Marele Orient Central al Republicii Argentina

luni, 12 octombrie 2009

Or.'. Córdoba, Argentina. Masoneria argentiniană a cunoscut în ultimii ani o multiplicare a Obedienţelor Masonice, în marea lor parte mixte şi feminine (cazul Marii Loji Feminine din Argentina). Apariţia acestei noi obedienţe masonice numite Marele Orient Central al Republicii Argentina pare, pentru APMR, o similitudine destul de mare cu Marele Orient Federal al Republicii Argentina. Totuşi, tipologia numelor adoptate de Obedienţele din America de Sud se rezumă la caracterul de gen şi la cel al regiunilor în care activează, cu precădere.


Numele de "central" ne duce cu gândul la cel mai faimos caz de "dezbinare" a masoneriei naţionale din Republica Peru. Ca şi în cazul Argentinei, unde există o Mare Lojă a Argentinei, filieră UGLE, în Peru există Marea Lojă din Peru, de aceeaşi filieră UGLE, condusă de Prea Respectabilul Frate Manrique Ugarte. În urmă cu câţiva ani, profani, în urmă, lua naştere o Obedienţă numită Marea Lojă Constituţională din Peru (care a intrat anul acesta în CLIPSAS - reuniunea din Bucureşti) care avea să înceapă un lung şi intens roces de atacare a Marii loji din Peru şi a Marelui său Maestru.
Treptat, obedienţa aceasta, GLCP, încearcă să ralieze în jurul său celelalte Mari Loji ale Peruului (toate fiind numite după regiunea de activare -occidentală, orientală, centrală etc). Asemănarea de mai sus este valabilă şi în cazul Argentinei, acolo unde se pare că, datorită, un proces mai lent al Marii Loji a Argentinei, aceasta "pierde" teren. Dacă acest lucru este valabil, atunci vom asista la un proces de denigrare a singurei Masonerii stabile din Argentina şi una din puţinele din America de Sud.
Marele Orient Central al Republicii Argentina este o Obedienţă Masonică mixtă, formată din Lojile Giordano Bruno Nr.'. 1, Kayros Nr.'. 2, Prometeo Nr.'. 3 (toate din Orientul Cordoba) şi de Capitolul Misterios de Eleusis, fiind o iniţiativă a Fratelui Enrique Arturo Morra 33°, cel care este şi Marele Maestru.

 
 
 

Masonic Press Agency

Masonic Times

Agencia de Prensa Masónica

DIARIO MASÓNICO

Agência de Imprensa Maçônica