Interviu cu Marele Maestru al Marii Loji Naţionale din Columbia cu sediul în Cartagena de Indias, Idelfonso BALDIRIS SILVA

duminică, 19 decembrie 2010

Prea Respectabile Mare Maestru al Marii Loji Naţionale din Columbia cu sediul în Cartagena de Indias, Idelfonso BALDIRIS SILVA, lumea trece printr-o perioadă foarte intensă, dat fiind faptul că se consideră că Summit-ul COP16 nu va putea oferi mai mult decât COP15 din Danemarca.

1. Pe 29 noiembrie 2010 a început Summit-ul COP16. Ultima reuniune (cea din Copenhaga, Danemarca) nu a avut rezultatele dorite de multe ţări participante. Credeţi că această reuniune va putea aduce ceva nou în ceea ce priveşte Schimbările Climatice?

Realmente sunt sceptic asupra schimbărilor de poziţie a numitelor super-puteri, în ceea ce priveşte tema ecologică şi în special schimbările climatice. Cum spunem în argoul popular, "cărţile sunt pe masă", şi mai este nevoie doar de coinţa politică a Guvernelor noastre pentru a face posibilă frânarea distrugerii naturii. Serenisima noastră Mare Lojă a prezentat în cadrul ultimei Conferinţe Mondiale a Marilor Loji o lucrare intitulată "Împreună conservăm mediul înconjurător", în care am evidenţiat importanţa muncii comune a tuturor ţărilor, pentru a controla excesele de contaminare, reziduuri toxice, gunoiul nedegradabil, emisiile de gaze contaminante care afectează stratul de ozon, folosirea de pesticide fără control, armele biologice, riscurile biotecnologiei şi epuizarea resurselor naturale. Acest document a fost trimis la toate Marile Loji din Columbia şi la autorităţile guvernamentale, ca un apel pentru a avea grijă de aceste aspecte fundamentale pentru supravieţuirea omului.

2. Anul trecut, în decembrie, Marele Maestru al Marilor Loji Unite ale Germaniei (Fratele Rüdiger Templin) nu a considerat relevant Raportul COP15. Marele Maestru a cerut Francmasonilor din Germania şi din întreaga lume să înceapă să acţioneze fiecare în parte pentru a-şi aduce aportul la reducerea consumului de energie. Credeţi că Francmasoneria şi Francmasonii pot juca un rol activ în acest proces aparent ireversibil?

Campania de reducere a consumului de energie este una dintre cele mai importante, întrucât face referire la buna folosire a resurselor de energie precum petrolul, gazul natural, sursele de apă şi altele, şi de aceea cred că este adevărat ceea ce spune că Fratele Rüdiger Templin, Mare Maestru al Germaniei, deoarece în diverse ocazii aceste resurse se consumă fără rost sau primesc unul neadecvat, crezându-se că sunt inepuizabile. Cred cu tărie faptul că Masoneria poate contribui în mare măsură în procesul de educaţie a comunităţilor, cu o atitudine pozitivă care, plecând de la Marea Lojă, să se radieze spre toate Lojile şi trebuie să ajungă în toate sectoarele societăţii.

3. Marea Lojă din care faceţi parte se implică activ în protejarea mediului înconjurator? Şi în ce fel o face?

Marea noastră Lojă, prin intermediul membrilor săi, a realizat conferinţe şi reuniuni în jurul temei mediului înconjurător, la care au participat Masoni şi profani. Prin intermediul Şcolii noastre de Educaţie Masonică, de asemenea realizează o muncă de formare în acest aspect; fiind conştienţi de faptul că omul, în graba sa de lucru permanent şi de acumulare de bogăţii, exploatează fără limită resursele naturale existente, am realizat seminarii asupra conservării mediului înconjurător, căutând ca prin intermediul unui plan edicativ de medie şi de scurtă durată, membrii noştri activi şi cotizanţi să capete cunoştinţă asupra transcedenţei de a avea grijă de mediul înconjurător şi de a preveni consecinţele schimbărilor climatice.

4. Masoneria din Brazilia încearca să protejeze Amazonia. Mai multe organizaţii masonice au implementat proiecte în acest sens. Cât de eficientă poate fi relaţia dintre instiţutiile statului şi Masonerie?

În viziunea mea, Masoneria trebuie să fie consultativă şi pro pozitivism cu privire la teme precum conservarea mediului înconjurător, în ceea ce priveşte relaţia cu Instituţiile Statului, ţinând cont de cea mai mare responsabilitate a sa în schiţarea şi implementarea de politici publice înclinate spre protejarea mediului înconjurător. Relaţia Masoneriei cu diferitele Instituţii de Stat trebuie să fie una de colaborare eficientă, menţinându-şi mereu independenţa şi suveranitatea.

5. Care este viziunea dumneavoastră, ca simplu cetăţean, asupra viitorului naturii de pe Planeta noastră? Este educaţia o cale de urmat în acest sens?

În faţa voracităţii unor oameni de afaceri care preiau ambientul ecologic pentru a-şi face mai prospere afacerile, iresponsabilitatea segmentelor de populaţie care folosesc în mod neadecvat resursele de apă şi forma în care se contaminează atmosfera cu substanţe chimice, experimentele nucleare care în fiecare zi devin tot mai frecvente şi letale; se prevăd efecte catastrofice pentru natura noastră. De aici şi importanţa de a face o oprire în drum şi de a estompa atacurile împotriva planetei noastre, care într-un viitor, care poate fi mai aproape decât se crede, se vor produce efecte catastrofale.

A XI-a Conferinţă Mondială a Marilor Loji Regulare va aborda tema "Masoneria şi Dezvoltarea Umană", ţinând cont de faptul că omul are nevoie de un mediu sănător pentru dezvoltarea sa durabilă. Din acel for vom face un apel pentru a obţine solidaritatea în îngrijirea şi conservarea mediului înconjurător din partea Respectabililor Mari Maeştri care vor asista.

Educaţia generalizată despre cum să conservăm mediul ecologic, ar fi unul dintre pilonii pentru a construi un viitor sigur în ceea ce priveşte natura, care să garanteze descendenţilor noştri o viaţă demnă.

Prea Respectabile Serenisim Mare Maestru al Marii Loji Naţionale din Columbia cu sediul în Cartagena de Indias, amfitrion al celei de-a XI-a Conferinţe Mondiale a Marilor Loji, Frate Idelfonso BALDIRIS SILVA, Agenţia de Presă Masonică din România (APMR) vă mulţumeşte pentru amabilitatea de a ne acorda acest interviu.


 
 
 

Masonic Press Agency

Masonic Times

Agencia de Prensa Masónica

DIARIO MASÓNICO

Agência de Imprensa Maçônica