Marele Maestru al Scoţiei şi Guvernatorul General al Bahamasului

marți, 31 mai 2011


Or.'. Nassau, Bahamas. Marea Lojă a Scoţiei a dat curs invitaţiei Guvernatorului General al Bahamasului şi a participat la reuniunea cu acesta. Delegaţia a fost condusă de Marele Maestru al Scoţiei, Fratele Charles Gordon of Esslemont.

foto: thebahamasweekly.com


200 de ani de la fondarea Masoneriei în Grecia

duminică, 29 mai 2011


Or.'. Atena, Grecia. Pe 21 mai 2011 a avut loc a 200-a aniversare de la fondarea Masoneriei în Grecia. În 1811, pe insula Corfu se fonda Marele Orient al Greciei, iar Fratele Dionysius Romas era ales Mare Maestru. La eveniment au participat reprezentanţi ai Marilo Loji din mai multe ţări, precum şi membri ai Ritului Scoţian şi York.

Vocea Masonică a Ibero-americii


"Vocea Masonică a Ibero-americii" este titlul unei noi pagini virtuale lansate de Fratele Victor Guerra din Spania. Cu un nume ce sună promiţător şi luând în calcul analizele pertinente şi adesea echidistante ale Fratelui Victor Guerra, noua pagina virtuală începe să devină cunoscută în rândul Masonilor vorbitori de castellano.


Victor Guerra este un cunoscut autor de materiale şi analize masonice destinate în mod particular gândirii neo-liberale a Masoneriei şi nu liberale, aşa cum mulţi o consideră, dat fiind faptul că Masoneria, prin definiţie este liberală.


Fratele Gian Luigi Zampieri va dirija Orchestra de Cameră Radio la deschiderea Stagiunii 2011-2012


Or.'. Bucureşti, România. În luna octombrie a acestui an va avea loc concertul inaugural de deschidere a Stagiunii 2011/2012 a Orchestrei de Cameră Radio. Evenimentul va avea loc în Sala Mihail Jora de pe strada Berthelot. Concertul inaugural va fi dirijat de reputatul dirijor şi Secundului Supraveghetor Gian Luigi Zampieri (Loja Giorgio Asproni Nr. 1049 din jurisdicţia Marelui Orient al Italiei).


Pe 16 martie anul acesta, Fratele Gian Luigi a dirijat Orchestra de Cameră Radio în cadrul Festivalului Internaţional de Chitară, ediţia a V-a.


Gian Luigi Zampieri deschide Stagiunea 2011-2012 la Bucureşti în octombrie

Jaime dos Anjos Henriques ales Mare Maestru al GLTP

Or.'. Lisabona, Portugalia. În data de 25 iunie 2011 va avea loc ceremonia de instalare a noului Mare Maestru al Marii loji Tradiţionale din Portugalia, Fratele Jaime dos Anjos Henriques, fost prefect al Senatului Portugaliei. Jaime dos Anjos Henriques a fost ales Mare Maestru al GLTP cu unanimitate de voturi.


Concertul aniversar al Marii Loji din Chile


Or.'. Valparaiso, Chile. Cu ocazia aniversării a 150 de ani de la fondarea Marii Loji din Chile, în Valparaiso va fi organizat un concert aniversar. Concertul va începe în aproximativ trei ore, la ora locală 12:00 şi va fi găzduit în Salonul de Onoare al Congresului Naţional.

Un nou succes al Orchestrei Principato di Seborga condusă de Fratele Vitaliano Gallo


Or.'. Sanremo, Italia. Fratele Vitaliano Gallo (Loja Conti Nr. 1085 din jurisdicţia Marelui Orient al Italiei) anunţă un nou succes al Orchestrei Principato di Seborga. În data de 14 mai 2011 a avut loc un concert susţinut de orchestra fondată de Fratele Vitaliano Gallo în aula P. Nicolini, eveniment organizat de Asociaţia Assisi Pax International. La eveniment au participat şi Generalul Giuseppe Valotto (Şeful Statului Major al Apărării) şi Amiralul Rinaldo Veri (Comandant Naval pentru NATO în Napoli).


Următoarele concerte susţinute de Fratele Vitaliano Gallo vor avea loc pe 24 iunie 2011, unde va interpreta un concert în cinstea lui Amerigo Vespucci cu ocazia descoperirii sudului Americii, iar pe 29 iunie 2011 în Orientul Ceriana, unde va interpreta câteva opere ale Fratelui Mozart, în compania Filarmonicii din Ceriana. Pe 27 iunie 2011 va avea loc un concert în onoarea poetului Francesco Biamonti, eveniment la care va participa şi Fratele Vitaliano Gallo.

Nu în ultimul rând trebuie menţionat faptul că după ce a participat la Festivalul de la Sanremo, unde a fost apreciată opera sa: "Tre Colori", Fratele Vitaliano a primit recunoaşterea şi din partea Asociaţiei Assisi Pax International, Asociaţiei Culturale Universum-Marche şi Cercului Cultural SMILE.


Marea Lojă din Goias şi activităţile sale sociale

sâmbătă, 28 mai 2011

Or.'. Goiânia, Brazilia. Reprezentanţii Comisiei Speciale de Apărare a Cetăţenilor şi Drepturilor Umane au participat la o reuniune cu Marea Lojă din Goias. Aceştia au fost primiţi de Marele Maestru Ruy Rocha şi de Marele Maestru Adjunct Adolfo Valadares. Comisia creată de guvernatorul statului are în componenţa sa membri ai cultelor religioase, din ministerul de siguranţă publică şi justiţie, din ordinul avocaţilor, dar şi din Masonerie, Marea Lojă având un reprezentant în acea comisie.


Problemele GLNF se extind şi în Asia


Or.'. Ho Chi Min, Vietnam. Nemulţumirile din rândurile Masonilor afiliaţi la GLNF cresc. Lojile din Asia, care lucrează în jurisdicţia GLNF, şi-au arătat şi ele nemulţumirea şi este posibil ca şi acestea să adopte aceeaşi poziţie ca Marea Lojă Provincială din Polinezia. GLNF are în Asia şase Loji: Chiangmai, Ho Chi Min, Singapore (2) şi Bangkok (2).

Apel către Fraţii din Missouri

Or.'. Joplin, Statele Unite ale Americii. Ca urmare a pagubelor provocate de tornada din Joplin, Marea Lojă din Missouri şi Ritul Scoţian Antic şi Acceptat au lansat un apel către toţi Fraţii din regiune. Este nevoie de mulţi voluntari şi de alimente pentru sinistraţi. Marele Maestru din Missouri a anunţat toţi Fraţii că au la dispoziţie un fond de caritate în care pot dona pentru a-şi ajuta confraţii, rugându-i pe toţi să se roage pentru binele acestora.




CMI recunoaşte regularitatea Marelui Maestru Euclides Acevedo (Marea Lojă Simbolică din Paraguay)

joi, 26 mai 2011

Or Buenos Aires, 19 mai 2011, ev


MARILOR MAEŞTRI AI MARILOR OBEDIENŢE Membre ale Zonei a VI-a a C.M.I.

Prea Respectabili Fraţi,

Ca o continuare a circularei noastre anterioare, cu data de 27 aprilie 2011 e.'.v.'., vă informăm pe Voi, Prea Respectabili Fraţi, asupra faptului că în timpul reuniunilor avute în cadrul celei de-a XI-a Conferinţe a Marilor Loji Regulare, 48 de Mari Maeştri sau reprezentanţi acreditaţi ai Obedienţelor afiliate la C.M.I. au semnat declaraţia care se ataşează, prin care s-au făcut cunoscute rezultatele Consiliului Executiv în reuniunea sa extraordinară din Guayaquil şi prin care au fost ratificate cele rezultate acolo, în sensul că unica Obedienţă Masonică regulară existentă în prezent în Republica Paraguay este Marea Lojă Simbolică din Paraguay al cărei Mare Maestru este PRFr Euclides Acevedo, făcându-vă cunoscute toate acestea pentru a avea efecte.

Nu încetăm să ne exprimăm faptul că nu v-am putut informa faptul că Fraţii paraguayeni nu au ajuns la un acord total în divergenţele lor şi că există o singură Obedienţă, dar continuăm să avem speranţa că va fi, poate cu mai multe şanse de reuşită începând de acum, transformându-se în realitate aşa cum aspirăm noi toţi dar astăzi, regularitatea, pentru C.M.I., este deţinută de Obedienţa condusă de PRFr Euclides Acevedo.

Reiterându-vă dispoziţia noastră pentru orice lămurire adiţională care vă poate fi necesară, vă salutăm cu distinsele mărturii fraterne ale întregii noastre consideraţii şi stime.


Alejo Neyeloff
Mare Secretar de RR. EE.

Ángel Jorge Clavero
Mare Maestru
Preşedinte al Zonei a VI-a a C.M.I.


Marea Comisie de Relaţii Externe
MAREA LOJĂ SIMBOLICĂ DIN PARAGUAY
Membră a Confederaţiei Masonice Inter-Americane



UGLE a donat peste un milion de lire sterline fondurilor de caritate


Or.'. Londra, Regatul Unit. În conformitate cu Oficiul de Informaţii al Marii Loji Unite a Angliei, în luna mai a acestui an au fost făcute donaţii în valoare de 1.176.000 de lire sterline. Către Serviciul de Ambulanţă Aeriană şi alte alte opere de caritate mai mici au fost donate 250.000 de lire sterline. Parkinson's UK a primit o donaţie în valoare de 250.000 de lire sterline, iar 676.000 de lire sterline au fost donate către alte 17 opere de caritate.

Barack Obama a fost primit de Regina Elisabeta a II-a

miercuri, 25 mai 2011

Or.'. Londra, Regatul Unit. Preşedintele Statelor Unite ale Americii, Barack Obama, efectuează o vizită oficială de trei zile în Marea Britanie, acolo unde a fost primit de Premierul britanic, Ducele de Cambridge (Prinţul William) şi de Regina Elisabeta a II-a a Regatului Unit al Marii Britanii şi Irlandei de Nord. La dineul regal de aseară a luat parte şi Ducele de Kent, Mare Maestru al Marii Loji Unite a Angliei.


Sursă foto 2: Casa Albă


Ducele de Kent l-a premiat pe Fratele John Porter


Or.'. Londra, Regatul Unit. Ducele de Kent (Mare Maestru al Marii Loji Unite a Angliei) a acordat un premiu de excelenţă lui John Porter pentru implicarea sa din ultimii 30 de ani în strângerea de fonduri pentru RNLI (Royal National Lifeboat Institution).

Ducele de Kent
Preşedinte
Royal National Lifeboat Institution


Masonii din Marea Lojă a Argentinei o sfătuiesc pe Cristina Kirchner să nu participe la Te Deum-ul comemorativ de azi


Or.'. Buenos Aires, Argentina. Masonii din Marea Lojă a Argentinei o sfătuiesc pe şefa statului să nu participe la Te Deum-ul organizat cu ocazia comemorării Revoluţiei din Mai, eveniment care va avea loc astăzi la Catedrala Rezistenţei. Astfel o îndeamnă Masonii argentinieni pe Cristina Kirchner să facă un pas înspre un stat laic în care să domnească respectul libertăţii de conştiinţă, se arată în comunicatul Coaliţiei Argentina pentru un Stat Laic.

Vizita Preşedintelui Bongo în Italia

marți, 24 mai 2011

Ali Bongo a vizitat Italia


Or.'. Roma, Italia. Ali Bongo, preşedintele Republicii Gabon, a efectuat o vizită de lucru în Italia, acolo unde a fost primit de Silvio Berlusconi, premierul Italiei. Evenimentul a avut loc la Palatul Chigi.

Masonii reuniţi în Franţa au fost primiţi de Primarul Strasbourgului

duminică, 22 mai 2011


Or.'. Strasbourg, Franţa. Reuniţi la Strasbourg după jumătate de secol, Francmasonii din America Latină, Statele Unite, Canada, Africa, Europa şi din Orientul Apropiat au fost primiţi de Primarul Orientului Strasbourg, senatorul Roland Ries. În cadrul unui ceremonial diplomatic, primatul Ries le-a urat bun venit reprezentanţilor celor peste 50 de Mari Loji prezente. Orientul Strasbourg joacă un rol important în Masoneria Universală nu doar prin tradiţia sa de secole, ci şi prin importanţa faptului că acolo se află sediul Parlamentului European. Ceremonia a avut loc în Palatul Rohan.

Rolul şi istoria bibliotecilor preşedinţilor americani

sâmbătă, 21 mai 2011

Or.'. Tokyo, Japonia. În data de 23 mai 2011, Agenţia de Presă Masonică din românia (APMR) va participa la o conferinţă organizată în capitala Japoniei, cu tema Rolul şi istoria bibliotecilor preşedinţilor americani. Evenimentul este susţinut de ambasada americană din Japonia şi de Arhivele Naţionale ale Statelor Unite ale Americii. Trebuie menţionat faptul că mai mulţi preşedinţi americani au fost Masoni.


Ruy Rocha participă la inaugurarea unui nou Templu Masonic

Or.'. Mineiros, Brazilia. Templul Masonic este situat în partea de sud-est a statului, în Orientul Mineiros. Acesta aparţine Lojii Dom Pedro I Nr. 45. Ceremonia de consacrare a Templul a fost oficiată de Marele Maestru Ruy Rocha, acesta fiind însoţit de o delegaţie formată din membrii Marelui Consiliu al GLEG.

Cu această ocazie, Marele Maestru a invitat pe toţi cei prezenţi să se alăture celei de-a 60-a aniversări a Marii Loji şi să participe la a V-a Reuniune a Marilor Loji din Regiunea de Centru-Vest, evenimente ce vor fi promovate de APMR şi GLEG la nivel internaţional.


Masonii din Loja Mozart din Madrid susţin protestul tinerilor staţionaţi în Piaţa del Sol

Masonii Asociaţiei Loja Mozart în calitate de cetăţeni angajaţi în faţa Libertăţii şi Democraţiei nu admitem ruptura contractului social. Prin urmare,

SUSŢINEM

Regenerarea politică.

O adevărată separare a puterilor.

Reforma Legii Electorale.

PENTRU CĂ:

Considerăm că articolul 1.2 din Constituţia Spaniolă nu se îndeplineşte.

Cerem în mod imperativ redobândirea Suveranităţii către legitimul său stăpân: poporul spaniol.

Reprezentanţii trebuie să fie transmitori adevăraţi ai acelei Suveranităţi şi să aplice Voinţa Generală.

Cetăţenii, când votează nu dau un cec în alb.

Considerăm că Separarea Puterilor a dispărut pentru că practica politică nu mai este sub stăpânirea lor. Ne asumăm faptul că recuperarea Separării Puterilor este o obligaţie în actuala situaţie.

Sistemul electoral în vigoare nu reprezintă toţi cetăţenii în mod egal.

Suntem convinşi de faptul că îmbunătăţind Demicraţia trebuie să trecem prin reforme şi să actualizăm sistemul.

Şi astfel manifestăm noi .·.

Masonii Asociaţiei Loja Mozart


Au fost găsite operele Marelui Maestru al Marii Loji din Hanovra


Or.'. Wiesbaden, Germania. După mai bine de un secol, operele muzicale compuse de Marele Maestru al Marii Loji din Hanovra (Regele George al V-lea de Hanovra) au fost regăsite. Profesorul Ingo Dannhorn (de la Academia de Muzică din Wiesbaden) a anunţat faptul că în scurt timp operele regelui orb (George al V-lea) vor fi interpretate din nou în nordul Germaniei în Stahlwerk Georgsmarienhütte.


Operele au fost recuperate din arhivele regale. George al V-lea a fost ultimul rege al Hanovrei şi văr prim al reginei Victoria. De asemenea, a fost Mare Maestru al Marii Loji din Hanovra până în anul 1866, când a fost pusă în adormire.


Marea Lojă Unită a Angliei va lua în calcul retragerea recunoaşterii acordate GLNF

vineri, 20 mai 2011


Or.'. Londra, Regatul Unit. După ce patru dintre cele mai importante Mari Loji din Europa au retras recunoaşterea GLNF, UGLE va lua în calcul retragerea sprijinului şi, prin urmare, a recunoaşterii regularităţii. Conform unor surse din Londra, este foarte posibil ca în jurul datei de 20 iunie 2011 liderii UGLE să exprime un punct de vedere oficial cu privire la GLNF.


Marea Lojă Naţională Franceză se află în mijlocul unui scandal încă din anul 2008. Recent, Marea Lojă Provincială din Polinezia Franceză analizează deja posibilitatea ca cei aproximativ 200 de Fraţi să se alăture unei alte Obedienţe Masonice din Pacific.

Masonii din California ajută sinistraţii din Alabama şi Tennessee

Or.'. San Francisco, Statele Unite ale Americii. Marea Lojă din California a început o campanie de strângere de fonduri pentru victimele produse de tornadele din Alabama şi Tennessee. Astfel Marea Lojă din California se alătură Marilor Loji din Alabama şi Tennessee, punând la dispoziţia Lojilor şi Fraţilor câteva conturi bancare pentru donaţii directe.


Sursă foto: 1, 2

Marea Lojă Naţională Franceză (GLNF) a pierdut recunoaşterea regularităţii

joi, 19 mai 2011


Or.'. Berlin, Germania. În cursul zilei de 18 mai 2011, Marile Loji din Germania, Austria, Luxemburg şi Belgia au informat oficial GLNF asupra faptului că nu mai este recunoscută ca fiind o Mare Lojă Regulară. În comunicat se arată faptul că evenimentele începute în 2009 şi continuate până în 2011 au dus la această decizie.

Barack Obama vorbeşte despre importanţa educaţiei

Revista Masonică FENIX a Marii Loji Simbolice din Paraguay

miercuri, 18 mai 2011


Or.'. Asuncion, Paraguay. Revista Masonică FENIX, declarată de interes masoónico naţional de către Marea Lojă Simbolică din Paraguay a lansat ultimul număr. În această ediţie: Află totul despre "Secretul Masonic în internet"; O notă despre economia naţională în Paraguay bine făcut!; Prima parte din "Masonii Bicentenarului"; Todul despre ultimul eşec al Confederaţiei Masonice Inter-americane asupra GLSP în "Sigilat şi ştampilat"; şi altele... Revista FENIX, este revista masonică cea mai citită din Paraguay.


Prin amabilitatea Marii Loji Simbolice din Paraguay


Goiânia şi Aracaju - capitalele braziliene ale Masoneriei în 2011

luni, 16 mai 2011


Or.'. Bucureşti, România. Agenţia de Presă Masonică din România (APMR) se va alătura în luna iunie şi iulie Masoneriei naţionale din Brazilia pentru a sărbători a 60-a aniversare a Marii Loji din Goias, a V-a Reuniune a Marilor Loji din Regiunea de Centru-Vest şi a XL Adunare Generală a Confederaţiei Masoneriei Simbolice din Brazilia.


Evenimentele vor avea loc în Goiânia şi Aracaju. Pregătirile pentru cele două trei evenimente au început de săptămâna trecută, APMR punând la punct infrastructura necesară promovării internaţionale a celor trei evenimente.

România va organiza a XIII-a Conferinţă Mondială a Marilor Loji Regulare

duminică, 15 mai 2011


Or.'. Cartagena de Indias, Columbia. Conform ultimelor informaţii de la Conferinţa Mondială (încheiată ieri), România va organiza a XIII-a Conferinţă Mondială a Marilor Loji Regulare. Marea Lojă a Indiei va organiza a XII-a Conferinţă Mondială. Pentru a XIII-a ediţie candidaţii au fost Bucureşti şi Sankt Petersburg.

Arhiepiscopul de Canterbury a numit un Francmason episcop

Or.'. Londra, Regatul Unit. Arhiepiscopul de Canterbury (cel care a oficiat ceremonia religioasă a Prinţului William, nepotul Marelui Maestru al Marii Loji Unite a Angliei) l-a numit pe reverendul Jonathan Baker Episcop de Ebbsfleet. Jonathan Baker este membru al Lojii Apollo University din Oxford, în perioada studenţiei. După mai bine de 20 de ani de apartenenţă la Ordinul Masonic, Jonathan Baker şi-a anunţat demisia.


Preşedintele Confederaţiei Masoneriei Simbolice din Brazilia a participat la Conferinţa Masonică Mondială


Or.'. Cartagena de Indias, Columbia. Jose Nazareno Nogueira (Preşedinte CMSB), prezent la reuniunea mondială a Masoneriei în Columbia a acordat un interviu AP. Marele Maestru al Marii Loji din Para declara faptul că: "În America Latină Masoneria creşte, în timp ce în alte ţări se menţine". De asemenea, făcând referire la continent, acesta a mai adăugat şi faptul că: "acesta se transformă în fiecare zi într-o importantă putere şi această conferinţă ne-a ajutat să ratificăm ceea ce credem".

Jose Nazareno Nogueira
Preşedinte
Confederaţia Masoneriei Simbolice din Brazilia


Marea Lojă Simbolică din Paraguay la Conferinţa Mondială a Marilor Loji

sâmbătă, 14 mai 2011

Or.'. Cartagena de Indias, Columbia. Orientul a fost gazda celei de-a XI-a ediţii a Conferinţei Mondiale a Marilor Loji Regulare. Evenimentele începute vineri au fost pline de lucrări filosofice şi de emoţii diverse. Marea Lojă Simbolică din Paraguay, reprezentată de Marele Maestru Euclides Acevedo, nu a trecut neobservată, fiind-i adus un omagiu. Mai jos imagini de la eveniment:



S-a încheiat a XI-a Conferinţă Mondială a Marilor Loji Regulare


Or.'. Cartagena de Indias, Columbia. Cu puţin timp în urmă a luat sfârşit reuniunea administrativă a Conferinţei Masonice Mondiale, iar în acest moment are loc ceremonia oficială de închidere a lucrărilor celei de-a XI-a ediţii a Conferinţei Mondiale a Marilor Loji Regulare. În aproximativ 15 minute invitaţii vor servi prânzul, iar seara va avea loc dineu oficial. Dineul va avea loc la piscina Hotelului Hilton din Cartagena.

Loja din Hamburg a organizat un concert caritabil pentru victimele din Japonia


Or.'. Hamburg, Germania. În data de 9 mai, Masonii din Hamburg au organizat un concert caritabil pentru victimele din Japonia. Evenimentul a fost organizat împreună cu membri ai Orchestrei Filarmonice de Stat din Hamburg: Mitsuru Shiogai (vioară), Minako Uno (violă), Mari Adachi (pian), Thomas Rohde (oboi) and Mark Tollmann (violoncel), care au interpretat câteva orpere ale Fratelui Mozat şi Tchaikovsky. Intrarea a fost liberă şi oricine a dorit a putut face o donaţie pentru victimele din Japonia.

Au reînceput lucrările Conferinţei Masonice Mondiale


Or.'. Cartagena de Indias, Columbia. Cu o oră în urmă au fost reluate lucrările Conferinţei Mondiale. Ultima tema care va fi dezbătută este: "Principiile şi valorile ca sfătuitori ai Dezvoltării Umane". Acest subiect este foarte important, mai ales dacă ţinem cont de ce a declarat Fratele Thomas Jackson în discursul său ieri: "Importantă este deschiderea unui spaţiu pentru liderii masonici din toată lumea în care să se poată reuni şi înţelege cum se lucrează în Masonerie". De asemenea, acesta a mai adăugat şi faptul că: "Trebuie să reuşim să ne unificăm în jurul unui program în care să lucrăm toţi împreună pentru a ne atinge ţelurile".

Thomas W. Jackson
Secretar Executiv
Conferinţa Mondială a Marilor Loji Regulare


Gestul simbolic de vineri, depunerea unor coroane de flori la monumentul Fratelui Simon Bolivar, a fost unul semnificativ nu doar pentru Masoneria americană, ci şi pentru cea Universală, dând un mesaj de unitate.

La evenimentul de anul acesta participă peste 300 de Masoni din 70 de ţări.


Scrisoarea Marelui Maestru al GLSP (Euclides Acevedo) cu privire la campania de defăimare

Stimate Carlos,

Îmi pare rău că trebuie să-ţi răspund la ceea ce nu ai scris. Ai fi putut foarte bine să-mi spui personal, dacă tot suntem la o aruncătură de băţ distanţă. Cu toate acestea, înţeleg spasmele spiritului tău. Cred că în fond nici măcar nu ai vrut să-mi spui ceea ce ai scris. Scrisoarea ta este o justificare murdară în faţa adepţilor tăi, asta dacă încă îi mai ai. Nu mă miră exagerarea frazelor tale şi mitomania pe care o ascunde. Falsuri? Trădări? Injurii? Când? Unde? Cum? Ai semnat o scrisoare pripită, plină de insulte şi vulgarităţi.

Ai vrut să-mi transferi mie dezacordurile tale infantile cu C.M.I. al cărui arbitraj ai acceptat şi acum că ai părăsit guvernarea transformi în inamic Masoneria Universală. Într-un pronostic de nimic vrei să mă faci responsabil de eşecul procesului de unificare pe care ai înţeles-o mereu ca un film de desene animate. Ceea ce da, este adevărat, este că eu nu am fost răspunzător de schismă. Diviziunea a fost gestionată în birouri pestilenţiale şi erai tu funcţionarul Tribunalului de Justiţie Electorală care ai legitimat cu influenţa ta asaltul împotriva Templului Boggiani. Ultraj pe care l-am înghiţit pentru Unitate, dar neuitat în onoarea şi pentru memoria Masoneriei Paraguayene, de a cărei schismă te fac unul dintre responsabili, căci predicţia ta a fost pentru urchile surde.

Niciodată nu m-am ghidat în Ordin prin edicte profane, ci cu ajutorul principiilor. Între legalitate şi legitimitate mereu am optat pentru cea din urmă şi nu mi-e ruşine să mă uit în ochii Fraţilor mei.

Stimatul meu Carlos, aş fi preferat să menţin toate acestea cu cea mai mare discreţie posibilă, ca între o conversaţie de prieteni, dar din păcate te-ai lăsat învăluit de necesitatea justificării. Neprietenoasa ta scrisoare nu este mai mult decât reflectarea culturii tale abreviate şi a resentimentului deteriorat al mediocrilor. Mi-ar fi plăcut să foloseşti fraze din Descartes sau din Baruch Spinoza şi nu de genul Martin Fierro.

În sfârşit, nu am nevoie de nicio bijuterie sau de funcţii trecătoare, ci de loialitatea Fraţilor mei, pe care Tu ai profanat-o premeditat.

Sper să nu fi Herostrat-ul Masoneriei Paraguayene care vrând să intre în istorie, a incendiat Templul Dianei.


Cu sinceritate,



Euclides Acevedo




Marea Lojă Naţională Franceză pierde recunoaşterile Marilor Loji Regulare din Europa

Or.'. Paris, Franţa. Marea Lojă Naţională Franceză a pierdut recunoaşterile câtorva Mari Loji Regulare din Europa. Masoneria franceză riscă să devină complet iregulară, având în vedere presiunile care se fac pe Marea Lojă Unită a Angliei, pentru a retrage recunoaşterea acordată GLNF.

GLNF a pierdut deja recunoaşterea Marii Loji Regulare a Belgiei, Marilor Loji Unite ale Germaniei, Marii Loji Naţionale a Poloniei, Marea Loja din Luxemburg şi Marea Lojă ALPINA din Elveţia.

Încă nu este oficial, însă se pare că aproape toate Marile Loji regulare din Europa vor retrage recunoaşterea GLNF, şi este foarte probabil ca UGLE să aibe o poziţie oficială în următoarele zile.

Trebuie ţinut cnt faptul că evenimentul din Cartagena de Indias este foarte important pentru Marea Lojă Naţională Franceză. se aşteaptă ca săptămâna viitoare Marile Loji Regulare din Europa să informeze GLNF asupra faptului că a pierdut recunoaşterea, conform deciziei de la Bruxelles, Belgia.

Marii Maeştri la Caribbean Artistic Show

Or.'. Cartagena de Indias, Columbia. La ora 16:00 toţi Marii Maeştri şi observatorii celei de-a XI-a ediţii a Conferinţei Masonice Mondiale au închis lucrările zilei de vineri. Ultima discuţie a avut ca subiect central "Ştiinţa şi Tehnologia ca unelte ale dezvoltării umane". La ora 18:00 au luat parte la o reuniune informală, participând la un Caribbean Artistic Show. Programul se va încheia în aproximativ 30 de minute de acum încolo.


În timpul celei de-a doua părţi a zilei de vineri, soţiile Marilor Maeştri şi alţi invitaţi au vizitat Castelul San Felipe de Barajas. Lucrările vor fi reluate sâmbătă dimineaţă la ora 9:00, ora locală.



Prima sesiune a Conferinţei Mondiale a Marilor Loji Regulare a luat sfârşit

Or.'. Cartagena de Indias, Columbia. Vineri la ora 9 dimineaţa a început ceremonia de deschidere a celei de-a XI-a ediţii a Conferinţei Mondiale a Marilor Loji Regulare. La scurt timp a început şi prima sesiune de lucru cu tema: "Influenţa Masoneriei în dezvoltarea umană". A doua tema a fost: "Promovarea studiului şi muncii, piloni ai mesajului masonic".


Ambele evenimente au avut loc în Marele Salon Simón Bolívar din Hotelul Hilton din Cartagena. În acelaşi timp, ceilalţi participanţi au făcut un tur al oraşului prin centrul istoric, bucurându-se de arhitectura colonială. Atât delegaţii, obervatorii şi ceilalţi participanţi au luat prânzul la ora 14:00.



FLOWER BRUNCH la Conferinţa Masonică Mondială


Or.'. Cartagena de Indias, Columbia. La 8 dimineaţa a avut loc în Parcul din Piaţa Simón Bolívar un mic dejun special şi tradiţional (Flower Brunch), unde Masonii din Colombia, împreună cu Marii Maeştri şi soţiile acestora s-au bucurat de climă şi au împărtăşit impresii.

Masoni din toată lumea la Cartagena de Indias


Or.'. Cartagena de Indias, Columbia. Ieri au sosit la Cartagena de Indias toate delegaţiile masonice internaţionale care participa la a XI-a ediţie a Conferinţei Masonice Mondiale. După acreditare, toţi membrii au fost invitaţi să asiste la tradiţionalul "cocktail de bun venit" care a avut loc Marele Salon Simón Bolívar din Hotelul Hilton din Cartagena. Reuniunea a luat sfârşit imediat după ora 20:00

Radu Bălănescu vrea să aducă Conferinţa Mondială în România

joi, 12 mai 2011


Or.'. Bucureşti, România. Marea Lojă Naţională din România este prezentă zilele acestea la a XI-a ediţie a Conferinţei Mondiale, eveniment ce are loc în Columbia. La conventul din aprilie 2011 Marele Maestru a cerut sprijin Marilor Loji din America Latină pentru a organiza în noiembrie 2012 Conferinţa Mondială la Bucureşti.

Secretarul Executiv al CMI a fost numit Mare Maestru de Onoare


Evenimentul ar urma să aibe loc în clădirea Palatului Parlamentului (simbol al epocii comuniste), a doua clădire ca mărime din lume, după Pentagon. Discuţiile pentru sprijinirea sa l-ea purtat cu lideri ai Masoneriei din Brazilia, Mexic, Columbia şi Guatemala, această iniţiativă primind şi sprijinul lui Thomas Jackson.

Începe Conferinţa Mondială a Marilor Loji Regulare


Or.'. Cartagena de Indias, Columbia. În cursul zilei de azi au început să sosească în Columbia delegaţiile oficiale pentru cea de-a 11-a ediţie a Conferinţei Mondiale a Marilor Loji Regulare. La această oră delegaţiile continuă să soseascp din toate colţurile lumii. Delegaţiile sunt întâmpinate la Aeroportul Internaţional Rafael Núñez de Fraţii Masoni din Columbia. La ora aceasta se înregistrează 31 de grade celsius la umbră, cerul fiind parţial noros, iar în această seară este posibil să fie scurte averse de ploaie.

Aeroportul Internaţional Rafael Núñez


La eveniment vor participa Mari Maeştri din Columbia, Statele Unite, Canada, Argentina, Mexic, Spania, Italia, România, Rusia, Brazilia, precum şi din ţările Africane şi din Asia. România va fi reprezentată de Marele Maestră Radu Bălănescu, în calitate de şef al delegaţiei române.

Ca urmare a recentelor evenimente ce modelează societatea şi umanitatea în general, tema aleasă pentru anul acesta este "Francmasoneria şi Dezvoltarea Umană".

Dialogul cu tinerii lideri africani

miercuri, 11 mai 2011


Agenţia de Presă Masonică din România (APMR) a luat parte la o discuţie cu privire la rolul tinerilor lideri africani şi la rolul dialogului. Invitatul acestei discuţii deschide a fost domnul Geoffrey Nyarota, născut în Zimbabwe şi fondator al Zimbabwe Times (fondat în anul 2006). Nyarota este unul dintre cei mai cunoscuţi jurnalişti din Africa. Evenimentul s-a bucurat de prezenţa României, Statelor Unite, Franţei, Ghanei şi Mali.


La întrebarea adresată de APMR (Am văzut revoltele ciber-populare în lumea arabă recent. Ei sunt "noii" lideri africani. Dar ştim şi faptul că în Africa Centrală, de Est şi de Vest există o lacună de democraţie. Cum pot tinerii lideri africani din acele ţări să folosească exemplul fraţilor lor şi au ei "puterea" necesară de comunicaţii pentru a o folosi?) domnul Nayrota a răspuns:

"Cred că pe termen lung este probabil. Dar situaţia diferă de la ţară la ţară. Totul depinde de nivelul de control al autorităţilor asupra populaţiei. Nu văd evoluţiile din nordul Africii fiind replicate în Zimbabwe. Preşedintele are control efectiv prin armată, poliţie etc., asupra populaţiei. Tendinţa în Zmbabwe este ca Uniunea Africană să joace un rol critic pentru democraţia din Zimbabwe. Zimbabwe trăieşte cu speranţă, este un popor de optimişti".

Ziua Europei

luni, 9 mai 2011

Barack Obama la California Masonic Memorial Temple

duminică, 8 mai 2011


Or.'. San Francisco, Statele Unite ale Americii. Pentru prima dată în istorie, un preşedinte american în funcţie a vizitat Templul Memorial Masonic din California, sediul Marii Loji din California. Este vorba despre preşedintele Barack Obama care a participat la evenimentul din 20 aprilie 2011 în prezenţa unei audienţe de 2.500 de persoane.

Barack Hussein Obama al II-lea
Preşedintele Statelor Unite ale Americii

De-a lungul anilor numeroase personalităţi politice au luat parte la o serie de evenimente organizate în Templul din San Francisco. Printre acestea se numără şi Mihail Gorbaciov, Margaret Thatcher şi cuplul prezidenţial Clinton.

Marele Maestru al Spaniei se reuneşte cu tinerii Masoni


Or.'. Madrid, Spania. În data de 2 iunie 2011, Marele Maestru Oscar de Alfonso Ortega va participa la reuniunea cu tinerii Masoni din Spania. Evenimentul nu va avea un caracter oficial, iar participanţii vor fi Masoni iniţiaţi după anul 2004.

Masoneria împotriva drogurilor


Or.'. Itapuranga, Brazilia. Secretarul Executiv al programului "Masoneria împotriva drogurilor", Fratele Alberto Alves de Oliveira a susţinut o conferinţă cu privire la riscurile produse de folosirea drogurilor. Evenimentul a avut loc în Loja José Muniz de Carvalho Nr. 2238.

CONFERINŢA "Le vie del vino tra Economia e Turismo"

Or.'. Terme di Telese, Italia. Asociaţia Internaţională a Apostolatului Catolic (Associazione Internazionale di Apostolato Cattolico), în colaborare cu Universitatea de Studii din Napoli "Federico II", Institutul de Studii Politice "S. Pio V" din Roma, Fundaţia "Casa Mondiale della Cultura - Mediteraneo", Grupul "Il Denaro" din Napoli, Consorţiul Med Europe Export Palermo şi Asociaţia "Guido Dorso", au organizat în data de 9 aprilie 2011 o conferinţă cu tema: "Le vie del vino tra Economia e Turismo".


Evenimentul a avut loc în Hotelul Grand Hotel delle Terme di Telese, iar la eveniment au participat, printre alţii: Franco Balleta, Antonio Iodice, Alfonso Ruffo, Grazia Clementi, Mobeen Shahid, Roberto Mirabelli, Nicola, Squitieri, Gennaro Angelo Sguro, Giulio Tarro, Franco Cozzarelli, Raimondo Vadilonga, Mario Moccia şi Pippo di Blasio.



În cadrul conferinţei sa-u prezentat analize de caracter socio-economic cu privire la situaţia provinciilor din zona meridională a Italiei. Ca urmare a acestei conferinţe, cei prezenţi au semnat Carta di Telese, aşa cum a menţionat ziarul "Il Matino", în data de 15 aprilie 2011. Documentul presupune fondarea unei Federaţii Culturale Mediteraneene.

Conferinţe masonice la Marele Orient al Olandei

marți, 3 mai 2011

Or.'. Rotterdam, Olanda. În lunile martie şi aprilie 2011 Marele Orient al Olandei a organizat o serie de conferinţe masonice în Orientele Rotterdam şi Leiden. La evenimente au participat doar membrii Marelui Orient al Olandei şi membrii organizaţiilor cu care acesta menţine relaţii de prietenie, cum ar fi Le Droit Humain şi Orde van Weefsters "Vita Feminea Textura".

În luna martie au avut loc patru conferinţe, iar în luna aprilie trei conferinţe masonice. Printre conferenţiarii masoni s+au numărat şi prof. M. Haan, prof. J. Pike şi prof. T. van de Sande.


APMR: Ziua Mondială a Libertăţii Presei

luni, 2 mai 2011


Or.'. Washington, Statele Unite ale Americii. În perioada 2-3 mai 2011 Agenţia de Presă Masonică din România participă la o serie de conferinţe internaţionale organizate cu ocazia Zilei Mondiale a Libertăţii Presei. Evenimentul este organizat de UNESCO şi de Departamentul de Stat al S.U.A., în colaborare cu 20 de ONG-uri.

 
 
 

Masonic Press Agency

Masonic Times

Agencia de Prensa Masónica

DIARIO MASÓNICO

Agência de Imprensa Maçônica