MESAJUL MARELUI COMANDOR RONALD A. SEALE, PUBLICAT ÎN SCOTTISH RITE JOURNAL

miercuri, 6 mai 2009

ÎN EXCLUSIVITATE PENTRU ROMÂNIA


Agenţia de Presă Masonică din România are deosebita onoare de a publica o traducere a unui articol publicat de Suveranul Mare Comandor Ronald A. Seale, apărut în revista masonică Scottish Rite Journal, Nr.: Mai - Iunie. Această publicaţie de mare importanţă la nivel mondial este patronată de Supremul Mare Consiliu de Grad 33 din Jurisdicţia de Sud a Statelor Unite ale Americii. Articolul este intitulat Mesajul Marelui Comandor: Omul Mascat.





Cine a fost acel Om Mascat? Mulţi dintre noi îşi amintesc vechile zile minunate petrecute în faţa televizorului sau, chiar mai bine, sâmbetele de la matineu, în teatrul local, când ne umpleam burticile cu floricele, şi imaginaţia noastră cu viziuni despre Ranger-ului Singuratic sau Zorro sau chiar Batman. Şi mereu ne aduceau povestea la o concluzie plină de triumf înainte de a pleca înspre apus. Inevitabil cineva întreba la finele fiecărui episod "Cine a fost acel Om Mascat?". Bineînţeles, ştiam răspunsul. El era eroul poveştii şi tipul care salva ziua.

În timp ce, în mod sigur nu se plângea, că este eroul sau că salva ziua, un Membru Activ al Supremului nostru Consiliu a avut de curând o aventură. El este unul dintre cei 33 de Suverani Mari Inspectori Generali, şi am fost impresionat de spusele sale. Este o poveste care merită să fie spusă şi demnă de competiţie.


După cum bine ştiţi, Membrii Activi ai Supremului nostru Consiliu sunt însărcinaţi cu responsabilitatea de a superviza şi de a guverna Ritul Scoţian din cadrul Jurisdicţiei de Sud şi, în particular, Orientele (statele sau regiunile geografice) în care îşi au reşedinţele. De multe ori au participat la reuniuni din toate zonele lor, fiind prezentaţi şi primiţi în conformitate cu tradiţiile Ritului şi ale Francmasoneriei în general. Adesea se adresează unei clase de candidaţi şi îi primesc ca noi membrii ai Ritului Scoţian.


Din experienţa mea ştiu că a vizita o Reuniune Zonală experienţa poate dura un sfârşit de săptămână întreg. Cu toate că este anticipat faptul că S.:M.:I.:G.: va ţine un discurs de salut candidaţilor, de la el se mai aşteaptă şi să salute vechii membri ai Orientului şi chiar să participe la o parte din Ţinută, în funcţie de timpul pe care îl are la dispoziţie. Îmi reamintesc faptul că diferite Oriente avea întâlnirile în aceeaşi zi, făcându-mă să îmi petrec toată dimineaţa într-un loc, iar după aceea în alt loc!


Dar ce ar fi dacă unul dintre Suveranii noştri Mari Inspectori Generali ar dori cu adevărat să interacţioneze cu noii candidaţi într-o manieră mai specială? Ce ar fi dacă ar dori să audă despre ei şi să vorbească cu ei despre experienţa lor în Ritul Scoţian? Poate că ar avea o mai bună viziune asupra a ceea ce noii noştri membrii văd şi trăiesc în grade şi devin Maeştrii ai Secretului Regal. Cum putem îmbunătăţi călătoria lor şi să îi aducem la lumină într-o manieră care va fi aievea memorabilă şi va face Ritul Scoţian o parte importantă a Masoneriei lor?


Cum mai bine să atingi aceste scopuri decât prin participarea la o reuniune - nu ca S.:M.:I.:G.:, ci ca simplu membru... în calitate de candidat... unul între mulţi alţii? Aceasta a făcut unul dintre Membrii noştri Activi, în timpul unei reuniuni săptămânale. Cu Reprezentantul Personal al Orientului şi Secretarul, printre puţinii care îi cunoşteau adevărata identitate, şi cu o înfăţişare schimbată, ceea ce l-ar face şi pe Zorro fericit, eroul povestirii noastre a mers la acea reuniune ca un simplu membru, continuându-şi experienţa pe durata întregului sfârşit de săptămână.


Mi-a raportat un minunat sfârşit de săptămână, nu doar auzind şi interacţionând cu ai săi colegi candidaţi, ci şi fiind martorul muncii Ritului Scoţian, nu pentru prima dată, dar cu siguranţă văzând cu alţi ochi. Îl laud ca fiind un excelent exemplu de leadership ca membru al Supremului Consiliu. Găsesc povestea sa instructivă pentru fiecare dintre noi, cei însărcinaţi cu răspunderi de conducere la orice nivel al Fraternităţii.


Una dintre cele mai mari calităţi ale unui lider este abilitatea de a renunţa să mai vorbească şi de a asculta - a asculta cu adevărat - pe ceilalţi vorbind despre el. Poate chiar ne va spune cineva ceva ce avem nevoie să ştim. Mai mult, acţionăm asupra acelor lucruri pe care le auzim? Cine ne poate sfătui mai bine despre cum putem să ne facem Orientele locuri mai bune, decât noii veniţi, cei care caută un loc în care să încapă şi să devină activi? De la cine să primeşti o critică pozitivă asupra prezentării gradelor decât de la cei care văd aşa ceva pentru prima oară şi care nu au preconcepţii? Cum ne asigurăm că noii noştri candidaţi primesc mesajele gradelor, că scopurile noastre pentru weekend sunt atinse? Facem oare cu adevărat un nou Mason de Rit Scoţian, în adevăratul sens al cuvântului, aducând mai multă lumină în Masonerie, sau facem un grup de oameni să stea într-o cameră întunecoasă, pentru o mare parte din zi sau weekend, fără să înţeleagă cu adevărat care este întregul scop şi cum se împacă cu totul?


Deci care este lecţia pentru fiecare dintre noi? Poate că prin următorul adagiu "Opreşte-te, Uită-te, Ascultă" Orientele noastre vor fi locuri mai bune.


Apropo, "Cine era acel Om Mascat?"... nu am să-ţi spun. Poate că mai are multe vizite de făcut... şi poate că şi eu!



 
 
 

Masonic Press Agency

Masonic Times

Agencia de Prensa Masónica

DIARIO MASÓNICO

Agência de Imprensa Maçônica