Marele Orient al Marocului

luni, 30 noiembrie 2009

În cursul săptămânii trecute atenţia mi-a fost atrasă de apariţia unei noi Puteri Masonice, suverane şi independente, din Valea Maroc. Este vorba despre Marele Orient al Marocului, cea mai tânără putere masonică din nordul continentului african.

Pentru a lămuri puţin lucrurile la început, doresc a face câteva menţiuni pentru toţi Fraţii mei care nu cunosc fenomenul internaţional şi nu au acces la o serie de informaţii. Marocul, o fostă posesiune colonială a Republicii soră, Franţa, se bucură de prezenţa a patru sau cinci, după caz, Obedienţe Masonice. Este vorba despre Marea Lojă a Regatului Maroc, filiera UGLE, Marea Lojă a Marocului membru cu drepturi depline în CLIPSAS, Marea Lojă Unită din Maroc, membru în GLUDE, Marea Lojă Feminină a Marocului şi Marele Orient al Marocului.

Din păcate, disfuncţionalitatea instituţională a dus la schisme şi la unele încălcări ale Principiilor Fundamentale ale Francmasoneriei Universale. Aici mă refer la acţiunile Marii Loji Feminine a Franţei şi la Marea Lojă Feminină a Marocului, plus recentul caz al schismei produse în cadrul Marii Loji a Marocului, care a dus la formarea Marelui Orient, filiera GOdF. Ca urmare a acestor acţiuni au apărut o serie de întrebări care nu şi-au găsit încă răspunsul:

1. Cine este Marele Maestru al Marelui Orient al Marocului?
2. Va recunoaşte Marele Orient al Franţei această Putere Masonică?
3. Ce se va întâmpla cu Marea Lojă din Maroc, în condiţiile în care numărul membrilor este de mai puţin de 21 de Fraţi?
4. Unde va fi organizată a 49-a Adunare Generală a CLIPSAS, în condiţiile în care se stabilise ca Marea Lojă să găzduiască acest eveniment în Orientul Casablanca?

Ca urmare a acestor lucruri, am cerut Secretariatului pentru Afaceri Externe al APMR să iniţieze o serie de corespondenţe cu Marele Orient al Marocului pentru a încerca să obţinem mai multe informaţii despre activitatea lor.

Sursă: pagina personală a Fratelui Fondator

 
 
 

Masonic Press Agency

Masonic Times

Agencia de Prensa Masónica

DIARIO MASÓNICO

Agência de Imprensa Maçônica