Walter Breuning, un Mason la vârsta de 113 ani

marți, 10 noiembrie 2009

Editorialul Fratelui Fondator

De multe ori mă gândesc cu va fi să am peste câţiva ani jumătate de secol de experienţă masonică. Ce îndrăzneală, ar spune anumite persoane. Dar de ce? Omul nu visează mai mult decât poate realiza!

Citeam zilele acestea ultimul număr al Scottish Rite Journal, prestigioasa revistă a Supremului Consiliu pentru Jurisdicţia de Sud a Statelor Unite ale Americii. La un moment dat, căutând articole care m-ar putea interesa în mod particular, mi-a sărit în ochi o cifră: 113. Citesc mai bine titlul şi rămân mirat, spunându-mi: Dumnezeule mare! 84 de ani de Masonerie activă... Mai bine de o viaţă de om... O comoară umană, o enciclopedie în viaţă...

Exact, Fraţii mei, despre aceasta este vorba, despre un Frate Venerabil prin vârstă, experienţă şi grad masonic. Cel mai "experimentat" mason din lume este în viaţă şi are 113 ani şi 84 de ani de viaţă masonică. Ilustrul şi Venerabilul Frate Walter Breuning 33° este una dintre cele mai preţioase comori, în viaţă, ale Francmasoneriei Universale.

Venerabilul nostru Frate, născut în data de 21 septembrie 1896, în Orientul Melrose, Minnesota, Valea S.U.A., deţine nenumărate titluri mondiale: cel mai vârstnic locuitor al planetei noastre, cel mai vârstnic mason din lume, cel mai vârstnic mason de grad 33° din lume şi putem adăuga aici tot ce face Frăţia Sa, de la cititul cărţilor, până la mersul pe stradă... Tot ce face Fratele nostru Walter este un lucru demn de cartea recordurilor.

La ultima sa aniversare au participat în jur de o sută de persoane, printre care s-au numărat şi distinşi membri ai Masoneriei din S.U.A., guvernatorul statului Montana etc. Acest om a prins 22 din cei 44 de preşedinţi americani, aşa cum relatează autorul articolului, Fratele Stan Dodd 33°.

Poate ne întrebăm ce crede Fratele Walter despre Masonerie, nu? Ei bine, acesta declara următoarele: "O formă de viaţă - aceasta este Masoneria şi învăţăm aceasta în fiecare grad, fiecare grad este o lecţie".

În acelaşi articol se menţionează anul iniţierii - 1925 - precum şi faptul că Fratele este un membru al Ritului Scoţian Antic şi Acceptat de 72 de ani. Este fondator de Loji, fost demnitar, în calitate de Maestru Venerabil şi Maestru Secretar pentru 25 de ani consecutivi. A ocupat funcţii în Ritul Scoţian preţ de 44 de ani, primind Grdul 33° în data de 11 ianuarie 1958, fiind şi un Shrine activ.

Acest articol este unul emoţionant, cel puţin pentru mine. Iubitul nostru Frate Walter încă mai flirtează cu "fetele", adică venerabilele doamne ce au până în 90 de ani, se menţionează în articol. Reţeta lui de viaţă este aceea de a fi activ cu mintea şi trupul, de a mânca nu prea mult şi de a fi bun cu oamenii. Fratele crede cu tărie într-un principiu masonic ce spune că "nu suntem aici doar pentru noi înşişi".

Fratele apare pe coperta ultimului număr (noiembrie-decembrie) al revistei masonice editate de S.'.C.'. pentru Jurisdicţia de Sud a Statelor Unite ale Americii.


Eu sper ca prin acest articol să fi născut în Frăţiile Voastre acel sentiment de preţuire pentru venerabilitatea vârstei şi pentru respectul faţă de Fraţii noştri venerabili în experienţă masonică şi profană, amintindu-ne de ai noştri bunici şi, pentru cei mai norocoşi dintre noi, despre străbunici.


Cun sincera-mi preţuire făţească,


Fratele Fondator

 
 
 

Masonic Press Agency

Masonic Times

Agencia de Prensa Masónica

DIARIO MASÓNICO

Agência de Imprensa Maçônica