MASONERIA LATINO/AMERICANĂ LA SUPERLATIV, LITERALMENTE

joi, 9 aprilie 2009

Agenţia de Presă Masonică din România vă prezintă, în exclusivitate, un articol scris de I.: Fr.: A. A. M.: M.: despre cele mai mari, două, sedii ale Masoneriei din America Latină. Ambele au fost construite într-o manieră futuristă. Primul, cel din Havana, capitala statului cubanez, are, astăzi, un aspect futurist doar prin prisma epocii în care a fost construit. Este cel mai impunător sediu masonic din America Latină, cel mai înalt şi vizibil, cel mai mare monument masonic din acea parte a lumii.



Clădirea este înţesată cu simboluri masonice, de la ceasul de pe clădire, încă funcţionabil, până la picturile laterale şi globul pământesc aflat pe acoperişul edificiului.


Clădirea masonică este structurată pe zece etaje, la care se adaugă şi parterul şi subsolul.





Al doilea sediu, cel mai spaţios, este cel al Marelui Orient din Brazilia, care este şi cea mai mare Obedienţă Masonică din America Latină, numărând câteva zeci de mii de membri, la fel ca şi Marea Lojă din Cuba, care este a doua ca mărime din America Latină, ambele fiind recunoscute de Marea Lojă Unită din Anglia.



Sediul Marelui Orient din Brazilia a fost mutat, în a doua jumătate a secolului al XX-lea de la Rio de Janeiro, la Brasilia, pe atunci recent construitul Orient dedicat administraţiei federale a Braziliei. Construcţia este în ton cu parfumul arhitectural al oraşului, clădirea fiind plină de unghiuri de 90 de grade şi de simboluri masonice. Însumează peste 8.000 de metri pătraţi, desfăşuraţi pe etajul unu şi doi al edificiului. Marele Orient din Brazilia dispune şi de un iaz şi un mic parc. Marele Orient din Brazilia este cea mai tehnologizată Obedieţă din cele două Americi, fiind, probabil, şi cea mai tehnologizată din lume. Acesta dispune de un sistem informatic modern, de un radio şi de o televiziune, de publicaţii on-line, dar şi de publicaţii editate şi vândute publicului larg.



Articol scris de I.: Fr.: A. A. M.: M.:

 
 
 

Masonic Press Agency

Masonic Times

Agencia de Prensa Masónica

DIARIO MASÓNICO

Agência de Imprensa Maçônica