EXCLUSIV | Interviu cu prima Mare Maestră din istoria Republicii Uruguay, Alicia TOYOS

joi, 30 aprilie 2015

Acest interviu are caracter exclusiv, făcând parte din Colecția de Interviuri Exclusive a Agenției de Presă Masonică. Interviul în format printabil (pus doar la dispoziția Marilor Loji) va fi disponibil la finele acestei săptămâni și va cuprinde informații suplimentare despre Alicia TOYOS. Republicarea (publicarea totală și/sau parțială) interviului este strict interzisă.

Masoneria a reprezentat mereu o Fraternitate a bărbaților liberi și de bune moravuri. Apariția Marii Loji a Londrei și Westminsterului în anul 1717 a marcat apariția Masoneriei Speculative în forma instituțională așa cum o cunoaștem astăzi. Două secole mai târziu Anglia găzduia și prima Mare Lojă Feminină din lume.

Astăzi, în secolul al XXI-lea, Femeia Mason și Marile Loji Feminine din Europa și America Latină se bucură de dezvoltare și reprezintă o realitate a Masoneriei Universale, chiar dacă nu a venit încă momentul ca Marile Loji de tradiție, masculine, să le recunoască. În pofida acestei realități, există Mari Loji regulare care admit existența de Mari Loji Feminine în jurisdicția lor și, în unele cazuri, colaborează în plan filantropic, social și cultural cu acestea.

Pentru prima oară în istoria Agenției de Presă Masonică o femeie, o femeie Mason, prima Mare Maestră a primei Mari Loji Feminine din istoria Republicii Uruguay, Alicia TOYOS (Mare Maestră din Trecutul Imediat, Serenisimă Mare Maestră de Onoare ad vitam), a fost intervievată. Acest interviu face parte din Colecția de Interviuri Exclusive a Agenției de Presă Masonică.


Prea Respectabilă Soră, de ce Masonerie Feminină și nu Mixtă?

Înainte de anul 2004, în Uruguay existau doar Loji masculine și mixte. Depistând dorința multor femei de a lucra exclusiv cu alte femei, un mare Mason și cu mine am început să lucrăm la formarea de Loji Feminine.

Care este principalul lider al Masoneriei Feminine în America Latină?

Nu cred că există un lider în America Latină. Fiecare Mare Maestră, la un moment dat, este lideră în jurisdicția sa.

Marea Lojă Feminină din Chile oferă Lumina Marilor Loji Feminine din America Latină?

Nu, Marea Lojă Feminină din Chile a conferit regularitate în Bolivia, Argentina, Peru, Cuba și Panama. Celelalte țări latino-americane au primit Lumină din partea altor Obediențe.

În 2012, Marea Lojă feminină din Uruguay a sărbătorit 5 ani de existență și anul acesta împlinește 8 ani. Câte Loji Feminine există și câte Femei Mason are MLFU?

În aprilie 2015, se aprind Luminile Lojii Acacia Nr. 15. Per ansamblu avem 500 de Surori.

Care este procedura de urmat pentru fondarea unei Mari Loji Feminine regulare?

Pașii făcuți de noi au fost, în primul rând, să ne apropiem de Marea Lojă Feminină din Chile, cea care conferise deja regularitate în Bolivia și Argentina și care, la scurt timp, avea deja prestigiu internațional, iar apoi a fost fondată, în 2004, prima Lojă feminină în Ururguay. În 2006 a fost fondată a doua, iar în 2007 a treia, oferindu-ne dreptul de a primi Patenta Constitutivă pentru Marea Lojă.

Care este diferența între o Mare Lojă Feminină regulară și una iregulară?

Diferența, în aproape toate cazurile, stă în originea sa. Multe Obediențe se formează în urma unor dispute între Surori și dizidentele formează o altă Mare Lojă fără a urma pașii regularității, iar acest lucru duce la abundența de Obediențe create astfel.

Alte cazuri sunt acelea în care nu se respectă preceptele care, în mod tradițional, definesc Masoneria.

Care este relația Marii Loji Feminine din Uruguay cu Marea Lojă a Masoneriei din Uruguay?

Și cum se manifestă această relație bilaterală? Relația între cele două Obediențe menționate este una de respect, de cordialitate în afara Templelor și de muncă socială în comun.

Știm că acum lucrați în Ritul Scoțian Antic și Acceptat. Cine vă conferă aceste grade înalte?

La fel cum Chile ne-a conferit regularitate, în același spirit, Franța, grație unor călătorii asidue la Paris, ne conferă Gradele Înalte.

Care este relația Marii Loji Feminine din Uruguay cu Marile Loji Feminine din Anglia și Franța?

În ceea ce privește Marea Lojă Feminină din Anglia, avem relații cu Surorile din Scoția pe care le-am cunoscut în călătoria noastră la Capela Rosslyn în anul 2012.

Cu Marea Lojă Feminină a Franței avem o puternică relație. Am semnat un Tratat de Amiciție și Mutuă Recunoaștere, am primit vizita Marii Maestre Catherine Jeannine-Naltet de două ori iar noi am vizitat Marea Lojă Feminină a Franței de cinci ori.

Când putem vorbi de un Suprem Consiliu Feminin în Uruguay?

În anul 2016, Surorile din Supremul Consiliu Feminin din Franța vor veni în Uruguay pentru a fonda prima Lojă de Perfecțiune și după ce se consolidează grupul de Maestre vor veni din nou pentru a fonda Supremul Consiliu Feminin din Uruguay.


 
 
 

Masonic Press Agency

Masonic Times

Agencia de Prensa Masónica

DIARIO MASÓNICO

Agência de Imprensa Maçônica