100 de ani de la fondarea Marii Loji Districtuale din Nigeria

luni, 28 octombrie 2013

Lagos, Nigeria. Marea Lojă Districtuală a Nigeriei, condusă de Fratele Olorogun Moses Taiga, a sărbătorit în perioada 25-27 octombrie 2013 un secol de la fondare. Marea Lojă se află în jurisdicţia Marii Loji Unite a Angliei. La eveniment a participat şi Pro Marele Maestru al UGLE, Peter Lowndes.


Adunarea Generală a Zonei a 6-a a Confederaţiei Masonice Inter-americane

vineri, 25 octombrie 2013

Lima, Peru. În perioada 24-26 octombrie 2013 are loc Adunarea Generală a Zonei a 6-a a Confederaţiei Masonice Inter-americane. Evenimentul este găzduit de Marea Lojă din Peru. La reuniune participă Marile Loji din Argentina, Chile, Paraguay, Uruguay, Bolivia, Peru, Spania, Portugalia şi Marele Orient din Brazilia.


Ministrul Curţii Supreme de Justiţie a Argentinei a vorbit Masonilor din Argentina despre sistemul juridic

Buenos Aires, Argentina. Eugenio Raúl Zaffaroni, Ministru al Curţii Supreme de Justiţie a Argentinei, a vorbit Masonilor din Argentina despre sistemul juridic din ţară. Acesta a criticat sistemul prezidenţial şi avertizat despre paralizia Consiliului Magistraturii din Argentina, adăugând că este nevoie de o reformă a Constituţiei.


Eugenio Raúl Zaffaroni a declarat că doreşte crearea unui Tribunal Constituţional care să preia o parte din atribuţiile Curţii Supreme de Justiţie. Evenimentul a avut loc în Marele Templu din Buenos Aires al Marii Loji a Argentinei.



Mare Maestru: Masoneria trebuie să fie instrument de presiune asupra guvernului

marți, 22 octombrie 2013

Mexico, Mexic. Marele Maestru al Marii Loji Valle de Mexico, Jorge Alejandro Avilés Reyes, a declarat că Masoneria trebuie să redevină ceea ce a fost cândva: o organizaţie importantă şi influentă în mecanismul de luare a deciziilor în ţară.


Masoneria cubaneză mai unită ca niciodată

Havana, Cuba. Marele Maestru al Marii Loji din Cuba, Evaristo Rubén Gutiérrez Torres, a anunţat faptul că Marea Lojă din Cuba în Exil va purta numele de Marea Lojă Unită a Cubanezilor din Exil (ca urmare a acordului între cele două părţi).


Acest lucru va elimina confuzia de nume dintre cele două Obedienţe şi va permite Masonilor cubanezi din Statele Unită să adere la Confederaţia Masonică Inter-Americană. Marea Lojă din Cuba recunoaşte Masoneria cubaneză din exil ca fiind regulară.


Raphael de Sigoura este în continuare Suveranul Mare Comandor al Greciei

Atena, Grecia. Curtea de Apel din Atena a respins acuzaţiile împotriva Suveranului Mare Comandor Raphael de Sigoura. Plângerea a fost făcută de Christos Maneas.


Raphael de Sigoura
Suveran Mare Comandor
Supremul Consiliu din Grecia

Conform deciziei judecătoreşti, alegerea în funcţia de Suveran Mare Comandor a lui Christos Maneas este lovită de nulitate, actualul Suveran Mare Comandor fiind de drept Raphael de Sigoura. Christos Maneas a fost expulzat din Supremul Consiliu al Greciei.

Conventul Marii Loji Naţionale din Guineea

Conakry, Guineea. În data de 12 octombrie 2013 a avut loc Conventul Marii Loji Naţionale din Guineea (Mare Maestru A. K. Camara). Evenimentul a avut loc în Hotelul Riviera Royal.







Printre invitaţi s-au numărat lideri şi eprezentaţi ai Masoneriei din Togo, Coasta de Fildeş, Liberia: Suveranul Mare Comandor al Supremului Consiliu din Coasta de Fildeş (Geay Y. Ballo 33°),  Anthony W. Deline 32° (Mare Maestru Adjunct al Marii Loji din Liberia) şi Eden C. Reeves 32° (Mare Maestru Adjunct al Marii Loji din Togo).


David Macey a devenit membru al Comitetului Executiv al UGLE

sâmbătă, 19 octombrie 2013

Londra, Regatul Unit. Marele Maestru Provincial din Warwickshire a devenit membru al Comitetului Executiv al marii Loji Unite a Angliei. Numirea în funcţie a lui David Macey a fost făcută de Marele Maestru al Angliei, Ducele de Kent.


Născut în 1948 în South Shields, David Macey a fost iniţiat în Loja Loyal Travellers Nr. 2733 (în anul 1978), iar în 1991 a devenit Maestru Venerabil al Lojii sale. În iulie 2010 a devenit Mare Maestru Provincial.


Raed Arafat a fost numit Cavaler al Ordinului Legiunii de Onoare

joi, 17 octombrie 2013

 Bucureşti, România. Ministrul Sănătăţii Raed Arafat a primit astăzi cea mai înaltă distincţie civilă şi militară din Franţa: Cavaler al Ordinului Legiunii de Onoare.


Marea Lojă din Croaţia a reluat relaţiile cu GLNF

marți, 15 octombrie 2013

Zagreb, Croaţia. Marea Lojă a Croaţiei şi-a reluat oficial relaţiile cu Marea Lojă Naţională Franceză. Marea Lojă a fost fondată pe 8 noiembrie 1997, cu ajutorul Marii Loji a Austriei. Pe 8 decembrie 1999 Marea Lojă Unită a Angliei a recunoscut Marea Lojă din Croaţia.


A XXIV-a Conferinţă a Marilor Secretari şi Cancelari din Europa

duminică, 13 octombrie 2013

Roma, Italia. În perioada 11-12 octombrie are loc la Roma Conferinţa Marilor Secretari şi Cancelari din Europa. Evenimentul este găzduit de Marele Orient al Italiei. Conferinţa este prezidată de Marele Secretar Alberto Jannuzzelli, la eveniment participând 40 de delegaţii străine. A XXV-a Conferinţă va fi organizată de Marea Lojă Unită a Angliei.


A început procesul de unificare a Masoneriei cubaneze

Havana, Cuba. De curând sediul Supremului Consiliu din Cuba a găzduit un eveniment istoric: reuniunea dintre Marele Maestru al Cubei şi Marelui Maestru al Cubei din exil. Evenimentul a avut loc în prezenţa Suveranului Mare Comandor, acesta reprezentând primul pas oficial spre unificarea Masonilor cubanezi.


Evaristo Rubén Gutiérrez Torres şi Moris Bosakewish Varon consideră că este importantă apropierea Masonilor cubanezi din Statele Unite şi Cuba, iar Suveranul Mare Comandor a fost cel care, prin turneul masonic realizat în SUA, a pus bazele acestei cooperări. Ca primă acţiune, Suveranul Mare Comandor a propus să-i fie recunoscută munca şi dedicaţia "Patriarhului" cubanez în exil, Fratele Armando Salas Amaro.



Maya Simionescu a fost numită Cavaler al Ordinului Legiunii de Onoare

miercuri, 9 octombrie 2013

Bucureşti, România. Academicianul român Maya Simionescu a primit astăzi cea mai înaltă distincţie civilă şi militară din Franţa: Cavaler al Ordinului Legiunii de Onoare. 


foto: Agerpres

Bicentenarul Royal Arch 1813 - 2013

Londra, Regatul Unit. Evenimentul va avea loc pe 16 octombrie 2013 şi va marca două secole de la recunoaşterea Sfintei Arce Regale ca parte a Masoneriei Antice pure. Ceremonia va avea loc în Marele Templu din Londra, iar dineul oficial la Hotelul Savoy.


Fostul ministru al Germaniei, Wolfgang Tiefensee, va fi premiat de Marea Lojă a Masonilor Antici şi Acceptaţi din Germania

sâmbătă, 5 octombrie 2013

Dortmund, Germania. Marea Lojă a Masonilor Antici şi Acceptaţi din Germania (Marile Loji Unite al Germaniei) a va decerna "Premiul pentru Umanitate" Asociaţiei "Împotriva uitării - pentru democraţie". Premiul în valoare de 10.000 de euro este acordat de Marea Lojă pentru păstrarea memoriei vii împotriva dictaturii şi promovează implicarea civică şi politică disociată de extremism.


Evenimentul va avea loc pe 16 octombrie 2013 la Dortmund. Premiul va fi înmânat fostului ministru Wolfgang Tiefensee. Marele Maestru Axel Pohlmann consideră că premiul din acest an va fi decernat unei persoane demne şi onorabile aşa cum este ministrul Wolfgang Tiefensee. Premiul este acordat de Marea Lojă încă din anul 1969 persoanelor şi asociaţiilor care se evidenţiază pentru merite umanitare.



Guvernatoarea Aury Socorro Guerrero Bowie a participat la conferinţa organizată de Marea Lojă a Anzilor

Bucaramanga, Columbia. În data de 4 octombrie 2013, Marea Lojă a Anzilor a organizat o dezbatere publică pe tema repercursiunilor deciziei Curţii Internaţionale de la Haga cu privire la locuitorii insulelor şi la drepturile comunităţilor rasiale.


La eveniment a fost invitată Guvernatoarea provinciei San Andrés Providencia y Santa Catalina, doamna Aury Socorro Guerrero Bowie, care a pledat pentru cauza Columbiei care a pierdut, prin decizia de la Haga, 75 de kilometri pătraţi din Marea Caraibilor în favoarea Nicaraguei.


Al XI-lea Congres Scoţian şi reuniunea Femeilor Francmason au avut loc în Buenos Aires

Buenos Aires, Argentina. În perioada 2-4 octombrie a avut loc al XI-lea Congres Scoţian organizat de Supremul Consiliu din Argentina cu sprijinul Marii Loji a Argentinei. De acelaşi sprijin a beneficiat şi Marea Lojă Feminină a Argentinei care a organizat primul Congres Internaţional al FAMAF (Federaţia Americană a Masoneriei Feminine), eveniment în cadrul căruia România a fost reprezentată de Marea Lojă Feminină a României.


Suveranul Mare Comandor al Cubei a realizat un turneu de 28 de zile în Statele Unite ale Americii

Havana, Cuba. Din Washington în Miami, Suveranul Mare Comandor al Cubei a realizat un turneu masonic de 28 de zile în Statele Unite ale Americii. Acesta a avut mai multe întâlniri cu dizidenţii politici cubanezi care rezidă în Statele Unite şi a purtat discuţii şi cu Masonii cubanezi în exil.


Pe 7 septembrie 2013 acesta a participat la un eveniment istoric: fuzionarea Marii Loji din Antile cu Marea Lojă a Cubei din Exterior (exil). Acesta este un prim pas în realizarea unificării Masoneriei cubaneze.


A fost fondată Marea Lojă din Statul Tlaxcala

Tlaxcala, Mexic. Marea Lojă din Statul Tlaxcala a luat naşetere recent, fiind prima Mare Lojă independentă a acestui stat mexican. Principalul artizan al fondării Marii Loji a fost Marea Lojă Unită din Mexic condusă de Marele Maestru Anselmo Juárez Ronquillo.


 
 
 

Masonic Press Agency

Masonic Times

Agencia de Prensa Masónica

DIARIO MASÓNICO

Agência de Imprensa Maçônica