O PLANŞĂ DE ARHITECTURĂ INFORMATIVĂ

sâmbătă, 7 martie 2009

Agenţia de Presă Masonică din România are deosebita plăcere de a vă invita să citiţi o planşă de arhitectură despre riturile din lume, creată de I.: Fr.: A. A. M.: M.:
Vă dorim lectură plăcută.
Tot timpul vorbim despre Ritul Scoţian Antic şi Acceptat şi despre Ritul de York, dar niciodată nu vorbim despre celelalte rituri, o mulţime. Nu există un corp unic pentru toare riturile din lume şi cred că nici nu va exista. Ce este acela un Rit? Un rit reprezintă un sistem masonic independent, o entitate suverană, distinctiv, cu semne, parole şi ceremonii diferite de cele ale Obedienţelor, având un anumit număr de grade specifice fiecărui rit. Ce este aceea o Obedienţă? Obedienţa reprezintă corpul administrativ al Masoneriei Simbolice, având totală autonomie şi suveranitate asupra gradelor I, II şi III.

Gradele şi numărul acesta a fost o particularitate a Riturilor, de-a lungul istoriei Masoneriei Universale. Atfel, putem avea Rituri ce au în componenţa lor patru grade, cum ar fi: Ritul Ordinului Fericirii, creat în Paris, în anul 1742 e.:v.:, de înalţii comandanţi ai forţelor navale, dar şi Ritul Fratelui Henoch, apărut în anul 1773 e.:v.:

Cele care au în componenţă cinci grade sunt: Ritul Fraţilor Sfântului Ioan, apărut în anul 1535 e.:v.:, Ritul Cavalerilor şi Fraţilor Iniţiaţi din Asia (creat de Baron Eker în anul 1780 e.:v.:, în Germania), Ritul Danez, din anul 1782 e.:v.:, Ritul Rectificat Scoţian din Germania şi Ritul Ordinului Seaua Orientului, apărut în anul 1778 e.:v.:, în Orientul New York, Statele Unite ale Americii.

Dintre riturile cu şase grade, putem enumăra Ritul Irlandez, Ritul Capitulului Clermont, Ritul Filadelfilor, născut în Narbona, Franţa, în anul 1782 e.:v.:, Ritul Uniunii Germane, din 1787 e.:v.:, Ritul Iluminaţilor Teosofi, din 1767, Londra, Ritul Ordinului Templului, din 1805 e.:v.: şi Ritul Academiei Adevăraţilor Masoni, apărut în Montpellier, în anul 1778 e.:v.:

Riturile cu şapte grade sunt: Ritul York sau al Arcului Regal, apărut în Anglia, Ritul Anticilor Masoni Liberi şi Acceptaţi din Anglia, Ritul Strictei Observări Templiere, în Germania, Ritul Scoţianismului Reformat din Saint Martin, Ritul Zinnendorf, din Suedia, apărut în anul 1776 e.:v.:, Ritul Melesino din Rusia şi Ritul Rozacrucea Rectificat de Schroeder, în Germania.

Cele cu opt grade de perfecţionare sunt: Ritul Modern Francez, din 1761 e.:v.: şi Ritul Swedenborg, 1721 e.:v.:

Cu nouă grade sunt riturile: Primitiv Englez, Ritul Aleşilor Cohen al Universului, creat de Martinez de Pasquelly, Ritul Iluminaţilor din Avignon, creat de Pernetty în anul 1776 e.:v.:, Ritul Marii Loji Regale York din Berlin, Ritul Naţional Mexican, fondat în anul 1825 şi Ritul York din America de Nord.

Riturile ce folosesc zece grade de perfecţionare sunt: Ritul de Adopţie sau Masoneria Feminină, din anul 1750 e.:v.:, Ritul Observării Templiere din Viena, 1767 e.:v.:, Ritul Sfântului Martin, Franţa 1770 e.:v.:, Ritul Scoţianismului Reformat, creat de Baron Tschoudi, în anul 1776 e.:v.: şi Ritul Ordinului Arhitecţilor din Africa, apătur în Prusia, în anul 1767 e.:v.:

Voi trece acum direct la riturile ce au în componenţa lor 12 grade, dat fiind faptul că nu există rituri cu 11 grade. Acestea sunt: Ritul Fraţilor Rozacrucii de Aus, Ritul Iluminaţilor Zodiacului şi Ritul Suedez, din 1777 e.:v.:

Ritul cel mai cunoscut din lume, este cel cu 33 de grade, Ritul Scoţian Antic şi Acceptat, rit care este cel mai răspândit în lume.

Riturile înaltelor grade sunt în număr de trei, acestea fiind: Ritul Mizraim, de 90 de grade, Ritul Memphis, de 95 de grade şi Ritul Memphis-Mizraim, care are cele mai multe grade din lume, din lumea cunoscută nouă, adică 99 de grade.

La toate aceste grade de perfecţionare se adaugă cele trei grade simbolice, universale, ale Masoneriei Albastre, Masoneria Simbolică.

I.: Fr.: A. A. M.: M.:

 
 
 

Masonic Press Agency

Masonic Times

Agencia de Prensa Masónica

DIARIO MASÓNICO

Agência de Imprensa Maçônica