Ce este Masoneria din România de azi ?

miercuri, 29 aprilie 2009

Ziua de sâmbătă 25 aprilie 2009 e.:v.: va rămâne întipărită în minţile tuturor masonilor. În această zi au avut loc trei Convente Masonice, cel mai remarcat fiind cel al Marii Loji Naţionale din România, putere masonica recunoscută ca fiind singura regulară de pe întreg cuprinsul României. Este prima dată, în istoria de după 5989, când trei convente masonice pică în aceeaşi zi.
Coincidenţă sau Nu?
Trebuie să luăm în calcul faptul că un convent masonic este planificat cu mult itmp înainte, asta dacă nu este unul extraordinar. Ce înseamnă un convent masonic? Conventul reprezintă echivalentul Adunării Generale sau a Parlamentului Masonic al unei Puteri Masonice. Este singurul for abilitat să voteze bugetul, Marel Consiliu şi pe Marele Maestru, ca lider de necontestat al Obedienţei, în condiţii ceteris paribus. Prin urmare coincidenţa rămâne şi, dacă a fost ceva intenţionat care să "instige" la unitate este demn de toată admiraţia noastră şi a celor de peste hotare.
Alegeri în Masoneriea din România sau... altceva?
Ştim prea bine că trei Puteri Masonice urmează să efectueze alegeri masonice în anul profan 2009. M.:L.:N.:U.:R.: şi-a ales deja Marele Maestru. Dar cele mai interesante alegeri vor fi, fără îndoială, cele din Marea Lojă Naţională din România.
Prea Respectabilul Frate Eugen Ovidiu Chirovici nu va mai putea candida pentru un nou mandat deoarece legile M.:L.:N.:R.: acordă decât două mandate a câte 3 ani fiecare, iar Ilustrul Frate se află deja la finele ultimului său mandat constituţional. Al doilea motiv a fost exprimat chiar de Excelenţa Sa, în cadrul Conventului din 2008 e.:v.:, atunci când Fratele Chirovici afirma faptul că zece ani de conducere executivă au fost mai mult decât suficienţi.
Liderul unei alte Puteri Masonice, conform unor surse interne, doreşte încă un mandat, neconstituţional - conform Constituţiei Masonice se acordă două mandate a câte trei ani de zile fiecare.
Cât de cunoscută este Masoneria din România în România?
Cunoscută este, dar nu este văzută într-un mod foarte pozitiv. Poate că este şi vina presei, poate că este şi vina unor persoană care au denigrat Ordinul Masonic Român. Este adevărat faptul că Masoneria de la noi din ţară este văzută foarte bine în această parte a Europei. Un pilon, un factor puternic, fiind şi cea mai mare adunare de masoni din Europa Orientală.
Încotro masoni?
Bună întrebare! Sperăm că pe un drum al unităţii. Cel mai bun exemplu în acest sens este dat de Marea Lojă Română care a intrat în M.:L.:N.:R.:, în anul profan 2008, aducând un factor de unitate curentului masonic român.
Câte organizaţii masonice şi paramasonice sunt în România?
Oficial este greu de spus! Neoficial putem vorbi despre 7 Obedienţe Masonice, din care una singură recunoscută de Marea Lojă Mamă a Lumii - M.:L.:N.:R.:, 3 Rituri şi alte Ordine şi Organizaţii Paramasonice precum Rotary. Agenţia de Presă Masonică din România speră ca, până la finele verii, să indice numărul exact şi numele Puterilor Masonice, Riturilor, Ordinelor şi Organizaţiilor Masonice şi Paramasonice din România.
Unul dintre cele mai ciudate lucruri din Masoneria din România.
Ce poate fi mai ciudad decât două Puteri Masonice Naţionale care au aceeaşi denumire? Doar faptul că acestea chiar există şi îşi dispută un nume înregistrat de autorităţile române. Nu putem spune prea multe pentru că nu suntem în temă cu acest subiect bizar pentru o Românie Masonică Universală. Şocul nostru este dat de această animozitate. Ba chiar ne permitem să dăm un sfat: Prea iubiţi Fraţi, de ce nu rezolvaţi acest lucru în instaţă sau pe cale amiabilă, ori de ce nu înregistraţi acest nume?

 
 
 

Masonic Press Agency

Masonic Times

Agencia de Prensa Masónica

DIARIO MASÓNICO

Agência de Imprensa Maçônica