Confederaţia Masonică Americană?

luni, 2 noiembrie 2009

Am aflat, cu mare surprindere, despre viitoarea fuziune dintre CIMAS şi COMAM, chestiune care, în calitate de Frate, mă bucură dar, în calitate de fidel analist al fenomenului masonic internaţional, mă lasă să cad pe gânduri. Să fie oare aceste manevră un pas în plus al Marelui Orient al Franţei, în defavoarea politicii externe a Marii Loji a Franţei?

Cei care cunosc povestea celor două Puteri Masonice ştiu faptul că Marele Orient duce o politică externă "agresivă", în timp ce Marea Lojă se cufundă într-o tăcere "sinistră". Tentativa Marii Loji de a crea o confederaţie masonică la nivelul Europei a eşuat. Ceea ce numim noi azi GLUDE, nu reprezintă o putere, şi nici nu cred că a reprezentat cândva. Să ne uităm cine sunt membrii GLUDE şi câţi sunt. Până când şi CIMAS era mai vocal în continentul său, decât GLUDE.

Apariţia unei Confederaţii Masonice Americane, unde vă asigur că se va realiza o copiere a Confederaţiei Masonice Interamericane (CMI), nu este altceva decât o tentativă de a reuni micile Obedienţe, numite de ei adogmatice, ca şi când Francmasoneria ar fi dogmatică...

Stau acum şi mă întreb, cu mirare, oare cine va fi viitorul preşedinte al acestei organizaţii, trascontinentale? Să fie Laxalte, să fie Marele Maestru al Marii Loji de Limbă Spaniolă din SUA, să fie Carlos Pacheco... oare cine? Lupta abia va începe, iar rezultatul este imposibil de prevăzut.

Dacă GOdF are vreun interes, şi sunt conştient de aceasta, în crearea acestei confederaţii, atunci, cu părere de rău,spun că Marea Lojă a Franţei a pierdut lupta pentru Emisfera de Vest.
Fratele Fondator

 
 
 

Masonic Press Agency

Masonic Times

Agencia de Prensa Masónica

DIARIO MASÓNICO

Agência de Imprensa Maçônica