PUTERILE MASONICE EMERGENTE ALE LUMII

marți, 10 februarie 2009

Masoneria secoului XXI a adus lumii unele dintre cele mai mari schimbări pe care Ordinul le-a suferit vreodată: masoneria mixtă şi feminină a devenit puterea numărul unu din emisfera de vest, Marile Oriente formează astăzi, cea mai mare putere masonică a lumii.
Aşadar iregularitatea a devenit majoritară şi mai puternică decât oricând. Vorbim despre capacitatea de organizare, de dorinţa acestor naţiuni create de masoni şi de speranţa lor într-o viaţă mai bună, mai prosperă şi liberă în ţările lor, vorbim despre o uniune care a creat în Brazilia, de exemplu, cea mai mare federaţie masonică naţională din lume, reunind peste 650.000 de masoni sub ciocanul Marelui Maestru al Marelui Orient din Brazilia, fiind urmată la o distanţă destul de mare, de Confederaţia Masoneriei Simbolice din Brazilia, confederaţie care uneşte peste 100.000 de masoni din ţară. Atenţie, vorbim despre un stat pe care europenii îl consideră, sau îl considerau, stat din Lumea a III-a. Actualmente, G.:O.:B.: este una din cele mai puternice Obedienţe din Lume, devansând Marele Orient al Franţei, cândva, liderul incontestabil al Marilor Oriente ale lumii.
Marele Orient al Braziliei deţine unul dintre cele mai mari şi moderne sedii masonice din lume, dacă nu chiar cel mai mare sediu masonic din lume. Situat în capitala federală a Braziliei, Brasilia, sediul reprezintă o operă arhitecturală a stilului contemporan, dar în care elemente masonice sun vizibile din orice parte am privi această bijuterie arhitectonică. Privit din elicopter, acesta are forma Triunghiului, simbol al Masoneriei Universale. Este, practic, un complex arhitectonic ce cuprinde fântâni, lacuri, insuliţe, dependinţe şi aproape 8.000 de metri pătraţi construiţi, precum şi unul dintre cele mai mari temple din Brazilia şi cel mai mare templu din America Latină.
În incinta complexului se află birourile sediului central al Marelui Orient din Brazilia, birourile regionale şi anexe, o bibliotecă, templul central, un muzeu ce găzduişete o coleţie masonică, săli de conferinţă şi altele. Încă de la intrare eşti surprins de grandoare, ai impresia că te afli în faţa unei instituţii federale, a unei organizaţii de renume mondial.
Mi-aş permite să îl numesc pe Marele Maestru General al Marelui Orient din Brazilia, Prea Respectabilul Frate Laelso Rodrigues, cel mai important om din Brazilia şi unii dintre cei mai importanţi oameni din lume, cunoscut fiind faptul că Obedienţa este parte activă a dezvoltării sociale, din Ordin făcând parte unii dintre cei mai importanţi demnitari federali ai ţării şi având în subordine peste 2.000 de Loji şi aproximativ 630.000 de fraţi, se poate vorbi la superlativ despre puteresa sa de influenţă.
Puţine locuri din lume se pot compara cu ceea ce există în masoneria braziliană, iar acestea se pot număra pe degetele de la o mână. Actualmente, masoneria braziliană reuneşte aproximativ un milion de fraţi în ţară şi peste hotare, comparându-se cu lejeritate cu oricare altă masonerie naţională din lume.
Agenţia de Presă Masonică din România,
mulţumeşte pentru acest articol informativ
I.: Fr.: A. A. M.: M.:
Redactor-Fondator Între Coloane...
Colaborator Permanent al Agenţiei de Presă Masonică din România
(puteţi vedea o prezentare video şi poze pe paginaoficială a
Jornal Maconico
jornalmaconico.blogspot.com)

 
 
 

Masonic Press Agency

Masonic Times

Agencia de Prensa Masónica

DIARIO MASÓNICO

Agência de Imprensa Maçônica