Interviu cu Marele Maestru al Marii Loji Simbolice din Paraguay, Carlos Alberto QUIÑONEZ

duminică, 19 decembrie 2010

Prea Respectabile Mare Maestru al Marii Loji Simbolice din Paraguay, Carlos Alberto QUIÑONEZ, lumea trece printr-o perioadă foarte intensă, dat fiind faptul că se consideră că Summit-ul COP16 nu va putea oferi mai mult decât COP15 din Danemarca.


1. Pe 29 noiembrie 2010 a început Summit-ul COP16. Ultima reuniune (cea din Copenhaga, Danemarca) nu a avut rezultatele dorite de multe ţări participante. Credeţi că această reuniune va putea aduce ceva nou în ceea ce priveşte Schimbările Climatice?

Trebuie să fim optimişti, o temă atât de sensibilă pentru planeta noastră şi, prin urmare, pentru viitorul umanităţii, ne obligă să fim. În măsura în care se negociază compromisuri şi se vor stabili mijloace de control a rezultatelor, cred că putem avansa în acest domeniu atât de sensibil pentru propria noastră supravieţuire ca specie.

2. Anul trecut, în decembrie, Marele Maestru al Marilor Loji Unite ale Germaniei (Fratele Rüdiger Templin) nu a considerat relevant Raportul COP15. Marele Maestru a cerut Francmasonilor din Germania şi din întreaga lume să înceapă să acţioneze fiecare în parte pentru a-şi aduce aportul la reducerea consumului de energie. Credeţi că Francmasoneria şi Francmasonii pot juca un rol activ în acest proces aparent ireversibil?

Nu doar cred acest lucru, ci consider şi că Ordinul Masonic, prin membri săi, este chemat să aibe un rol preponderent în acest proces. Ca membri ai Ordinului Masonic, şcoală iniţiatică care are ca obiect trezirea din somnul psihologic al membrilor săi, uşurând efectiva şi reala emancipare, nu putem rămâne străini problemelor care ameninţă viitorul naturii care nu este altceva decât viitorul planetei şi, prin urmare al umanităţii. Trebuie să acţionăm şi trebuie să o facem dim poziţiile relevante pe care membrii noştri le ocupă în diferitele sfere de decizie, fie ele guvernamentale, de afaceri, sau educative.

3. Marea Lojă din care faceţi parte se implică activ în protejarea mediului înconjurator? Şi în ce fel o face?

"Cu tot plămânul, Paraguay respiră" este o iniţiativă întreprinsă de unul dintre jurnaliştii de pretigiu din ţara mea, domnul Humberto Rubín. Constă în plantarea de arbori pentru a încerca să recupereze Pădurea Atlantică din Alto Paraná, un ecosistem minunat situat în ţara noastră şi care a suferit o defrişare nemiloasă care a transformat Paraguayul în unul dintre cei mai mari defrişători din America şi al doilea din lume.

Înţelegând faptul că Masoneria trebuie să participe în lumea profană prin intermediul Masonilor, iluştri membri ai Marii noastre Loji ocupă funcţii executive şi îndeplinesc funcţii relevante în această lăudabilă iniţiativă, din acele posturi.

Campania avansează cu succes şi dovadă a acestui lucru este faptul că scopul său iniţial, acela de a planta 14 milioane de arbori, a depăşit numărul de 20 de milioane de arbori plantaţi. În paralel, din acele funcţii de conducere, membrii Marii noastre Loji sunt printre cei mai mari împăduritori în ceea ce-i priveşte.

4. Masoneria din Brazilia încearca să protejeze Amazonia. Mai multe organizaţii masonice au implementat proiecte în acest sens. Cât de eficientă poate fi relaţia dintre instiţutiile statului şi Masonerie?

Am aflat de aceste acţiuni ale Masoneriei braziliene. În una din ultimele noastre vizite la Marele Orient din Sao Paolo, am propus ca, în calitate de membri ai Masoneriei MERCOSUR-ului (Argentina, Brazilia, Paraguay şi Uruguay), trebuie să întreprindem acţiuni comune pentru a proteja acest mare plămân al planetei, care este Amazonul. Ca primă acţiune concretă, am propus realizarea unuei reuniuni în Foz de Iguazu, Tripla Frontieră, în anul 2011. În acets sens, cu multă satisfacţie, vă pot informa asupra faptului că, împreună cu Marele Maestru al Marii Loji Simbolice a Statului Parana, avansăm în pregătirea reuniunii menţionate mai devreme, care va avea ca una din principalele teme mediul înconjurător, concentrându-se asupra protecţiei Amazonului.

5. Care este viziunea dumneavoastră, ca simplu cetăţean, asupra viitorului naturii de pe Planeta noastră? Este educaţia o cale de urmat în acest sens?

Fără îndoială că educaţia - sau luarea aminte şi imediata transformare a felului de a gândi, acţiuni, habitate şi obiceiuri - reprezintă drumul şi ceea ce facem în acets sens în viitoarele decade este vital.

Tocmai citesc un mediu de comunicaţie orignar din Brasilia, care ne informează cp "Amazonul brazilian a înregistrat în ultimul an cea mai mic rată istorică de defrişare, 6.451 km2, o reducere cu aproximativ 14% faţă de ultimele 12 luni anterioare, chiar dacă a depăşit previziunile oficiale iniţiale". Cu privire la aceasta, doamna ministru a Mediului Înconjurător, Izabella Teixeira a spus: “Este cea mai mică defrişare din istoria Amazonului, sunt numere fantastice.”

Acest lucru este o dovadă a faptului că se poate; depinde de luarea aminte a locuitorilor frumoasei noastre planete, în conjuncţie cu legi eficiente de protecţie.

Prea Respectabile Mare Maestru al Marii Loji Simbolice din Paraguay, Carlos Alberto QUIÑONEZ, Agenţia de Presă Masonică din România (APMR) vă mulţumeşte pentru amabilitatea de a ne acorda acest interviu.


 
 
 

Masonic Press Agency

Masonic Times

Agencia de Prensa Masónica

DIARIO MASÓNICO

Agência de Imprensa Maçônica