REVOLUŢIE ÎN MASONERIA SPANIOLĂ

joi, 5 februarie 2009

Masoneria spaniolă este zguduită de unul din cele mai mari scandaluri ale epocii contemporane. Astăzi, sâmbătă, 17 ianuarie 2009 E.: V.:, Marea Lojă a Spaniei, va fi convocată în Ţinută de Mare Consiliu şi Convent. Scopul acestei urgente convocări este cererea unui grup de maeştri masoni de al detrona pe Marele Maestru în exerciţiu, P.: R.: Fr.: Jose Carretero, în virtutea faptului că a deturnat fondurile Marii Loji a Spaniei.

Carretero a emis decrete pentru trimiterea de fonduri ale Obedienţei, destinate binefacerii, pentru a cumpăra un local în Palencia şi un apartament, un loc de parcare şi un mic depozit în Bilbao. Aceste imobile, au fost cumpărate în toamna anului 2007 E.: V.:, mai exact în luna octombrie. La Conventul din 2008, Înalţii Reprezentanţi ai Lojilor din Jurisdicţia Spaniei au respins achiziţiile făcute de Marele Maestru, declarând că nu au aprobat vreodată aşa ceva. Jose Carretero recunoaşte faptul că a comis o greşeală, dar că nu are toată vina el. Acesta declară că predecesorul său, Marele Maestru Josep Corominas, deja începuse proiectul legat de Bilbao. Mai mult de atât, acesta spune că valoarea este de aproximativ 500.000 euro şi că îl putea cumpăra la un preţ şi mai bun. Carretero spune că a preferat să folosească banii destinaţi binefacerii pentru că nu avea rost să facă un credit, în condiţiile în care existau bani ai Obedienţei şi nu aduceau profit. Acesta continuă declarând că „banii nu au dispărut, ci i-am investit”.

Carretero a fost nevoit să ceară un raport intern în care concluzia a fost: „atât timp cât nu se îmbunătăţesc achiziţiile, va exista riscul ca bunurile, pentră că sunt pe numele altor persoane, pot fi din nou vândute ori puse sub sechestru”. Conventul din Valencia, 1 martie 2008 E.: V.:, a fost cel care a respins operaţia imobiliară. Astfel, Carretero a convocat un nou Convent astăzi, 17 ianuarie, ce va avea o ordine de zi formată din cinci puncte. Acestea fac referire la refacerea acordurilor din cadrul fostei reuniuni, declarându-l pe el ca persoană avizată să realizeze cumpărarea de proprietăţi.

Maeştrii revoltaţi, din cadrul M.:L.:S.:, cer ca de îndată să reintre în fondul de binefacere cei 91.500 euro, pentru localul din Palencia – cumpărat la 26 octombrie 2007 E.: V.: şi cei 31.986 euro, pentru locul de parcare şi depozitul din Bilbao – achiziţionate pe 15 noiembrie 2007 E.: V.:
Un alt raport, mult mai detaliat, cerut de un sector al Masoneriei, arată faptul că „niciun organ al Marii Loji a Spaniei va putea aproba destinarea fondului de binefacere pentru achiziţia de imobile”, dat fiind că prin statutul Obedienţei este interzis acest lucru. Acele fonduri trebuie destinate „pentru a ajuta necesităţile francmasonilor şi profanilor aflaţi în dificultate, cât şi pentru a îndeplini dispoziţiile testamentare, dacă este cazul, ale fraţilor decedaţi”, după cum spun statutele organizaţiei.

Acest al doilea raport, redactat de o doamnă avocat din Barcelona, a concluzionat faptul că la reuniunea de astăzi există posibilitatea ca, din punct de vedere juridic, Jose Carretero să fie revocat din funcţia de preşedinte al organizaţiei, recte Mare Maestru.

 
 
 

Masonic Press Agency

Masonic Times

Agencia de Prensa Masónica

DIARIO MASÓNICO

Agência de Imprensa Maçônica