UN EVENIMENT MASONIC CE VA RĂMÂNE ÎNTIPĂRIT ÎN MEMORIA NOASTRĂ

miercuri, 22 aprilie 2009


Agenţia de Presă Masonică din România vă invită într-o incursiune în trecut, un drum spre masoneria anului 2003. Dorim a reaminti, tuturor celor interesaţi de fenomenul masonic român, despre celebrarea Ritului Scoţian Antic şi Acceptat din România.

În anul profan 2003, în zilele de 30 – 31 mai, a avut loc în Orientul Bucureşti o reuniune masonică de talie mondială. Masoni din toată lumea, cu precădere Statele Unite ale Americii şi Europa, au sosit în capitala Marelui nostru Orient, pentru a sărbători, împreună cu fraţii masoni, 10 ani de la reaprinderea luminilor Supremului Mare Consiliu de Grad 33 şi Ultim pentru România.

Au fost, aproximativ, 2.000 de invitaţi care s-au reunit în Sala Alexandru Ioan Cuza, din cadrul Palatului Parlamentului. Personalitatea Suveranului Mare Comandor al Jurisdicţiei de Sud din S.U.A., Supremul Mare Consiliu Mamă al Lumii, Fratele Fred Kleinknecht, a marcat evenimentul masonic. Un alt invitat extrem de important a fost Suveranul Mare Comandor al Supremului Consiliu din Jurisdicţia de Nord a S.U.A., Fratele Robert O. Ralston. Înaltele delegaţii ale unor state precum Germania, Austria, Rusia, Portugalia, Ungaria, Italia şi Bulgaria au fost prezente la eveniment.

Fanfara Forţelor Armate Române a deschis ceremonia printr-un puternic sunet de trompete, fiind acompaniată de Orchestra Filarmonică a Mării Negre. Cei care au intrat primii în Templu au fost membrii Supremului Consiliu român, urmaţi de Suveranul Mare Comandor, Constantin Iancu, Marcel Schapira şi Arnold Hermann. Pe acordurile imnului naţional au intrat, apoi, Înaltele Delegaţii străine, liderii Ritului de York din România şi Marele Maestru, de atunci, Prea Respectabilul Gheorghe Comănescu. În final a intrat şi delegaţia Supremului Consiliu Mamă al Lumii, în frunte cu Fratele Fred Kleinknecht, acompaniat de Dwight A. Hamilton şi Earl E. Ihle Jr.

În seara acelei zile, Administraţia Prezidenţială a Republicii România a invitat delegaţiile la Palatul Cotroceni, acolo unde Excelenţa Sa, Preşedintele României, Domnul Ion Iliescu a ţinut un discurs despre rolul Masoneriei în Lume, despre importanţa acestui Ordin la Dezvoltarea Mondială. A urmat, apoi, o impresionantă ceremonie unde Suveranul Mare Comandor Fred Kleineknecht a primit cea mai înaltă distincţie a României: Steaua României în grad de Mare Ofiţer.


A doua zi, după ceremonialul masonic, a urmat o altă serie de întâlniri foarte importante. Prânzul a fost servit la Palatul Victoria, la invitaţia Premierului Adrian Năstase, unde au fost întâmpinaţi de Ministrul Afacerilor Externe, Domnul Mircea Geoană.



Sursa: The Scottish Rite Journal, August 2003

 
 
 

Masonic Press Agency

Masonic Times

Agencia de Prensa Masónica

DIARIO MASÓNICO

Agência de Imprensa Maçônica