O NOUĂ VALOARE ETICĂ PE SCENA MONDIALĂ A MARILOR LIDERI AI MASONERIEI: PIERRE LAMBICCHI...

joi, 5 februarie 2009


Pe data de 4 septembrie 2008 E.:V.:, a fost ales noul Mare Maestru al Marelui Orient al Franţei, la Lion, în persoana Fr.: Pierre Lambicchi, un renumit cardiolog din Marsillia, fiu şi nepot de mason iniţiat în anul 1976 E.:V.: la vârsta de 27 de ani. La numai 59 de ani a devenit unul din cei mai importanţi oameni din Franţa, şi din lume.

Lambicchi, văduv de 25 de ani, a declarat că "vom fi acolo ori de câte ori fiinţa umană va fi atacată, şi vom lucra cu vehemenţă împotriva Edvige şi pentru respectul fiinţei umane la sfârşitul vieţii acesteia", adăugând, revoltat, că "Este ca un registru de dosare penale pe viaţă". Tot el a declarat ziariştilor prezenţi la eveniment că această demnitate "este o recunoaştere a meritului etic, la finele vieţii", o luptă personală pe care a dus-o.

Numitul Registru Edvige se doreşte a fi o arhivă prin care Poliţia să poată stoca informaţii personale, începând de la vârsta de 13 ani, a subiecţilor, despre orice persoană care ar putea afecta ordinea publică, sau despre cei implicaţi politic, social, economic, religios, sindical sau au vreo funcţie publică.

Tot Lambicchi este cel care va trebui să decidă dacă Marele Orient al Franţei va iniţia, sau nu, persoane de sex feminin. Aceasta din urmă, fiind una din cele mai dificile decizii, cu toate că M.:O.:A.:F.: recunoaşte toate femeile iniţiate în Marile Obedienţe Feminine sau Mixte. Dezbaterile pe această temă sunt mai vechi, M.:O.:A.:F.: având o poziţie fermă în acest caz, iar faptul că a suspendat, temporar, activitatea a cinci R.:R.:L.:L.: pentru că au încălcat ordinul, iniţiând femei, a demonstrat acest lucru. Până în prezent Lambicchi nu a avut o poziţie oficială în faţa înalţilor demnitari, cu toate că una, din cele două fiice ale sale, a aderat la curentul masonic. Cu toate acestea R.:R.:L.:L.: vor avea la dispoziţie un an de zile, până în septembrie, anul viitor, pentru a dezbate şi vota, la Conventul din Lion această problematică.

Intervievat, în cadrul unei emisiuni a Televiziunii Lioneze, Pierre Lambicchi declara că M.:O.:A.:F.: este mult mai deschis societăţii franceze decât celelalte Obedienţe, lucrările atelierelor conţin o parte simbolică şi una de natură socială, depinzând de fiecare R.:L.: dacă doreşte, sau nu, să se aplece mai mult asupra unei problematici anume. "Marele Orient este o organizaţie piramidală, ce funcţionează de jos în sus" a adăugat Marele Maestru, lucru ce expune legitimitatea R.:R.:L.:L.: de a decide politica Marelui Orient, dat fiind faptul că ele îşi aleg Venerabilii, iar aceştia se reunesc, anual, în cadrul Conventului, unde dezbat toate problemele Obedienţei.

Întrebat fiind de ce a fost respinsă propunerea de a iniţia femei în cadrul Lojilor Marelui Orient, Pierre Lambicchi a răspuns: "Nu, nu a fost o respingere. A fost încredinţat, acest lucru, studiului aprofundat al Lojilor. Este o chestiune de procedură internă. Când Fraţii consideră că o temă trebuie dezbătută, este retrimisă, pe o perioadă de un an, lojilor pentru a o analiza şi dezbate. Fraţii vor trimite deciziile prin delegaţii Lojilor, pentru ca la următorul Convent să se decidă...".
La o altă întrebare : "Marele Orient se mulţumeşte cu apărarea valorilor democraţiei sau participă în transformările societăţii?", Marele Maestru Lambicchi a răspuns: "Apărăm pactul
democratic - republican - şi laicismul ca şi cucerire a păcii sociale; datorită acestor cuceriri societatea poate progresa. Dacă ne întoarcem la o societate mai inegală în care diferitele comunităţi aplică legile lor, integrarea nu va mai fi regulă (...) suntem convinşi că, comunitarismul, poate fi combătut prin muncă intensă ce va permite tuturor locuitorilor să redevină cetăţeni autentici...".

Simţul etic, dezvoltat, şi spiritul republican al lui Lambicchi reiese chiar şi atunci când este întrebat dacă are vreo propunere în ceea ce priveşte Bio-etica, declarând că: "Nu este vorba atât de faptul că, noi, credem în vreo reţetă concretă pentru a inspira o idee. Legislatorul trebuie să îşi facă treaba. Lucrăm cu şi pentru etica de la sârşitul vieţii. Trebuie să conservăm demnitatea persoanei în astfel de situaţii, să protejăm autonomia, sa intelectuală şi dreptul său la autodeterminare. Această persoană nu se poate transforma într-un bun comercial. Am început o muncă împotriva dependenţei care poate fii mult mai dureroasă, atât pentru fiinţa umană, cât şi pentru familii...".

Interviul se încheie cu întrebarea: "De când sunteţi dumneavoastră Mason?".
"De mai bine de 30 de ani de zile. Tatăl meu era deja. Avea o origine umilă şi am putut să îl văd progresând: unicul muncitor din cartier care nu mergea la bar ci, dimpotrivă, să îşi termine lucrările (în Lojă), să găsească alte persoane ce nu făceau parte din mediul său social, să participe în societăţi mutualiste, să combată analfabetismul. Au fost Fraţii din Loja tatălui meu cei care m-au animat să studiez, şi am ajuns să fiu medic cardiolog pentru că Republica mi-a oferit mediul necesar pentru a fi. Am intrat în Masonerie când am decis să dau alt sens vieţii mele, în afara vieţii mele profesionale..." a declarat Pierre Lambicchi, Marele Maestru al Marelui Orient al Franţei.

 
 
 

Masonic Press Agency

Masonic Times

Agencia de Prensa Masónica

DIARIO MASÓNICO

Agência de Imprensa Maçônica