Interviu cu Preşedintele Conferinţei Mondiale a Marilor Loji Regulare, Hernando OSORIO RICO

duminică, 19 decembrie 2010

Excelenţa Voastră, Preşedinte al Conferinţei Mondiale a Marilor Loji Regulare, Frate Hernando OSORIO RICO, lumea trece printr-o perioadă foarte intensă, dat fiind faptul că se consideră că Summit-ul COP16 nu va putea oferi mai mult decât COP15 din Danemarca.

1. Pe 29 noiembrie 2010 a început Summit-ul COP16. Ultima reuniune (cea din Copenhaga, Danemarca) nu a avut rezultatele dorite de multe ţări participante. Credeţi că această reuniune va putea aduce ceva nou în ceea ce priveşte Schimbările Climatice?

Schimbările climatice sunt o problemă cu care se confruntă umanitatea pentru că este forţa Naturii care produce dezastre în toate părţile, ca o consecinţă a acestui fenomen. Ţările reunite la Summit-ul COP16 sunt obligate să ajungă la acorduri în ceea ce priveşte acest subiect, pentru binele umanităţii. Istoria recentă ne demonstrează faptul că consecinţele schimbărilor climatice nu sunt suferite doar de ţările sărace, chiar dacă, fără îndoială, ele se bazează pe mai puţine resurse economice pentru a se confrunta cu acestea. Aceste consecinţe le-am putut evidenţia şi în ţările industrializate, ceea ce ne spune că este vorba despre o problemă a tuturor, ce are aceeaşi intensitate.

Ca o urmare a summit-ului anterior COP16, va fi nevoie să aducă măsuri noi pentru a ajuta la evitarea Schimbărilor Climatice sau acestea vor continua să se acutizeze. Toate guvernele din lume trebuie să ia act de necesitatea salvării planetei. Unul dintre paşii cei mai importanţi în această perioadă este acela de a evita Schimbările Climatice. Cu siguranţă vor exista ţări a căror economie va fi mai afectată decât a celorlalte. Aceasta se datorează faptului că acele ţări sunt cele care au influenţat cel mai mult crearea acestei probleme. Independent de costurile cerute de aceste măsuri, pentru unii mai mult şi pentru alţii mai puţin, este o necesitate universală.

Summit-ul COP16 a luat o serie de decizii care au transpuse în declaraţia din Cancun. Se poate crede că una este să iei decizii într-un summit şi alta să le pui în practică. Este adevărat. Cu toate acestea, trebuie să se ţină cont de ceea ce am spus la început: răul a fost evidenţiat în toate ţările lumii în aşa fel încât pentru toţi a devenit o necesitate iminentă de a lua decizii pentru a evita acest lucru.

2. Anul trecut, în decembrie, Marele Maestru al Marilor Loji Unite ale Germaniei (Fratele Rüdiger Templin) nu a considerat relevant Raportul COP15. Marele Maestru a cerut Francmasonilor din Germania şi din întreaga lume să înceapă să acţioneze fiecare în parte pentru a-şi aduce aportul la reducerea consumului de energie. Credeţi că Francmasoneria şi Francmasonii pot juca un rol activ în acest proces aparent ireversibil?

Masoneria ca instituţie are o misiune foarte importantă în faţa acestei probleme: să încurajeze membrii să conştientizeze protecţia mediului înconjurător. Graţie acestor încurajări, Masonii din toată lumea pot şi trebuie să aibe un rol activ pentru a ajuta la rezolvarea problemei generate de acest proces natural, ce este produsul acţiunii omului şi a industriilor sale.

În majoritate acazurilor, Masonii sunt lideri în comunitate. Din acest motiv le va fi relativ posibil să intervină în favoarea mediului înconjurător, prin intermediul educaţiei, a participării lor în studii şi proiecte oficiale, legi etc.

Este, în consecinţă, o bună măsură ca Masoneria Universală să ceară tuturor Masonilor, ca o politică generală, să promoveze în comunităţile lor şi în diferitele cazuri în care acţionează, să ajute la generarea unei conştiinţe în favoarea mediului înconjurător şi să evite schimbările climatice, în plus, ca în fiecare loc în care se află să promoveze îndeplinirea politicilor mondiale pentru a ajuta la rezolvarea acestei probleme.

3. Marea Lojă din care faceţi parte se implică activ în protejarea mediului înconjurator? Şi în ce fel o face?

Da. Serenisima noastră Mare Lojă din Columbia cu sediul în Cartagena participă la protejarea Mediului Înconjurător. Se dedică acestei activităţi prin intermediul acţiunilor membrilor săi în diferitele cazuri în care aceştia sunt parte. Cum am spus şi mai devreme, Marea noastră Lojă cere membrilor săi ca în orice caz în care se găsesc să lucreze în favoarea Mediului Înconjurător şi să evite încălzirea globală, ca un mecanism pentru a evita dezastrele care ne-au epuizat în ultimele zile.

4. Masoneria din Brazilia încearca să protejeze Amazonia. Mai multe organizaţii masonice au implementat proiecte în acest sens. Cât de eficientă poate fi relaţia dintre instiţutiile statului şi Masonerie?

Relaţiile între instituţiile Statului şi Masonerie, pentru apărarea mediului înconjurător sun decisive. Graţie activităţii pe care o au Masonii, aceştia pot accede la instituţiile Statului şi la organismele în care se iau deciziile pe acest domeniu. Este important ca Masonii să fie prezenţi pentru a influenţa în luarea acestor decizii în favoarea protecţiei mediului înconjutător.

5. Care este viziunea dumneavoastră, ca simplu cetăţean, asupra viitorului naturii de pe Planeta noastră? Este educaţia o cale de urmat în acest sens?

Dacă ar trebui să opinez ca simplu cetăţean asupra viitorului planetei noastre, această opinie ar fi incertă deoarece aş avea în vedere interesele companiilor ce se hrănesc cu ecosistemul nostru pentru a exista. Această prevenire este aplicabilă companiilor petroliere, care pot face rău mediul înconjurător, contribuind la încălzirea globală, (aduceţi-vă aminte de recentul dezastru din Golful Mexicului), firmelor de papetărie şi toate firmele care, prin activitatea lor, rănesc ecosistemul nostru.

Dar trebuie să ţinem seama de faptul că dezvoltarea economică generată de acele companii este necesară umanităţii. Din acest motiv cetăţeanul normal vede cu scepticism viitorul planetei noastre, gândindu-se că dacă dezvoltarea se confruntă cu sănătatea planetei, va învinge dezvoltarea, deoarece constituie interesul economic al companiilor şi al unor ţări.

Dar dacă trebuie să opinez ca lider social, trebuie să spun că este o problematică în care suntem angajaţi toţi locuitorii planetei şi pentru aceasta trebuie să ne confruntăm cu această problemă într-o manieră colectivă. În acest fel, conceptul nostru ar fi mai puţin sceptic şi am avea mai mare încredere în toţi actorii acestui mare conflict.

Sunt de acord că prin intermediul educaţiei se poate reuşi ca toţi se ne angajăm în lupta pentru "Pacha Mama", cum îi spuneau primitivii indigeni americani pământului.

Excelenţa Voastră, Preşedinte al Conferinţei Mondiale a Marilor Loji Regulare şi Mare Maestru din Trecut al Marii Loji Naţionale din Columbia cu sediul în Cartagena de Indias, Frate Hernando OSORIO RICO, Agenţia de Presă Masonică din România (APMR) vă mulţumeşte pentru amabilitatea de a ne acorda acest interviu.


 
 
 

Masonic Press Agency

Masonic Times

Agencia de Prensa Masónica

DIARIO MASÓNICO

Agência de Imprensa Maçônica