C.:M.:I.: ŞI O.:S.:A.: AU SEMNAT UN ACORD ÎN DOMENIUL EDUCAŢIEI

joi, 5 februarie 2009

Sediul Organizaţiei Statelor Americane, de la Washington, a devenit, istorie masonică din nou... Masoneria din emisfera de vest a devenit parte a unui acord de caracter interstatal regional în cadrul Organizaţiei Statelor Americane.


Ordinul Masonic a căpătat o influenţă extrem de mare în cadrul organizaţiei ce veghează la destinele statelor americane ale emisferei de vest. Acordul de Cooperare în Materie Educativă între Secretariatul General al Organizaţiei Statelor Americane şi Confederaţia Masonică Interamericană a fost semnat cu mare pompă la Washington, în sediul O.S.A., în prezenţa unei numeroase asistenţe. Obiectul acestui Acord este acela de a coopera în vederea promovării şi implementării mijloacelor pentru educaţie, ce are la bază valorile democraţiei, şi drepturile omului, recunoscând, astfel, importanţa cooperării la nivel bilateral şi regional.Astfel, Confederaţia Masonică Interamericană se angajează să furnizeze Secretariatului General al O.S.A. informaţiile necesare în toate chestiunile ce fac subiectul acestui Acord, să emită către toate instituţiile cu care are relaţii bilaterale informaţii despre obiectivele şi activităţile O.S.A., în baza comunicatelor emise de Secretariatul General al O.S.A., să promoveze publicaţiile O.S.A. ce au legătură cu obiectivele, proiectele şi toate cele prevăzute în cadrul Acordului şi să ia în calcul toate directivele, observaţiile şi recomandările emise de Secretariatul General al O.S.A. în ceea ce priveşte toate chestiunile menţionate în Tratat.
Organizaţia Statelor Americane se va angaja, la rându-i, să trimită C.:M.:I.: toate documentele şi publicaţiile cerute de Preşedintele C.:M.:I.: în conformitate cu resursele financiare disponibile şi normele de confidenţialitate, să invite Preşedintele C.:M.:I.: şi pe înalţii săi reprezentanţi, în conformitate cu normele organismelor sale, la toate reuniunile ce fac subiectul prezentului act şi să ia act de toate deciziile şi recomandările C.:M.:I.:, privind Acordul. Ambele entităţi s-au angajat să menţină relaţiile bilaterale la cel mai înalt nivel de cooperare, prin schimbul de delegaţii, vizite de lucru, să susţină cursuri, conferinţe şi seminarii pe temele specifice Acordului, să se invite reciproc la toate evenimentele tematice, să desfăşoare proiecte pe termen scurt, mediu şi lung şi să elaboreze un program de lucru care să conţină atribuţiile şi responsabilităţile fiecărei părţi. Acordul mai menţionează şi numele celor care vor colabora direct, în calitate de reprezentanţi direcţi ai celor două entităţi: Pablo Gutierrez, Directorul Departamentului pentru Coordonare şi Obersvarea Electorală, din partea O.S.A. şi Rafael Eduardo Aragon Guevara, Preşedintele Confederaţiei, din partea C.:M.:I.:
În finalul Acordului se vorbeşte şi despre eventualele conflicte ori neînţelegeri ce pot apărea, menţionându-se faptul că ajungerea la o asemenea situaţie va duce la cererea exprimării verdictului Comisiei Naţiunilor Unite a Dreptului Mercantil Internaţional, ce funcţionează în baza Regulamentului de Arbitraj, ori a verdictului Comisiei Interamericane pentru Arbitraj Comercial.La evenimentul de la Washington, patronat de Jose Miguel Insulza, Secretarul General al Organizaţiei, şi o somitate a diplomaţiei internaţionale, au participat Rafael Aragon Guevara, Preşedinte al C.:M.:I.: şi Mare Maestru al Marii Loji a Republicii Guatemala, înalţii demnitari ai C.:M.:I.:, în persoanele Marilor Maeştrii ai Americii Latine (care au participat şi la A IX-a Conferinţă Mondială a Marilor Loji, care a avut loc, anul acesta, în Or.: Washington D.C.) şi nu numai, numeroase delegaţii culturale, presa de pe ambele continente şi distinşi invitaţi precum Preşedintele Consiliului Permanent şi Reprezentant Permanent al Barbados, Excelenţa Sa Ambasadorul Michael I. King, precum şi reprezentantul Marii Loji a Statului Queretaro, în persoana Marelui Orator, Ilustrul Frate Jose Manuel Gamboa Tirado.


Jose Miguel Insulza

„Va împuternici cercetarea în comun, pe care atât Organizaţia Statelor Americane, cât şi Confederaţia Masonică Interamericană o dezvoltă pentru a crea o emisferă în care să se impună de fiecare dată democraţia, libertatea şi justiţia, principii fondatoare ale acestei organizaţii şi principii capitale ale Ordinului Masonic…”, declara Jose Miguel Insulza, făcând referire la oportunitatea de a avea acest Acord, asigurând „… că această asociere constituie un mare pas între o instituţie făurită în baza principiilor universale ale toleranţei şi fraternităţii, cărora au aparţinut toţi părinţii liberatori şi fondatori ai Republicilor noastre, cu Organizaţia Statelor Americane, instrument tangibil compromis al popoarelor noastre pentru pace şi armonie”. Insulza încheie prin a declara că acest Acord „... va permite deschiderea spaţiilor pentru ca valoroşi profesionali ai ştiinţelor sociale şi politice, membrii ai diferitelor entităţi masonice, culturale şi umanitare, de pe întreg cuprinsul Continentului, să poată participa în iniţiativele duse de O.S.A. în căutarea întăririi proceselor democratice incluse, participative şi transparente, ce răspund la cererile tuturor cetăţenilor”.
Cel care a urmat la luarea cuvântului a fost Rafael Aragon, Preşedintele C.:M.:I.:, afirmând că „... se bazează pe efortul comun şi aportul clar al Masoneriei Interamericane în construcţia de fronturi comune ce vor şi propun articularea de platforme şi strategii ce impun promovarea toleranţei în relaţiile sociale, şi ce se propagă în societăţi, fără excepţie, a cărei premisă fundamentală reiese din îmbunătăţirea nivelelor de bunăstare şi dezvoltarea societăţilor în ale lor naţiuni”. Aragon continuă discursul prin a mulţumi lui Jose Miguel Insulza pentru „… decizia de voinţă politică pentru a face realitate acordul, pe care şi l-a asumat ca spaţiu în care emană compromisul şi credinţa comună cu o societate de persoane, în care ceea ce este bun pentru unul este bun pentru toţi”. Preşedintele C.:M.:I.: încheie prin a declara că „… cooperarea pentru propunerea, promovarea şi implementarea mijloacelor pentru educaţia valorilor democratice şi a drepturilor omului”, făcând, astfel, referire la obiectivul principal al Societăţii Masonice.

 
 
 

Masonic Press Agency

Masonic Times

Agencia de Prensa Masónica

DIARIO MASÓNICO

Agência de Imprensa Maçônica