile pentru participarea la Primul Congres de Masoni Spanioli, eveniment care va avea loc în data de 6 şi 7 noiembrie 6010/2010.

Ultimul număr al Buletinului AMEM

Or.'. Goiânia, Brazilia. A apărut ultimul număr al Buletinului AMEM, în care putem cititi luna aceasta despre viitoarea conducere a acestei Asociaţii susţinute de Masoneria Braziliană, proiectul viitorului sediul al asociaţiei etc.
AMEM este o asociaţie susţinută de Lojile Masonice din Jurisdicţia Marii Loji din Goias (membră a Confederaţiei Masoneriei Simbolice din Brazilia - CMSB) şi a Marelui Orient din Goias (federat Marelui Orient al Braziliei).
Asociaţia Masonică de Eradicare a Cerşetoriei va avea o nouă conducere începând cu data de 14 mai 6010/2010. Principalul său scop este acela de a eradica cerşetoria din Orientul Goiânia, prin oferirea de asistenţă medicală şi socială, locuri de dormit, mâncare etc.

Lojile secolului XXI caută deschiderea şi pluralitatea

Or.'. Valencia, Spania. Autorii cărţii La Masoneria en persona(s), Javier Otaola şi Valentín Díaz, au prezentat ultima lor apariţie editorialistică în Clubul Diario Levante, din Orientul Valencia. Frăţiile lor vorbesc despre profilul persoanelor care aderă la Ordin, interesele lor intelectual, poziţiile politice, itinerariul existenţial etc.

Amando Hurtado, Adrián Mac Liman, Fernando Yzaguirre, Ana Morató, Ignacio Merino, Yves Bannel, Ascensión Tejerina, Vicenç Molina, Gustavo Vidal, Ricardo Serna, Iñaki Zuloaga, Luis Miguel Fuentes, Amaury Suárez, Ilia Galán, Francisco Ortiz, Maria Àngels Prats, Werner Ulrich, Joan-Francesc Pont, Javier Otaola şi Valentín Díaz sunt cei persoanele intervievate în această nouă carte.

Gustavo Vidal, membru al Marii Loji a Spaniei, declară: "masoneria posedă o densitate filosofică şi etică care, dacă este mâncată, poate produce indigestie".

Luis A. Riveros Cornejo - Mare Maestru al Marii Loji din Chile

duminică, 9 mai 2010

Luis A. Riveros Cornejo, născut la 18 februarie 1948 în Orientul Santiago de Chile,e ste căsătorit şi are un copil. Începând cu anul 5977/1977 a fost profesor al Facultăţii de Ştiinţe Economice şi Administrative, predând şi în cadrul Şcolii de Administraţie Publică şi în Departamentul de Educaţie al Dacultăţii de Ştiinţe Sociale. În perioada 5986/1986-5991/1991 a fost editorul Revistei de Studii Economice publicate de Facultatea de Ştiinţe Economice şi Administrative a Universităţii din Chile. De asemenea, a lucrat şi în cadrul Diviziei de Investigaţii a Băncii Mondiale şi a fost Preşedinte al Consiliului Latino-american al Şcolilor de Administraţie şi Director al Asociaţiei Internaţionale a Profesorilor de Administraţie.
În perioada 5994/1994-5998/1998 a fost Decanul Facultăţii de Ştiinţe Economice şi Administrative. În luna iulie a aceluiaşi an a fost ales şi în calitate de Rector al Universităţii din Chile, fiind reales la data de 3 iulie 6002/2002 şi terminându-şi mandatul în anul 6006/2006.

Fratele Luis Riveros este, actualmente, profesor de Istorie şi Geografie a Universităţii Tehnice a Statului, licenţiat în filosofie, având un masterat şi un doctorat la Universitatea Berkley din California, Statele Unite ale Americii. De asemenea, mai deţine şi funcţia de Director al Asociaţiei Universităţilor din Asia-Pacific şi membru al Comisiei Naţionale a Bicentenarului din Chile.

În cursul serii trecute, Frăţia Sa a devenit noul Mare Maestru al Marii Loji din Chile, în urma obţinerii a 63% din numărul total de voturi liber exprimate. Acesta a fost Marele Orator al Marii Loji din Chile, ales în 6006/2006, demnitate deţinută până la 31 martie anul curent.

Începând cu anul 6009/2009 şi până în anul 6020/2020 Frăţia Sa doreşte a se antrena într-o platformă politică ce a inclus şi campania prezidenţială din 6009/2009. Frăţia Sa a refuzat candidatura pentru un fotoliu de senator al Republicii, din cauza faptului că nu este atras de sistemul partidist. De asemenea a mai refuzat şi fotoliul Ministerelor Educaţiei şi Mineritului din guvernele Frei şi Lagos.

Luis Riveros recunoaştea anul trecut faptul că cel mai probabil va fi o apropiere a sa de Partidul Radical. Întrebat dacă doreşte să devină Preşedintele ţării, Frăţia Sa a replicat: "Şi cine nu ar vrea să fie Papă?".

Fostul rector al Universităţii din Chile a devenit Mare Maestru al Marii Loji din Chile

Or.'. Santiago de Chile, Chile. Fratele Luis Riveros a obţinut un scor zdrobitor în faţa actualului Mare Maestru din Chile. Cu 63% din voturi, Frăţia Sa a devenit noul Mare Maestru.

Frăţia Sa va gestiona afacerile Marii Loji până în anul 6014/2014, timp în care Marea Lojă, conform programului său de guvernare, va trece prin reforme fundamentale. Aseară se vorbea, în urma rezultatelor, despre faptul că Marele Maestru Juan José Oyarzún a pierdut alegerile (chiar dacă era dat ca favorit) din cauza momentelor foarte dificile prin care a trecut Marea Lojă din Chile.

Un gând bun pentru soţiile şi mamele Fraţilor din România

Or.'. Havana, Cuba. Cu ocazia Zilei Mamei (sărbătorite în special în emisfera de vest), Ilustrul Frate Gustavo Pardo Valdes 33, membru al Supremului Consiliu pentru Cuba şi Preşedinte al Academiei Cubaneze de Înalte Studii Masonice, doreşte a transmite, prin intermediul Agenţiei de Presă Masonică din România, tuturor mamelor şi soţiilor Fraţilor noştri din România un călduros La Mulţi Ani!

Salonul Internaţional de Carte de la Torino

Or.'. Torino, Roma. În data de 15 mai 6010/2010, Prea Respectabilul Frate Gustavo Raffi, Mare Maestru al Marelui Orient al Italiei, va fi prezent la Salonul Internaţional al Cărţii organizat anul acesta în Orientul Torino. Cu această ocazie vor fi lansate cărţile lui Léo Taxil, "Secretele Masoneriei", şi a lui Bent Parodi "În spaţiul misterului. Reflecţii asupra realităţii şi esoterismului".

A început procesul electoral în Marea Lojă din Chile

Or.'. Santiago de Chile, Chile. Procesul electoral pentru alegerea noului Mare Maestru din Chile este în plină desfăşurare la această oră. Candidatul Luis Riveros a declarat, înainte de alegeri, că se aşteaptă să câştige, chiar dacă există Fraţi mai conservatori. Frăţia Sa şi-a exprimat intenţiile de a face un schimb "de generaţie" deoarece este nevoie de aşa ceva în Marea Lojă.

În mod cert, miza se află în mâinile Fraţilor votanţi care vor trebui să acorde o majoritate confortabilă viitorului, sau actualului, Mare Maestru al Marii Loji din Chile. Vă reamintim faptul că prin acordul de la Lima, Marelui Maestru din Chile îi revine principala misiune de a coordona proiectul de crearea a unei Confederaţii Masonice în spaţiul Asia-Pacific, pe structura Confederaţiei Masonice Interamericane.

Expoziţie Masonică "Echere şi Compasuri - Francmasoneria în Noua Zeelandă"

sâmbătă, 8 mai 2010

Or.'. Timaru, Noua Zeelandă. În Orientul Timaru a fost inaugurată o expoziţie Francmasonică, cu scopul de a disipa miturile care transformă Augustul nostru Ordin într-o societate secretă. Marele Maestru al Marii Loji din Noua Zeelandă, Prea Respectabilul Frate Stan Barker, a inaugurat expoziţia aseară, susţinând un discurs în faţa unui auditoriu de 160 de persoane. Alături de Frăţia Sa au fost şi Directoareal Muzeului Forţelor Aeriene, doamna Therese Angelo, cea care a realizat expoziţia, şi Consilierul Districtual din Timaru, domnul Ray Bennet.

Expoziţia Masonică "Echere şi Compasuri - Francmasoneria în Noua Zeelandă" a fost deja prezentată în alte şase muzee din ţară. Expoziţia va putea fi vizitată în Muzeul South Canterbury până în data de 20 iunie 6010/2010.

Alegeri în Marea Lojă din Chile

Or.'. Santiago de Chile, Chile. Astăzi, 8 mai 6010/2010, membrii Marii Loji din Chile aleg noua conducere. Candidaţii la funcţia de Mare Maestru sunt Ilustrul Frate Luis Riveros, iniţiat acum 27 de ani, fostul rector al Universităţii din Chile şi actualul Mare Maestru, Prea Respectabilul Frate Juan Oyarzún. Tot astăzi urmează a fi aleşi Marii Demnitari şi Oficieri, pentru un mandat de patru ani de zile. Cei aproximativ 1.800 de Maeştri Venerabili şi Maeştri din Trecut vor fi cei care vor decide viitoarea compozişie a Marelui Consiliu.
În Mare Lojă votul se face pe listă deschisă. Fiecare candidat se prezintă cu o listă, pe care fiecare membru cu drept de vot poate repoziţiona candidaţii pentru fiecare demnitate în parte în funcţie de preferinţe.Votul este centralizat electronic, ceea ce înseamnă că rezultatele, în urma calculelor matematice, vor putea fi prezentate chiar în această seară.Favoritul în această cursă este chiar Marele Maestru în exerciţiu, iniţiat acum o jumătate de secol. Frăţia Sa este considerat a fi unul din cei mai influenţi 60 de oameni din Chile, el fiind cel care a condus destinele a 30.000 de Fraţi răspândiţi în 207-212 Loji Masonice pe întreg teritoriul naţional al Republicii. Votul se va desfăşura în 75 de puncte geometrice de pe întreg teritoriul naţional.

Viitorul Mare Maestru care va fi ales astăzi va fi instalat în prima săptămână a lunii iulie, într-un Convent Extraordinar.

Tudorel Niţulescu este noul Mare Maestru al Marii Loji Naţionale a României

vineri, 7 mai 2010

Or.'. Bucureşti, România. Marele Maestru al Marii Loji Naţionale a României este Prea Respectabilul Frate Tudorel Niţulescu. Frăţia Sa va conduce în noul mandat Marea Lojă spre schimbări fundamentale, îndreptându-se spre vechile valori ale Masoneriei, spre restructurarea Obedienţei şi, poate, spre un nou orizont împăciuitor.

Al doilea tur de scrutin în MLNaR

Or.'. Bucureşti, România. Cu puţin timp în urmă a luat sfârşit şi al doilea tur de scrutin. Fratele Tudorel Niţulescu a obţinut 52 de voturi, iar Ruslan Oprescu 42 de voturi. Urmează cel de-al treilea tur de scrutin.

Primul tur de scrutin în MLNaR

Or.'. Bucureşti, România. În urmă cu doar câteva minute a luat sfârşit primul tur de scrutin pentru funcţia de Mare Maestru al MLNaR. Conform rezultatelor oficiale, Pro Marele Maestru Tudorel Niţulescu a obţinut 53 de voturi, iar Ruslan Oprescu 40 de voturi. Urmează a mai avea loc încă două tururi.

Cimitir evreiesc restaurat de Masonii americani

Or.'. Bastrop, Statele Unite ale Americii. Cimitirul evreiesc B’nai Sholom a fost restaurat de membrii Lojii Mt. Gerizim Masonic Lodge Nr.'. 54. Iniţiativa a pornit de la Fratele Maurice Raphael. Fratele Holley, Venerabil al Lojii şi Marele Maestru al Marii Loji din Louisiana, Prea Respectabilul Woody Bilyeu s-au întâlnit cu Raphael în data de 4 mai, pentru a evalua rezultatele lucrării.

Confederaţia Masonică Interamericană denunţă publicarea circularelor de către Loji din afara jurisdicţiei sale

Or.'. Ciudad de Guatemala, Guatemala. În conformitate cu al 13-lea Comunicat emis de Confederaţia Masonică Interamericană pe acest an, Agenţia de Presă Masonică din România informează asupra faptului că Secretarul Executiv al C.M.I. a comunicat Marilor Loji membre următoarele:

Secretarul Executiv al C.M.I., Ilustrul Frate Rafael Eduardo Aragón Guevara, informează Marile Loji că un anumit tip de informaţii oficiale emise de Secretariatul Executiv către Marile Loji este de caracter exclusiv şi confidenţial, având în vedere că este vorba despre afaceri interne.

În acest sens se referă Secretarul Executiv la Reformele Statutelor Confederaţiei care au fost publicate într-un mod diversionist şi subversiv de către o Lojă din Peru, din jurisdicţia Marii Loji Constituţionale din Peru. Până la această oră au fost aduse mai multe acuzaţii de la Marile Loji membre al C.M.I.

Al II-lea Seminar European de Studii Masonice

Or.'. Perugia, Italia. Începând de astăzi, 7 mai 6010/2010 şi până în data de 9 mai, Respectabila Lojă Quatuor Coronati Nr.'. 1166, din jurisdicţia Marelui Orient al Italiei, va găzdui al II-lea Seminar European de Studii Masonice.

Tem acestui seminar este: "Iluminismul şi Masoneria, un precursor nu mereu paralel". Astăzi are loc recepţia Fraţilor din străinătate. Mâine, începând cu ora 9:30, ora locală, în Salonul Notarilor din Palazzo Comunale-Corso Vannucci 19, va avea loc deschiderea oficială a seminarului, în prezenţa Graţilor, a autorităţilor locale şi a invitaţilor. Marele Maestru Gustavo Raffi şi-a anunţat prezenţa. De la ora 17:30 va avea loc o Ţinută de Grand I, iar de la 20:30 va avea loc o Agapă.

Al III-lea Simpozion Internaţional al Lojilor Europa

Or.'. Roma, Italia. În data de 8 mai 6010/2010, va avea loc în Orientul Cagliari Simpozionul Internaţional al Lojilor Europa. Sâmbătă 8 mai, de ziua Europei, Lojile ce-i poartă numele se reunesc în Italia într-o reuniune comună, urmând ca duminică să aibe loc "Un Concer pentru Eurpa", anunţă ANSA.

Reamintim faptul că evenimentul de anul trecut a avut loc în Orientul Bucureşti (al II-lea Simpozion Internaţional al Lojilor Europa) şi a fost găzduit de renumita Respectabilă Lojă Europa, din Orientul Bucureşti.

Colocviul de anul acesta, sub titlul "Masoneria şi uniunea popoarelor europene", doreşte a aduce în prim planul vieţii cotidiene importanţa relaţiei dintre Masonerie şi popoarele europene, din perspectiva lanţurilor de uniune. Evenimentul de anul acesta este Organizat de Respectabila Lojă Europa din Orientul Cagliari, aflată în jurisdicţia Marelui Orient al Italiei. Evenimentul va începe la ora locală 9:30, în Galleria dello Sperone, iar evenimentul public va începe de la ora 17:00, în Sala de Conferinţe a Hotelului Regina Margherita.

La eveniment vor participa importante personalităţi şi Iluştri Fraţi din Italia, România, Franţa, Austria şi Serbia, printre care amintim: Morris Ghezzi, dimir Dumitru (Maestru Secretar al Lojii Europa), Armando Serri şi Luigi Liverani.

 
 
 

Masonic Press Agency

Masonic Times

Agencia de Prensa Masónica

DIARIO MASÓNICO

Agência de Imprensa Maçônica