Raul Arturo Gomez Mariscal (Președintele Confederației Marilor Loji Regulare din Mexic) a trecut la Orientul Etern

marți, 16 iunie 2015

Mexicali, Mexic. Ieri, 15 iunie 2015, la ora 6 AM, Marele Maestru din Trecut al Marii Loji din Baja California, Raul Arturo Gomez Mariscal, a trecut la Orientul Etern. Fratele Gomez Mariscal era Președintele Confederației Marilor Loji Regulare din Statele Unite Mexicane, Suveran Mare Inspector General al Supremului Consiliu pentru Mexic și membru al Comisiei de Regularitate a Conferinței Mondiale a Marilor Loji Regulare.


F & Secretarul General al Agenției Masonice regretă pierderea Fratelui Gomez Mariscal, amintindu-și cu plăcere de momentele împărtășite cu acesta și de colaborarea dintre Agenția de Presă Masonică și Marea Lojă din Baja California (în timpul mandatului său): "A fost un om de valoare care a apreciat tinerii și a știut să dea fiecărui om locul său. Gândurile noastre se îndreaptă acum către familia sa și către Frații din Marea Lojă din Statul Baja California".


Masonii norvegieni regulari au sistat activitatea masonică în Spania

luni, 15 iunie 2015

Oslo, Norvegia. Încă din anul 1978, Masonii regulari norvegieni (Marea Lojă din Norvegia) au desfășurat activități masonice în Costa Blanca, Spania. În 1981 în Costa del Sol, iar în 1989 în Gran Canaria. 


Pentru a respecta cutumele și practica masonică, Marele Maestru al Marii Loji din Norvegia, Tore Evensen, a decis să închidă activitatea Fraților norvegieni din Spania. În prezent există discuții între Marea Lojă din Norvegia și Marea Lojă din Spania pentru ca Masonii norvegieni să poată continua activitatea masonică în jurisdicția Spaniei. Până în acest moment nu s-a ajuns la niciun acord, însă există o serie de posibilități care sunt luate în calcul.


Timbre masonice pentru 135 de ani de la fondarea MLNR

București, România. Cu ocazia aniversării a 135 de ani de la fondarea Marii Loji Naționale din România, Romfilatelia va scoate la vânzare o emisiune de mărci poștale începând cu data de 16 iunie 2015. Cele două timbre prezintă elemente din simbolismul masonic (luna, soarele, cele 12 semne zodiacale, litera G și proiectul Marelui Templu Masonic din București).


Tirajul este limitat la 565 de exemplare. MLNR este singura Mare Lojă din România recunoscută de Marea Lojă Mamă a Lumii, iar Marele Maestru Radu Bălănescu ocupă în prezent funcția de Secretar Executiv al Conferinței Mondiale a Marilor Loji Regulare.


A III-a Reuniune Mondială a Lojilor Francofone

București, România. În perioada 11-13 iunie 2015 a avut loc a III-a Reuniune Mondială a Lojilor Francofone. Evenimentul a fost organizat de Loja Les Sages d’Heliopolis Nr. 53 din București (jurisdicția Marii Loji Naționale din România).


Reuniunea mondială a avut loc la Hotelul Intercontinental din centrul capitalei. Joi a avut loc primirea delegaților și un cocktail. Vineri au avut loc două conferințe: "Cultură și ezoterism masonic" & "Istorie și societate", iar sâmbătă a avut loc o Ținută Ritualică (Salonul Brâncovenesc din Palatul Parlamentului) urmată de un dineu. La evenimentul de sâmbătă a participat și Marele Maestru Radu Bălănescu, Secretar Executiv al Conferinței Mondiale a Marilor Loji Regulare.


Conferința Marilor Maeștri din Europa a avut loc în Serbia

luni, 8 iunie 2015

Belgrad, Serbia. În perioada 5-7 iunie 2015 a avut loc Conferința Marilor Maeștri Europeni, eveniment organizat de Marea Lojă Regulară a Serbiei. Vineri seară a avut loc o recepție, iar sâmbătă dimineață au început lucrările conferinței. De asemenea, a avut loc și al 47-lea Convent al Marii Loji Regulare a Serbiei.


La conferință au participat, printre alții, Peter Lowndes (Pro Mare Maestru al Marii Loji Unite a Angliei), Radu Bălănescu (Mare Maestru al Marii Loji Naționale din România & Secretar Executiv al Conferinței Mondiale a Marilor Loji Regulare), Jean Pierre Servel (Marea Lojă Națională Franceză), Stefano Bisi (Marele Orient al Italiei), Rudiger Templin (Marile Loji Unite ale Germaniei), Andrei Bogdanov (Marea Lojă a Rusiei), Alfonso de Ortega (Marea Lojă a Spaniei) etc.


Acesta a fost cel mai mare și mai important eveniment masonică organizat vreodată în Serbia. Liderii Masoneriei (regulare) europene au discutat despre contribuția Masoneriei la dezvoltarea umanității, în special în Europa.


Marele Maestru Ranko Vujacic a fost reales în funcție, iar la Conventul care a avut loc duminică au fost decernate medalii pentru Frații care și-au adus aportul la dezvoltarea Marii Loji Regulare a Serbiei.

Foto: Marea Lojă regulară a Serbiei




Academia Masonică din Serbia a fost inaugurată pe 1 iunie 2015

Belgrad, Serbia. Pe 1 iunie 2015 a fost inaugurată Academia Masonică din Serbia. Inițiativa aparține Marii Loji Regulare din Serbia condusă de Marele Maestru Ranko Vujacic. La eveniment au participat, printre alții, Thomas Jackson (Președinte de Onoare al Academiei) li Rudiger Templin (Marele Maestru al Germaniei) care a susținut o conferință pe tema: "Freemasons in civil society and their responsibility in the 21st century".


Reuniunea liderilor Uniunii Europene (Frans Timmermans & Antonio Tajani) cu cei ai Masoneriei | 2015

Liderii religioși și cei ai Masoneriei vor purta un dialog multilateral cu liderii Uniunii Europene

Bruxelles, Belgia. În data de 2 iunie 2015 a avut loc întrunirea Prim-Vicepreședintelui Comisiei Europene (Frans Timmermans) cu liderii 7 organizații masonice din Europa și cu 4 lideri ai organizațiilor laice. Discuțiile s-au axat pe modul în care putem conviețui respencând dezacordurile. În cadrul dialogului multilateral s-au atins subiecte precum: libertatea de exprimare, educația tinerilor, imigrația și criza economică.


La eveniment au participat: Nieves BAYO GALLEGO (Marea Lojă Simbolică Spaniolă), Catherine JEANNIN-NALTET (Marea Lojă Feminină din Franța), Daniel KELLER (Marele Orient al Franței), Dimitrios LYBERIS (Ordinul Masonic Internațional DELPHI), Yvette RAMON (Ordinul Masonic Mixt Internațional DREPTUL UMAN), Tomasz SZMAGIER (Marele Orient al Poloniei) și Steven WARMOES (Marea Lojă a Belgiei).

Pentru prima dată de când se organizează această reuniune multilaterală, s-a cerut ca la următoarea reuniune să participe și liderii religioși alături de cei ai Masoneriei din Europa. Atât Prim-Vicepreședintele Comisiei Europene (Frans Timmermans), cât și Vicepreședintele Parlamentului European (Antonio Tajani) au fost de acord.


Conventul Marii Loji din Muntenegru a avut loc în Budva

Budva, Muntenegru. Conventul Marii Loji din Muntenegru a reunit în Budva liderii Masoneriei din Bulgaria, Germania, Austria, Croația, Slovacia, Spania, Slovenia, Ungaria, Luxemburg, Macedonia, Serbia și România. La eveniment a fost prezent și Thomas Jackson, Președinte de Onoare al Conferinței Mondiale a Marilor Loji Regulare.


Steven P. Boring este noul Mare Maestru al Marii Loji din Florida

miercuri, 3 iunie 2015

Jacksonville, Statele Unite ale Americii. La sfârșitul lunii mai, Marea Lojă din Florida a anunțat faptul că Steven P. Boring (Prim Mare Supraveghetor din Trecut) a fost instalat în funcția de Mare Maestru. Acesta va fi secondat de Stanley Hudson (Mare Maestru Adjunct).


Steven P. Boring (născut în Elizabethton, Tennessee) a lucrat timp de 28 de ani în cadrul Florida Power Corporation și a servit în Garda Armatei Naționale în Florida timp de 36 de ani. A fost inițiat în Masonerie în Loja East Gate Nr. 355 din Clearwater, devenind Maestru Mason pe 23 decembrie 1974.


Marie Thérèse Besson este noua Mare Maestră a Franței

Paris, Franța. În perioada 29-31 mai 2015 a avut loc Conventul Marii Loji Feminine din Franța și Ceremonia de Instalare a noii Mari Maestre. Marie Thérèse Besson a înlocuit-o la conducere pe Catherine Jeannin-Naltet. La Convent au participat delegatele celor 430 de Loji Feminine care au votat în proporție covârșitoare în favoarea noii Mari Maestre. La eveniment a participat și Suverana Mare Comandoare a Supremului Consiliu Feminin din Franța, Gilberte Colaneri.


Marie Thérèse Besson (născută în Lyon) a fost inițiată în Masonerie în anul 1979 și a făcut parte din Consiliul Federal în perioada 1991-1994. Noua Mare Maestră a gestionat relațiile interne și regiunea Rhône-Alpes. Prin prisma profesiei a avut oportunitatea de a cunoaște mai bine aspectele Masoneriei Feminine din Africa.


 
 
 

Masonic Press Agency

Masonic Times

Agencia de Prensa Masónica

DIARIO MASÓNICO

Agência de Imprensa Maçônica