Importanţa Lojilor Masonice în Forţele Armate

luni, 17 octombrie 2011

Londra, Regatul Unit. Astăzi are loc în Londra o reuniune anuală a Francmasonilor militari. În aceaaşi zi va avea loc şi o reuniune a Lojii RAF unde urmează a fi instalat noul Maestru Venerabil. În cadrul reuniunii de azi va fi aleasă noua conducere şi se vor aborda probleme administrative.


Importanţa Lojilor Masonice în Forţele Armate

De-a lungul istoriei foarte mulţi ofiţeri ai armatelor europene sau americane au făcut parte din Ordinul Masonic. Cu timpul, au început să apară şi Loji Masonice în care membrii erau doar militari. Puţin din Masonii de azi mai cunosc faptul că în perioada interbelică Romania a găzduit (cu ajutorul Lojii din Constanţa) o serie de Fraţi Masoni militari. Un caz foarte puţin cunoscut azi este cel cu privire la Fratele Jean Pangal care este rugat ca membrii Lojii din Constanţa să primească în vizită pe Fraţii Masoni aflaţi la bordul crucişătorului Devonshire (HMS Devonshire). Conform celor afirmate la acea vreme în documentele oficiale, la bordul navei militare se afla instalat un Templu Masonic.


În zilele noastre tradiţia continuă să existe, inspirând în rândurile Masonilor nu doar respect pentru ordine şi disciplină, ci uneori şi siguranţa faptului că principiile fundamentale ale Francmasoneriei sunt mereu promovate în cele mai îndepărtate locuri ale planetei. Relaţia dintre doi camarazi este una importantă însă atunci când aceştia sunt şi Fraţi Masoni, puterea acelei legături creşte simţitor şi este vizibilă permanent.

Foto: Naval History and Heritage Command
Sursă: Secretariat V

 
 
 

Masonic Press Agency

Masonic Times

Agencia de Prensa Masónica

DIARIO MASÓNICO

Agência de Imprensa Maçônica