Interviu cu Suveranul Mare Comandor din Trecut al Supremului Consiliu pentru Statul Israel, Leon ZELDIS MANDEL

duminică, 19 decembrie 2010

Prea Puternice Suveran Mare Comandor din Trecut al Supremului Consiliu pentru Statul Israel, Leon ZELDIS MANDEL, lumea trece printr-o perioadă foarte intensă, dat fiind faptul că se consideră că Summit-ul COP16 nu va putea oferi mai mult decât COP15 din Danemarca.


1. Pe 29 noiembrie 2010 a început Summit-ul COP16. Ultima reuniune (cea din Copenhaga, Danemarca) nu a avut rezultatele dorite de multe ţări participante. Credeţi că această reuniune va putea aduce ceva nou în ceea ce priveşte Schimbările Climatice?

Trebuie realizate noi studii de către instituţii independente, care nu sunt supuse ideilor preconcepute destinate a proteja interese create, pentru a determina în ce măsură activităţile umane afectează cu adevărat schimbările climatice sau este vorba despre un fenomen geologic care se repetă de mii de ani.

În ceea ce priveşte conferinţa, opinia mea este negativă. Cât timp se va păstra atenţia asupra emisiilor de gaz carbonic, ca produs al combustiei de petrol şi a derivaţilor săi; cât timp se va ignora rezultatul defrişărilor masive din Brazilia şi alte ţări, nu poate exista un progres în acest sens. Rolul Chinei în cazul combustibililor este extrem de negativ.

2. Anul trecut, în decembrie, Marele Maestru al Marilor Loji Unite ale Germaniei (Fratele Rüdiger Templin) nu a considerat relevant Raportul COP15. Marele Maestru a cerut Francmasonilor din Germania şi din întreaga lume să înceapă să acţioneze fiecare în parte pentru a-şi aduce aportul la reducerea consumului de energie. Credeţi că Francmasoneria şi Francmasonii pot juca un rol activ în acest proces aparent ireversibil?

Consider că Masoneria ca instituţie nu trebuie să participe în această dezbatere, dat fiind faptul că există alte instituţii şi foruri adecvate în acets sens. Masoneria trebuie să muncească pentru a îndeplini funcţiunea sa primordială şi tradiţională, aceea de a dezvolta spiritualitatea şi intelectualitatea membrilor săi, cei care, de manieră individuală, îşi pot aduce luminile în soluţionarea tuturor problemelor care afectează umanitatea.

3. Marea Lojă/Supremul Consiliu din care faceţi parte se implică activ în protejarea mediului înconjurator? Şi în ce fel o face?

Nu avem niciun program specific în această zonă.

4. Masoneria din Brazilia încearca să protejeze Amazonia. Mai multe organizaţii masonice au implementat proiecte în acest sens. Cât de eficientă poate fi relaţia dintre instiţutiile statului şi Masonerie?

Masonii – nu Masoneria – trebuie să joace un rol pozitiv în această problemă. Israel este una din puţinele ţări care are un program permanent de împădurire, ceea ce permite creşterea anuală a numărului de arbori din ţară.

5. Care este viziunea dumneavoastră, ca simplu cetăţean, asupra viitorului naturii de pe Planeta noastră? Este educaţia o cale de urmat în acest sens?

Fără îndoială, educaţia este cea mai importantă. Dezvoltarea economică trebuie să ia în considerare efectele pe care le produce în mediul înconjurător. Din păcate, nu există conştiinţă asuora importanţei exploatării fără limite a resurselor naturale pe termen lung. Această problemă este relaţională cu creşterea demografică şi aici se intră în conflict cu ideologiile politice şi religioase. Masoneria poate, cel mult, promova educaţia la toate nivelele sale.

Prea Puternice Suveran Mare Comandor din Trecut al Supremului Consiliu pentru Statul Israel, Leon ZELDIS MANDEL, Agenţia de Presă Masonică din România (APMR) vă mulţumeşte pentru amabilitatea de a ne acorda acest interviu.


 
 
 

Masonic Press Agency

Masonic Times

Agencia de Prensa Masónica

DIARIO MASÓNICO

Agência de Imprensa Maçônica