Marea Lojă a Cubei a sărbătorit Ziua Mamelor

luni, 3 mai 2010

Or.'. Havana, Cuba. Ilustrul Frate Gustavo Pardo Valdes 33º, Preşedinte ale Academiei de Înalte Studii Masonice din Cuba şi membru al Supremului Consiliu pentru Cuba, informează Agenţia de Presă Masonică din România asupra faptului că ieri, 2 mai, Prea Respectabila Mare Lojă din Cuba a celebrat Ziua Mamelor. Evenimentul a reprezentat un act public, organizat în Templul Gotic, ce dispune de o capacitate de 220 de persoane. Templul Gotic este situat la etajul zece al Marelui Templu Naţional Masonic "Ilustrul Frate Carlos M. Piñeiro del Cueto" din Orientul Havana.

Ceremonialul a fost prezidat de Prea Respectabilul Mare Maestru José Ramón González Díaz, care a fost acompaniat de Marele Trezorier, Venerabilul Frate Lázaro Gonzales Valdes, Marele Maestru din Trecut, Ilustrul Frate Eriberto Saborit Verdecia, de membri ai Marelui Consiliu şi de o numeroasă asistenţă profană.

Marele Maestru a luat primul cuvântul pentru a adresa un mesaj celor prezenţi la acest eveniment, unul de maximă importanţă pentru Francmasoneria cubaneză şi membrii săi. În continuare, informează Ilustrul Frate Gustavo Pardo Valdes, Venerabilul Maestru Alberto Díaz Nieves a susţinut discursul principal al acestui eveniment. După ce oratorul a concluzionat, a avut loc o prezentare a Cameratei Institutului Superior al Artei, evenimentul fiind încheiat la ora locală 20:30.

Această tradiţie apărută în anii '30 stipulează, în baza unui acord al Marii Loji, faptul că în fiecare a doua duminică din luna mai fiecare dintre Lojile din jurisdicţie să dedice o Ţinută ori o parte din aceasta pentru evocarea acestui eveniment, readucând la viaţă figura şi opera Ilustrului Frate Víctor Muñoz, iniţiator, în Cuba, al Zilei Mamelor. În plus, acordul prevedea faptul că Orientul Havana va găzdui un act public, organizat anual, de o Lojă diferită, care va invita celelalte Ateliere din Orient să participe.

Nu în ultimul rând se va face un pelerinaj la mormântul Fratelui Víctor Muñoz şi al doamnei Leonor Pérez, mama Apostolului şi Fratelui José Martí Pérez (atipulare a acordului Ţinutei Semestrialerealizate în orientul Cárdenas pe 24 septembrie 5939/1939).

În data de 24 septembrie 5944/1944 se decide includerea în cele două evenimente a vizitei la monumentul ridicat în Parcul Medina, astăzi cunoscut sub numele de Mariana Grajales, situat în Vedado, în onoarea mamei de los Maceos.

În conformitate cu Legislaţia Masonică din 5999/1999, se mută comemorările în prima duminică a lunii mai, cu scopul de a facilita Masonilor participarea alături de familiile acestora la un eveniment atât de important.

Agenţia de Presă Masonică din România mulţumeşte Ilustrului Frate Gustavo Pardo Valdes pentru amabilitatea frăţească de a împărtăşi cu întreaga comunitate masonică acest eveniment atât de important pentru Fraţii noştri din Republica Cubaneză.

 
 
 

Masonic Press Agency

Masonic Times

Agencia de Prensa Masónica

DIARIO MASÓNICO

Agência de Imprensa Maçônica