François Stifani joacă ultima carte: Marea Lojă Naţională Regulară a Principatului Monaco

luni, 24 ianuarie 2011


Or.'. Monte Carlo, Monaco. În urmă cu câteva luni de zile, APMR informa asupra apariţiei GLNRPM (Marea Lojă Naţională Regulară a Principatului Monaco), o iniţiativă a Marelui Maestru al GLNF, Fratele François Stifani.

Peste câteva zile va avea loc Ceremonia de Consacrare a GLNRPM la Monte Carlo, în prezenţa autorităţilor GLNF. Problema a aprins spiritele în Franţa dar şi în străinătate, în condiţiile în care Foarte puţini membri GLNF ştiau de acţiunile lui Stifani. Marele Cancelar pentru Afaceri Externe, cunoscutul Frate Tardivat şi-a prezentat demisia ca urmare a scrisorii venite de la Londra (UGLE), iar Consiliul de Administraţie al GLNF şi-a prezentat şi el recent demisia. Marea Lojă Naţională a Franţei se află în colaps şi, aşa cum titra Masonic Times: Grande Loge Nationale Française is on the verge of exploding.

Există riscul retragerii recunoaşterii oferite de UGLE Marii Loji Naţionale Franceze şi graţie faptului că timp de ani de zile GLNF a fost condusă de interese profane, următorul convent a fost convocat prin lege, de Tribunalul din Paris, o altă instituţie profană.

GLNRPM se naşte în scandal şi controverse şi, şi mai mult, începe cu greşeli. Prima a fost sesizată de toţi Fraţii care au primit invitaţia. Cancelaria pentru Afaceri Externe a (CAEx) APMR a observat în invitaţie aceeaşi eroare în exprimare. În antet se scrie astfel: În Marele Arhitect al Universului (în loc de "În Gloria Marelui Arhitect al Universului").

Evenimentul va avea loc peste numai câteva zile în unul din cele mai luxoase locuri din Monaco: Salle des Etoiles. Demnitarii care vor consacra Marea Lojă monegască vor sosi de la Londra (UGLE), Berlin (Marile Loji Unite ale Germaniei) şi Paris (Marea Lojă Naţională Franceză). Ceremonia va începe la ora 8:30, iar seara (la ora 21:00) va avea loc o cină de gală.

Presa franceză anunţă sfârşitul dictaturii lui Stifani. Trebuie menţionat faptul că Stifani a dorit anul trecut să-l iniţieze pe Principele Albert al II-lea de Monaco şi să-l numească Mare Maestru al GLNRPM. Reuniunea de la Monaco nu va fi importantă pentru instalarea GLNRPM, ci pentru rezolvarea problemei GLNF.

GLNRPM este compusă din trei Loji conduse de: Jean-Pierre Pastor (Consulul Principatului Monaco la Havana), Claude Boisson (ex Vicepreşedinte al Parlamentului din Monaco) şi Franck Nicolas (fost partener de bob al Prinţului Albert). Jean-Pierre Pastor va fi numit Mare Maestru, Claude Boisson va fi numit Mare Maestru Adjunct, iar Franck Nicolas va fi numit Mare Secretar.


 
 
 

Masonic Press Agency

Masonic Times

Agencia de Prensa Masónica

DIARIO MASÓNICO

Agência de Imprensa Maçônica