Cine sunt Masonii Regulari din România ?

miercuri, 6 mai 2009

Am primit câteva întrebări la care am dori să răspundem public. Cine sunt Masonii Regulari de la noi din ţară? Cine acordă faimoasele recunoaşteri?
În primul rând să lămurim un lucru! Conform cutumelor şi canoanelor masonice internaţionale, singura putere masonică care acordă suprema recunoaştere este Marea Lojă Mamă a Lumii, Marea Lojă Unită a Angliei. La fel este şi în cazul Supremelor Mari Consilii de Grad 33, unde vârful este reprezentat de Supremul Mare Consiliu de Grad 33 din Jurisdicţia de Sud a Statelor Unite ale Americii.
Singura putere masonică din România care deţine un asemenea act este Marea Lojă Naţională din România, condusă de Prea Respectabilul Frate Eurgen Ovidiu Chirovici. Această Putere Masonică menţine relaţii cu S.:M.:C.: 33, condus de Constantin Iancu, Ritul de York, condus de Fratele Mâşu şi Ritul Memphis Misraim.
Pentru o mai bună clarificare dorim a spune următoarele: la nivel mondial există o Masonerie Unică dar, datorită unor contexte istorice, de orgolii personale etc, aceasta este împărţită în Masoneria Regulară şi Masoneria Iregulară.
Masoneria Regulară este compusă din toate Puterile Masonice Recunoscute de Marea Lojă Mamă a Lumii. Masoneria Iregulară sunt toate celelalte Pueri Masonice nerecunoscute.
Am putea să mai facem o clasificare: Masoneria Conservatoare, în care intră doar bărbaţi şi poate fi regulară sau iregulară şi Masoneria Liberală, totalmente iregulară, dar care poate conţile Mari Oriente, Mari Loji Mixte sau Mari Loji Feminine.
În România există, minim, câte o Putere Masonică din toate cele expuse mai sus, cu o singură excepţie! Nu există, încă, o Mare Lojă Mixtă.

 
 
 

Masonic Press Agency

Masonic Times

Agencia de Prensa Masónica

DIARIO MASÓNICO

Agência de Imprensa Maçônica