În Franţa a apărut o nouă Mare Lojă | Congresul Naţional al Grande Loge de l’Alliance Maçonnique Française

duminică, 29 aprilie 2012

Paris, Franţa. Ieri a avut loc ceremonia de fondare a unei noi Mari Loji în Franţa. Este vorba despre Grande Loge de l’Alliance Maçonnique Française, o grupare desprinsă din Marea Lojă Naţională Franceză (GLNF).


Ieri a avut loc Congresul Naţional al Grande Loge de l’Alliance Maçonnique Française. Deschiderea oficială a avut loc la ora 10:00. În cadrul lucrărilor au fost votate statutele şi regulamentele interne ale noii Mari Loji, a fost ales Marele Maestru, precum şi ceilalţi demnitari ai Marii Loji. Ceremonia de consacrare a Marii Loji a început la ora 14:30.


Următoarea Adunare Generală a Confederaţiei Masonice Inter-americane va avea loc în Europa

Madrid, Spania. Această decizie a fost adoptată la ultima reuniune din Brasilia. Evenimentul va fi organizat de Marea Lojă a Spaniei în colaborare cu Marea Lojă Regulară a Portugaliei (GLLP) în 2015.


Conventul Marii Loji din Filipine

vineri, 27 aprilie 2012

Naga, Filipine. În perioada 23-28 aprilie 2012, Marea Lojă din Filipine organizează cel mai important eveniment masonic din ţară. Luni a avut loc Cupa Marelui Maestru (pentru golf), iar marţi a fost organizată Cupa Marelui Maestru (pentru tir).


Pe 25 aprilie a avut loc o ceremonie de depunere de flori la Monumentul Martirilor (Rizal). În acea zi Primarul oraşului Naga şi Guvernatorul provinciei Camarines Sur au adresat mesajul de bun venit.


Ceremonia oficială de deschidere a început ieri la Camsur Convention Center. Astăzi au fost reluate lucrările şi tot astăzi au loc lucrările celor 25 de comisii ale Marii Loji. Mâine va avea loc ceremonia de instalare a noii conduceri a Marii Loji din Filipine şi dineul de gală.


Manuel Jiménez Guzmán este noul Suveran Mare Comandor al Mexicului

Mexico, Mexic. Ilustrul Frate Manuel Jiménez Guzmán este noul lider al Supremului consiliu pentru Mexic. Acesta a fost ales în data de 25 aprilie 2012, înlocuindu-l pe Onosandro Trejo Cerca.


Jiménez Guzmán este membru al Partidului Revoluţionar Instituţional, având o îndelungată activitate în Masoneria mexicană, precum şi în Ritul Scoţain Antic şi Acceptat. Alegerea sa în această funcţie a fost salutată de Francmasonii mexicani, fiind considerat un lider şi un Mason care va promova respectul între Masoneria simbolică şi cea filosofică.

Sursă: Loja Mariano Arista, Colaborator Statal în SLP-MX al APMR


Masoneria sprijină comunitatea

miercuri, 25 aprilie 2012

Londra, Regatul Unit. Fondul de Caritate a anunţat astăzi că Masonii din Marea Lojă Unită a Angliei au donat până acum peste un milion de lire sterline pentru Air Ambulance.

Secolul XXI: Era acţiunii masonice

marți, 24 aprilie 2012

Santiago, Chile. Marea Lojă a organizat în data de 23 mai un simpozion ibero-american cu tema "Secolul XXI: Era acţiunii masonice". Ceea ce a fost interesant este faptul că acest eveniment a avut atât o concluzie simbolică, cât şi una profană.


Există dialog între Biserică şi Masonerie

luni, 23 aprilie 2012

Jales, Brazilia. Un oraş cu mai puţin de 50.000 de locuitori atrage atenţia comunităţii masonice internaţionale. Cu ocazia aniversării a 53 de ani de la fondarea Lojii Coronel Balthazar, al III-lea Episcop de Jales (Dom Luiz Demétrio Valentini) a participat la ceremonia masonică aniversară.


Episcopul a susţinut o conferinţă în care a vorbit despre necesitatea dialogului şi despre faptul că acum există un moment oportun pentru o apropiere între Biserica Catolică şi Masonerie. La cei 71 de ani, Episcopul speră ca în următorii 4 ani să poată avea loc această apropiere între cele două instituţii, dorindu-şi ca această acţiune să se repete la nivelul întregii ţări, începând cu Brazilia.

În cadrul discursului său, Episcopul a amintit faptul că în urmă cu aproximativ 10 ani au existat tratative discrete, corespondentul dintre Masonerie şi conducerea Biserici Catolice din ţară fiind Cardinalul Ivo Lorscheider (ultimul episcop brazilian uns de Papa Paul al VI-lea în cadrul Conciliului al II-lea de la Vatican în 1965) care între timp a decedat. Dom Luiz Demétrio Valentini a participat în 1997 la Sinodul Special din America, unde a fost ales membru al comisiei permanente.

Informaţia a fost primită de Secretariatul General în urmă cu aproximativ două săptămâni şi a fost arhivată din motive interne.


Fratele Mario Arturo Acosta Chaparro a fost asasinat

duminică, 22 aprilie 2012

Mexico, Mexic. Mario Arturo Acosta Chaparro (70 de ani) a fost asasinat în cursul zilei de 21 aprilie în cartierul Anáhuac la ora 18:15. Acesta a fost al doilea asasinat împotriva sa. Fratele Mario Arturo a fost membru al Marii Loji Valle de Mexico.

Ziua Pământului 2012

Prima reuniune anuală pe 2012 a Marii Loji Regulare a Italiei

sâmbătă, 21 aprilie 2012

Roma, Italia. Astăzi a avut loc la Roma prima reuniune anuală a Marii Loji Regulare a Italiei. Evenimentul a fost organizat la Hotelul Parco dei Principi. GLRI este condusă de Marele Maestru Fabio Venzi şi este unica Mare Lojă în Italia recunoscută de Marea Lojă Unită a Angliei.

Masoneria şi Tribunalul Constituţional din Portugalia

vineri, 20 aprilie 2012

Lisabona, Portugalia. José Conde Rodrigues (Partidul Socialist) şi Paulo Saragoça da Matta (Partidul Social Democrat) sunt candidaţi pentru funcţia de judecător în cadrul Tribunalului Constituţional. Ambii sunt membri ai Marelui Orient Lusitan, cea mai mare organizaţie masonică din Portugalia.

Conventul Marii Loji Naţionale din România

Bucureşti, România. Pe 21 aprilie 2012, Marea Lojă Naţională din România organizează Conventul anual. Evenimentul va avea loc la Palatul Parlamentului în prezenţa delegaţiilor străine.


Ieri seară, Secretarul Executiv al Conferinţei Mondiale a Marilor Loji Regulare (Thomas Jackson) a participat alături de Marele Maestru al Marii Loji Naţionale din România (Radu Bălănescu) la un interviu realizat de Fratele Cristian Unteanu.


Scott Krieger (Preşedintele Comisiei de Informare asupra Recunoaşterii) a participat la Adunarea Generală a CMI din Brasilia

miercuri, 18 aprilie 2012

Brasilia, Brazilia. Unul din cei mai importanţi invitaţi la Adunarea Generală a CMI care a avut loc săptămâna trecută a fost Preşedintele Comisiei de Informare asupra Recunoaşterii (Conferinţa Marilor Maeştri din America de Nord), Fratele Scott Krieger.


Amintim faptul că Marea Lojă din Washington DC şi-a exprimat dorinţa de a adera la CMI, fiind prima Mare Lojă din Statele Unite ale Americii care va face parte din Confederaţia Masonică Inter-americană. Prezenţa Fratelui Krieger în Brasilia evidenţiază faptul că relaţia dintre America de Nord şi America Latină urmează un trend masonic de normalitate.


Mario Ignacio Artaza a susţinut o conferinţă despre China şi economia mondială

Santiago, Chile. Mario Ignacio Artaza (Consulul General al Republicii Chile în Hong Kong şi Macau) a susţinut ieri o conferinţă cu privire la China şi economia mondială. Evenimentul a fost auspiciat de Asociación Chilena de Especialistas Internacionales, iar la eveniment au participat peste 40 de invitaţi, printre care: fostul ministru Sergio Bitar, membri ai corpului diplomatic din Chile şi Juan Carlos González (Mare Secretar General), reprezentantul Marelui Maestru Luis Riveros Cornejo.


Onosandro Trejo Cerda este omagiat de Marea Lojă Valle de Mexico

Mexico, Mexic. Astăzi va avea loc în Mexico o ceremonie specială dedicată Suveranului Mare Comandor Onosandro Trejo Cerda. Evenimentul este realizat de Marea Lojă Valle de Mexico.

Fabio Venzi a fost decorat de Juhani Vuori

luni, 16 aprilie 2012

Helsinki, Finlanda. Fabio Venzi, Marele Maestru al Marii Loji Regulare a Italiei, a fost decorat de Marea Lojă a Finlandei sâmbătă 14 aprilie 2012.


Evenimentul a avut loc la Marina Center Congress, acolo unde Marele Maestru Juhani Vuori a conferit lui Venzi Ordinul Meritului, cea mai înaltă distincţie masonică acordată în Finlanda.


Marcos José da Silva este noul Preşedinte al Confederaţiei masonice Inter-americane

duminică, 15 aprilie 2012

Brasilia, Brazilia. Liderul celei mai mari Obedienţe Masonice din America Latină (Marele Orient al Brazilei) a fost ales Preşedinte al Confederaţiei Masonice Inter-americane, cea mai mare organizaţie masonică de pe continent.

Preşedinte CMI (2012-2015)


Marcos José da Silva este Marele Maestru General al Marelui Orient al Braziliei, cea mai veche Obedienţă Masonică din Brazilia, fondată în anul 1822. GOB este organizaţia care a ajutat la independenţa Braziliei şi la transformarea sa în ţara prosperă de astăzi.


Tomas Álvarez Manrique este noul Secretar Executiv al Confederaţiei Masonice Inter-americane


Brasilia, Brazilia. Marea Lojă din Peru a câştigat bătălia pentru Secretariatul Executiv al CMI.

Secretar Executiv CMI (2012-2015)


Tomas Álvarez Manrique (Mare Maestru din trecut al Marii Loji din Peru) a fost ales să conducă destinul Confederaţiei Masonice Inter-americane pentru perioada 2012-2015.


EXCLUSIV | Ultimul interviu înainte de alegeri cu Eduardo Rétiz Licona, candidat la funcţia de Secretar Executiv al CMI

sâmbătă, 7 aprilie 2012

În ultimul interviu am văzut şi înţeles diferitele puncte din programul de guvernare al fiecărui candidat. Acum dorim să completăm acest interviu cu alte câteva întrebări adiţionale şi ceva mai tehnice.

Este din nou o plăcere să am ocazia de a-mi exprima punctele de vedere prin intermediul acestui mediu de comunicaţie atât de important şi prestigios cum este Agenţia de Presă Masonică; mulţumesc.


Marea Lojă Unită a Angliei a anunţat decizia de a se deschide oficial lumii profane. UGLE are un program şi o strategie de atins în următorii cinci ani şi care trebuie să continue după aceea. Ce părere aveţi despre noua strategie a UGLE? Cum vi se pare ideea necesităţii transparenţei Masoneriei?

Această iniţiativă importantă este un semn al noilor vremuri, Masoneria trebuind să fie din ce în ce mai universală şi atotcuprinzătoare; Marea Lojă Unită a Angliei (Marea Lojă Mamă) este avangarda pentru ca Ordinul nostru să interacţioneze din ce în ce mai mult cu lumea profană, fiind la fel de important ca Augusta noastră Instituţie să devină transparentă în materializarea postulatelor sale cu societatea, având suficient de multă grijă în a conserva ritualurile şi ceremoniile noastre în secret.

Am observat că acordul cu OSA este un punct important pe agenda dumneavoastră. Vă gândiţi la posibilitatea de a face acorduri cu UNASUR (această Uniune Europeană a Americii de Sud)?

Tendinţa mondială a geopoliticii este o viziune integraţionistă îndreptată spre realizarea obiectivelor comune în beneficiul blocurilor sau regiunilor care se grupează ţările, fiind foarte important să căutăm şi să stabilim contacte şi relaţii cu toate organismele internaţionale pentru a împărtăşi obiectivele şi pentru a potenţa influenţa CMI în beneficiul tuturor Marilor Loji care o compun.

Trebuie să menţionez că Confederaţia Masonică Inter-americană este pionier (încă din 1947) al conceptului de grupare regională pentru atingerea obiectivelor comune.

Având în vedere că CMI are un caracter ibero-american, viitorul Secretar Executiv al CMI consideră evidentă o relaţie activă în viitorul apropiat cu Organizaţia Statelor Ibero-americane în ceea ce priveşte proiectele sale?

Consider că este de maximă importanţă a lucra împreună în mod apropiat pe diferitele linii de acţiune ale Organizaţiei de State Ibero-americane dat fiind faptul că adună aproape toate ţările care formează CMI, cu excepţia Franţei şi Haiti (care folosesc limba franceză ca limbă oficială), căutând să extindem toate beneficiile pentru toate Marile Oriente la un loc.

Un alt subiect important este traficul de droguri şi consumul de droguri în special la nivelul tinerilor. OSA a emis ultimul Raport cu privire la Consumul de Droguri în Americi. După cum puteţi observa, în raport se vorbeşte despre faptul că “informaţia trebuie să fie un element central în luarea deciziilor asupra politicilor asupra drogurilor”. APMR ştie că Masoneria din Brazilia (CMSB şi GOB - Maçonaria Contra as Drogas) are un program de combatere şi prevenire a consumului de droguri. Dar ce se întâmplă în Columbia şi Mexic cu privire la acest lucru? Ştim că sunt ţări unde tinerii sunt expuşi acestui pericol. Poate viitorul Secretar Executiv al CMI să facă din programul brazilian unul de caracter latino-american?

Este foarte important să lucrăm în mod preventiv cu tot ce are legătură cu dependenţele; Mexicul dispune de o organizaţie paramasonică numită AJEF (Asociaţia de Tineri Speranţa Fraternităţii), unde tinerii de ambele sexe sunt consiliaţi de Instructori (Maeştri Masoni) asupra temelor menite a eleva conceptele liberale şi valorile împotriva dependenţelor.

Această asociaţie îşi are originea în Cuba, Mare Orient pe care l-am vizitat recent şi unde am avut onoarea de a fi prezenţi la ceremonia de iniţiere (17 martie 2012), prezidată de Marele Maestru José Ramón González Díaz, a 28 de tineri cubanezi între 14 şi 18 ani, reactivându-se această asociaţie după o pauză de aproape 50 de ani. Ideea este aceea de a continua să susţinem aceste asociaţii în toate Marile Loji.

De asemenea vrem să susţinem şi să repetăm programul brazilian „Masoneria împotriva drogurilor” dat fiind faptul că Fraţii noştri brazilieni au devenit avangarda Ordinului în America Latină, căutând să „formeze şi informeze” toţi tinerii pentru a evita să intre pe calea „autodistrugerii”.

Tinerii sunt viitorul umanităţii şi... al Masoneriei. În America Latină există două organizaţii, printre altele, care se dedică tinerilor şi educaţiei: Organizaşia Ibero-americană de Tineret şi Organizaţia Statelor Ibero-americane. În ceea ce priveşte tinerii, credeţi că “Metas Educativas 2021” poate fi un program viabil pentru CMI? Care este rolul tinerilor în Masoneria de azi şi mâine în viziunea dumneavoastră ca posibil Secretar Executiv al CMI?

Mereu am crezut şi susţinut că educând tinerii se construieşte o societate mai bună (am două fete de 19 şi 22 de ani, una din ele fiind AJEF-istă), de fapt Asociaţia de Tineri Speranţa Fraternităţii este o pepinieră indispensabilă pentru Masoneria Mexicană, mulţi dintre membrii acestei organizaţii devenind Mari Maeştri şi unul chiar Preşedinte al Republicii Mexicane.

Bineînţeles că Organizaţia Ibero-americană de Tineret şi Organizaţia Statelor Ibero-americane sunt o bună opţiune pentru tinerii latino-americani dat fiind faptul că scopurile propuse pentru 2021 se află în perioada în care dacă Fraţii mei doresc îmi va reveni pentru a conduce CMI.

Trebuie să menţionez că am avut ocazia de a fi prezent la semnarea acordului dintre CMI şi OSA realizat în 2008 însă, cu toate acestea, foarte puţin a putut fi materializat din acest acord, dar dacă va exista mereu o cauză bună, în special pentru tineri, Masoneria Universală şi cea a CMI trebuie să fie prima care va lua iniţiativa realizării acesteia.

Domnilor, Fraţilor, vă mulţumim pentru amabilitatea de a ne acorda acest al doilea interviu şi ne exprimăm dorinţa ca indiferent cine va fi ales, cel care va f ales să gândească că prin cultură, educaţie şi tineri se construieşte viitorul şi identitatea unei organizaţii, unei societăţi, unei naţiuni şi a Umanităţii.

Finalmente doresc să vă mulţumesc pentru atenţia pe care mi-o acordaţi prin intermediul acestui nou interviu care mi-a oferit şansa de a evidenţia marea importanţă pe care o are cultura şi educaţia în formarea unei societăţi mai bune; că lucrând cu tinerii şi inducându-le idealurile lui Benito Juarez, de José Martí, de Miranda, Sucre, O'Higgins şi Simón Bolivar putem construi o Americă Latină şi o lume mai umană, mai corectă şi mai integrată.

Rog pe toţi Marii Maeştri ca această nouă reînnoire a conducerii din cadrul Confederaţiei Masonice Inter-americane să fie un moment de meditaţie pentru a lua cea mai bună decizie asupra drumului pe care-l va lua confederaţia noastră, dorindu-le succes celorlalţi candidaţi şi având siguranţa că din punct de vedere personal voi susţine cele mai bune cauze ale marii familii masonice universale.


EXCLUSIV | Ultimul interviu înainte de alegeri cu Hernando Osorio Rico, candidat la funcţia de Secretar Executiv al CMI

În ultimul interviu am văzut şi înţeles diferitele puncte din programul de guvernare al fiecărui candidat. Acum dorim să completăm acest interviu cu alte câteva întrebări adiţionale şi ceva mai tehnice.

Eu vă mulţumesc pentru această a doua oportunitate de a-mi exprima punctele de vedere asupra unei problematici de actualitate pentru comunitate, în general, şi perpetuă pentru Masoneria Universală. Pe de altă parte cred că este cea mai bună formă pentru a-i ajuta pe Prea Respectabilii Mari Maeştri să aleagă noul Secretar Executiv al CMI, înţelegând aici că fiecare dintre ei are dreptul de a ocupa această funcţie importantă şi că cel ales, cu siguranţă, va avea ajutorul celorlalţi.


Marea Lojă Unită a Angliei a anunţat decizia de a se deschide oficial lumii profane. UGLE are un program şi o strategie de atins în următorii cinci ani şi care trebuie să continue după aceea. Ce părere aveţi despre noua strategie a UGLE? Cum vi se pare ideea necesităţii transparenţei Masoneriei?

Instituţia noastră în mod tradiţional se arată lumii ca o instituţie discretă şi care, în mod evident, are secrete care nu afectează în niciun fel lumea profană, cum ar fi păstrarea în secret a avansurilor ştiinţifice sau altă situaţie care este de interes pentru comunitate.

Strategia de comunicare pentru a construi masoneria celui de-al treilea mileniu este produsul unui studiu realizat cu foarte multă rigoare ştiinţifică. De aceea trebuie să ţinem cont de această strategie şi să profităm de ceea ce ne spune pentru a o aplica pe cât posibil în contextul nostru.

Ceea ce trebuie continuat după acest succes trebuie să fie întărirea masoneriei în lume şi în mod special în contextul latino-american.

Am observat că acordul cu OSA este un punct important pe agenda dumneavoastră. Vă gândiţi la posibilitatea de a face acorduri cu UNASUR (această Uniune Europeană a Americii de Sud)?

Pentru CMI este de maximă importanţă ajutorul pe care-l pot aduce toate organismele internaţionale create pentru a favoriza comunitatea. Iluminat de această filosofie, Secretarul Executiv al CMI trebuie să includă în agenda sa întărirea activităţilor care se pot realiza în contextul acordului cu OSA. Bazându-ne pe această experienţă trebuie să încercăm să facem noi acorduri cu celelalte organisme internaţionale care pot favoriza obiectivele filantropice ale masoneriei ibero-americane.

Având în vedere că CMI are un caracter ibero-american, viitorul Secretar Executiv al CMI consideră evidentă o relaţie activă în viitorul apropiat cu Organizaţia Statelor Ibero-americane în ceea ce priveşte proiectele sale?

Raspunsul este indiscutabil da. Trebuie să existe o relaţie activă cu Organizaţia Statelor Ibero-americane în ceea ce priveşte proiectele sociale, în mod special în tot ceea ce are de aface cu sprijinul acestor organizaţii la protecţia drepturilor omului.

Următorul Secretar Executiv va avea în obligaţiile sale pregătirea de proiecte care pot fi susţinute de organizaţiile internaţionale în favoarea comunităţilor nevoiaşe, proiecte ce trebuie implementate de Marile Loji care au influenţă în acele comunităţi. În alte cuvinte, Secretariatul Executiv trebuie să lucreze la deschiderea porţilor Marilor Loji pentru a fi atinse obiectivele masoneriei universale.

Un alt subiect important este traficul de droguri şi consumul de droguri în special la nivelul tinerilor. OSA a emis ultimul Raport cu privire la Consumul de Droguri în Americi. După cum puteţi observa, în raport se vorbeşte despre faptul că “informaţia trebuie să fie un element central în luarea deciziilor asupra politicilor asupra drogurilor”. APMR ştie că Masoneria din Brazilia (CMSB şi GOB - Maçonaria Contra as Drogas) are un program de combatere şi prevenire a consumului de droguri. Dar ce se întâmplă în Columbia şi Mexic cu privire la acest lucru? Ştim că sunt ţări unde tinerii sunt expuşi acestui pericol. Poate viitorul Secretar Executiv al CMI să facă din programul brazilian unul de caracter latino-american?

Raportul OSA asupra consumului de droguri este unul dramatic şi ne invită să ne oferim concursul pentru a ne oferi ajutorul tinerilor ce se află în faţa acestui flagel periculos. Masoneria trebuie să-şi asume acest angajament în faţa tinerilor noştri care sunt viitorul nostru şi care, prin poziţia lor sunt expuşi acestui pericol.

Viitorul Secretar Executiv al CMI poate, cu ajutorul organismelor internaţionale interesate în a contribui la soluţionarea acestei probleme, să transforme programul brazilian în unul de caracter latino-american. Pentru acest lucru va trebui să contăm pe sprijinul Marilor Loji din diferitele ţări şi, în mod natural, pe resursele ce pot fi gestionate pentru a implementa acest tip de programe.

Tinerii sunt viitorul umanităţii şi... al Masoneriei. În America Latină există două organizaţii, printre altele, care se dedică tinerilor şi educaţiei: Organizaşia Ibero-americană de Tineret şi Organizaţia Statelor Ibero-americane. În ceea ce priveşte tinerii, credeţi că “Metas Educativas 2021” poate fi un program viabil pentru CMI? Care este rolul tinerilor în Masoneria de azi şi mâine în viziunea dumneavoastră ca posibil Secretar Executiv al CMI?

Scopurile educative 2021 sunt un important efort pentru tineretul ibero-american în acest mileniu. Este un pariu important cu educaţia şi calitatea educaţiei pentru tineri. Programul are scopuri ambiţioase care pleacă de la formarea tânărului şi ajunge până la tânărul adult al societăţii, având un caracter integral. Acesta este tânărul de care are nevoie societatea noastră. Ţinând cont de faptul că în programul nostru am acordat mare importanţă educaţiei, atât masonice, cât şi profane, cred că este viabil ca CMI să se implice în aceste scopuri educative.

Rolul tinerilor în masonerie corespunde cu rolul pe care îl au ei în societate în general. Sunt viitorul nostru. De aceea este angajamentul nostru a-i ghida şi educa în mod adecvat. Fără tinerii noştri societatea nu va avea viitor. Nici Masoneria nu va avea.

Domnilor, Fraţilor, vă mulţumim pentru amabilitatea de a ne acorda acest al doilea interviu şi ne exprimăm dorinţa ca indiferent cine va fi ales, cel care va f ales să gândească că prin cultură, educaţie şi tineri se construieşte viitorul şi identitatea unei organizaţii, unei societăţi, unei naţiuni şi a Umanităţii.

De asemenea, vă mulţumesc pentru şansa acordată pentru a-mi exprima conceptele prin intermediul acestui important instrument media de comunicare masonică. În orice caz, indiferent că voi fi sau nu ales Secretar Executiv, o să fiu mereu atent să lucrez în favoarea CMI, a Masoneriei în general şi a diferitelor organisme masonice care sunt interesate în dezvoltarea obiectivelor noastre filantropice.


Portugalia a rupt relaţiile masonice cu Franţa

joi, 5 aprilie 2012

Lisabona, Portugalia. Conform unui document emis la 3 aprilie 2012 de Rui Clemente Lele, Marea Lojă Regulară din Portugalia a întrerupt relaţiile cu Marea Lojă Naţională Franceză. Marele Secretar al GLLP informează toţi Venerabilii Lojilor din Portugalia asupra faptului că Marea Lojă este forţată să suspende relaţiile cu GLNF şi că situaţia s-a deteriorat şi mai mult după realegerea lui Stifani ca Mare Maestru.

Rui Clemente Lele & Raúl Pintos Grassi


Rui Clemente Lele spune că Marea Lojă din portugalia urmează exemplul dat şi de alte Mari Loji membre ale Confederaţiei Masonice Inter-americane.


Război rece în Masoneria portugheză

miercuri, 4 aprilie 2012

Lisabona, Portugalia. Secretariatul General al APMR a fost informat în ultima săptămână a lunii martie despre faptul că Marele Orient Lusitan a "congelat" relaţiile cu Marea Lojă regulară a Portugaliei (GLLP). În urmă cu două săptămâni, în Palatul Masonic al GOL, a fost semnat un document mai puţin obişnuit. Fernando Lima a decretat întreruperea relaţiilor cu Marea Lojă aflată pe filiera UGLE.

foto: Marele Orient Lusitan

Conform acestui document, Fernando Lima a decis "congelarea tuturor relaţiilor cu Marea Lojă Regulară a Portugaliei pe durata mandatului actualului Mare Maestru José Moreno". Până la această oră nici GOL şi nici GLLP nu au avut o reacţie publică.


Inimaginabilul se întâmplă: o Mare Lojă consacrată de GLNF a retras recunoaşterea GLNF

luni, 2 aprilie 2012

Kiev, Ucraina. Trendul masonic început în Europa de Vest pare să câştige tot mai mult teren în Europa de Est. Marea Lojă a Ucrainei, consacrată acum câţiva ani de Marea Lojă Naţională Franceză a decis să rupă relaţiile cu GLNF în data de 1 aprilie 2012.


Conform Decretului cu numărul 40 din 31 martie 2012, Marele Maestru Ihor Yukhimovych a decis suspendarea relaţiilor, invocând "ameninţarea pe care o reprezintă GLNF în ceea ce priveşte autoritatea Francmasoneriei în Europa".

Gustavo Raffi: Masoneria oferă un spaţiu concret pentru a forma şi a experimenta noul sens de apartenenţă la Italia şi Europa

Rimini, Italia. Acest sfârşit de săptămână a fost marcat de Conventul Marelui Orient al Italiei, care timp de patru zile a organizat o serie întreagă de manifestări publice şi masonice. În ediţia de sâmbătă a Jurnalului Masonic a fost publicat un editorial care a detaliat evenimentele de la Rimini.


Concluzia celei mai importante reuniuni anuale a Marelui Orient al Italiei este aceea cp cetăţeanul trebuie să fie în centrul acţiunii sau, aşa cum declara Raffi: "Dincolo de criză şi idei mărunte, noi aşteptăm cu nerăbdare şi dorim să contribuim la o Italie care nu cedează prin demisie, ci ştie cum să-şi proiecteze propriul viitor (...) Masoneria oferă un spaţiu concret pentru a forma şi a experimenta noul sens de apartenenţă la Italia şi Europa".


 
 
 

Masonic Press Agency

Masonic Times

Agencia de Prensa Masónica

DIARIO MASÓNICO

Agência de Imprensa Maçônica