Sufismul şi Masoneria

miercuri, 1 iulie 2009

Roma, 4 iulie 2009 e.:v.: - Morris Ghezzi prezintă o carte a sa, editată de Confreria “Sufi Jerrahi Halveti” din Italia.

Pentru ciclul “Simbolul ca dialog între civilizaţii”, Serviciul de Bibliotecă al Marelui Orient al Italiei organizează o întalnire cu Confreria “Sufi Jerrahi Halveti” din Italia, în data de 4 iulie 2009, în parcul Villa Il Vascello din Orientul Roma, în punctul geometric Via di San San Pancrazio nr. 8. Întalnirea are loc cu ocazia lansării şi prezentării operei masonice “Lacrimile lui Hiram”, care a fost editataă de această Confrerie, în anul 2008 e.:v.: Autobiografia incompletă a unui Zidar Liber (Free Mason). Poezii de Morris L. Ghezzi.




Volumul a câştigat locul I la concursul organizat de ei, sub titulatura de “Concurs Naţional de Poezie Mistică sşi Religioasaă”. În prefaţa semnată de Gabriele Mandel, Vicar General pentru Italia al Confreriei, autorul menţionează că poezia atinge gradul cel mai înalt atunci când, în afară de “ritm şi simetrie” şi sentiment, înglobează şi conceptul. Şi care este “Conceptul” pe care Morris Ghezzi îl ascunde în poeziile sale? Pentru ceilalţi, autorul arată că are un suflet care a trecut şi s-a adaptat la toate expresiile vaste ale “căutării”, urmând parcursul uneia dintre cele mai eminente valori ale umanităţii, făcându-se referire la acela reprezentat în “Tabla Smaraldelor”, înţelegându-se prin aceasta Masoneria”.

Mandel a realizat, după moda veche, cele douasprezece ilustraţii ale cărţii, pe tema “compasului”.
Dar ce este Sufismul? În prefaţă se menţionează faptul că “ în sine însuşi, nu este nicio Şcoală teologico-juridică, nicio schismă, nicio sectă, chiar dacă se situează deasupra oricărei Obedienţe. Este înainte de toate o metoda islamică de perfecţionare interioară, de echilibru, o punte de fervoare traită în profunzime şi în creştere treptată.”

Unele capitole ale cărţii, recitate de actorul Achille Brugnini, precum şi concertul de muzică sufistă ţinut de Maestrul Fakhraddin Gafarov, vor oferi un tablou mai intens al simbolului, în diversele sale aspecte.

Muzica Sufi şi istorisirile sufiştilor sunt multi-dimensionale în sens artistic şi psihologic: dau impulsuri pe mai multe niveluri, ajungând până la atingerea laturilor ascunse ale psihicului ascultătorului, patrunzând în intimitatea sa şi invitându-l la un nivel mai elevat de conştiinţa de sine şi dezvoltare a forţelor sale creative.

Pe parcursul întalnirii vor lua cuvântul: Marele Maestru Onorific Morris L. Ghezzi (Universitatea din Milano), Gabriele Mandel (Vicar General pentru Italia al Confreriei Sufi Jerrahi Halveti), Fakhraddin Gafarov (care va susţine un mini-concert din pasaje musicale sufiste), Daniele Guizzo(Profesor de islamistică la Universitatea din Bologna şi de lingvistică iraniana şi istorie persană la Universitatea Ca’Foscari din Veneţia), Bernardino Fioravanti (Responsabil al Serviciului de Bibliotecă) şi Marele Maestru Gustavo Raffi.

Fr.: M. C. M.:M.:

 
 
 

Masonic Press Agency

Masonic Times

Agencia de Prensa Masónica

DIARIO MASÓNICO

Agência de Imprensa Maçônica