Interviu cu Preşedintele Confederaţiei Marilor Loji Regulare din Mexic, Dr. Felipe VITELA MORA

duminică, 19 decembrie 2010

Venerabile Frate Dr. Felipe VITELA MORA, Preşedinte al Confederaţiei Marilor Loji Regulare din Statele Unite Mexicane, lumea trece printr-o perioadă foarte intensă, dat fiind faptul că se consideră că Summit-ul COP16 nu va putea oferi mai mult decât COP15 din Danemarca.

1. Pe 29 noiembrie 2010 a început Summit-ul COP16. Ultima reuniune (cea din Copenhaga, Danemarca) nu a avut rezultatele dorite de multe ţări participante. Credeţi că această reuniune va putea aduce ceva nou în ceea ce priveşte Schimbările Climatice?

Cred că atât timp cât principalele ţări ce produc cele mai mari emisii de contamininaţi (Statele Unite, China, Rusia, India şi Japonia) nu-şi vor modifica comportamentul în ceea ce priveşte emisiile, nu va servi pentru nimic ca alte ţări care doresc cu adevărat să facă ceva pentru a modifica schimbarile climatice, deja ajunse la nivel global, să o facă. Caracterizându-se anul 2010 se printr-un dezastre climatice mondiale fără precedent,planeta noastră trimiţându-ne semnale alarmante cu privire la încălzire, ar trebui să se caute mecanisme pentru a frâna încălzirea şi pentru a evita creşterea temperaturii planetei cu mai mult de două grade. Cred că dacă este necesar ar trebui să se revizuiască modelele economice şi să se stabilească dacă mai întâi este viaţa sau un model determinat.

2. Anul trecut, în decembrie, Marele Maestru al Marilor Loji Unite ale Germaniei (Fratele Rüdiger Templin) nu a considerat relevant Raportul COP15. Marele Maestru a cerut Francmasonilor din Germania şi din întreaga lume să înceapă să acţioneze fiecare în parte pentru a-şi aduce aportul la reducerea consumului de energie. Credeţi că Francmasoneria şi Francmasonii pot juca un rol activ în acest proces aparent ireversibil?

Poate părea o utopie atunci când spunem că toţi Masonii am putea începe o serie de măsuri care să contribuie la modificarea favorabilă împotriva schimbărilor climatice dar, cu toate acestea, cred că există multe forme de a ajuta la evitarea încălzirii pământului; este atât de uşor să începi cu o zi mondială de reducere a energiei cu mediile de comunicaţie precum internetul şi reţelele sale sociale care se extind în toate colţurile planetei noastre, să schimbăm becurile incandescente cu cele ecologice este o alta bună măsuro, între multe eltele care se pot implementa. Energia eoliană este o alternativă extrem de importantă în producerea de electricitate şi care s-ar putea aplica în multe ţări, cu toate beneficiile pe care le presupune aceasta.

3. Confederaţia Marilor Loji Regulare din Mexic, al cărei Preşedinte sunteţi, se implică activ în protejarea mediului înconjurator? Şi în ce fel o face?

Asociaţia noastră este foarte preocupată de alarmantele modificări climatice care afectează majoritatea statelor republicii noastre, în special pe Fraţii noştri din sud-est, precum sunt locuitorii din Tabasco, care suferă zilnic şi sistematic inundaţii care duc la deteriorarea condiţiilor de trai a chiapanecilor, datorită avalanşelor de apă rezultate de fluxurile din alte locuri precum sunt cele din Chiapas care, la eliberarea unor mari cantităţi de apă, produc inundaţii în zonele joase din Tabasco. Datorită acestor lucruri, în mandatul meu a fost creată Marea Comisie Naţională de Dezastre Naturale, condusă de fostul Mare Maestru al PRML Michoacane “Lázaro Cárdenas” din Michoacán, Guillermo Ortiz Rodríguez, care are rolul de a lucra în conformitate cu necesităţile populaţiei noastre care suferă din cauza dezastrelor de-a lungul perioadelor cele mai dificile care împovărează şi obosesc ţara noastră. De asemenea, ne bazăm în augusta noastră instituţie şi pe Marea Comisie de Ecologie şi Mediu Înconjurător care este prezidată de PRMM al Marii Loji “Guadalupe Victoria” din Statul Durango, Eduardo Sánchez Ortiz, care lucrează cu entuziasm pentru a susţine eforturile de a îmbunătăţi mediul nostru înconjurător.

4. Masoneria din Brazilia încearca să protejeze Amazonia. Mai multe organizaţii masonice au implementat proiecte în acest sens. Cât de eficientă poate fi relaţia dintre instiţutiile statului şi Masonerie?

Am putea spune că o Instituţie precum a noastră este pregătiră să stabilească relaţii cu instituţiile emanate din voinţa populară şi care, prin intermediul unui act democratic guvernează asupra unei populaţii dar, înainte de toate, eficienţa stă în relaţia de a practica teoriile liberale în binele guvernaţilor şi a Masoneriei, care poate co-ajuta la atingerea acelor scopuri cu acele instituţii ale statului care sunt dispuse să îndeplinească acel scop.

5. Care este viziunea dumneavoastră, ca simplu cetăţean, asupra viitorului naturii de pe Planeta noastră? Este educaţia o cale de urmat în acest sens?

Este îngrijotărot pentru că eu consider că omul este cel mai mare prădător care există la ora actuală pe planeta noastră, contaminând apa, aerul şi mama pământ; fără îndoială avem nevoie de o schimbare de atitudine între cei care locium în casa noastră, incorporarea în sistemele de educaţie a unor catedre precum Ecologia şi mediul înconjutător, ar putea fi cheia pentru a crea în copiii şi tinerii universitari conştiinţa care va căuta să acţioneze în favoarea unor idei mai bune şi acţiuni împotriva deteriorării mediului nostru înconjurător; în ei îmi pun speranţa să se cimenteze transformarea unei noi generaţii angajate în salvarea planetei noastre.

Venerabile Frate Dr. Felipe VITELA MORA, Preşedinte al Confederaţiei Marilor Loji Regulare din Statele Unite Mexicane, Agenţia de Presă Masonică din România (APMR) vă mulţumeşte pentru amabilitatea de a ne acorda acest interviu.


 
 
 

Masonic Press Agency

Masonic Times

Agencia de Prensa Masónica

DIARIO MASÓNICO

Agência de Imprensa Maçônica