Jose Manuel Collera Vento (agentul secret al securităţii cubaneze) a trădat Marea Lojă din Cuba

sâmbătă, 2 aprilie 2011


Or.'. Havana, Cuba. Masoneria cubaneză trece printr-o perioadă dificilă. Jose Manuel Collera Vento (fost Mare Maestru al Marii Loji din Cuba) a fost desconspirat ca fiind agent secret (de securitate) al regimului comunist de la Havana. Ca urmare a acestui lucru, Marele Maestru al Marii Loji din Cuba, Fratele José Ramón González Díaz, a emis un comunicat prin care Marea Lojă se dezice de Collera şi de acţiunile sale subversive la adresa Ordinului.

Collera, lăudat de Masoneria aşa-zis "liberală" din America Latină şi susţinut cu putere de aceştia în momentul expulzării sale din Marea Lojă, se dovedeşte a fi astăzi doar o marionetă a unui regim totalitar care nu doar că pătează reputaţia Masoneriei Universale, ci şi pe cea a Marii Loji din Cuba, o instituţie masonică istorică veche de peste 150 de ani.


Pentru gestul său, pe 1 aprilie 2011, Collera a primit cea mai mare distincţie a Adunării populare din Cuba: Escudo Pinareño. Cu toate că regimul de la Havana a violat legile interne ale Marii Loji, acesta continuă să se amestece în afacerile interne, cerând ca Jose Manuel Collera Vento să fie reprimit în cadrul Marii Loji din Cuba. Ministrul Justiţiei din Cuba a declarat: "A acţionat ca un patriot infiltrat în disidenţă". Regimul comunist de la Havana a cerut Lojii Solano Ramos (din Orientul Pinar del Río) să-l reprimească pe Collera. Lideri ai Ministerului au fost şi au interogat membrii acelei Loji, cerându-le să-l reprimească pe "agentul Gerardo" (numele de cod al lui Collera).

Jose Manuel Collera Vento era parte a unui program al comuniştilor din cuba care încercar să formeze o "Masoneriei paralelă" pro comunistă. Practic, se dorea divizarea Masoneriei istorice din Cuba.

Conform unui material publicat cu puţin timp în urmă de Diario Masonico, se spune că despre Collera nu există decât amintiri rele şi că acest "erou al poporului" a fost expulzat din Marea Lojă pentru tentativa de destabilizare a instituţiei.


 
 
 

Masonic Press Agency

Masonic Times

Agencia de Prensa Masónica

DIARIO MASÓNICO

Agência de Imprensa Maçônica