Interviu cu Marele Maestru al Marii Loji Regulare a Portugaliei (Grande Loja Legal de Portugal), José Francisco MORENO

duminică, 19 decembrie 2010

Prea Respectabile Mare Maestru al Grande Loja Legal de Portugal, José Francisco MORENO, lumea trece printr-o perioadă foarte intensă, dat fiind faptul că se consideră că Summit-ul COP16 nu va putea oferi mai mult decât COP15 din Danemarca.

1. Pe 29 noiembrie 2010 a început Summit-ul COP16. Ultima reuniune (cea din Copenhaga, Danemarca) nu a avut rezultatele dorite de multe ţări participante. Credeţi că această reuniune va putea aduce ceva nou în ceea ce priveşte Schimbările Climatice?

Din păcate nu sunt optimist. Criza economică din S.U.A. şi din Europa nu a ajutat... Dacă în vremuri bune ţările nu au ajuns la un acord, acum condiţiile sunt mai dificile.

2. Anul trecut, în decembrie, Marele Maestru al Marilor Loji Unite ale Germaniei (Fratele Rüdiger Templin) nu a considerat relevant Raportul COP15. Marele Maestru a cerut Francmasonilor din Germania şi din întreaga lume să înceapă să acţioneze fiecare în parte pentru a-şi aduce aportul la reducerea consumului de energie. Credeţi că Francmasoneria şi Francmasonii pot juca un rol activ în acest proces aparent ireversibil?

Reducerea consumului de energie fosilă ar trebui să fie un scop global, pe care fiecare persoană ar trebui să-l atingă. Francmasonii, în mod individual, trebuie să se alăture acestui efort global. Dar politicile energetice şi campaniile de reducere a consumului de energie nu sunt zonele de acţiune ale Francmasoneriei. Francmasoneria, a întreg, trebuie să lase aceste zone decidenţilor politici. Rolul Francmasoneriei este mai degrabă efectiv unificând eforturile membrilor săi în favoarea unei soluţii pe termen lung. Umanitatea trebuie în mod categoric să-şi schimbe paradigma energetică. Francmasoneria ar trebui să împingă membrii săi spre cercetarea ştiinţifică şi tehnologică pentru a ajuta Umanitatea să folosească surse de energie non fosile.

Cercetare, cercetare, cercetare - aceasta ar trebui să fie zona Francmasoneriei. Restul lucrurilor fac obiectul instituţiilor politice şi sociale.

3. Marea Lojă din care faceţi parte se implică activ în protejarea mediului înconjurator? Şi în ce fel o face?

După cum am declarat şi mai devreme, GLLP şi membrii săi urmăresc efortul global în ceea ce priveşte această problemă. Portugalia are unul dintre cele mai mari impozite din lume pentru energia solară, eoliană şi de apă produsă, iar în prezent are fost demarat un masiv proces de implementare a vehiculelor electrice.

GLLP îşi îndreaptă eforturile către cercetare. În 2009, Marea Lojă a recomandat membrilor săi să prezinte documente asupra Mediului înconjurător şi a Încălzirii Globale. De principiu, concluziile au fost acelea că Umanitatea are nevoie să rezolve trei mari probleme pentru a echilibra folosirea resurselor pământului: supra popularea, surse de energie viabile şi durabile din punct de vedere economic şi o nouă paradigmă de Valoare care include calitatea valorilor mediului înconjurător.

4. Masoneria din Brazilia încearca să protejeze Amazonia. Mai multe organizaţii masonice au implementat proiecte în acest sens. Cât de eficientă poate fi relaţia dintre instiţutiile statului şi Masonerie?

GLLP, ca majoritatea Francmasoneriei Europene, crede că, ca instituţie, trebuie să menţină distanţa faţă de instituţiile Statului. Cu toate acestea, cooperarea între instituţiile statului şi Masoneriei în beneficiul societăţii este bine venită.

5. Care este viziunea dumneavoastră, ca simplu cetăţean, asupra viitorului naturii de pe Planeta noastră? Este educaţia o cale de urmat în acest sens?

Educaţia este vitală şi, cu Cercetare, este în mod definitiv o prioritate. Umanitatea se află la o importantă răscruce. Furnizând, cu toţii putem fi conştienţi de faptul că Umanitatea a depăşit această provocare şi va lăsa generaţiilor viitoare o lume echilibrată mai curată, ecologică şi durabilă. Această luptă Umanitatea nu o poate pierde.

Prea Respectabile Mare Maestru al Grande Loja Legal de Portugal, José Francisco MORENO, Agenţia de Presă Masonică din România (APMR) vă mulţumeşte pentru amabilitatea de a ne acorda acest interviu.


 
 
 

Masonic Press Agency

Masonic Times

Agencia de Prensa Masónica

DIARIO MASÓNICO

Agência de Imprensa Maçônica