Proiectul Palatului Masonic din Asuncion

joi, 30 septembrie 2010

Un templu Masonic pentru 614 Fraţi, şase (6) Temple Masonice cu o capacitate de 54 de Fraţi fiecare, parcare, Birourile Marelui Consiliu şi al Marelui Maestru, Birourile Supremului Consiliu de R.·.S.·.A.·.A.·. şi ale Marilor Inspectori; Birourile Conventului, Birourile Puterii Juridice Masonice, Biblioteca informatizată, Salonul de Conferinţe, Salonul de Agape, Birourile Cooperativei COOP+, salonul de informatică etc.

Se fondează o nouă Lojă Europa în Sarajevo

Or.'. Sarajevo, Bosnia şi Herţegovina. În data de 2 octombrie 2010 va avea loc în Orientul Sarajevo Ceremonia de Consacrare a Respectabilei Loji EUROPA, sub jurisdicţia Marii Loji a Bosniei şi Herţegovinei, eveniment ce va fi realizat de Fraţii din Marele Orient al Italiei. La eveniment vor participa membri ai Lojilor Europa din mai multe ţări.

A murit Marele Maestru Cyrillo Leopoldo Carvalho da Silva Neves

Or.'. São Paulo, Brazilia. Marele Maestru din Trecut al GLOMARON (1986-1989), Fratele Cyrillo Leopoldo Carvalho da Silva Neves a trecut la Orientul Etern. Marele Maestru Juscelino Moraes do Amaral a decretat 9 zile de doliu în jurisdicţia masonică.


Cyrillo Leopoldo Carvalho da Silva Neves
Mare Maestru GLOMARON (1986-1989)


Reuniunea Marelui Orient din São Paulo cu Celso RUSSOMANNO

luni, 27 septembrie 2010

Or.'. São Paulo, Brazilia. Marele Secretariat pentru Cultură şi Educaţie Masonică al Marelui Orient din São Paulo (federat Marelui Orient al Braziliei) informează asupra faptului că în ziua de 30 septembrie 2010 (ora locală 19:00 - 21:00) va avea loc a 4-a reuniune a MDIS cu cancidaţii pentru funcţia de guvernator a statului brazilian São Paulo. Evenimentul va avea loc în sediul Marelui Orient, situat în punctul geometric Rua São Joaquim, 457 - Liberdade.


Celso RUSSOMANNO
candidat la funcţia de guvernator


Jean Luc FAUQUE este noul Suveran Mare Comandor al Supremului Consiliu pentru Franţa

duminică, 26 septembrie 2010

Or.'. Paris, Franţa. Supremul Consiliu pentru Franţa are un nou Suveran Mare Comandor, în persoana Prea Puternicului Frate Jean Luc FAUQUE. Acesta a urmat predecesorului său Jean-Charles POULLARD.

A început Conventul Marii Loji din Goias

sâmbătă, 25 septembrie 2010

Or.'. Goiânia, Brazilia. În urmă cu puţin timp a început Conventul Marii Loji din Goias, eveniment la care participă membrii Marelui Consiliu, Venerabili etc. Marele Maestru a vorbit despre importanţa muncii comune şi a declarat faptul că scopul său, încă de la început, a fost acela de a apăra unitatea. Fratele Helio Moreira (de la Marele Orient din Goias), a fost omagiat pentru prestaţia masonică şi pentru serviciile aduse în calitate de doctor.

Publicaţia oficială a Marii Loji din Goias anunţă colaborarea oficială dintre Masoneria Braziliană şi Agenţia de Presă Masonică din România

Or.'. Goiânia, Brazilia. Marea Lojă din Goias a publicat astăzi ultimul număr al revistei oficiale a masoneriei din Goias. Publicaţia a fost distribuită membrilor Marelui Consiliu şi Venerabililor prezenţi la Conventul GLEG.


O mare parte a acestui număr este dedicată celei de-a XXXIX-a Adunări Generale a CMSB, eveniment promovat la nivel mondial de APMR şi GLEG. De asemenea, poate fi citit şi mesajul Marelui Maestru Ruy Rocha.


Publicaţia masonică anunţă şi parteneriatul oficial dintre Agenţia de Presă Masonică din România şi Masoneria braziliană anul acesta. Fratele Gladston Charles Rezende (Mare Secretar Adjunct de Presă) a fost numit Corespondent Internaţional al APMR în Republica Federativă a Braziliei. Cu această ocazie, Marele Maestru Ruy Rocha (fost Preşedinte al Confederaţiei Masonice din Brazilia, organism ce reuneşte peste 100.000 de Masoni Regulari) a declarat: "Acest titlu reprezintă o onoare şi un motiv de mândrie pentru întreaga Masonerie goiană şi braziliană".


Standardul impus de colaborarea cu Masoneria din Brazilia a devenit un standard internaţional pentru Agenţia de Presă Masonică din România. Cu această ocazie, în cursul zilei de azi, Secretarul General al APMR a trimis o scrisoare oficială Conventului Marii Loji din Goias exprimându-şi recunoştinţa pentru devotamentul Fratelui Gladston Charles şi pentru capacitatea Marelui Maestru Ruy Rocha şi a întregii Masonerii braziliene de a înţelege importanţa activităţii mondiale a Agenţiei de Presă Masonică din România.

Conventul Marii Loji din Goias

Or.'. Goiânia, Brazilia. Cu puţin timp în urmă a fost deschis Consiliul Venerabililor al Marii Loji din Goias, eveniment care are loc în Aula Marii Loji. Marele Maestru Ruy Rocha a inaugurat, în prezenţa familiei, o placă cu numele Fratelui Bruno Medeiros Duarte, care a decedat în luna aprilie a acestui an. În paralel, are loc Conferinţa pentru Maeştrii de Ceremonii.


Marele Maestru Posey va conduce lucrările Conventului Marii Loji din Ohio

Or.'. Dayton, Statele Unite ale Americii. În perioada 15-16 octombrie va avea loc Conventul Marii Loji din Ohio. Masoneria este activă în statul american Ohio din anul 1808. În prezent, Marea Lojă din Ohio are în jurisdicţie 500 de Loji şi peste 108.000 de Fraţi (astronauţi, politicieni, fizicieni, poliţişti etc).

Ceremonia de Instalare a Marelui Maestru al Marii Loji Regulare a Portugaliei

Or.'. Lisabona, Portugalia. În conformitate cu programul GLLP, astăzi va avea loc Ceremonia de Instalare a Marelui Maestru al Marii Loji Regulare a Portugaliei (Fratele José Moreno), eveniment realizat în Prezenţa Marilor Maeştri ai Zonei a VI-a CMI şi a Invitaţilor din Europa şi Statele Unite ale Americii.

José Moreno este avocat, născut în Orientul Bragança, pe 23 septembrie 1953. A făcut parte din mai multe cabinete ale Portugaliei şi are o bogată activitate socială şi culturală. A fost iniţiat în anul 1992, în Loja Mestre Affonso Domingues, unde a rămas activ până în prezent. A condus şi fondat mai multe Loji şi este membru în Supremul Consiliu al Portugaliei.

Marele Maestru Acevedo a vorbit în faţa Adunării Anuale a Zonei a VI-a CMI

vineri, 24 septembrie 2010

Or.'. Lisabona, Portugalia. În cadrul intervenţiei avute în faţa Adunării Anuale a Zonei a VI-a a CMI, Marele Maestru paraguayan Euclides Acevedo şi-a declarat intenţia clară de a unifica Masoneria din Paraguay. Marele Maestru a semnalat faptul că luna noiembrie, la reuniunea CMI din Guadalupe, Mexic, va fi important de semnalat procesul de unificare al Marii Loji Simbolice din Paraguay.

A V-a aniversare a Marii Loji a Ucrainei

Or.'. Kiev, Ucraina. Marea Lojă a Ucrainei sărbătoreşte astăzi cinci ani de la Fondare. Marea Lojă a luat naştere pe 24 septembrie 2005, fiind instalată de Marea Lojă Naţională Franceză în Templul GLNF din Paris, în prezenţa Marii Loji a Austriei. La eveniment au participat reprezentanţii Marilor Loji din Rusia, Polonia, Belgia, Canada (Quebec), Cehia, Germania, Ungaria, Letonia, Moldova, Maroc, Romania, Portugalia, Turcia, Serbia şi Muntenegru.

Următoarea sesiune a Parlamentului Masonic

Or.'. Havana, Cuba. Marea Lojă din Cuba, cunoscută şi sub numele de Înalta Cameră Masonică, re reuneşte de două ori pe an, în lunile martie şi septembrie. Următoarea sesiune a acestui Înalt Corp Legislativ va avea loc duminică, 26 septembrie. Pe ordinea de zi a reuniunii nu se găseşte înscrisă nicio moţiune care ar putea genera vreo dezbatere de interes; chiar dacă în punctul corespunzător Afacerilor Juridice parlamentarii vor lua act de sentinţa expulzării dictate de Curtea Supremă de Justiţie Masonică împotriva Marelui Maestru din Trecut, Jose Manuel Collera Vento, căruia i se atribuie faptul că a comis delicte de sperjur şi trădare împotriva fundamentelor juridico-doctrinare ale Instituţiei.

Sursă: CUBANET

Agenţia de Presă Masonică din România transmite în direct Adunarea Generală a ONU

joi, 23 septembrie 2010

Or.'. Bucureşti, România. Agenţia de Presă Masonică din România transmite (în perioada 23-25 şi 27-30 septembrie), în direct din New York, lucrările celei de-a 65-a Adunări Generale a Organizaţiei Naţiunilor Unite.

A III-a Reuniune a Masoneriei Regulare Lusofone

Or.'. Lisabona, Portugalia. Marea Lojă Regulară a Portugaliei găzduieşte a III-a Reuniune a Masoneriei Regulare Lusofone, eveniment organizat în sediul GLLP/GLRP. Subiectul central al acestei reuniuni este acela al Masoneriei Lusofone.


Vineri, 24 septembrie 2010, va avea loc deschiderea oficială a reuniunii masonice, la ora 15:00, în sediul GLLP/GLRP. La ora 20:00 va avea loc o cină oficială. Sâmbătă, 25 septembrie 2010, la ora 9:00, va avea loc continuarea lucrărilor reuniunii.

Adunarea Anuală a Zonei a VI-a a CMI

Or.'. Lisabona, Portugalia. În cursul acestei zile au început să sosească în Lisabona delegaţiile masonice care vor participa la Adunarea Anuală a Zonei a VI-a a CMI. Vineri vor începe lucrările oficiale (ora 10:00) şi se vor încheia la ora 18:00. La ora locală 13:00 va avea loc un prânz oficial. Organizatorul evenimentului este Marea Lojă Regulară a Portugaliei.

Al 161-lea Convent al Marii Loji din California

Or.'. San Francisco, Statele Unite ale Americii. În perioada 24-26 septembrie 2010 va avea loc al 161-lea Convent al Marii Loji din California. Sâmbătă va avea loc un banchet oferit de Marele Maestru, iar duminică va avea loc Ceremonia de Instalare a noilor Demnitari.

Conferinţă Masonică organizată de Marea Lojă Regulară a Italiei

Or.'. Roma, Italia. Sâmbătă, 2 octombrie 2010, Marea Lojă Regulară a Italiei va organiza Conferinţa asupra Filosofiei Catalane. Evenimentul va avea loc în Teatrul Civic din Alghero.


Marea Lojă din Puerto Rico sărbătoreşte a 125-a Aniversare

duminică, 19 septembrie 2010

Or.'. San Juan, Puerto Rico. Marea Lojă din Puerto Rico sărbătoreşte a 125-a Aniversare. În Piaţa Publică Santiago R. Palmer, Caguas, a avut loc inaugurarea unei plachete în onoarea lui Santiago R. Palmer (10:00 - 11:00). Pe Hipodromul Camarero, Canovanas, a avut loc a 3-a Ediţie a Cursei Săptămâna Masonică şi Oferirea Troferului (14:00 - 18:00).


APMR şi GLEG stabilesc o punte de legătură masonică informativă între Europa şi America de Sud

Or.'. Bucureşti, România. Secretariatul General al Agenţiei de Presă Masonică din România a emis un comunicat, în cursul zilei de 19 septembrie 2010, informând Secretariatul de Comunicaţii al APMR şi Cancelaria pentru Afaceri Externe de integrarea Fratelui Gladston Charles Rezende în structurile agenţiei.

Cancelaria pentru Afaceri Externe a APMR va anunţa Marile Loji ale Braziliei, Marele Orient al Braziliei (şi Marile Oriente Statale), Supremul Consiliu pentru Brazilia, Confederaţia Masoneriei Simbolice din Brazilia, COMAB, Confederaţia Masonică Interamericană etc., de numirea Fratelui Gladston Charles Rezende. Documentul semnat de Secretarul General al APMR reprezintă primul pas spre înfiinţarea unei reprezenaţe oficiale a APMR în Brazilia şi în Emisfera de Vest.

Parteneriatul strategic dintre GLEG şi APMR a dus la promovarea, pe plan mondial, a ultimelor două Adunări Generale ale CMSB şi a altor evenimente masonice. Relaţia oficială între cele două entităţi masonice a început în vara anului 2009. Sub mandatul Marelui Maestru Ruy Rocha 33, GLEG şi CMSB au căpătat o imagine masonică internaţională. În 2009 şi în 2010 lucrările Adunării Generale ale CMSB au fost mediatizate la nivel mondial (în mai multe limbi) pentru prima dată în istoria Confederaţiei.

Concertul Aniversar al Suveranei Mari Loji din Puerto Rico

sâmbătă, 18 septembrie 2010

Or.'. San Juan, Puerto Rico. Astăzi, începând cu ora 15:00, va avea loc Concertul celei de-a 125-a Aniversări a Suveranei Mari Loji din Puerto Rico, în Centrul de Arte Frumoase, Santurce. Camera Simfonică Pablo Casals, cu Orchestra Simfonică din Puerto Rico.

Marea Lojă din Espirito Santo sărbătoreşte Echinocţiul de Primăvară

Or.'. Vitória, Brazilia. Marea Lojă din Espirito Santo sărbătoreşte astăzi Echinocţiul de Primavară. La eveniment participă Fraţi din Marea Lojă, înalţi demnitari, Marele Maestru şi Guvernatorul Statului, Dr. Paulo César Hartung Gomes.

Bicentenarul Mexicului - transmisii în direct din Ciudad de Mexico

joi, 16 septembrie 2010

Or.'. Bucureşti, România. Începând cu seara zilei de 15 septembrie 2010, Agenţia de Presă Masonică din România transmite în direct din Ciudad de Mexico graţie SIP (Sistemului Informatic Prezidenţial) al Republicii Mexicane. În acest moment, 20:15, se transmite în direct parada militară. Transmisiunile se desfăşoară în cadrul Programului Masonic Binaţional: România-Mexic.

Mesajul Secretarului General adresat Comunităţii Masonice Naţionale din Mexic cu ocazia Bicentenarului Independenţei

Or.'. Bucureşti, România. Cu ocazia Bicentenarului Independenţei Statelor Unite Mexicane, Secretarul General al Agenţiei de Presă Masonică din România a transmis un mesaj întregii Comunităţi Masonice Naţionale din Statele Unite Mexicane.

Prea Puternice Suveran Mare Comandor
Prea Respectabili Mari Maeştri
Venerabili şi iubiţi Fraţi,

În acet moment de maximă importanţă istorică pentru naţiunea voastră şi pentru întreaga Comunitate Masonică Naţională din Mexic; în acest moment în care importanţa istorică a Masoneriei este marcată prin-un magn eveniment greu de uitat în anii ce vor veni, în calitate de Secretar General al APMR doresc a va aduce un omagiu în numele Agenţiei de Presă Masonică din România şi în numele meu personal.

Au trecut două sute de ani de la cel mai important eveniment din viaţa acestei mărţe naţiuni, două sute de ani de la naşterea statului suveran, liber şi independent Mexic. În mâinile voastre a stat naţiunea mexicană în momentul independenţei şi în mâinile voastre stă viitorul ţării şi al poporului mexican. Renaşterea Masoneriei naţionale în Mexic este un proces ce se intensifică zilnic, iar aceasta nu este altceva decât un motiv de bucurie pentru Masoneria Universală şi pentru Fraţii răspândiţi în Marea Jurisdicţie Masonică a Mexicului.

Evoluţia Masoneriei Naţionale şi perpetuarea Principiilor Universale ale Francmasoneriei au transformat Mexicul într-o adevărată naţiune masonică, în cel mai pur sens al cuvântului. Aţi demonstrat Comunităţii Masonice Internaţionale faptul că Masoneria poate schimba în bine cursul unei naţiuni şi aţi demonstrat faptul că, împreună, se poate construi un viitor mai bun, mai prosper şi mai pacific.

Cu această ocazie a celui mai important eveniment organizat vreodată în Mexic, consider că Masoneria Mexicană a renăscut şi, începând din acest moment, nu ne mai rămâne decât să continuăm munca începută de Fraţii Fondatori ai naţiunilor libere, suverane şi independente din secolele al 19-lea şi al 20-lea.

Primiţi vă rog întreaga noastră consideraţie pentru Ziua Naţională a Republicii Mexicane şi întraga noastră dragoste fraternă, un sentiment atât de cunoscut nouă, Francmasonilor.

Fraternalmente,

Secretar General
Agenţia de Presă Masonică din România


Tratatul Marii Loji Naţionale Unite din România cu Marea Lojă din Muntenegru

miercuri, 15 septembrie 2010

În data de 11 septembrie 2010 a avut loc semnarea Tratatului dintre Marea Lojă Naţională Unită din România şi Marea Lojă din Muntenegru.


A murit Robert. W. Woodward

duminică, 12 septembrie 2010

Or.'. Lisabona, Portugalia. În conformitate cu anunţul Supremului Consiliu pentru Portugalia, Agenţia de Presă Masonică din România anunţă trecerea la Orientul Etern a Ilustrului Frate Robert. W. Woodward 33.

A 43-a Adunare Generală a Confederaţiei Masonice Central-americane

joi, 9 septembrie 2010

Or.'. San Jose, Costa Rica. În perioada 30 septembrie - 3 octombrie 2010 va avea loc a 43-a Adunare Generală a Confederaţiei Masonice Central-americană (COMACA). Evenimentul va fi organizat de Marea Lojă din Costa Rica în Hotelul Radisson Europa, din capitala ţării.
Principalele teme ce vor fi dezbătute sunt:

  1. Cum să viabilizăm manifestarea Masoneriei în faţa societăţii, în favoarea claselor defavorizate
  2. Libertate, Egalitate şi Fraternitate în secolul al XXI-lea
  3. Supradezvoltare tehnologică ca impulsor al dezvoltării sociale
  4. Gândiri comune între Orientele ce integrează COMACA
  5. Proiecţia socială a Fraţilor ca membri ai Instituţiei Masonice
  6. Formularea de proiecte pentru participarea Instituţiei Masonice în societate

Confederaţia Masonică Interamericană se reuneşte la Lisabona

miercuri, 8 septembrie 2010

Or.'. Lisabona, Portugalia. În perioada 23-27 septembrie 2010, Zona a VI-a a Confederaţiei Masonice Interamericane se va reuni în capitala Portugaliei pentru a discuta, printre altele despre "Masoneria şi Mediul Înconjurător" şi despre importanţa folosirii noilor tehnologii pentru informare. La eveniment va participa Marele Orient al Braziliei, Marea Lojă a Boliviei, Marea Lojă a Agentinei, Marea Lojă din Chile, Marea Lojă Simbolică din Paraguay, Marea Lojă din Peru, Marea Lojă din Uruguay şi Marea Lojă a Spaniei. Evenimentul va fi organizat de Marea Lojă Regulară a Portugaliei.

Noul Guvern Superior al Ordinului al Marii Loji din Chile

Noul Guvern Superior al Ordinului pentru perioada 2010-2014, condus de Marele Maestru Luis Riveros Cornejo, şi-a început activitatea imediat după ce a fost instalat în cadrul Conventului Marii Loji din Chile, eveniment care a avut loc în Marele Templu, sâmbătă 10 şi duminică 11 iulie. Funcţiile noilor autorităţi ale Instituţiei sunt următoarele:

MARI DEMNITARI

Prim Mare Supraveghetor - V:. Fr:. Sebastián Jans Pérez, RR:. LL:. Nº 119 y Nº 141
Secund Mare Supraveghetor - V:. Fr:. Isaías Wortsman Berman, R:. L:. Nº 193
Mare Orator - V:. Fr:. Hugo Galleguillos Mardones, R:. L:. Nº 153
Mare Secretar General - V:. Fr:. Juan Carlos González C., R:. L:. Nº 1
Mare Trezorier - V:. Fr:. Mario Cabezas Thomas, R:. L:. Nº 9

MARI OFICIERI

Gran Experto - V:. H:. Hernán Cárdenas Cárdenas, R:. L:. Nº 206
Gran Maestro de Ceremonias - V:. H:. Luis Werner-Wildner Q., R:. L:. Nº 195
Gran Hospitalario - V:. H:. Gabriel Zamora Salinas, R:. L:. Nº 6
Gran Guarda Templo - V:.H:. Roberto Pliscoff Vásquez, R:. L:. Nº 119
Archivero - V:. H:. Jorge López Donaire, R:. L:. Nº 174

CONSEJEROS DE LA GRAN LOGIA DE CHILE

V:. Fr:. Fredy Arancibia Fernández, R:. L:. Nº 3
V:. Fr:. Fernando Caro Basso, R:. L:. Nº 35
V:. Fr:. Federico Carozzi Salvatierra, R:. L:. Nº 144
V:. Fr:. Alfonso García Vega, R:. L:. Nº 4
V:. Fr:. Alejandro Jara Lazcano, RR:. LL:. Nº 9 y Nº 119
V:. Fr:. Jaime Parada Manríquez, R:. L:. Nº 1
V:. Fr:. Guillermo Robé Sanhueza, R:. L:. Nº 196
V:. Fr:. Julio Superby Ríos, R:. L:. Nº 119
V:. Fr:. Voltaire Vaillant, R:. L:. Nº 2

MEMBRI AI CONSILIULUI DE BINEFACERE

V:. Fr:. Carlos Altamirano Cabello, R:. L:. Nº 9
V:. Fr:. Edgardo Hidalgo Callejas, R:. L:. Nº 195
V:. Fr:. Alfredo Garcés Jara, R:. L:. Nº 91
V:. Fr:. Nelson Morales Barrientos, R:. L:. Nº 216
V:. Fr:. Arnoldo Olavarría Olavarría, R:. L:. Nº 41


MEMBRI AI TRIBUNALULUI

V:. Fr:. Patricio Arias Hardoy, R:. L:. Nº 101
V:. Fr:. Leandro Carvallo Rodó, R:. L:. Nº 24
V:. Fr:. Jorge Flisfisch Bronstein, R:. L:. Nº 9
V:. Fr:. Guillermo Gallardo Martínez , R:. L:. Nº 1
V:. Fr:. Jorge Morales Meneses, R:. L:. Nº 10
V:. Fr:. René Reyes Soto, R:. L:. Nº 5
V:. Fr:. Fernando Sánchez Durán, R:. L:. Nº 27
V:. Fr:. René Solar Jara, R:. L:. Nº 9
V:. Fr:. Dionisio Vivanco Gómez, R:. L:. Nº 52

Mesajul Marelui Maestru Ruy Rocha de Ziua Naţională a Braziliei

marți, 7 septembrie 2010

7 septembrie - Independenţă, credinţă şi curaj

Pentru noi, Masonii brazilieni, 7 septembrie reprezintă ecoul din 20 august 1822. În acea zi, în timpul unei istorice Sesiuni a Fratelui Joaquim Gonçalves Ledo a susţinut cu fervoare şi energie un discurs, expunând tuturor Fraţilor prezenţi necesitatea de a fi proclamată imediat Independenţa Braziliei.

Propunerea a fost supusă votului şi aprobării şi, imediat, a fost realizat procesul verbal. Se presupune că o copie a acelui Act a fost trimisă Împăratului Dom Pedro, împtrună cu documentele care au ajuns în seara zilei de 7 septembrie 1822 pe malurile pârâului Ipiranga şi care a culminat cu proclamarea Independenţei Braziliei oficial în acea zi, aşa cum spune istoria.

De aici înainte începea lupta Masoneriei pentru libertate şi democraţie în ţară. Cu multă luptă şi muncă, ţara a fost, în sfârşit, respectată de celelalte naţiuni şi Masoneria nu a mai încetat de atunci să-şi aducă omagiile acelora care au construit acel proiect. Astăzi sărbătorim o zi de linişte cu prietenii şi familia.

Chiar dacă Charles de Gaulle nu a considerat Brazilia o ţară serioasă, eu prefer să cred că brazilienii sunt un popor onest, muncitor, idealist, vesel şi determinat. Cu certitudine încă suntem martorii multor inegalităţi şi a corupţiei dezlănţuite în toate direcţiile dar, suntem noi, brazilienii prin naştere şi vocaţie care putem schimba aceste lucruri.

Avem în mâini astăzi, nu o sabie, ci dreptul de a declara patria noastră independentă de orice dezastru de zi cu zi. Dar eu voi continua să cred în această ţară numită Brazilia. Eu cred în capacitatea brazilianilor de a reacţiona, de a arăta cu toată puterea sa bucuria şi determinarea că încă este posibil să construim o societate mai egală, liberă şi independentă pentru noi şi generaţiile viitoare.

Felicitări Brazilia. Felicitări popor brazilian!

Ruy Rocha de Macedo
Mare Maestru
Marea Lojă din Goiás

Marele Orient din Pernambuco a fost invitat de Armată la defilare

Or.'. Recife, Brazilia. Marele Orient din Pernambuco a fost invitat de Armată să participe la defilarea de astăzi. Lojile au primit cu entuziasm invitaţia, dat fiind faptul că Ziua Independenţei este strâns legată de Masoneria Naţională.


Marea Lojă din Rondonia comemorează Ziua Independenţei

Or.'. Porto Velho, Brazilia. Marea Lojă şi Marele Orient din Rondonia sărbătoresc Ziua Independenţei Braziliei. Cu această ocazie este organizează astăzi o conferinţă susţinută de profesorul Marcos Teixeira.

Săptămâna trecută, Marea Lojă a primit vizita candidatului la funcţia de Guvernator al Statului, Marcos Sussuarana. Candidatul şi-a prezentat programul de guvernare şi a vorbit despre priorităţile mandatului său. Acesta a mulţumit Comisiei de Politică şi Cetăţenie a Marii Loji pentru organizarea evenimentului.

Mare Maestru omagiat la baza aeriană

Or.'. Belém, Brazilia. Pe 20 august 2010 a fost sărbătorită a 66-a Aniversare a Bazei Aeriene din Orientul Belem. Cu această ocazie, Fratele José Nazareno Nogueira Lima (Mare Maestru al marii Loji din Para), Aldair Corrêa (Viceguvernator), Fratele Antônio Duarte Gomes (de la Marele Orient al Braziliei), Fábio Rezende Sicília şi Artur José de Figueiredo Piedade(din Poliţia Militară) au primit diplome din partea comandantului bazei, ca simbol al aprecierii.

José Nazareno Nogueira Lima
Mare Maestru
Marea Lojă din Para



Sursă: Marea Lojă din Para

Conventul Marii Loji Feminine a Italiei

luni, 6 septembrie 2010

Or.'. Firenze, Italia. Marea Lojă Feminină a Italiei va organiza în data de 23 octombrie 2010 Conventul anual şi instalarea Consiliului Federai al Marii Loji. Evenimentul va începe la ora 17:30 şi va fi urmat de o cină de gală, la ora 20:30. Adresă de contact a Marii Loji Feminine a Italiei: posta@granloggiafemminile.it

Conventul Marii Loji a Regatului Maroc

sâmbătă, 4 septembrie 2010

Or.'. Rabat, Maroc. Marea Lojă a Regatului Maroc a organizat anul acesta Conventul pentru împlinirea a 10 ani de la fondare. La eveniment a luat parte Marea Lojă din Djibouti, Marea Lojă din Gabon (Marele Maestru Adjunct a consud o delegaţie de şase Fraţi), Marea Lojă din Ghana (Marele Maestru), Marea Lojă din Coasta de Fildeş, Marea lojă din Mali (Marele Maestru), Marea Lojă din Niger, Marea lojă din Senegal, Marea Lojă din Africa de Sus (Marele Maestru) şi Marea lojă din Togo (Marele Maestru a condus o delegaţie de şapte Fraţi). Din Europa a participat Marea Lojă din Belgia (Marele Maestru), Marea Lojă Unită a Angliei (Marele Cancelar şi Asistentul său), Marea Lojă Naţională Franceză (Marele Maestru, Marele Maestru din Trecut şi Marele Maestru Adjunct), Marea Lojă Regulară a Portugaliei şi Marea Lojă a Turciei. Din America de Nord a participat Marea Lojă din Districtul Columbia. Fratele Yassine Nouini, Marele Maestru al Marii Loji a Regatului Maroc, a fost instalat de Fratele François Stifani (GLNF).

Marele Maestru al Marii Loji din Districtul Columbia a realizat un turneu masonic în Italia şi San Marino

Or.'. Washington, Statele Unite ale Americii. Marele Maestru al Marii Loji din Districtul Columbia, Fratele Paul D. Gleason, şi soţia acestuia au efectuat un turneu masonic în Italia, vizitând Marele Orient al Italiei. În Orientul Veneţia a fost întâmpinat de membrii Lojii Italia Nr. 2001 (Maestru Venerabil Giancarlo Obreda). În Orientul Ancona a fost aşteptat de Fraţii din Loja Garibaldi Nr. 750. Marele Maestru a participat anul acesta şi la Conventul Marelui Orient al Italiei şi la Conventul Serenisimei Mari Loji a Republicii San Marino.

Masonii din Regatul Unit au donat 100.000 de lire sterline cercetătorilor de la Universitatea Cambridge

Or.'. Cambridge, Regatul Unit. Marele Maestru Provincial al Cambridgeshire, Fratele Rodney Wolverson, a oferit prof. Alistair Compston şi dr. Alasdair Coles (de la Universitatea Cambridge - Departamentul de Neuroştiinţe Clinice) un cec un valoare de 50.000 de lire sterline (valoarea totală a donaţiilor a fost de 100.000 de lire sterline). Evenimentul a avut loc la Freemasons' Hall din Orientul Cambridge. Banii au fost donaţi de Fraţii Masoni din Cambridge dar şi de alţi Fraţi din Regatul Unit. Fondurile vor fi folosite în studiul sclerozei, dat fiin faptul că peste 100.000 de persoane suferă de această boală în Regat.

Unitate Masonică între Marea Lojă din Pennsylvania şi Marea Lojă din Ohio

Or.'. New Castle, Statele Unite ale Americii. Marele Maestru al Marii Loji din Pennsylvania, Fratele Thomas K. Sturgeon a trimis o invita'ie Marelui Maestru al Marii Loji din Ohio şi către Demnitarii Marii Loji pentru a se alătura Marii Loji din Pennsylvania la Ţinuta organizată de Loja Mahoning News Castle Nr. 243, pe 14 septembrie 2010. Loja îşi desfăşoară activitatea în Catedrala Ritului Scoţian din Orientul New Castle, în punctul geometric 110 East Lincoln Avenue.

Marea lojă din Goias participă la festivităţile dedicate zilei naţionale a Braziliei

vineri, 3 septembrie 2010

Or.'. Goiânia, Brazilia. Marele Maestru al Marii Loji din Goias va participă astăzi la ceremonia de arborare a drapelului naţional în Piaţa Civică din Orientul Goiânia. Evenimentul face parte din "Săptămâna Patriei" care marchează ziua naţională a Braziliei, celebrată pe 7 septembrie. Fratele şi Guvernatorul Alcides Rodrigues va fi şi el prezent la eveniment. În Brazilia Masonii participă la diferite evenimente care marchează festivitatea naţională.

Masoneria italiană răspunde apelului la unitate al lui Roberto Luongo

Or.'. Roma, Italia. Sub titlul "Suntem chemaţi pentru a salva Masoneria italiană de blasfemie", Marele Secretar Massimo Inocennzi anunţă faptul că Marele Maestru al Marii Loji CAMEA, Fratele Roberto Luongo, a făcut un apel către toţi Fraţii din Italia pentru unitate.

Roberto Luongo
Mare Maestru
Marea
Lojă CAMEA

De asemenea, este anunţat şi faptul că deja Marii Maeştri din Italia au răspuns pozitiv la anunţul lui Luongo şi că va fi organizată o reuniune comună pentru a examina posibilele iniţiative pe teritoriul naţional.

Guy Arcizet este noul Mare Maestru al Marelui Orient al Franţei

Or.'. Vichy, Franţa. Guy Arcizet (medic generalist din Seine-Saint-Denis) este noul Mare Maestru al Marelui Orient al Franţei. Fratele obţinut victoria în urmă cu câteva minute. În cadrul Conventului desfăşurat la Vichy, a fost respins Raportul Marelui Maestru Pierre Lambicchi cu 50,5% pentru prima dată în istoria Marelui Orient al Franţei.

Secretarul General al APMR a cerut aplicarea imediată a procedurilor pentru marcarea evenimentelor din perioada 16 septembrie - 20 noiembrie

joi, 2 septembrie 2010

Or.'. Bucureşti, România. Secretarul General al Agenţiei de Presă Masonică din România a cerut iniţierea imediată a procedurilor pentru marcarea festivă a perioadei 16 septembrie - 20 noiembrie (ca urmare a Decretului SG 4/2010/6010). În următoarea perioadă vor fi propuse spre dezbarete şi aprobare două proiecte.

 
 
 

Masonic Press Agency

Masonic Times

Agencia de Prensa Masónica

DIARIO MASÓNICO

Agência de Imprensa Maçônica