Va fi Ali Ben Bongo noul Mare Maestru al Marii Loji din Gabon?

vineri, 4 septembrie 2009

Sau este deja?! Nu ştim, şi probabil nu vom afla până la a X-a Conferinţă Mondială a Marilor Loji Regulare, care va avea loc anul acesta, pentru prima dată, pe Continentul negru, chiar în capitala Văii Gabon, Orientul Libreville.
Cunoaştem prea bine faptul că este, practic, o tradiţie în masoneria gaboneză ca Marele Maestru să fie "părintele naţiunii", după cunoscutul exemplu al mandatului lui Omar Bongo Ondibama, care a ţinut frâiele Ordinului în Valea sa.


Spre deosebire de alte Văi, Gabon reprezintă pentru Masoneria Universală, anul acesta, o importantă piesă pe marea tablă de şah a interselor. La începutul lunii noiembrie va avea loc în Orientul Libreville, cea de-a X-a Conferinţă Mondială a Marilor Loji Regulare, un vis al lui Bongo de a aduce Africa, Gabonul şi masoneria de acolo în prim planul lumii masonice. dar visul, chiar dacă se va împlini, acesta nu se va putea bucura de el deoarece a trecut la Orientul Etern acum numai câteva luni de zile, lăsând ţara într-un haos, şi Marea Lojă... cu o mare incertitudine: cine va fi noul Mare Maestru?
Toată lumea vorbea, la fel ca la prezidenţiale, despre descendenţa lui Bongo la frâiele Ordinului Gabonez. Probabil că astfel va fi, dar rămâne la o simplă speculaţie totul. Dar un lucru este cert, cineva trebuie să fie Mare Maestru, pentru a întâmpina importantele delegaţii masonice care vor vizita Libreville.
Thomas Jackson, Secretarul Executiv al Conferinţei, şi Omar Bongo, Marele Maestru, aşa cum sunt prezentaţi pe pagina oficială a evenimentului masonic, vorbesc despre a X-a Conferinţă şi despre importanţa acesteia. Este frapant faptul că nimeni nu a menţionat că entuziasmul Marelui Maestru a trecut la Orientul Etern. Să ne gândim la un lucru: Marii Maeştri sosesc şi întreabă de Bongo, aceasta dacă nu au citit presa între timp ori dacă nu au trimis deja condolenaţe Marii Loji, iar Fraţii gabonezi se vor uita fie înspre pământ, fie înspre cer... este singura viziune pe care o putem avea până acum, fără a intra în mai importantele detalii care, de fapt, marchează evenimentul din Libreville.
Vom reveni cu informaţii despre acest eveniment masonic, în una din viitoarele noastre ediţii on-line.

 
 
 

Masonic Press Agency

Masonic Times

Agencia de Prensa Masónica

DIARIO MASÓNICO

Agência de Imprensa Maçônica