Masoneria franceză în clocot

vineri, 4 septembrie 2009

Ctidianul francez Le Figaro, titrează: Le grand orient pourait initier des femmes. Sub acest titlu Jean-Marie Guenois vorbeşte despre ceea ce se pare a fi „marea enigmă” a Masoneriei franceze. „Reuniţi la Lyon în Convent, prima Obedienţă masonică franceză votează vineri asupra unei decizii istorice asupra caracterului mixt”.

Marele Orient al Franţei ar putea vota vineri, la Lyon, asupra unei orientări istorice, prin care să decidă admiterea de femei în Obedienţă. Acest lucru ar fi o premieră în istoria Masoneriei franceze, dat fiind faptul că Marea Lojă a Franţei, care este de fapt cea mai veche Obedienţă franceză, şi Marea Lojă Naţională Franceză sunt masculine, neacceptând în rândurile membrilor lor femei.

Cele 1.200 de delegaţii vor trebui să spună ceea ce cred despre acest lucru şi să voteze. Totul pare cusut cu „aţă albă”, mai ales că propunerea „ciudată” a „experimentatului” Pierre Lambicchi este una ce va stârni, în mod sigur, divergenţe la nivelul Masonerie din Europa.

Calcă Marele Orient al Franţei pe istoria sa, sau nu ?!

O întrebare persistă: oare Fraţii care au iniţiat femei în anul 2008 vor fi reprimiţi sau decizia de azi nu se aplică retroactiv? Nu se ştie, cert este că „axul strânsorii anaconda” se va muta de pe gâtul lui Lambicci şi pe gâtul altor Masoni celebri de la Paris.

Tot în cotidianul francez Le Figaro se vorbeşte despre tendinţa de liberalizare a Marelui Orient al Franţei – 2002 – 75% votează împotrivă, în 2007 – 58% votează împotrivă, iar în 2008 – 51% votează împotrivă... Să înţelegem de aici că astăzi vor vota pentru?!

Aşa cum am titrat şi în ediţia noastră din data de 3 septembrie, Lambicchi a refuzat să spună care este poziţia sa. Astăzi va fi obligat, dacă nu de onoarea cuvântului, atunci de compasul ce îi zace, aproape înfipt, în spate. Cert este că aseară a fost reales, în mod democratic, fără vreun contracandidat puternic...

Lambicchi a iniţiat deja ideea formării unei Confederaţii – Federaţii, dar după o scurtă analiză, a la APMR, am realizat că scandalul este latent: cu o astfel de confederaţie, Marea Lojă Feminină a Franţei... va fi pusă pe butuci?! Dar mai există şi modelul luxemburghez, un model în care Lojile Masculine, feminine şi Mixte convieţuiesc, toate având un singur Mare Maestru şi un singur Suveran Mare Comandor, în persoana lui Marc-Antoine Cauchie.

Sora Yvette Nicolas, Marea Maestră a Marii Loji Feminine a Franţei, a avut o poziţie ciudată – „Există două probleme” a spus aceasta, menţionând faptul că una este caracterul mixt şi alta este iniţierea de femei. Oare dorea să spună că Marea Lojă Feminină a Franţei să iniţieze femeile care vor lucar sub baniera lui Lambicchi?

 
 
 

Masonic Press Agency

Masonic Times

Agencia de Prensa Masónica

DIARIO MASÓNICO

Agência de Imprensa Maçônica