Deschiderea anului masonic...

sâmbătă, 12 septembrie 2009

Iubiţi Membri ai Ordinului Masonic Român,
Deschiderea anului masonic a reprezentat, în Valea noastră în mod special mereu un motiv de discuţie, de dezbatere, ca şi când ar putea fi un lucru negociabil. Este un lucru trist, din punctul nostru de vedere. Suntem mereu victimele unor orgolii ce nu vor apune prea curând şi uităm mereu adevărata noastră menire, aceea de a face lumea şi pe noi mai buni. Citind rapoartele masonice săptămânale pe care le primesc, am bservat că Puterile Masonice din Valea noastrănu coincid în ceremonialul de deschidere a anului masonic care, în mod arhaic, se face la Echinocţiul de Toamnă, zi ce pică anul acesta pe data de 23 septembrie, la ora 00:18.
Prin publicarea materialului de mai jos, doresc a aduce un omagiu unei persoane la care am ţinut nespus de mult, o persoană pe care am stimat-o, şi o voi stima mereu, respectându-i memoria şi dorind a-mi aduce un aport personal la munca sa - Observatorul Astronomic Român. Vorbesc despre Profesorul Universitar, Doctorul Harald Alexandrescu, Coordonator al Observatorului Astronomic Român, trecut la Orientul Etern.
Fratele Fondator
Echinocțiul de toamnă

Ca in fiecare an, la inceputul ultimei decade a lunii septembrie atentia ne este indreptata spre momentul in care pasim in toamna astronomica. Acesta este momentul echinoctiului de toamna , cind longitudinea astronomica a Soarelui atinge valoarea de 180 grade, el intrind in semnul zodiacal Balanta.

Punctul echinoctiului de toamna, numit si punct autumnal , se afla pe sfera cereasca la intersectia eclipticii (ce reprezinta proiectia pe sfera cereasca a planului orbitei Pamintului) cu ecuatorul ceresc, pe care Soarele il traverseaza la aceasta data, trecind din emisfera nordica a sferei ceresti in cea sudica. Aflindu-se deci la aceasta data in dreptul ecuatorului ceresc, Soarele va rasari si va apune chiar in punctele cardinale est si vest, durata zilelor fiind astfel egala, indiferent de latitudine, cu cea a noptilor . Singurele exceptii le intilnim in regiunile polare, in zona polului nord incepind lunga noapte polara, iar in cea a polului sud Soarele ivindu-se deasupra orizontului, timp de 6 luni, pina la momentul echinoctiului de primavara. In emisfera sudica a Pamintului, data de 22 septembrie marcheaza inceputul primaverii.

La latitudinile tarii noastre, in aceste zile Soarele va culmina la amiaza la o inaltime medie de 45 grade, ceea ce reprezinta jumatatea distantei unghiulare dintre zenit si orizont.

Incepind de la aceasta data, durata zilelor va continua sa scada, iar cea a noptilor sa creasca, pina la data de 21 decembrie, cind va avea loc momentul solstitiului de iarna.
Dr. Harald Alexandrescu

 
 
 

Masonic Press Agency

Masonic Times

Agencia de Prensa Masónica

DIARIO MASÓNICO

Agência de Imprensa Maçônica