EXCLUSIV | Interviu cu Marele Maestru din Trecut Eduardo Rétiz Licona (candidat pentru Secretariatul Executiv - Confederaţia Masonică Inter-americană)

vineri, 24 februarie 2012

APMR | PRMMT, în primul rând cine este Eduardo Rétiz Licona, omul? Ce l-a făcut să intre în Masonerie?

Eduardo Rétiz | Sunt al vostru prieten şi Frate, o persoană care înainte de a intra în Ordin era foarte neliniştită, foarte rebelă, foarte idealistă, o fiinţă umană foarte intensă care se dedica trup şi suflet firmelor în care lucra. La invitaţia unui Frate Mason (cu care încă menţin relaţii bune), care a participat la Clubul de Leadership al cărui preşedinte eram în anul 1987, mi-a fost permis să intru în Ordin.

APMR | Acum că am cunoscut omul, ne puteţi spune cine este Fratele Eduardo?

Eduardo Rétiz | Un Mason convins de faptul că Augusta noastră Instituţie este locul pentru a te cunoaşte mai bine, unde îţi poţi dezvolta intelectul, cultura şi caracterul într-un spaţiu fratern, unde te înfrăţeşti cu oamenii nu pentru titlurile sau poziţia lor economică, ci pentru munca lor, pentru constanţa lor, pentru disciplina lor; locul în care am putut cunoaşte valorile Loialităţii şi Respectului pentru Ierarhii.

APMR | Aveţi totul, o familie minunată, o viaţa profesională plină de succes şi atunci vine întrebarea, de ce să-ţi pierzi timpul în Masonerie?

Eduardo Rétiz | Am intrat în Masonerie la puţin timp după ce m-am căsătorit şi graţie a ceea ce am învăţat în Ordin am putut să-mi menţin o minunată relaţie cu soţia mea şi cu cele două fiice care mă însoţesc şi mă sprijină cu determinare în toate activităţile mele.

PRMMT Eduardo Rétiz Licona cu familia sa


În domeniul profesional, chiar dacă am avut foarte mult succes, începând din momentul în care am intrat în Augusta noastră Instituţie, mi-a fost şi mai bine în toate activităţile, dat fiind faptul că am pus mereu în practică ceea ce am învăţat în cadrul lucrărilor masonice, în viaţa cotidiană; inclusiv simplul fapt că particip la lucrări şi la ceremonii mă umple cu o energie specială şi plăcută, ceea ce mă face să mă simt mereu satisfăcut de reuniunile noastre.

APMR | Mandatul pe care l-aţi avut ca Mare Maestru a fost evidenţiat de foarte multe iniţiative publice. Aţi participat la prima Conferinţă Mondială a Marilor Loji Regulare. Aţi participat la numeroase reuniuni formale şi informale ale CMI şi COMACA. Ce viziune aveţi asupra evoluţiei Ordinului din punct de vedere administrativ? Vorbim aici de politică organizaţională.

Eduardo Rétiz | Consider că Masonul trebuie să fie un om al timpului său, să fie mereu alături de cele mai bune cauze şi să fie un actor al schimbării şi al evoluţiei atât în societate, cât şi în Masonerie. Subliniaţi faptul că la iniţiativa Marii Loji Valle de México, exact în cadrul aniversării sale din 1995, a început ceea ce astăzi este Conferinţa Mondială a Marilor Loji Regulare, care este un for unde se convieţuieşte Masoneria Universală, aceasta şi faptul că am colaborat la organizarea celei de-a XV-a Adunări a CMI, în 1991, mi-au întărit viziunea asupra faptului că Ordinul nostru şi fraternitatea noastră nu are graniţe şi că singurul lucru pe care trebuie să-l facem este să conservăm ortodoxia masonică, să respectăm conceptele de regularitate şi recunoaştere şi să construim punţi pentru o convieţuire masonică sănătoasă între toate Obedienţele urbei, luând în calcul faptul că nu ne cunoaştem unii cu alţii dar totuşi împărtăşim munca şi informaţia, cu atât mai mult se vor întări legăturile dintre noi. Cu privire la politica organizaţională, consider că este indispensabilă realizarea unor alianţe strategice între marile blocuri din America Latină (CMI) şi America de Nord, în special Statele Unite (SUA) şi Canada, cu Europa continentală şi cu Anglia, unde se află cele mai mari puteri, pentru a ne recunoaşte şi pentru a întări activităţile noastre.

APMR | Întrebarea anterioară vine ca urmare a candidaturii depuse pentru funcţia de Secretar Executiv al Confederaţiei Masonice Inter-americane, cel mai mare bloc masonic regional din lume şi cel mai activ. Prin urmare vă întrebăm: Ce viziune aveţi în termeni de management asupra afacerilor inter-instituţionale şi instituţionale ale CMI cu instituţiile profane din Emisfera de Vest?

Eduardo Rétiz | Cu Instituţiile şi Autorităţile profane este important să stabilim relaţii cordiale, respectuoase şi clare în care să susţinem Puterile Masonice din occident; consider că trebuie să ne cunoaştem şi recunoaştem, fiind fundamentală munca în comun şi schimbul de experienţe de succes. Europa ne poate învăţa multe cu privire la organizare şi la ritualuri masonice (de mai multe ori am participat la aniversările Marelui Orient al Italiei şi mereu am fost surprins de marea organizare şi de relaţiile cu Obedienţele din Asia, Africa şi Europa Orientală), iar America Latină (CMI) poate aduce mult aport de solidaritate şi sprijin pe care-l avem între Marile Loji şi ţările cu care împărtăşim aceleaşi probleme; astfel punându-ne de acord, nu doar ţările şi continentele ar duce-o mai bine, ci întreaga lume s-ar putea bucura de beneficiile Masoneriei; la nivel mondial trebuie să „avem aceleaşi fobii şi aceleaşi afinităţi”.

APMR | Pornind de la întrebarea anterioară, ne puteţi spune care vă este viziunea cu privire la afacerile masonice? De ce are nevoie CMI pentru următorii ani pentru a fi în pas cu schimbările lumii masonice?

Eduardo Rétiz | Să continuăm să ne întărim legăturile. Europa trebuie să-şi întoarcă privirea către America Latină, deja am crescut în ţări precum Brazilia, Columbia, Mexic, Uruguay etc., suntem mari puteri care avem multe de împărtăşit, trebuie să menţinem relaţii pentru a ne afla în dinamica „câştigă-câştigă”, mai ales că principiile noastre sunt universale şi se aplică peste tot, trebuie să aplicăm faimoasa frază consacrată „Cum este sus este şi jos”; de fapt, Masoneria braziliană a crescut chiar mai mult decât economia ţării, acest lucru trebui replicat în toată lumea.

APMR | Vorbiţi despre întărirea relaţiilor cu Marele Orient al Italiei, cu UGLE etc. Ce vă face să vă gândiţi la această necesitate?

Eduardo Rétiz | Sunt Puteri Masonice care au dat mult lumii, trebuie să-i cinstim pe cei care au semănat sămânţa fraternităţii fără nici un interes meschin, trebuie să fim mândri şi să-i cinstim pe predecesorii noştri, acei Fraţi mai mari care se află deja la Orientul Etern şi care cu toate acestea continuă să dea lumină umanităţii (Adam Smith, W. Churchill, G. Garibaldi, Victor Hugo, I. Newton, R. Kipling etc.), iar marea lor majoritate provin din aceste Mari Puteri.

APMR | Faptul că suntem conservatori sau liberali în ziua de azi nu mai contează atunci când vine vorba de dimensiunea socială a lucrurilor. Care ar fi rolul Confederaţiei Masonice Inter-americane în dezvoltarea societăţii latino-americane?

Eduardo Retiz | În materie de libertăţi sociale, politice şi culturale, America Latină încă are mult deficit, de aceea CMI a pus în aplicare şi a finanţat Seminariile Latino-americane de Laicism, iar Marile Loji au implementat ILEC-urile (Institutele Laice de Studii Contemporane) şi Centrele de Acţiune Laică în aproape toate ţările din Zonă pentru că în acest domeniu trebuie să muncim mult şi o facem cu mult impact în ţările unde au fost realizate şi funcţionează în binele general al societăţii latino-americane.

APMR | Care va fi rolul Confederaţiei Masonice Inter-americane în problemele de schimbări climatice şi dezvoltare durabilă?

Eduardo Rétiz | Să continue să conştientizeze că lumea în care locuim o avem luată cu împrumut de la noile generaţii şi că trebuie să conservăm Resursele noastre Naturale, folosind mai bine resursele de care dispunem pentru ca umanitatea şi lumea să beneficieze de munca noastră.

APMR | Ca posibil viitor Secretar Executiv al CMI, ce credeţi despre necesitatea comunicării?

Eduardo Rétiz | Comunicarea, în prezent, este ca seva pentru arbori, ca sângele pentru corpul uman, dat fiind faptul că prin intermediul ei se creează firul conductor pentru transmiterea cunoştinţelor, ideilor şi informaţiilor. Trebuie să menţionez că este la fel de importantă ca munca realizată de voi în acest domeniu, ceea ce face ca milioane de Fraţi să avem posibilitatea de a ne întări legăturile prin intermediul Agenţiei voastre de Presă Masonică din România (profitând de acest lucru pentru a recunoaşte munca voastră demnă de lăudat), o unealtă pe care voi continua să o folosesc dacă voi ocupa funcţia de Secretar Executiv al CMI.

APMR | Eduardo Rétiz Licona dacă ai fi în acest moment Secretarul Executiv al CMI, ce poziţie publică ai adopta cu privire la SOPA y ACTA?

Eduardo Rétiz | Sunt teme destul de complexe pentru că implică un mai mare control asupra canalelor de comunicaţie electronică, asupra drepturilor de Proprietate Intelectuală dar, cu toate acestea, cred că nu ar trebui să prospere, cel puţin nu în regiunea noastră latino-americană mai ales că încă este prea mare decalajul informatic, foarte puţini fiind cei care au acces la internet şi pentru a cumpăra documente, cărţi, filme, CD-uri originale veniturile sunt scăzute (în jur de 3 euro pentru o sesiune de 8 ore); doar având acces la respectivele materiale în manieră informală (piratate) şi chiar aflându-ne într-o dilemă etică, a nu a avea acces la acest tip de bunuri înseamnă a mări decalajul folosirii lor în această formă piratată; marile venituri suplimentare de pe piaţa oficială merg către Transnaţionale, pe când în cazul pieţei informale acestea revin unor familii care se ocupă de comercializare, este un subiect ce trebuie revizuit continuu.

APMR | De când CMI a semnat acordul cu OSA în 2008, nu s-a vorbit public despre iniţiative în materie de educaţie la nivel continental. Proiectul Academiei Masonice propus de CMI înseamnă punerea în practică a acelui acord?

Eduardo Rétiz | Sunt subiecte diferite, pentru că acordul cu OSA era îndreptat spre educaţie din punct de vedere profan (stimularea şcolii publice şi gratuite în toate ţările de pe continent) dar neavând sprijinul economic din partea OSA este o muncă foarte grea; cu privire la Academia Masonică, aceasta este îndreptată spre o omogenizare în cadrul Instrucţiei Masonice pentru a fi diseminată prin intermediul marilor Loji afiliate CMI dar, din păcate şi cu toate că este o propunere bună, este foarte limitată şi trebuie îmbogăţită.

APMR | Dacă sunteţi ales Secretar Executiv al CMI, care va fi prima decizie pe care o veţi lua?

Eduardo Rétiz | Prima mea mare activitate ar fi să încep să lucrez la o Mare Comisie de Regularitate pentru a stabili alianţe cu marile Puteri ale Masoneriei Mondiale, pentru a dispune de mecanisme Internaţionale de recunoaştere şi convieţuire, lucru ce ar veni împreună cu crearea unui „Buletin anual al CMI”, unde s-ar putea consemna relaţiile dintre toate Marile Loji care fac parte din Confederaţia Masonică Inter-americană şi care sunt la zi cu cotizaţiile, cu principalele lor caracteristici, făcând legătura cu toate Lojile Simbolice care le compun pentru a fi un Ghid de Navigare şi de certitudine a Fraţilor care călătoresc, care vizitează Loji, unde să nu existe nici cel mai mic dubiu cu privire la regularitatea Marilor Loji care sunt membre ale Confederaţiei.

APMR | PRMMT şi iubite Frate mulţumim pentru amabilitatea de a ne acorda acest interviu.

Eduardo Rétiz | Este plăcerea mea personală, pe lângă mândria de a fi luat în considerare pentru acest interviu de către o agenţie atât de serioasă şi importantă ca cea pe care dumneavoastră o reprezentaţi, una care are un mare prestigiu la nivel internaţional şi este pionier al comunicării masonice mondiale şi care mi-a permis să-mi exprim punctul de vedere cu privire la subiecte de interes pentru toţi membrii iubitei noastre Fraternităţi.


Secretariatul General al APMR mulţumeşte
Prea Respectabilului Mare Maestru
Eduardo Rétiz Licona
pentru interviul acordat


 
 
 

Masonic Press Agency

Masonic Times

Agencia de Prensa Masónica

DIARIO MASÓNICO

Agência de Imprensa Maçônica