Arborele genealogic al Masoneriei din Liban

miercuri, 2 decembrie 2009

În urmă cu doar câteva zile am avut plăcerea de a primi, din partea conducerii Marelui Orient Arab, o informaţie conform căreia a fost publicat arborele genealogic al Masoneriei libaneze, acolo unde se află şi istoria Marelui Orient.
Astfel am aflat de prima Lojă, sub jurisdicţia Marelui Orient al Franţei, din Liban, cu titlul distinctiv "Liban", fondată în anul profan 1869. În anul 1870 apare o a doua Lojă, cu nuleme de "Chaine d'Orient", creată tot de Marele Orient al Franţei. Până la apariţia primeri Obedienţe libaneze, au mai fost create alte câteva Loji, după cum urmează: Loja Palestine (anul 1888, Marea Lojă a Scoţiei), Loja Al Salam Nr.'. 908 (anul 1900, Marea Lojă a Scoţiei), Loja Sannine (anul 1903, Marea Lojă a Scoţiei) şi Loja L'Etoile du Liban (anul 1913, Marele Orient al Franţei) care este prima ce va folosi ritualul în limba arabă.
Astfel, în 1922 apare Marele Orient al Libanului, fiind creat de Marele Orient Naţional al Egiptului. În 1930 MOAL cere independenţă, iar în 1934 devine o Putere Masonică Suverană. Între timp, Marea Lojă din New York crea alte două Loji: Loja Siriano-Americană Nr.'. 1 şi Loja New York Nr.'. 2, în anul 1922, cu diferenţa că aceste Loji lucrau în Ritul York.
În 1924 apare şi o Lojă a Marii loji a Franţei, cu titlul distinctiv de Haramun Nr.'. 529, din Orientul Margehyoun, practicând R.'.S.'.A.'.A.'. şi avân ca prim Venerabil pe avocatul Jacob Nadde. În 1925 apare a treia Lojă americană, sub numele de Fakhr Nr.'. 3, în jurisdicţia Marii Loji din New York. Această Lojă va juca un rol decisiv în "regularizarea" masoneriei libaneze din anii '60.
Pentru mai multe informaţii vă rugăm să accesaţi paina oficială a Marelui Orient Arab.

 
 
 

Masonic Press Agency

Masonic Times

Agencia de Prensa Masónica

DIARIO MASÓNICO

Agência de Imprensa Maçônica