Sărbătoarea Ordinului din Spania l-a avut ca invitat special pe Marele Maestru al Marocului

miercuri, 28 septembrie 2016

El Oriente
Valencia, Spania. Sărbătoarea Anuală a Ordinului în Spania (care a avut loc în prima jumătate a anului) a reunit peste 300 de invitați și l-a avut ca invitat special pe Marele Maestru al Marii Loji Regulare din Regatul Maroc, Yassine Nouini. 

Yassine Nouini a declarat: "Relațiile dintre Marea Lojă a Spaniei și Marea Lojă Regulară a Regatului Maroc trebuie să fie din ce în ce mai puternice date fiind motivele geografice și istorice care ne unesc". Evenimentul masonic a fost mediatizat de televiziunea de stat din Spania. 


Marea Lojă din Panama a sărbătorit un secol de la fondare

Panama City, Panama. În data de 16 aprilie 2016 au avut loc ceremoniile de sărbătorire a unui secol de la fondarea Marii Loji din Panama. La ceremonia prezidată de Marele Maestru Carlo Rognoni au participat mai multe Mari Loji, printre care amintim: Marea Lojă Simbolică din Paraguay, Marele Orient din Brazilia, Marea Lojă din Cuba etc.

De asemenea, au participat și Secretarul Executiv (Rudy Barbosa) și Președintele (Óscar de Alfonso, Mare Maestru al Spaniei) Confederației Masonice Inter-americane, precum și Thomas W. Jackson.

Marea Lojă din Panama este singura Mare Lojă regulară, iar în anul 2018 va găzdui Conferința Mondială a Marilor Loji Regulare.






Edgar Bazán Naveda este noul Mare Maestru al Republicii Peru

Lima, Peru. În data de 26 martie 2016 a avut loc Ceremonia de Instalare a Marelui Maestru al Marii Loji din Peru. Edgar Bazán Naveda a fost instalat în funcția de Mare Maestru al Republicii Peru, înlocuindu-l pe Galo Moncada Mau. Noul Vice Mare Maestru este Tulio Manrique Trelles.

Edgar Bazán Naveda va ocupa funcția de Mare Maestru al Marii Loji din Peru timp de doi ani de zile (2016-2018).

La eveniment au participat mai mulți Mari Maeștri din America de Sud, Secretarul Executiv al Confederației Masonice Inter-americane (Rudy Barbosa Levy) și Marele Maestru al Franței (Jean Pierre Servel - GLNF).


O româncă a fost instalată Venerabilă a unei Loji Feminine din Regatul Unit

Londra, Regatul Unit. În data de 29 februarie 2016, Onorabila Fraternitate a Anticilor Francmasoni a anunțat instalarea în funcția de Venerabilă Maestră a Lojii Gothic 27 a primei femei de origine română (pe teritoriul Regatului Unit) din istoria organizației. Ceremonia de Instalare a avut loc pe 22 februarie 2016. Onorabila Fraternitate a Anticilor Francmasoni este una din cele două Mari Loji Feminine din Regatul Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord. Onorabila Fraternitate a Anticilor Francmasoni are o Lojă și la București, România.

Organizația a fost fondată în anul 1913 (a doua Mare Lojă Feminină din lume) și a fost condusă timp de 20 de ani de Marea Maestră Elizabeth Boswell-Reid. Primele trei Loji au fost: Stability, Wisdom (numită ulterior Fidelity) și Strength. 


A XIX-a Conferinţă Mondială a Supremelor Consilii a avut loc în Portugalia

miercuri, 14 septembrie 2016

Lisabona, Portugalia. În perioada 13-17 mai 2015 a avut loc Conferinţa Mondială a Supremelor Consilii. Evenimentul a fost găzduit de Supremul Consiliu pentru Portugalia, condus de Suveranul Mare Comandor Agostinho Garcia 33º (Preşedintele Conferinţei Mondiale). La conferinţă au participat Supremele Consilii din Jurisdicţia de Nord şi de Sud a Statelor Unite ale Americii, Anglia, Franţa, Peru, Italia, Israel, Spania, Grecia, India, Cipru, România, Bulgaria, Paraguay, Brazilia, Venezuela, Scoţia, Turcia, Elveţia, Canada, Serbia, Olanda, Panama, Cehia, Austria, Germania, Bolivia, Finlanda, Luxemburg, Australia, Columbia, Coasta de Fildeş, Rusia, Togo, Croaţia, Armenia, Haiti şi Letonia.

În conformitate cu deciziile adoptate la Lisabona, următoarea Conferinţă Mondială va avea fi organizată de Supremul Consiliu din Paraguay. A XXI-a Conferinţă Mondială a Supremelor Consilii va fi organizată la Bucureşti (România) de Supremul Consiliu din România.

Noé Dos Santos este liderul Masoneriei regulare din Uruguay

Montevideo, Uruguay. La finele anului trecut, Marele Maestru al Marii Loji din Uruguay a fost reales în funcţie. Noé Dos Santos şi adjunctul său, José Garchitorena, se află la al doilea mandat în fruntea Masoneriei din Uruguay.

La ceremonia de instalare a Marelui Maestru au participat mai multe delegaţii străine: Marea Lojă Unită a Angliei (Districtul Sud), Marea Lojă Simbolică din Paraguay, Marea Lojă din santa Catarina (Brazilia), Secretarul Executiv al Confederaţiei Masonice Inter-amercane, Marea Lojă din Argentina, Marele Orient din Brazilia etc.

Noé Dos Santos este născut în anul 1938, de profesie bancher, a fost de două ori Preşedinte Rotary şi a fost iniţiat în Masonerie în anul 1991. Din 2013 ocupă funcţia de Mare Maestru. În iulie 2016, Marea Lojă din Uruguay a sărbătorit 160 de ani de la fondare.


Christoph Bosbach este noul Mare Maestru al Germaniei

marți, 13 septembrie 2016

Christoph Bosbach
Berlin, Germania. Christoph Bosbach este noul lider al Masoneriei germane. El a fost instalat în funcţie anul trecut, după ce Rüdiger Templin şi-a terminat cele două mandate. Evenimentul a avut loc pe 1 noiembrie 2015 în prezenţa a 47 de delegaţii străine: Anglia, Albania, Paraguay, România etc.

Născut în Köln, Bosbach a fost Mare Maestru Adjunct şi este avocat. de asemenea, a lucrat în domeniul IT.  Din 1991 este membru al Lojii Freimut und Wahrheit din Köln.

Marile Loji Unite ale Germaniei au peste 15300 de Masoni grupaţi în 485 de Loji. Organizaţia este una dintre cele mai mari din Europa, alături de Marea Lojă Unită a Angliei, Marele Orient al Italiei etc.


Comisia de Recunoaştere recunoaşte unificarea Masoneriei regulare din Bulgaria

luni, 12 septembrie 2016

La începutul acestui an a avut loc Conferinţa Marilor Maeştri din America de Nord. În conformitate cu tradiţia acestui eveniment, a fost emis raportul anul cu privire la regularitate şi recunoaştere. În raportul de anul acesta se fac referiri la Marea Lojă din Georgia şi Marea Lojă Unită din Bulgaria. De asemenea, există şi informaţii suplimentare cu privire la Masoneria regulară din Quintana Roo (Mexic) şi Paraguay.

Georgia | Pe 14 martie 2015 a fost fondată Marea Lojă din Georgia cu ajutorul Marii Loji din Rusia. Marea Lojă din Georgia a cerut Comisiei de Recunoaştere să analizeze regularitatea sa, însă pe 22 februarie 2016 Marele Maestru al Rusiei a cerut Comisiei să amâne pronunţarea până la reuniunea din 2017, iar cererea a fost acceptată.

Bulgaria | Pe 20 iunie 2015 a fost ratificat procesul de unificare a Masoneriei regulare din Bulgaria. Marea Lojă Unită din Bulgaria este unica Mare Lojă regulară. Agenţia Masonică a anunţat că la ceremonia de unificare care a avut loc la Sofia (Hotel Marinella, ora 11:00) au participat delegații și Mari Maeștri din Germania, Austria, Rusia, Italia, Franța, Spania, Turcia, Elveția și Statele Unite ale Americii.


Preşedintele Israelului l-a primit în vizită pe Marele Maestru al Marii Loji din Israel

Tel Aviv, Israel. În data de 10 noiembrie 2015, o delegaţie a Marii Loji a Statului Israel a fost primită de Excelenţa Sa Preşedintele Reuven Rivlin. Delegaţia Marii Loji a fost condusă de Marele Maestru Avi Baranès. Din delegaţie au mai făcut parte, printre alţii: Marii Maeştri din Trecut Nadim Mansour, Sami Raphaëli, Itzhak Zino, Ephraïm Fuchs, Marele Maestru Adjunct Suleiman Salem etc.

Preşedintele Israelului a primit din partea Marelui Maestru medalia Marii Loji ca recunoaştere pentru acţiunile sale realizate în favoarea cetăţenilor israelieni fără distincţie de rasă şi religie.

Marele Maestru Avi Baranès se află la al doilea mandat, conducând unica Mare Lojă regulară din Israel. Preşedintele Reuven Rivlin este liderul statului israelian din 2014 şi este un susţinător al drepturilor minorităţilor.


A XIV-a Conferinţa Mondială a Marilor Loji Regulare a avut loc în Statele Unite ale Americii

San Francisco, Statele Unite. În perioada 18-21 noiembrie 2015 a avut loc Conferinţa Mondială a Marilor Loji Regulare, eveniment organizat de Marea Lojă din California. Ceremonia de deschidere a avut loc joi la ora 8.30 în prezenţa Preşedintelui, a Secretarului Executiv Radu Bălănescu (Mare Maestru al Marii Loji Naţionale din România). De asemenea, la prezidiu au stat Thomas Jackson şi Ronald Seale (Suveranul Mare Comandor al Supremului Consiliu pentru Jurisdicţia de Sud a Statelor Unite). Conferinţa a fost deschis la comun de Marea Lojă din California, Marea Lojă Prince Hall din California şi Marea Lojă din Iran (aflată în exil în Statele Unite ale Americii).

Evenimentul a avut loc în cadrul California Masonic Memorial Temple din San Francisco. La conferinţă au participat peste 1000 de Masoni reprezentând peste 100 Mari Loji regulare. Următoarea Conferinţă Mondială a Marilor Loji Regulare va avea loc la Antananarivo în Madagascar (Africa) în 2017, iar în anul 2018 va fi organizată de Marea Lojă din Panama.

 
 
 

Masonic Press Agency

Masonic Times

Agencia de Prensa Masónica

DIARIO MASÓNICO

Agência de Imprensa Maçônica