MESAJUL MARELUI MAESTRU PASCUALE NAPPO SINISCALCHI - MAREA LOJĂ UNITĂ DIN VENEZUELA

joi, 5 februarie 2009



În condiţia noastră de Mare Maestru al Marii Loji Unite a Venezuelei, avem deosebita plăcere de a vă saluta... În ziua de astăzi noi, masonii, trebuie să ne asumăm noile responsabilităţi pe care noua eră ni le dă, pentru a transmite mesajul şi munca noastră societăţii moderne, răspunzând la o serie de întrebări precum: cine suntem, de unde venim şi încotro mergem. Mai presus de tot, astăzi, noi, constructorii tradiţionali trebuie să folosim cele mai moderne mijloace pentru a ne putea face cunoscută Opera.
Suntem o Instutuţie filosofică, progresistă, civilizată şi filantropică, formată din oameni liberi, drepţi şi de bune moravuri, uniţi prin legătura dată de Fraternitatea noastră, ce avem credinţă într-o Fiinţă Suremă Creatoare, pe care o numim M.:A.:A.:U.:, ce invocăm libertatea de gândire şi conştiinţă, practicând virtuţile morale şi sociale, luptând împotriva ignoranţei şi a viciului în toate formele sale, în beneficiul Umanităţii. Masoneria nu este o religie şi, de aceea, respectăm membrilor Ordinului libertatea de a practica orice religie, promovând strict munca masonică, îndepărtând tendinţele politice, angajându-ne să respectăm legile ţării noastre.
Fără a nu respecta obligaţiile noastre, şi conştienţi că noile tehnologii nu ne permit să dezvăluim absolut tot, ne asumăm, totuşi, responsabilitatea de a oferi tuturor Fraţilor şi Surorilor din Venezuela şi din lume, un ghid, pagina noastră web, despre lucruri de actualitate şi nu numai. Totodată, este şi un mijloc de schimb de opinii şi de a ne face cunoscute activităţile, care ne vor ajuta să împlinim misiunea noastră. Sperăm că această "fereastră" deschisă lumii întregi, să fie o modalitate de contact şi uniune.
De aceea sunt sigur că în timpul vizitei voastre, pacea şi unitatea ce ne caracterizează şi munca fraternală, alternativă cândva luată, să fie Lumina care, tocmai din acest Mare Orient, să radieze în Valea Caracasului, Venezuela. În lumea modernă, mulţumită noilor tehnologii ale informaţiei şi comunicaţiei, putem să deschidem această fereastră a cunoaşterilor şi a dragostei pentru toţi aceia ce ne vor vizita. Această fereastră va permite, celui ce o va deschide, să cunoască puţin despre Masoneria din Venezuela.
Viziunea noastră asupra lumii contemporane, este aceea că mai presus de diviziuni şi diferenţe trebuie să primeze dezvoltarea omului şi cu aceasta, aceea a naţiunilor. Masoneria este Instituţia filosofică, progresistă şi filantropică care, încă din cele mai vechi timpuri, şi-a atins prin acţiuni morale, mentale şi spirituale de cel mai înalt nivel, scopul: îmbunătăţirea condiţiei umane în toate formele şi capacităţile sale.În această epocă zbuciumată pentru Umanitate, unde în diverse ocazii pare că s-au stins valori esenţiale, ştim că Masoneria este o fântână nesecată de rezervă, dovadă a încăpăţânării umane de a supravieţuii şi de a se perfecţiona şi, la lumina speranţei, ce emană din secularele principii şi a înţelepciunii dovedite, doresc ca toţi să dispunem de uneltele necesare pentru a putea lucra piatra veche şi de a tranzita drumul către fericire. Ne-am luat angajamentul, de a menţine în atelierele noastre şi în inimile noastre, de a ţine arborat drapelul Iertării, dat fiind faptul că ne-am întrunit în Lojă, nu din spirit agregar ci, pentru că ştim şi simţim că Francmasoneria, pentru că este un Ordin iniţiatic, este o şcoală spirituală şi nu un loc de refugiu pentru resentimente.
În această Mare Lojă ideile se dezbat democratic, pentru a îmbunătăţii Lojile ce o constituie şi pe noi înşine. În standardele noastre se găsesc cele patru cuvinte ale realizării: a vrea, a şti, a folosi şi a tăcea, pentru a descoperi paşii pierduţi şi pentru a-i parcurge, de la primul până la ultimul.
Instituţia noastră nu are altă finalitate alta decât aceea de a practica Masoneria în forma sa cea mai pură şi tradiţională, promovând îmbunătăţirea membrilor săi, atât în aspect spiritual, cultural, moral cât şi afectiv, cu obiectivul de a îi face fiinţe umane mai bune. Astfel, prin intermediul îmbunătăţirii, fără a ţine cont de circumstanţele particulare ale fiecăruia, fără a-şi pierde credinţa în sine şi, cu speranţa activă înrădăcinată în acea convingere individuală, să poată arăta societăţii că valorile lumii nu s-au pierdut, că doar mediocritatea este demnă de eşec, că atunci când bărbatul sau femeia sunt în stare să pună piciorul, să calce şi să lucreze pentru propia-i îmbunătăţire, să construiască ceva mai bun pentru ziua de mâine, doar aşa se vor rezolva conflictele, se va construi o tradiţie, se va ajunge la respectul tinerilor, cărora le revin responsabilităţile şi nu eşecurile, se va proiecta progresul şi, în final, scopul esenţial al Masoneriei: atingerea perfecţiunii bărbatului şi femeii şi ridicarea condiţiei umane de pe tot cuprinsul pământului mai presus de ignoranţă, superstiţie şi răutate în toate formele lor.

 
 
 

Masonic Press Agency

Masonic Times

Agencia de Prensa Masónica

DIARIO MASÓNICO

Agência de Imprensa Maçônica