A fost instalată Marea Lojă Provincială a Nigeriei de Nord

marți, 26 martie 2013

Abuja, Nigeria. În data de 23 martie 2013 a avut loc ceremonia de consacrare şi instalare a Marii Loji Provinciale a Nigeriei de Nord (Marea Lojă a Nigeriei). La eveniment au participat, printre alţii, şi membri ai Marii Loji din Ghana.

foto: Rodger Lutterodt (Gh)


Marele Maestru al UGLE se reface după uşorul accident vascular suferit

duminică, 24 martie 2013

Londra, Regatul Unit. Vărul Reginei Elisabeta a II-a a Regatului Unit şi Mare Maestru al Marii Loji Unite a Angliei, Ducele de Kent, încă nu a fost externat din spitalul unde se recuperează în urma accidentului vascular suferit în urmă cu câteva zile.


Ducele a suferit un uşor accident vascular la puţin timp după reconfirmarea sa în funcţia de Mare Maestru al UGLE. Ducele de Kent are 77 de ani, deţine funcţia de Mare Maestru încă din anul 1967 şi este fratele Prinţului de Kent, Mare Maestru al Marii Loji a Masonilor de Marcă.


Frăţia Musulmană un "cult masonic"?

joi, 21 martie 2013

Amman, Iordania. Majestatea Sa Regele Abdullah al II-lea al Iordaniei (adesea portretizat ca un lider pro-occidental) a afirmat, printre altele, faptul că Frăţia Musulmană este un "cult masonic". Televiziunea de stat a prezentat poziţia oficială a Casei Regale care a negat totul şi a declarat că afirmaţiile Regelui au fost scoase din context.


Frăţia Musulmană (Societatea Fraţilor Musulmani) controlează cea mai puternică organizaţie politică din Iordania. Frăţia Musulmană a fost fondată în Egipt în anul 1928 şi în prezent reprezintă una din cele mai mari forţe politice şi sociale din ţările arabe, începând cu Egiptul.


Masoneria şi Comitetul Executiv Mondial al UNESCO

Lucca, Italia. Săptămâna trecută a avut loc a 33-a reuniune a Comitetului Executiv Mondial al UNESCO, eveniment la care a fost reprezentată şi România. Evenimentul a fost organizat sub înaltul patronaj al Preşedintelui Italiei, iar Marele Orient al Italiei a participat la ceremonia de închidere în calitate de "Partener de Excelenţă", fiind reprezentat de Marele Maestru Gustavo Raffi.

Marele Orient al Italiei a salutat alegerea Papei Francisc

Roma, Italia. Marele Maestru al Marelui Orient al Italiei şi-a exprimat bucuria cu privire la alegerea Papei Francisc. Raffi a spus: "Cu alegerea Papei Francisc nimic nu va mai fi ca înainte".


Masoneria renaşte în Egipt

marți, 19 martie 2013

Cairo, Egypt. Masoneria egipteană are o lungă istorie sub aspectul operativ şi speculativ. În ultimele decenii, datorită climatului politic, Masoneria nu şi-a mai găsit locul în societate. La început de secol XXI, reactivarea Masoneriei în Egipt este considerată o necesitate.


Anul acesta va fi fondată prima Lojă Masonică egipteană, după decenii de inactivitate oficială. Loja Imhotep se va afla sub jurisdicţia unei alte Mari Loji, până când va avea loc fondarea unei Mari Loji egiptene.


Omagiu adus Marii Loji din Peru în Congresul peruan

Lima, Peru. În data de 14 martie 2013, Congresul Republicii Peru a adus un omagiu Marii Loji din Peru. Evenimentul a marcat 131 de ani de la fondarea Marii Loji. Delegaţia Marii Loji a fost condusă de Marele Maestru.


Marea Lojă a Argentinei salută alegerea Papei Francisc

sâmbătă, 16 martie 2013

Buenos Aires, Argentina. Marea Lojă a Argentinei a salutat oficial alegerea Cardinalului Jorge Bergoglio în calitatea de Papă al Bisericii Catolice şi Suveran al Vaticanului. Marele Maestru  Ángel Jorge Clavero al Argentinei consideră această numire o recunoaştere adusă naţiunii argentiniene.


În ultima săptămână mai multe Mari Loji din America Latină, Europa şi Asia (Liban) au salutat alegerea noului Papă catolic.


Ducele de Kent a fost reales Mare Maestru al Marii Loji Unite a Angliei

joi, 14 martie 2013

Londra, Regatul Unit. În cadrul Conventului Trimestrial al Marii Loji Unite a Angliei, Ducele de Kent a fost reconfirmat în funcţia de Mare Maestru.


De asemenea, Pro Marele Maestru a anunţat că anul acesta se împlinesc două secole de cânt Anticii şi Modernii s-au unificat în 1813.


Marele Maestru Radu Bălănescu: "Marea Lojă Naţională din România nu a facut, nu face şi nu va face niciodată politică"

Bucureşti, România. Scandalul politic recent în care imaginea Masoneriei a fost afectată a dus la reacţii naturale din partea Marelui Maestru al Marii Loji Naţionale din România. "Marea Lojă Naţională din România nu a facut, nu face şi nu va face niciodată politică, nu se va implica niciodată în politică sau să sprijine vreun partid sau anumită persoană. Avem în rândurile noastre membri din absolut toate partidele politice, dar fiecare face în viaţa publică ceea ce doreşte", a declarat Radu Bălănescu pentru postul de televiziune privat Digi24.


Masoneria nu este o organizaţie secretă, nu are o doctrină politică sau religioasă, ci reprezintă un club, o asociaţie, în care caritatea şi autocunoaşterea ocupă un loc primordial. Masoneria este o instituţie a lumii civilizate care adesea şi-a depus efortul pentru prosperitatea societăţii.


13.03.2013 | Jorge Mario Bergoglio este ales Papă Francisc I la 187 de ani de la emiterea Bulei Papale Quo Graviora împotriva Masoneriei

miercuri, 13 martie 2013

Vatican. Astăzi a fost ales şi noul Papă care-i succede lui Benedict al XVI-lea (Papă Emerit) la conducerea Vaticanului. Cel care va purta numele de Papa Francisc I (Francis of Assisi), este Cardinalul argentinian Jorge Mario Bergoglio, fostul Arhiepiscop de Buenos Aires. Noul Papă este de origine italiană şi membru al Ordinului Iezuit (11 martie 1958). Acţiunile sale din ultimii ani din Argentina au indicat faptul că este un adept al ortodoxismului catolic.


Papa Francisc I este primul Papă din America Latină, acolo unde ţările au avut de suferit de pe urma Inchiziţiei Catolice. Tot astăzi se împlinesc 187 de ani de când Papa Leon al XII-lea a emis Bula Papală Quo Graviora, un document împotriva Masoneriei.







Aniversarea Marii Loji a Anzilor

vineri, 8 martie 2013

Bucaramanga, Columbia. În perioada 7-9 martie 2013, Marea Lojă a Anzilor sărbătoreşte 40 de ani de la fondare. Cu aceeaşi ocazie are loc şi reuniunea Confederaţiei Masonice Inter-americane. Astăzi, începând cu ora 9.00, vor avea loc şase conferinţe masonice, iar seara va avea loc o ceremonie masonică pentru a marca aniversarea Marii Loji.


Regina Regatului Unit a părăsit săptămâna aceasta spitalul

miercuri, 6 martie 2013

Londra, Regatul Unit. Majestatea Sa Regina Elisabeta a II-a a Marii Britanii a părăsit săptămâna aceasta spitalul în care a fost internată pentru tratament. Imaginile surprinse indică faptul că asistenta care o însoţea pe Majestatea Sa purta centura cu însemne masonice obţinută la absolvirea cursurilor de asistentă din cadrul Spitalului Masonic Regal.


Spitalul Masonic Regal a fost fondat în anul 1933 de către Regele George al V-lea şi Regina Maria, iar în anul 1948 a fost fondată şi Şcoala de Asistente.


GLNF se află pe drumul cel bun datorită progresului înregistrat sub mandatul lui Servel

luni, 4 martie 2013

Paris, Franţa. Membrii Marii Loji Naţionale Franceze pot răsufla uşuraţi. GLNF se află pe drumul cel bun, chiar dacă mai are multe lucruri de rezolvat pentru a-şi recăpăta statutul de drept în Masoneria internaţională. Alegerea lui Servel ca Mare Maestru, reformele implementate de acesta, înlăturarea lui Stifani şi faptul că Marea Lojă este administrată iar de Masoni şi nu de autorităţile civile franceze sunt considerate de Marii Maeştri din America de Nord o evoluţie a GLNF în sens pozitiv.


Plecând de la această decizie, cea mai bună de la declaraţiile Marelui Cancelar al UGLE din toamna anului trecut, GLNF poate începe să se pregătească cu încredere de aniversarea Centenarului Marii Loji. Acest lucru indică faptul că în ciuda loviturilor interne şi externe primite, GLNF continuă să fie o forţă acceptată de Marile Loji.


Masoneria americană a decis suspendarea relaţiilor cu Marile Loji din Bulgaria

Sofia, Bulgaria. Disensiunile din Masoneria bulgară au dus la adoptarea unei decizii dureroare pentru Fraţii bulgari. Marii Maeştri din America de Nord s-au hotărât să suspende relaţiile cu Marea Lojă din Bulgaria şi Marea Lojă Unită din Bulgaria pană când acestea vor decide să ajungă la o înţelegere.


Preşedintele Confederaţiei Marilor Loji Regulare din Mexic nu mai este recunoscut ca fiind regular de către Conferinţa Marilor Maeştri din America de Nord

Tijuana, Mexic. Decizia adoptată la ultima reuniune a Marilor Maeştri din America de Nord a fost una cât se poate de clară: unica Mare Lojă din Baja California care respecta standardele Masoneriei regulare este Marea Lojă condusă de Marele Maestru Jesús Rodríguez Guzmán.


Prin decizia adoptată, Confederaţia Marilor Loji Regulare din Mexic se află într-o situaţie extrem de delicată deoarece Raúl Gómez Mariscal (Preşedintele Confederaţiei) este aparţine celeilalte Mari Loji din Baja California. Cu toate acestea, Marii Maeştrii din America de Nord doresc ca ambele Mari Loji din Baja California să ajungă la o înţelegere.


Conferinţă masonică la Iaşi: "Umanismul masonic o necesitate"

Iaşi, România. În data de 7 martie 2013, Marea Lojă Feminină a României, împreună cu Supremul Consiliu Feminin pentru România organizează o conferinţă publică în capitala culturală a Moldovei. Evenimentul va avea loc în amfiteatrul "Anghel Rugină" al Universităţii "Petre Andrei" din Iaşi.


Gala Ceaikovski, un eveniment sponsorizat de Marea Lojă Naţională din România

duminică, 3 martie 2013

Bucureşti, România. În această seară va avea loc la Sala Radio Gala Ceaikovski, un eveniment sponsorizat şi de Marea Lojă Naţională din România. Concertul va fi susţinut de Orchestra Naţională de Tineret a României, sub bagheta maestrului Cristian Mandeal.


 
 
 

Masonic Press Agency

Masonic Times

Agencia de Prensa Masónica

DIARIO MASÓNICO

Agência de Imprensa Maçônica