Interviu cu Profesorul Yuri Hulkin BALAM RAMOS despre relaţia dintre Francmasonerie şi bunăstarea societăţii

vineri, 7 octombrie 2011

Profesorul Yuri Hulkin BALAM RAMOS a avut amabilitatea de a oferi un interviu Secretarului General al Agenţiei de Presă Masonică din România, la puţin timp după Conferinţa Mondială din Bucureşti.

Domnule Profesor, dumneavoastră aţi participat la Conferinţa Mondială organizată în Bucureşti în septembrie, prezentând o disertaţie asupra culturii Maya. De ce credeţi că Masoneria este interesată de reuşitele civilizaţiilor din lume?

Yuri H. BALAM RAMOS – Masoneria este o organizaţie mondială care a influenţat în mod decisiv anumite capitole din istoria modernă a planetei. Cu toate acestea, influenţa sa a scăzut simţitor din cauza mai multor factori, printre care îndepărtarea sa de cercurile puterii politice sau economice. Cred că apropierea sa de cunoaşterea reuşitelor civilizaţiilor din întreaga lume ar putea împinge la renaşterea acestei organizaţii în termeni de intelectualitate.

Credeţi că Ordinul Masonic poate revendica în orice formă reuşitele unei civilizaţii care nu mai există în prezent?

Yuri H. BALAM RAMOS – Da, poate revendica reuşitele acestor civilizaţii din două motive: în primul rând rolul său de apărător al libertăţilor dincolo de religii şi guverne fac Ordinul să deţină conducerea morală şi etică care se poate găsi astăzi doar în cercurile academice şi de intelectuali şi, în al doilea rând, pentru că nimeni nu deţine un titlu de proprietate asupra cunoaşterii care, fiind o expresie umană, ne aparţine tuturor oamenilor.

Dumneavoastră care veniţi dintr-o familie de Masoni care locuieşte în Mexic, în Peninsula Yucatan, care credeţi că este contribuţia Marii Loji în dezvoltarea societăţii mexicane în acea parte a ţării?

Yuri H. BALAM RAMOS – Actualmente rolul său se rezumă la studiul intern al ritualurilor pentru că rolul său de protagonist în viaţa publică din Yucatan a trecut pe un loc secundar. Putem crede că suntem în faţa unui moment de linişte internă care în viitor va servi unei renaşteri a Ordinului dincolo de orice alte tendinţe dogmatice şi fanatice din viaţa noastră.

Acum câteva zile în Chetumal a fost semnat un document istorice între Marea Lojă Valle de Mexico şi Marea Lojă din Quintana Roo. Din punctul dumneavoastră de vedere şi din punct de vedere istoric, ce fel de relaţie exista între Masoneria din centrul ţării şi Masoneria din Peninsula Yucatan?

Yuri H. BALAM RAMOS – Masoneria din peninsula yucatecă se naşte în Campeche şi ulterior este recunoscută la nivel naţional, suferind unele sciziuni prin apariţia Marilor Loji în Campeche, Yucatan şi Quintana Roo. Sub auspiciile Marii Loji din Valle de Mexico au început să fie recunoscute Marile Loji din statele Republicii Mexicane în secolul al XX-lea, având o mare influenţă nu pentru că avea jurisdicţie asupra teritoriului, ci datorită conducerii sale care era în capitala ţării şi pentru că era respectată de toate puterile din provincie; în plus, pentru că acolo se găseau şi cei mai cunoscuţi masoni la nivel naţional.

Dumneavoastră aţi scris o carte despre istoria Masoneriei în Peninsula Yucatan. De-a lungul timpului care a fost cea mai importantă acţiune a Masoneriei pentru bunăstarea societăţii în Peninsula Yucatan?

Yuri H. BALAM RAMOS – În opinia mea a avut un rol de opoziţie în faţa tendinţelor clericale radicale reprezentate de Biserica Catolică, ca apărătoare a educaţiei laice şi ca un catalizator al ideilor liberale care, chiar dacă în zilele noastre parte desuet, în trecut reprezenta o adevărată confruntare cu tezele conservatoare care încă deţineau hegemonia indiscutabilă asupra unei mari părţi din populaţie.

Domnule Profesor şi dragul meu prieten, mulţumesc pentru amabilitatea de a conferi acest interviu Agenţiei de Presă Masonică din România.

Yuri H. BALAM RAMOS – Dimpotrivă, mulţumesc pentru invitaţie şi contaţi pe mine pentru orice colaborare când consideraţi necesar. Un călduros şi fraternal salut!


 
 
 

Masonic Press Agency

Masonic Times

Agencia de Prensa Masónica

DIARIO MASÓNICO

Agência de Imprensa Maçônica