Marea Lojă Naţională Franceză este la un pas de sciziune

vineri, 19 martie 2010

Or.'. Paris, Franţa. Marea Lojă Naţională Franceză membră a Conferinţei Mondiale a Marilor Loji Regulare se află în plină criză. François Stifani, Prea Respectabilul Mare Maestru al GLNF, încearcă din răsputeri să pună capăt puciului de a fi răsturnat de la putere. Chiar dacă GLNF este una sintre cele mai importante Mari Loji, cumulând un număr de aproximativ 43.000 de membri, acest lucru nu o împiedică să facă subiectul discuţiilor şi tentativelor de a răsturna actuala conducere, considerată a fi una de tip absolutist.

Acuzaţiile de delapidare de fonduri, sumele extrem de mari vehiculate, peste 17.000.000 euro, abuzul de putere etc., sunt doar câteva din acuzele aduse Fratelui Stifani. Pe 5 decembrie anul trecut, Stinafi excludea din Marea Lojă un număr total de 24 de Fraţi care i-au sfidat autoritatea în cadrul Obedienţei, ceea ce a aprins şi mai tare spiritele în Orientul francez.

Fratele Thierry Perrin, Mare Maestru Provincial al Val de Loire, îl acuză pe Stifani de absolutism şi de faptul că a luat nişte decizii fără precedent în istoria Marii Loji, atunci când a dizolvat întreaga Mare Lojă Provincială a Val de Loire ce dispunea d eun efectiv total de 1.450 de Fraţi.

Cu toate acestea, Thierry Perrin merge pe aceeaşi idee a Marelui Maestru atunci când vorbeşte despre GLNF: aceea de a depăşi Marele Orient al Franţei, "chiar dac acesta umflă cifrele". Spre surprinderea tuturor există şi o şarjă de Fraţi care trebuie iniţiat, pe cap de Lojă, într-un an!

Dar discuţiile nu se încheie aici! Faimosul "cabinet fantomă" al lui Stifani este o altă problemă ridicată de opozanţii săi. Este vorba despre modalitatea de a iniţia înalţii funcţionari ai Franţei, şi nu numai, aşa cum este cazul lui Guillaume Jubot, şeful de cabinet (UMP) al lui Christian Blanc, Secretar de Stat şi a lui Frédéric Lacave, şeful de cabinet al Prefectului regiunii Ile-de-France.

François Stifani, loial Preşedintelui Nicolas Sarkozy?

Cu doar o lună de zile în urmă, în februarie 6010/2010, Stifani trimitea Preşedintelui Franţei un raport asupra organizaţiilor musulmane din Franţa. Sugestiile făcute preşedintelui francez au ridicat mari semne de întrebare şi au adus noi critici Marelui Maestru Stifani.

Fratele Alain Bauer (Mare Maestru din Trecut al Marelui Orient al Franţei şi un apropiat al preşedintelui francez), numit şi sarko-masonul, consideră că Stifani încearcă să facă pe foarte mulţi să creadă că el este singurul care poate influenţa lucrurile. "Dacă vede un consilier de la Elysée, sare imediat să-şi ofere serviciile", a declarat Bauer. Tot el a mai declarat şi faptul că Stifani a oferit sprijinul său preşedintelui, printre alţii.

 
 
 

Masonic Press Agency

Masonic Times

Agencia de Prensa Masónica

DIARIO MASÓNICO

Agência de Imprensa Maçônica