CUVÂNTUL DE SALUT AL PREA RESPECTABILULUI MARE MAESTRU AL MARII LOJI NAŢIONALE DIN ROMÂNIA, FRATELE EUGEN OVIDIU CHIROVICI

vineri, 27 februarie 2009



În numele Francmasonilor români regulari, vă urez
"Bun venit !"


Francmasoneria Regulară, fondată în anul 1717 la Londra, prin formarea primei Mari Loji, este astăzi prezentă în tot spaţiul a ceea ce numim "lume liberă", deci caracterizat prin democraţie parlamentară în plan politic şi economie de piaţă în cel social/economic.
Reconstructia Francmasoneriei Regulare în spatiul fost comunist a devenit posibilă imediat după prăbuşirea Cortinei de Fier. Sistemele totalitare şi/sau fundamentaliste au fost, de-a lungul istoriei, persecutoare constante ale fenomenului Masonic, indiferent de doctrina/ideologia de la care s-au revendicat în plan politic.
În România Luminile au fost reaprinse în mod regular la simbolica dată de 24 ianuarie 1993, Marea Loja Naţională din România reluându-şi oficial Lucrările.
Fără a fi ferită de inerentele derapaje şi erori caracteristice oricărui început, reconstrucţia Francmasoneriei Române, parte integrantă a Lanţului Universal Regular, poate fi caracterizată astăzi ca o poveste de succes.

Am considerat necesară elaborarea acestui material care, departe de a se dori exhaustiv, reprezintă totuşi o « schiţă de portret » a singurei Obedienţe Regulare de pe teritoriul românesc. Această schiţă este destinată în primul rând membrilor Ordinului, dar poate fi utilă şi oricărui cercetător onest al evoluţiilor societăţii civile româneşti postdecembriste. Asta pentru că departe de a fi o societate ocultă/secretă, ci una iniţiatică, deschisă potential tuturor bărbaţilor maturi, liberi şi de bune moravuri, Francmasoneria reprezintă, în orice democraţie, unul dintre pilonii fundamentali ai societăţii civile, considerată ca atare şi de instituţiile fundamentale ale statului.

Patriotică şi onestă, dedicată binelului public, Marea Lojă Naţională din România şi-a adus de-a lungul istoriei şi îsi aduce şi astăzi contribuţia la dezvoltarea democratică a României, la consacrarea durabilă a toleranţei şi a drepturilor fundamentale ale omului în ţara noastră. Marea Lojă Naţională din România nu a primit niciodată fonduri publice, direct şi/sau indirect, în schimb a dat – strict prin contribuţiile membrilor – societăţii româneşti, doar în anul 2006, peste 20 de miliarde de lei sub forma burselor, donaţiilor şi sponsorizărilor.

Francmasoneria Regulară Română a întâmpinat cu bucurie şi responsabilitate primirea ţării noastre în complexul politic, economic şi cultural al Uniunii Europene şi considera acest moment istoric drept un motiv în plus pentru a-şi aduce un aport şi mai consistent la dezvoltarea societăţii civile româneşti în viitor.

Mare Maestru
MAREA LOJĂ NAŢIONALĂ din ROMÂNIA


Eugen - Ovidiu CHIROVICI


 
 
 

Masonic Press Agency

Masonic Times

Agencia de Prensa Masónica

DIARIO MASÓNICO

Agência de Imprensa Maçônica