EXCLUSIV | Ultimul interviu înainte de alegeri cu Eduardo Rétiz Licona, candidat la funcţia de Secretar Executiv al CMI

sâmbătă, 7 aprilie 2012

În ultimul interviu am văzut şi înţeles diferitele puncte din programul de guvernare al fiecărui candidat. Acum dorim să completăm acest interviu cu alte câteva întrebări adiţionale şi ceva mai tehnice.

Este din nou o plăcere să am ocazia de a-mi exprima punctele de vedere prin intermediul acestui mediu de comunicaţie atât de important şi prestigios cum este Agenţia de Presă Masonică; mulţumesc.


Marea Lojă Unită a Angliei a anunţat decizia de a se deschide oficial lumii profane. UGLE are un program şi o strategie de atins în următorii cinci ani şi care trebuie să continue după aceea. Ce părere aveţi despre noua strategie a UGLE? Cum vi se pare ideea necesităţii transparenţei Masoneriei?

Această iniţiativă importantă este un semn al noilor vremuri, Masoneria trebuind să fie din ce în ce mai universală şi atotcuprinzătoare; Marea Lojă Unită a Angliei (Marea Lojă Mamă) este avangarda pentru ca Ordinul nostru să interacţioneze din ce în ce mai mult cu lumea profană, fiind la fel de important ca Augusta noastră Instituţie să devină transparentă în materializarea postulatelor sale cu societatea, având suficient de multă grijă în a conserva ritualurile şi ceremoniile noastre în secret.

Am observat că acordul cu OSA este un punct important pe agenda dumneavoastră. Vă gândiţi la posibilitatea de a face acorduri cu UNASUR (această Uniune Europeană a Americii de Sud)?

Tendinţa mondială a geopoliticii este o viziune integraţionistă îndreptată spre realizarea obiectivelor comune în beneficiul blocurilor sau regiunilor care se grupează ţările, fiind foarte important să căutăm şi să stabilim contacte şi relaţii cu toate organismele internaţionale pentru a împărtăşi obiectivele şi pentru a potenţa influenţa CMI în beneficiul tuturor Marilor Loji care o compun.

Trebuie să menţionez că Confederaţia Masonică Inter-americană este pionier (încă din 1947) al conceptului de grupare regională pentru atingerea obiectivelor comune.

Având în vedere că CMI are un caracter ibero-american, viitorul Secretar Executiv al CMI consideră evidentă o relaţie activă în viitorul apropiat cu Organizaţia Statelor Ibero-americane în ceea ce priveşte proiectele sale?

Consider că este de maximă importanţă a lucra împreună în mod apropiat pe diferitele linii de acţiune ale Organizaţiei de State Ibero-americane dat fiind faptul că adună aproape toate ţările care formează CMI, cu excepţia Franţei şi Haiti (care folosesc limba franceză ca limbă oficială), căutând să extindem toate beneficiile pentru toate Marile Oriente la un loc.

Un alt subiect important este traficul de droguri şi consumul de droguri în special la nivelul tinerilor. OSA a emis ultimul Raport cu privire la Consumul de Droguri în Americi. După cum puteţi observa, în raport se vorbeşte despre faptul că “informaţia trebuie să fie un element central în luarea deciziilor asupra politicilor asupra drogurilor”. APMR ştie că Masoneria din Brazilia (CMSB şi GOB - Maçonaria Contra as Drogas) are un program de combatere şi prevenire a consumului de droguri. Dar ce se întâmplă în Columbia şi Mexic cu privire la acest lucru? Ştim că sunt ţări unde tinerii sunt expuşi acestui pericol. Poate viitorul Secretar Executiv al CMI să facă din programul brazilian unul de caracter latino-american?

Este foarte important să lucrăm în mod preventiv cu tot ce are legătură cu dependenţele; Mexicul dispune de o organizaţie paramasonică numită AJEF (Asociaţia de Tineri Speranţa Fraternităţii), unde tinerii de ambele sexe sunt consiliaţi de Instructori (Maeştri Masoni) asupra temelor menite a eleva conceptele liberale şi valorile împotriva dependenţelor.

Această asociaţie îşi are originea în Cuba, Mare Orient pe care l-am vizitat recent şi unde am avut onoarea de a fi prezenţi la ceremonia de iniţiere (17 martie 2012), prezidată de Marele Maestru José Ramón González Díaz, a 28 de tineri cubanezi între 14 şi 18 ani, reactivându-se această asociaţie după o pauză de aproape 50 de ani. Ideea este aceea de a continua să susţinem aceste asociaţii în toate Marile Loji.

De asemenea vrem să susţinem şi să repetăm programul brazilian „Masoneria împotriva drogurilor” dat fiind faptul că Fraţii noştri brazilieni au devenit avangarda Ordinului în America Latină, căutând să „formeze şi informeze” toţi tinerii pentru a evita să intre pe calea „autodistrugerii”.

Tinerii sunt viitorul umanităţii şi... al Masoneriei. În America Latină există două organizaţii, printre altele, care se dedică tinerilor şi educaţiei: Organizaşia Ibero-americană de Tineret şi Organizaţia Statelor Ibero-americane. În ceea ce priveşte tinerii, credeţi că “Metas Educativas 2021” poate fi un program viabil pentru CMI? Care este rolul tinerilor în Masoneria de azi şi mâine în viziunea dumneavoastră ca posibil Secretar Executiv al CMI?

Mereu am crezut şi susţinut că educând tinerii se construieşte o societate mai bună (am două fete de 19 şi 22 de ani, una din ele fiind AJEF-istă), de fapt Asociaţia de Tineri Speranţa Fraternităţii este o pepinieră indispensabilă pentru Masoneria Mexicană, mulţi dintre membrii acestei organizaţii devenind Mari Maeştri şi unul chiar Preşedinte al Republicii Mexicane.

Bineînţeles că Organizaţia Ibero-americană de Tineret şi Organizaţia Statelor Ibero-americane sunt o bună opţiune pentru tinerii latino-americani dat fiind faptul că scopurile propuse pentru 2021 se află în perioada în care dacă Fraţii mei doresc îmi va reveni pentru a conduce CMI.

Trebuie să menţionez că am avut ocazia de a fi prezent la semnarea acordului dintre CMI şi OSA realizat în 2008 însă, cu toate acestea, foarte puţin a putut fi materializat din acest acord, dar dacă va exista mereu o cauză bună, în special pentru tineri, Masoneria Universală şi cea a CMI trebuie să fie prima care va lua iniţiativa realizării acesteia.

Domnilor, Fraţilor, vă mulţumim pentru amabilitatea de a ne acorda acest al doilea interviu şi ne exprimăm dorinţa ca indiferent cine va fi ales, cel care va f ales să gândească că prin cultură, educaţie şi tineri se construieşte viitorul şi identitatea unei organizaţii, unei societăţi, unei naţiuni şi a Umanităţii.

Finalmente doresc să vă mulţumesc pentru atenţia pe care mi-o acordaţi prin intermediul acestui nou interviu care mi-a oferit şansa de a evidenţia marea importanţă pe care o are cultura şi educaţia în formarea unei societăţi mai bune; că lucrând cu tinerii şi inducându-le idealurile lui Benito Juarez, de José Martí, de Miranda, Sucre, O'Higgins şi Simón Bolivar putem construi o Americă Latină şi o lume mai umană, mai corectă şi mai integrată.

Rog pe toţi Marii Maeştri ca această nouă reînnoire a conducerii din cadrul Confederaţiei Masonice Inter-americane să fie un moment de meditaţie pentru a lua cea mai bună decizie asupra drumului pe care-l va lua confederaţia noastră, dorindu-le succes celorlalţi candidaţi şi având siguranţa că din punct de vedere personal voi susţine cele mai bune cauze ale marii familii masonice universale.


 
 
 

Masonic Press Agency

Masonic Times

Agencia de Prensa Masónica

DIARIO MASÓNICO

Agência de Imprensa Maçônica