Buletinul AMEM – septembrie 2009

vineri, 11 septembrie 2009

Dorim a mulţumi Frateluinostru Charles Gladston Rezende, Consilier pentru Relaţia cu Presa al Marii Loji Masonice din Statul Goias, pentru amabilitatea de a ne trimite acest ultim buletin al AMEM.
AMEM, adică Asociaţia Masonică pentru Eradicarea Sărăciei, reprezintă o structură masonică ce cumulează totalitatea organismelor masonice din statul brazilian Goias, în frunte cu Marea Lojă şi Marele Orient din Goias. În ultimul număr al buletinului oficial al AMEM, Fratele Walter José da Cunha, Preşedintele asociaţiei, vorbeşte despre cât de importantă este fraternitatea în viziunea masonică. Un alt articol arată implicarea Fiicelor lui Jo în operele de caritate din comunităţile statului, dar şi altele.


Importanţa Fraternităţii în viziunea masonică


de Fratele Walter José da Cunha, Preşedintele AMEM


Fraternitatea este, înainte de toate, un concept filozofic legat de ideile de Libertate şi Egalitate, formând deviza celebră a Revoluţiei Franceze. Masoneria Speculativa, în tradiţia celei operative, a înţeles importanţa Fraternităţii, asumându-şi desemnarea şi stimularea tuturor membrilor săi, după cum reiese şi din Constituţiile lui Anderson.


Este necesar să înţelegem că a fi fratern este o transformare ce apare, în primul rand, în fiecare dintre noi, o transformare care nu se consumă imediat, ci durează pe parcursul întregii vieţi.


De aceea Fraternitatea trebuie să fie înţeleasă ca un process, ca un drum interior ce conduce la o viziune, sub forma unei repartiţii, ce trebuie construită de către toţi cei care sunt ferm convinşi că acesta este drumul şide cei care îi trag şi pe alţii spre aceasta, transformând totul în cunoaştere în ştiinţa de a face şi, mai ales, în aceea de a şti.


A iubi este un sentiment uman bine definit, ce răsare din inimă care, plină de energie, se revarsă pentru a contagia şi pe ceilalţi. Masonul are ca obligaţie să înţeleagă aceasta, că de dragostea fraternă depinde soluţia tuturor problemelor Umanităţii.


El iubeşte persoana ca fiinţă umană şi nu ca lucru. A da importanţă unei alte persoane şi nu a o considera obiect, acest lucru duce la naşterea unei relaţiifrăţeşti. Când se vorbeşte de Masoneria în lumea profană toată lumea are ceva de spus: misterioasă, secretă, binefăcătoare… unii o aprobă, alţii nu, unora le place, altora sunt curioşi şi alţii sunt indiferenţi.


Atunci, toţi profanii au ca adevăr incontestabil faptul că Masonii sunt fraţi, se ajută între ei şi se tratează precum fraţii. Plecând de la acest principiu, trebui să ne amintim faptul că Masoneria înţelege datoria, respectul şi drepturile individuale şi societate. Nu este de ajuns să respectăm proprietatea ci trebuie să protejăm şi servi şi semenii noştri. Aşa cum ştim, Masoneria se rezumă la o datorie precum “Respectul lui Dumnezeu, dragostea pentru aproape şi dedicare pentru familie”. În realitate, aceasta este cea mai mare sinteză a Fraternităţii Universale.


GLEG împodobeşte munca AMEM


Fraternitatea este un important stagiu pentru a cuceri pacea, cimentul indispensabil pentru ridicarea templelor noastre interioare ale virtuţii. Masoneria, ca instrument de transformare a omului, va ajuta la execuţia unui plan pentru o existenţă mai bogată în însemnătate şi utiliatate pentru o societate mai egală”, astfel vede Fratele Ruy Rocha de Macedo, Marele Maestru al Marii Loji Masonice din Statul Goias, munca AMEM.

 
 
 

Masonic Press Agency

Masonic Times

Agencia de Prensa Masónica

DIARIO MASÓNICO

Agência de Imprensa Maçônica