Luna decembrie ar putea schimba cursul istoriei Masoneriei din Europa

miercuri, 5 decembrie 2012

Londra, Regatul Unit. Au trecut mai bine de doi ani de când scandalul în care a fost implicată Masoneria franceză a făcut înconjurul lumii. A trecut jumătate de an de când UGLE a anunţat suspendarea relaţiilor cu GLNF şi aproape un sfert de an de când Anglia a decis să rupă relaţiile cu Marea Lojă Naţională Franceză, însă nu definitiv.



Apariţia Declaraţiilor de la Basel şi de la Bruxelles a indicat faptul că 5 Mari Loji din Europa, în frunte cu Marile Loji Unite ale Germaniei, sunt hotărâte să sprijine o modificare a peisajului masonic francez. Cu toate acestea, Declaraţia noului Mare Cancelar al Marii Loji Unite a Angliei a subliniat în septembrie faptul că UGLE doreşte ca pe viitor GLNF să obţină din nou recunoaşterea Angliei. De asemenea, Marele Cancelar Derek Dinsmore a menţionat şi că acum nu se poate pune problema recunoaşterii unei alte Mari Loji în Franţa.

Luna aceasta, conform agendei oficiale stabilite de Marile Loji din Germania, Belgia, Elveţia, Luxemburg şi Austria, va fi emis un raport cu privire la starea masoneriei franceze şi a evoluţiei negocierilor care au avut loc. În aceeaşi ordine de idei, peste exact o săptămână va avea loc Conventul Trimestrial al Marii Loji Unite a Angliei, ultimul din acest an, unde este posibil să se discute despre deciziile noii conduceri a GLNF şi să se ia act de raportul celor cinci Mari Loji europene.

Alegerea unui nou Mare Maestru şi decizia de ieri a lui Servel, Marele Maestru al GLNF, de a-l suspenda pe Stifani pare a fi un prim pas în ralierea politicii GLNF la declaraţiile făcute în urmă cu aproape trei luni de zile de către Marele Cancelar al UGLE.


 
 
 

Masonic Press Agency

Masonic Times

Agencia de Prensa Masónica

DIARIO MASÓNICO

Agência de Imprensa Maçônica