Provocarea pseudo-masonică

miercuri, 16 septembrie 2009

Marele Maestru Viorel Danacu, vorbind in numele Marii Loji Nationale a Romaniei, a anuntat "retragerea totala a sprijinului fata de toate institutiile fundamentale ale statului, unde intra inclusiv Presedintia si Guvernul Romaniei". Pe care le-au sprijinit si ajutat in ultimii opt ani dar acum n-o mai pot face "din cauza hotiei si haosului instalat in aceste institutii".


Sa lamurim cum stau lucrurile: la noi exista mai multe institutii masonice, dar numai una, Marea Loja Natio­nala din Romania (MLNR), este recunoscuta oficial ca "maso­nerie regulara din Romania". Beneficiaza in acest sens de peste 130 de recunoasteri, printre care si pe cea a Marii Loji Unite a Angliei "marea loja-mama a lumii" si de Con­ferinta Mondiala a Marilor Loji. Ceilalti, printre care si cei pentru care se exprima Viorel Danacu, sunt in relatie cu diferite alte organisme, respinse in regularitatea maso­nica, dar active si doritoare de propaganda. Nu va mai obosesc cu detalii, este sufi­cient sa consultati capitolul "recunoasteri internationale" de pe site-urile web ale celor doua institutii.

Marea problema sta altundeva si este extrem de grava. Cum este posibil ca un ONG, asa cum este orice orga­nizatie masonica, sa poata afirma "retragerea totala a spr­i­jinului fata de toate institu­tiile statului", declarand deci implicit nesupunere civila si indemandu-si membrii sa adopte o atitudine cel putin conflictuala cu statul in care traiesc? In termenii masone­riei regulare, cea existenta oriunde in lume si unita prin regulamentele unei traditii multiseculare, asa ceva este imposibil deoarece juraman­tul de initiere se face in sensul respectarii cu strictete a obli­gatiilor care revin in calitate de cetatean al tarii respective. Oare cum nu ar fi asa, din mo­ment ce idealurile masonice au stat la baza formarii sta­telor nationale, oriunde in spatiul pe care-l denumim acum euroatlantic?

Asa stau lucrurile in momentul in care un ONG, care poarta o titulatura care s-ar dori masonica, lanseaza un apel de nesupunere civila si de rejectie a autoritatilor nationale: neaga valorile maso­nice recunoscute. Si nici asta n-ar trebui sa va impresio­neze foarte tare, dar ar trebui sa va nelinisteasca in cel mai inalt grad faptul ca, exact in acest moment extrem de de­licat politic si economic prin care trece Romania, un ONG foloseste masoneria ca vehi­cul pentru un mesaj impotri­va autoritatilor fundamentale ale statului.

Inseamna ca, Doamne fereste, se bazeaza pe ceva? Au deja un plan stabilit pentru a concretiza modalitatile prac­tice de aplicare a nesupunerii civile si de retragere a spriji­nului? Asta poate presupune ca au contactat deja alte autoritati viitoare ale statului fata de care sa-si manifeste un eventual sprijin si ajutor? Mai mult, retragerea anunta­ta a sprijinului si ajutorului inseamna, cum dealtfel a afirmat Danacu, faptul ca au prestat servicii in favoarea "autoritatilor fundamentale", lucru de neimaginat in tradi­tia masoneriei universale. Cine le-a cerut asta, cand si, mai ales, cum si catre cine pe plan international s-au indrep­tat prestarile de sprijin si ajutor?

Culmea absurdului este ca, dupa stiinta mea, dl. Danacu era pana de curand ofiter in cadrul Ministerului de Interne. Adica intr-una dintre institutiile fundamentale ale statului despre care domnia-sa face vorbire, aflandu-se acum in opozitie fata fostul sau loc de munca si fata de juramantul pe care l-a depus in aceasta calitate. Dupa parerea mea, este o provocare de cea mai joasa calitate si care ar trebui sa fie investigata ca atare de institutiile fundamentale ale statului. Asta daca nu este vorba de o simpla "fumigena". Si atunci totul ramane un alt fas bun pentru campania electorala, corb la corb nescotandu-si ochii si comanda partidului fiind mai presus de toate si vietuind in toate ce sunt. O rusine!

Cristian Unteanu - bs801401@skynet.be

 
 
 

Masonic Press Agency

Masonic Times

Agencia de Prensa Masónica

DIARIO MASÓNICO

Agência de Imprensa Maçônica