Or.'. Washington, Statele Unite ale Americii. În cursul zilei de azi, Agenţia de Presă Masonică din România (APMR) a participat la o conferinţă ce a avut ca temă drepturile omului. Conferenţiarul a fost Asistentul Secretarului pentru Biroul pentru Democraţie, Drepturi Umane şi Muncă din Statele Unite, domnul Michael H. Posner.
Posner a menţionat faptul că abuzul fizic privarea de libertate şi, în general, lipsa integrităţii fizice, reprezintă cea mai mare şi mai gravă încălcare a drepturilor omului. De asemenea, a subliniat şi faptul că Indonezia şi Columbia sunt ţările care au făcut cei mai importanţă paşi în întărirea şi implementarea drepturilor omului în ultimul timp.
La prima întrebare adresată de APMR (Cum pot ONG-urile să susţină drepturile omului prin diplomaţia digitală, publică şi culturală?) domnului Posner, acesta a răspuns că "Avem noi mijloace de a susţine şi de a fi mai efectivi. Avem experienţa din Egipt şi Tunisia. ONG-urile au realizat o comunitate online. Există abilitate mai mare de comunicare pentru activişti şi guvernele devin mai neliniştite şi sunt supravegheate". În continuare, Posner a mai adăugat şi faptul că "Despre acest lucru vorbea şi Secretarul de Stat Clinton, spunând că internetul este piaţa publică a secolului al XXI-lea".
Posner a dat şi definiţia democraţiei, aşa cum o înţelege el. A spus că este vorba despre "democraţia durabilă", făcând referire la unul din discursurile lui Hillary Clinton. Este vorba despre o democraţie în care femeile au mai multă putere, presa este liberă şi există o societate civilă puternică. Puterea acelei democraţii este dată de drepturile acestora.
Posner a recunoscut şi faptul că guvernul american susţine Facebook şi Twitter (şi nu numai) în promovarea drepturilor omului şi în aplicarea acestora în lumea întreagă.
La ultima întrebare adresată de APMR (Recent, mai mulţi lideri şi personalităţi din Franţa au vorbit împotriva dialogului confesional. Este vorba despre problematica musulmană. Ce părere aveţi despre acest lucru?), Posner a afirmat faptul că "Ne preocupă modul în care protejăm drepturile diferitelor confesiuni religioase. Unii din prietenii şi aliaţii noştri europeni au decis să aibe alte poziţii şi să fie mai rigizi în acest caz. Dar şi prietenii pot avea păreri diferite".
APMR făcea aici referire directă la declaraţiile lipsite de toleranţă masonică şi diplomaţie ale unui Mare Maestru francez, a cărui poziţie a fost publicată în în ziarul frances La Croix.