Interviu cu Marele Maestru Pierre Lambicchi

vineri, 26 iunie 2009


Pe blogul oficial al Marelui Maestru al Marelui Orient al Franţei a fost postat un interviu, interviu acordat Frăţia Sa ziarului Metro. Agenţia de Presă Masonică din România a decis preluarea acestui şi traducerea interviului.

Sursa: pierrelambicchi.godf.org


Bună ziua! Ce este, mai exact, Francmasoneria?


Este o asociaţie de bărbaţi şi femei care au decis ca, printr-o metodă, să îmbunătăţească funcţionarea societăţii. Pentru Marele Orient reprezintă o apărar a principiilor capitale ale Republicii, emise de ideile ilustrate în secolul al XVIII-lea.


Care sunt valorile pe care dumneavoastră le perpetuaţi?


Prima valoare este aceea a egalităţii dintre fiecare membru, a doua este aceea a libertăţii absolute de conştiinţă, iar a treia este aceea a fraternităţii, iar pentru ca acestea să fie posibile trebuie să existe laicitatea, aşa cum este înţeleasă în Franţa, şi să aibă vigoarea necesară.


Concret, pentru ce serveşte Francmasoneria, este un hobby?


Prima utilitate pentru un Mason este aceea a unui character voluntary (…). Marele Orient al Franţei are voinţa de a insufla îmbunătăţirea societăţii prin valorile toleranţei, libertăţii şi laicităţii. Şi toate acestea se fac prin mediile, în mod democratic, alese şi de formă deschisă.


De ce cultura secretului?


Acest lucru a fost necesar din cauza atitudinii bisericii şi a puterii principiilor Francmasoneriei, aşadar era loc unde ideile libere puteau fi exprimate. Lipsa de egalitate şi puterile totalitare au interzis Francmasoneria (…).

Aş dori să ştiu dacă Francmasoneria are o legătură directă cu Templierii?


Dacă, prin aceasta înţelegeţi o legătură directă literalmente, atunci răspunsul este Nu. În schimb, metodologia masonică foloseşte legende şi o gamă de Rituri care folosesc legenda templierilor pentru a progresa.


Care sunt diferitele Obedienţe?


Obedienţele se impart în două grupuri, unele în care trebuie să crezi într-un Dumnezeu şi care se află sub auspiciile Marii Loji Unite a Angliei. Marele Orient al Franţei, Marea Lojă Feminină a Franţei şi Dreptul Uman practică un symbolism cu privire la libertatea absolută de conştiinţă şi au ca punct de plecare iniţierea printr-un symbolism tradiţional, interesându-se de problemele societăţii.

Câţi membri are Masoneria în Franţa?


Este dificil să calculezi cifrele oficiale. Dar vă pot spune cifrele Marelui Orient al Franţei, suntem foarte numeroşi, având 50.000 de membri activi. Nu vrem a fi un fenomen de masă, ci oameni activi care să aibă o perspectivă asupra noastră şi a societăţii.


De ce frica în iniţierea femeii? Mi se pare că rămâneţi în urma evoluţiei societăţii.


Vă mulţumesc pentru această întrebare deoarece ne va ajuta să terminăm cu unele supoziţii. Marele Orient al Franţei a recunoscut mereu iniţierea femeii, ajutând crearea de Obedienţe Mixte şi Feminine. Primeşte surorile în Loji din 1974, fiind unica obedienţă masculină care o face, (…).


Cum poţi deveni membru?


Sunt două posibilităţi: fie printr-o solicitare, fie prin pagina de web – www.godf.org


Cine sunt membrii dumneavoastră? Sunt mulţi politicieni?


Majoritatea membrilor sunt acei oameni care au decis că este cazul să facă ceva pentru ei şi pentru societate. Sunt persoane din toate mediile, fiind prezenţi în numeroase asociaţii care apără principiile noastre: libertate, egalitate, fraternitate şi laicitate. Este adevărat faptul că o parte din membrii noştri încearcă să atingă scopurile noastre prin mediile politice.


Nicolas Sarkozy este francmason?


Nu! Din câte ştiu eu…


Care a fost rolul francmasonilor în cel de-al doilea război mondial? Erau din rezistenţă? Erau colaboraţionişti?

Francmasoneria este un grup de experţi ai societăţii şi este posibil să fi existaţi fraţi care să se fi aflat şi de-o parte şi de alta.

Ce repezintă francmasonii la nivelul Europei? Care este poziţia dumneavoastră în ceea ce priveşte Europa?


Masoneria liberală este adogmatică şi prezintă un nivel al structurilor europene, la fel ca celelalte comunităţi de gândire care aparţin societăţii oficiale. Pentru noi Europa, este Europaoamenilor, o Europă laică în care fiecare poate respect ape celălalt pentru a putea trăi (…). Este o Europă socială în care fiinţa umană este centrul sistemului şi în care justiţia se aplică. Este o Europă a drepturilor omului, o Europă democratică.


Simbolurile, echerul, riturile, şorţurile, ceremoniile… Ni vi se pare un pic ridicol şi că ar trebui depăşite?


Privit din afară este posibil să pară aşa, chiar dacă nivelul ritualistic diferă de la o Lojă la alta. (…) pun fratele într-o situaţie prin care vede în mod diferit viaţa sa profană, făcându-l să avanseze pe drumul cunoaşterii şi al îmbunătăţirii societăţii.

Când aţi fost ales, aţi anunţat două mari lupte: Edvige şi „sfârşitul vieţii”. De ce aceste două opţiuni?


Mai exact acesta nu este finalul vieţii, este etica la dependenţă. În plus luptele ce trebuie realizate de GODF devin ale mele (...).


În calitate de Mare Maestru, dumneavoastră primiţi salariu?


Aş putea să vă răspund simplu că este o funcţie voluntară care nu este retribuită (…).

Marele Orient este o enclavă politică? Există masoni de dreapta şi de stânga?

Regula noastră este libertatea absolută de conştiinţă, prin urmare, în Marele Orient al Franţei există fraţi care cred, alţii care nu cred, alţii mai rigizi, alţii de stânga, dar au în comun principiile noastre republicane şi laice. Singurul lucru care se exclude este acela al manifestărilor în favoarea mişcărilor xenophobe sau sectante.

 
 
 

Masonic Press Agency

Masonic Times

Agencia de Prensa Masónica

DIARIO MASÓNICO

Agência de Imprensa Maçônica